Dodaj do ulubionych

Nowy i niedrogi 2w1

28.12.13, 19:46
Koleżanka poprosiła mnie o pomoc w wyborze wózka. Interesuje ją 2w1 z możliwością montażu Maxi Cosi (ma cabrio). Wnosić go nie będzie, tereny w miarę (kostka, chodniki i trochę drogi gruntowej ale gdy jest sucho to w miarę utwardzonej).
Mimo wszystko chce 4 (bo tak) pompowane koła z taką w miarę amortyzacją, przednie obrotowe, spacerówka rozkładana, mocowana w obie strony.

I tu pojawił się problem wózek kupują dziadkowie którzy przeznaczyli na niego 1200-1300 zł i kupno używki nie wchodzi w grę … no bo jak to tak używany prezent? Szanujemy argument i nic tylko znaleźć coś nowego w podanej cenie… łatwizna ;P

Po oględzinach spodobał nam się (nie wierzę ze to piszę) Baby Design Lupo.
Naprawdę, wygląda nieźle (wiem to rzecz względna ale moim zdaniem jest nawet całkiem ładny – nie bijcie tylko za to wink , gondolka całkiem spora, siedzisko spacerówki też, buda dość głęboka. Spory zamykany kosz, torba w zestawie taka sobie ale zgrabna choć. Nawet prowadził się i podbijał wygodnie. Amortyzacja wyczuwalna, Jakość plastików i materiałów nie jest zła. Tylko czy on się po roku nie rozpadnie? Bo w założeniu tyle musi wytrzymać wink

Jedo się nie podoba, Speedi siedzisko ma tylko przodem, Mura i Teutonie nowe są za drogie… doradźcie coś proszę.
Obserwuj wątek
    • koala0405 Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 19:59
      a ja bym wolała dopłacić i kupić coś lepszego
      • magda79pn Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 20:06
        koala0405 napisała:

> a ja bym wolała dopłacić i kupić coś lepszego
        ====

ja też, np 200zł, a zmienia już dużo big_grin
    • magda79pn Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 20:05
      Szwagierka ma lupo od 3 miesięcy, prowadziłam przez moment z gondolą, niby OK, spacerówki jeszcze nie używali, amortyzacja jest całkiem (jak na 3kg niemowlę i gondolę) nie wiem czy ma regulację twardości, bo w tej wersji co ja prowadziłam, nie wyobrażam sobie pchać 13kg klocka w spacerówce, amortyzacja zwyczajnie "siądzie" i już się nie podniesie i będzie tylko przeszkadzała. Chyba że można ją regulować, to inna rozmowa (szwagierka nie wie..., a mi się nie chciało nachylać)

dali prawie 1500 z fotelikiem baby design tongue_out -ja bym nie kupiła polskiego wózka za tyle (fotelik bez komentarza... bo Twoi znajomi mają MC)
      • annulka79 Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 20:13
        Z tą dopłatą macie rację, proponowałam też weźcie tysiaka, dołóżcie i kupcie co chcecie ale dziadkowie obiecali wózek i już a "wózek to wózek, zresztą za chwilę to małemu rower bedzie potrzebny" i po dyskusji wink

Tylko teraz bądź mądry i wymyśl coś sensownego bo same widzicie to co na pierwszy rzut oka nawet fajne to nie jest takie do końca.
        • annulka79 Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 20:16
          A co do regulacji amortyzacji w Lupo to ja jej w sklepie nie widziałam a wersje są chyba tylko dwie i różnią się kolorami i siedziskiem spacerówki (budką i dodatkową wkładką). Podwozie takie samo.
        • kar-ula Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 20:22
          Miałam Baby Design spacerówkę (Sprint) i - nigdy więcej. Oglądałam te Lupo w Smyku i jak dla mnie niewiele się one wg mnie róznią od tego Sprinta. A był tak okropny, ze dziecko chodzące dopiero od 18 miesiaca życia zostało odwózkowane mając niecałe dwa lata, tak go wszyscy nie cierpieliśmy (nie majac pojecia, ze istnieją inne wózki).
          Ja bym wzięła Speedi, no ale to tójkołowiec i tylko przodem, więc kryteriów nie spełnia.
          • monika_kas Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 20:34
            A może zobacz bebetto nico?
            • eve_81 Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 20:48
              Tu jest fajna cena na speedi tongue_out
              www.youkids.pl/speedi-sx-2w1-wozek-gondola-quinny.html
              No ja jakoś do tego Lupo przekonania nie mam, ale myślę, ze jak znajomej się spodobał to i tak go wytypuje i ostatecznie kupi uncertain
              Ja osobiście wolałabym nawet dołożyc i kupić coś lepszego.
              • annulka79 Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 21:29
                Dzięki za podpowiedzi. Speedi odpada bo ma 3 koła i siedzisko tylko przodem ... a szkoda bo znam ten wózek.

Czyli wychodzi na to że ładny kolorek i zgrabny wygląd lupo szybko przestaną cieszyć przy całej reszcie.
                Zapomniałam o Nico, kiedyś go oglądałam i niezły się wydawał.
                A co sądzicie o Delti Amelis?
                • magda79pn Re: Nowy i niedrogi 2w1 28.12.13, 23:17
                  miałam kiedyś delit cat, kupiony nowy spacerówka z gondolą za 500zł smile za ta kasę był super smile

Jane się 100 razy lepiej słyszy i kojarzy niż baby design wink

i jeszcze x-lander moim zdaniem OK, xq oraz x-move (opinie różne, ale ładny) big_grin
    • aannuszka może MUUM 28.12.13, 21:32
      Może Jane MUUM, ale kosztuje 1550zł www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=4442&%3CosCsid%3E . Ale niestety nie znam opinii na temat tego wózka (kiedyś sama nad nim się zastanawiałam). Spełnia wszystkie warunki oprócz pompowanych kół. Tu są opinie na jego temat www.bangla.pl/opinie/p27945/jane-muum-reverse-wozek-wielofunkcyjny
      • eve_81 Re: może MUUM 28.12.13, 22:57
        Trzeba taniej poszukać tongue_out
        www.pinkorblue.pl/W-podrozy/Wozki-sportowe/JANE-Wozek-sportowy-Muum-Sea.html?RefID=PSM_pl_Skapiec plus gondola transporter www.smyk.com/jane-anis-gondola-transporter-szaro-zolto-czarna,p1045556554,swiat-niemowlaka-p lub micro www.3kropki.pl/p/jane-gondola-micro-memories-5082-p55.html (osobiście miałam micro smile )
        • aannuszka a może... 28.12.13, 23:47
          Wybierz sobie jakąś wersję spacerową w tej kwocie za jaką dziadkowie są w stanie zapłacić a gondolę sama dokup używaną np. na allegro.
          • martuska1982 Re: a może... 29.12.13, 09:36
            o i to jest dobre wyjście. No i kwestia xlandera też ok, bo cenowo może uda się zmieścić (nie orientuję się w aktualnych cenach xa), ale w wersji zakup spacerówki plus osobiście osobno używanej gondoli na pewno z palcem w nosie zmieści się w wyznaczonym budżecie, a o ile lepiej i wygodniej wyjdzie.No tylko, że xa ma siedziko wyłącznie prozdem, a z kolei już xv jest tragicznie wyważony jak dla mnie i wątpię by ilość kół w xq wpływała na tą wadę.
            • annulka79 Re: a może... 29.12.13, 11:37
              Proponowany tu Jane Muum ma dziwną budkę w spacerówce, wydaje się ze jak oparcie się rozłoży to jest tylko nad głową dziecka co z maluchem w zimie może nie być ok.

Pomysł z kupnem spacerówki podoba mi się pytanie czy koleżance też się spodoba smile

ale xlandery odpadają. Już je proponowałam na początku ale siostra koleżanki miała właśnie xa i w rodzinie panuje opinia że to śliczny i drogi badziew.Xa szybko sprzedano po tym jak przesiedli się do spacerówki (dziecię podnosiło wrzaski piekielne w spacerówce i zjeżdżało) a spacerowali z Zappem Xtra który początkowo został dokupiony pod fotelik (i tu zapp okazał się cudem wszechczasów - mały, lekki przy xa, zgrabny, wygodny dla dziecka, w bagażniku prawie go nie widać wink
              A więc fotelik i Zappa koleżanka dostaje od siostry i dziadkowie założyli ze kupią coś do jazdy "wokół domu" na początek. Tysiąc spokojnie wystarczy (no bo i po co droższy) no chyba że coś będzie super to dołożą te 200-300 zł a co tam wink
              A ja (skoro znajomym dobrze doradziłam) mam tylko ... dobrze doradzić wink
              Racjonalne argumenty z forum nie okazują się racjonalnymi argumentami. Nie jestem przekonana do Baby Design i dzięki za wyprowadzenie z zaćmienia wink
              • martuska1982 Re: a może... 29.12.13, 15:35
                ciężki orzech do zgryzienia, bo czytając wymagania techniczne wobec wózka plus ograniczenie cenowe i to, że ma być nowy od razy na starcie daje zielone swiatło tylko badziewnym czołgom typu tutki srutki. sad
                Trudno doradzic takiej osobie, pamiętam jak mnie poproszono o poradzenie.Wymogi były te samo, założenie że tylko nowy również.Efekt taki,ze dziewczyna kupiła sobie jakiegoś baby smile.
                Jak się jej sprawdza nie wiem, bo to kumpela mojej siostry, kontakt z nią miałam bezpośredni raz jak przyjechała do mnie po łóżeczko.

A może jakis britax? Jakość nienajgorsza chyba, a cenowo też chyba bez tragedii. Britax ma modele z siedziskiem odwracanym,ale jak w nich z podbijaniem i prowadzeniem to nie wiem.
                • koala0405 Re: a może... 29.12.13, 19:12
                  ja mam Britaxa Affinity z obracanym siedziskiem i mogę co nieco opowiedzieć...
                  To ulubiony wózek mojego męża. Z uporem maniaka zawsze pierwszy wkłada go do auta. Bardzo fajny jest, stabilny, czterokołowy, amortyzacja wyczuwalna i regulowana, siedzisko przekłada się w sekundę. Nie wiem jaka jest do niego gondola bo nie mam ale siedzisko bardzo przytulne i dzieciak ma naprawdę wygodnie. Próbowałam wsadzić do niego mojego 3,5 letniego starszaka ale synek jest za duży. Wg mnie nadaje się dla max 2,5 letniego dziecka ale to też zależy od dziecka bo moje są drobne ale dość wysokie.
    • airily Re: Nowy i niedrogi 2w1 29.12.13, 20:20
      A może ten?
      https://www.pinkorblue.pl/out/pictures/generated/product/1/390_390_100/n_a087500_001.jpg
      www.pinkorblue.pl/W-podrozy/Wozki-dzieciece/CHICCO-Wozek-wielofunkcyjny-Trio-Sprint-RED-WAVE-1.html
      • kar-ula Re: Nowy i niedrogi 2w1 29.12.13, 21:32
        To, zdaje się, jedna z naszych ulubionych firm tu na forum big_grinbig_grinbig_grin
        • afroddytta Re: Nowy i niedrogi 2w1 29.12.13, 21:37
          I tak jakby wszystkie wymagania z pierwszego posta spełnia...
        • airily Re: Nowy i niedrogi 2w1 29.12.13, 21:38
          big_grin
          Jaka sytuacja, każdy widzi. Lepszy ten niż jakieś Bebetto czy inna ciężka krowa.
          • kar-ula Re: Nowy i niedrogi 2w1 29.12.13, 22:25
            Nie wiem, na mnie te cziki robią wrażenie, jakby się miały za chwilę rozpaść. niestety, u mnie na osiedlu kilka takich jeździ - dla mnie o absurd montować gondolę na stelażu jakby od parasolki - te podójne rączki, wózek klekocze, chwieje się, kółka chyba są plastikowe, terkocą, dzieckiem trzęsie - a u mnie same asfaltowe i z płaskiej kostki chodniki!
            Bebetto nie znam, kilka dziewczyn pisało, ze od biedy ujdą, ale ja nie wiem, czym one się róznią od Tako Lareta i Tutka Grandera, bo wizualnie są identyczne. Ale moze faktycznie bliżej im do Jedo, choć Jedo się nie podoba (a czemu? mówiła ta mama?)
            • annulka79 Re: Nowy i niedrogi 2w1 30.12.13, 10:56
              Chicco nie, to zupełnie inny rodzaj wózka niż szukamy. Równie dobrze mogłaby zamontować gondolkę na Zappa smile

Jedo się nie podoba bo niezgrabne (że niby Mura zgrabna ale cóż), choć po wczorajszej rozmowie spodobał się o dziwo Fyn w nowej wersji memo, taki bordowy na czarnym stelażu. Na razie tylko na zdjęciach ale babcia stwierdziła że jak dzieckiem będzie można lekko kołysać (a można dociskając tylne koła w miększym ustawieniu amortyzacji - sprawdziłam) to ona osobiście dopłaci big_grin

Dzięki za pomysł z Britaxem! Affinity jest jednak trochę za drogi. Tłumaczę też dlaczego dzieć siostry nie lubił siedziska w xa i zjeżdzał a w zappie siedział wygodnie (czyli o wyższości kubełków i tu nie upieram się przy Jedo bo spacerówka może być niewypałem)

Spodobał się za to, na razie na zdjęciach Britax B-smart. Cena chyba do przejścia, siedzisko fajnie wyprofilowane.

• pomi.dorka Re: Nowy i niedrogi 2w1 29.12.13, 21:11
      Co do modelu wózka, to nie poradzę, bo nie znam się tak jak dziewczyny.
      Ale nie o tym...dziwi mnie tylko podejście dziadków do sprawy, bo o ile sama idea sprawienia wnuczce/wnuczkowi prezentu w postaci wózka jest godna pochwały i podziwu, to wg mnie późniejsze postawienie sprawy w stylu "my zapłacimy za wózek, ale ma kosztować tyle i tyle" jest nie fair.
      To mama maluszka będzie z tym wózkiem chodziła, nosiła/znosiła, pakowała do samochodu itp. itd. i to ona będzie się z nim mordowała - jeśli kupi średni wózek.
      Ja osobiście namawiałabym dziadków, żeby powiedzieli ile mogą dać, powiedziała że "za tyle i tyle jest super fajna fura, która będzie komfortowa dla mnie i dla maluszka, i jestem w stanie (o ile faktycznie jest) dołożyć różnicę w kwocie". Mama będzie zadowolona z dobrego wózeczka, a dziadkowie dumni, że mogli wspomóc finansowo i przyczynili się, że ich wnuczek/wnuczka ma super wózio. Ale to moje zdanie i nie chce, żeby ktoś odebrał go jako złe słowo na tych dziadków.
      • afroddytta Re: Nowy i niedrogi 2w1 29.12.13, 21:40
        Moim zdaniem szybciej przejdzie rozwiązanie z zakupem samej spacerówki przez dziadków a mama dokupi sobie gondolkę, bo jak rodzice będą dokładać to dziadkowie mogą mieć poczucie, ze ten wózek w sumie to nie od nic albo, że ich nie stać itd. (pomijam już tu w ogóle sprawę, ze dziadkowie uważają że wózek to wózek i jest im zupełnie wszystko jedno co kupić).
        • kar-ula Re: Nowy i niedrogi 2w1 29.12.13, 22:31
          Ciekawe jednak, czy opinia "wózek to wózek" jest tylko dziadków, czy może jednak też samej mamy? Bo jakoś po tym, co przeczytałam, nie wydaje mi się, aby ta dziewczyna była mocno zdeterminowana na jakiś porządny wózek. A w takiej sytuacji raczej się może nie dać przekonać do zakupu używanej gondoli, a dziadkowie tylko spacerówki. Przecież większość ludzi szuka wózka 3w1 i to na zawsze, wszelkie dostępstwa są traktowane jak fanaberia. jak doradzałam bratu zakup spacerówki i on miał dylematy, czy brać Elite'a, powiedziałam mu "najwyżej sprzedasz i kupisz co innego". Zrobił taką minę, ze trudno opisać i mówi "No chyba żartujesz, to ma być wózek już do końca, ja nie będę się bawił w wymiany". Dla większosci kupowanie i sprzedawanie wózków to nie są przyjemne czynności big_grinbig_grinbig_grin
          • annulka79 Re: Nowy i niedrogi 2w1 30.12.13, 11:13
            kar-ula napisała:

> Ciekawe jednak, czy opinia "wózek to wózek" jest tylko dziadków, czy może jedna
            > k też samej mamy? Bo jakoś po tym, co przeczytałam, nie wydaje mi się, aby ta d
            > ziewczyna była mocno zdeterminowana na jakiś porządny wózek.

I tu trafiłaś w 10!
            Bo przecież wszystkie wózki i tak są prawie takie same więc skoro nie widać różnicy ... i rozmowy w stylu "jakoś większość jeździ takimi zwykłymi wózkami". Do tego siostra koleżanki która kupiła wózek "z wyższej półki" (tak jest określany uwaga, uwaga x-lander) i za zestaw zapłaciła niemało też była niezadowolona.

Mam czas do lutego aby pokazać różnice między wózkami bo zbyt ową koleżankę lubię by powiedzieć "kupuj co chcesz, tylko nie marudź później" wink

• martuska1982 Re: Nowy i niedrogi 2w1 30.12.13, 14:36
              Tylko to trochę nie fer, że proszą o pomoc (skoro proszą uważają cię za większego znawcę niż sprzedawcy czy ktoś), a jednoczesnie odrzucają twoje argumenty mówiąc, że wózek to wózek.Ja nawet mocno lubianej kleżance w świetle takiego zachowania powiedziałabuym jednak "spoko, sjkoro wózek to wózek kupuj co ci się podoba, a potem wspomnisz moje słowa". tongue_out
              • annulka79 Re: Nowy i niedrogi 2w1 30.12.13, 15:27
                Może i nie fer, ale to raczej niska świadomość w temacie. Siostra tej koleżanki oglądała wózki w czasopismach, spodobał jej się Mikado (taki też miała sąsiadka i była zadowolona) a wyprawa do sklepu wyglądała w niewielkim skrócie tak: "Potrzebujemy wózek 3w1, wygodny i bezpieczny dla dziecka, nieawaryjny i żeby się go dobrze prowadziło, najlepiej czerwony" i wyszli z XA i fotelikiem MC bo sprzedawca powiedział że to wyższa półka i najlepszy polski wózek, o wiele lepszy niż inne. Zappa kupili mniej więcej tak "Dzień dobry potrzebujemy jakiś mały wózek - stelaż pod fotelik" koniec zakupów smile
                Przy założeniu że x jest "najlepszy" te droższe to fanaberia a średnia półka (czyt. przyzwoite z wyglądu, duzo tego jeździ po ulicach i wybór spory coś fajnego da się kupić) to 3w1 za niewiele ponad tysiąc, zadanie jest wykonalne wink

Widzicie, nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego że wózek wózkowi nie równy. Oglądając nowe w sklepie różnice są czasem nieznaczne. ale powoli drążę temat skoro zapytano i oporu wielkiego nie widzę wink Ma być wygodny, nie rozpaść się i ... czerwony jak się da wink
                Koleżanka śmieje się ze podobnie przekonywała mnie jak kupowaliśmy aparat fotograficzny. Ja też wielu różnic nie widziałam, a opisy mi się zlekka zlewały i podobne parametry dawały zupełnie nieporównywalne efekty smile
                A co do ceny to okazało się że nie zaproponowali jej dziadkowie tylko przyszli rodzice, tak coby na koszty nie narażać big_grin
                A dziadkowie przystanęli na propozycji skoro spokojnie wystarczy.
                • martuska1982 Re: Nowy i niedrogi 2w1 30.12.13, 15:47
                  annulka79 napisała:

> Może i nie fer, ale to raczej niska świadomość w temacie. Siostra tej koleżanki
                  > oglądała wózki w czasopismach, spodobał jej się Mikado (taki też miała sąsiadk
                  > a i była zadowolona) a wyprawa do sklepu wyglądała w niewielkim skrócie tak: "P
                  > otrzebujemy wózek 3w1, wygodny i bezpieczny dla dziecka, nieawaryjny i żeby się
                  > go dobrze prowadziło, najlepiej czerwony" i wyszli z XA i fotelikiem MC bo spr
                  > zedawca powiedział że to wyższa półka i najlepszy polski wózek, o wiele lepszy
                  > niż inne. Zappa kupili mniej więcej tak "Dzień dobry potrzebujemy jakiś mały wó
                  > zek - stelaż pod fotelik" koniec zakupów smile
                  > Przy założeniu że x jest "najlepszy" te droższe to fanaberia a średnia półka (c
                  > zyt. przyzwoite z wyglądu, duzo tego jeździ po ulicach i wybór spory coś fajneg
                  > o da się kupić) to 3w1 za niewiele ponad tysiąc, zadanie jest wykonalne wink
                  >
                  Tu się nawet mogę zgodzić, bo z poslkich made in China z metką częstochowską to chyba najlepszy wózek.Jakościowo oczywiscie, na pewno się nie rozpadnie.
    • airily Re: Nowy i niedrogi 2w1 30.12.13, 01:59
      Jescze ten spełnia kryteria smile
      www.ceneo.pl/Click/Offer/?e=ECI1dPPPLKFo4kUUuzcMCA8XsLMriHGmViw2blyvyWD50e87h8ziHxiYZghOxc_7BNqAMjSCwDQsjKmAWBqf6Axr8fWOSREYFbctJe8J0_WlUEzCWQUN3ab3Xdh6gHo3JVjCFEEN5CGrpvzwqGA59qVQTMJZBQ3dV3EZkoRh8OkleT6J7YR05g%3d%3d
      • monika_kas Re: Nowy i niedrogi 2w1 30.12.13, 08:51
        O ten navington cadet to całkiem nie głupia propozycja...
        • aannuszka Re: Nowy i niedrogi 2w1 30.12.13, 11:47
          Faktycznie calkiem ciekawy. Gondola z wentylacja i regulowanym zaglowkiem. Waga calkiem fajna. Tylne kola pompowane. No i miesci sie w cenie. Chyba najlepsza opcja.
          • koala0405 Od dzisiaj Jane i Concordy na Limango 30.12.13, 11:50
            Od dzisiaj Concordy i Jane na limango np. Jane Muum czerwony za 815 zł spacerówka
            • eve_81 Re: Od dzisiaj Jane i Concordy na Limango 30.12.13, 17:20
              W navingtonie babcia nie pobuja wnuka :p
    • annulka79 Re: Nowy i niedrogi 2w1 08.01.14, 17:36
      Dziękuję za dotychczasowe rady.

A więc zestawienie trzech cech wózka tani-nowy-dobry jednocześnie nie występuje, mogą być dwie ale nigdy trzy wink

Koleżance pomogła nieco wizyta w komisie gdzie wózki są już po przejściach i widać że zużycie nie jest czasem proporcjonalne do wieku.
      Za to kolejna wizyta w sklepie pomogła w obejrzeniu wózków z kategorii "o nie ten ma trzy koła" "ale to kubełkowe siedzenie" itp. I tu w zachwyt wprawił MB, składanie BJ, możliwości Versy, a szanowny tatuś za moją namową zaczął podnosić te wszystkie "lekkie na alufelgach" i stwierdził że żona ma się za to nawet nie zabierać wink

Tak jak radziłyście, decyzję muszą podjąc przyszli rodzice sami. Ja pokazałam, zaproponowałam kilka rozwiązań ale to oni muszą wybrać bo nie ja tym będę jeździć.
      Jak na razie biorą pod uwagę
      Quinny Speedi (tak, tak 3 koła i siedzisko tylko przodem ale cyt. "on się chyba wcale nie zużywa" i do tego nie przewraca wink
      Navington Cadet
      Xlander XQ (bo siedzisko inne niż XA )
      no i Jedo wciąż powraca i to Bartatina

Ja już kończę doradzanie, przyszła mama myśli o wygodzie dziecka, tato o wygodzie mamy ... jest dobrze smile

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka