Dodaj do ulubionych

Materiały i wykroje dla początkujących

14.02.15, 20:05
Dziewczyny doświadczone w szyciu, powiedzcie mi od kogo na allegro lub z jakiego sklepu warto zamawiac materiały?
Na allegro widze bawełnę 155-160cm, fajne wzory, metr bieżący od 10 do 40zł.
Skąd taka różnica?

Dostałam w prezencie prostą maszynę do szycia, ale myśle, że na uszycie budki czy poszewki na poduszkę sie nada.

Dodam, że ostatnio szyłam cokolwiek (ubranka dla lalek ręcznie igłą czy też na starym singerze dziadka krawca) jak miałam około 10-12 lat, wiec juz można powiedzieć, że moje dłonie i zmysł w tej materii są dziewicze, czyli nie chcę wydawać na materiał góry pieniędzy, bo istnieje spore ryzyko, że tylko go zepsuję i pójdzie na śmieci.

Drugie moje pytanie - ma któraś z was gotowe wykroje na budkę i nakładke na siedzisko cameleona?
Mnie jakoś brakuje wyobraźni by to samej pomierzyc, mimo ze model mam w domu.

No i trzecie pytanie, czy na taką małą prostą maszynę porywać sie z polarem czy sobie darować taki grubszy materiał i zostać przy bawełnie?
Obserwuj wątek
    • martuska1982 Re: Materiały i wykroje dla początkujących 14.02.15, 20:08
      A! I niech mi ktoś wyjaśni o co chodzi z tymi gramaturami w bawełnach i polarach. Wiem, ze o grubośc materiału, ale podpowiedzcie jakie gramatury warto brać, a jakie okażą się szmatką
      • wodadobra Re: Materiały i wykroje dla początkujących 14.02.15, 20:18
        Taki szkoleniowy materiał to ja bym wyszperała w lumpie. Takie zasłonkowe materiały, albo jakieś inne bawełny nadające się na budkę można znaleźć. A jak dojdziesz do wprawy to można szaleć i zamawiać. Co - nie podpowiem, nie znam się.
        • magda79pn Re: Materiały i wykroje dla początkujących 14.02.15, 20:21
          Matruśka, mam wykrój na wkładkę do bugaboo

budki nigdy nie szyłam

nie wiem na kiedy masz termin, bo ja teraz jadę na ferie, więc mogłabym ci to wysłać za tydzień smile
          • martuska1982 Re: Materiały i wykroje dla początkujących 14.02.15, 20:24
            ale termin czego? Porodu? Spoko, za tydzień nie urodze. tongue_out
            mam termin na koniec maja.

No własnie jakąs starą pościel poświęce na sprawdzenie maszyny i moich umiejętnosci, ale tak sobie te materiały jednak oglądam.

Magda, bardzo chętnie ten wykrój przygarnę, podeślij na meila marta_lidia@onet.pl
      • magda79pn Re: Materiały i wykroje dla początkujących 14.02.15, 20:26
        polar im ma większą gramaturę, tym jest grubszy, dla mnie nie ma to większego znaczenia jeśli chodzi o śpiworki, bo i tak daje ocieplinę, tzn nie kupuję tego najtańszego po 11zł, ale reszta jest już w miarę OK

podejrzewam, że z bawełną jest tak samo, choć nie kupowałam, bo nie szyję z bawełny
        róznica w cenie wynika z tego, że jedne (te tańsze) to są raczej polskie tkaniny, a te drogie będą zagranicznych projektantów

ważna rzecz, zanim uszyjesz coś z bawełny, to ją wypierz, lub chociaż przeprasuj gorącym żelazkiem smile

================================

martuska1982 napisała:

> A! I niech mi ktoś wyjaśni o co chodzi z tymi gramaturami w bawełnach i polarac
        > h. Wiem, ze o grubośc materiału, ale podpowiedzcie jakie gramatury warto brać,
        > a jakie okażą się szmatką
    • afroddytta Re: Materiały i wykroje dla początkujących 14.02.15, 20:35
      Marta ja wlasnie powierzyłam oryginalna budkę i chyba sie wezmę za zrobienie wykroju. Mam materiał juz z którego chce uszyc wiec zobaczymy jak mi pójdzie.
      Tutaj dziewczyna daje dokładne instrukcje, ale skrajac trzeba na oko pimpmybuggy.blogspot.com/2011/06/sew-your-own-bugaboo-canopy.html?m=1
      • magda79pn Re: Materiały i wykroje dla początkujących 14.02.15, 21:24
        ja chcesz to mi za tydzień przyślij jakąś starą budkę, zrobię ci wykrój
        • afroddytta Re: Materiały i wykroje dla początkujących 15.02.15, 21:42
          Magda, nie obraź się, bo ja fachowcem nie jestem smile, ale lubię dłubać i grzebać się w szczegółach -na czym polega zrobienie wykroju? Ja zakładam, że pomierzyłam i teraz obrysuję na papierze te 3 kawałki budy i będę mieć taki mój wykrój. Potem to zszyję według koncepcji tej dziewczyny z mojego linku i powinno być ok. Czy może robię jakieś błędne założenie? Jak mi zapału starczy to wezmę się za to w tym tygodniu.
          • magda79pn Re: Materiały i wykroje dla początkujących 16.02.15, 23:49
            ja bym to położyła na papier, odrysowała po kawałku (przesuwając ją odpowiednio), potem bym wymierzyła czy się zgadza z oryginałem wink potem musisz złożyć na pół aby było symetrycznie smile potem trzeba dodać po 0,7cm lub 1cm (zależy na ile zamierzasz mieć szewki), następnie wykroić to z byle czego wink zeszyć i przymierzyć czy pasuje, potem ewentualne poprawki i gotowe smile
            • afroddytta Re: Materiały i wykroje dla początkujących 17.02.15, 14:12
              Się robi tzn. wykrój zrobiony i się szyje smile Jak skończę to może jeszcze wieczorem się pochwalę wink
    • afroddytta Wykroje 10.03.15, 22:15
      Gotowych wykrojów chyba nie ma ale takie instrukcje znalazłam.
      Ja szyłam według tej pierwszej, ale ta druga jest fajniejsza jeśli chodzi o zrobienie tuneli na pałąki (w pierwszej robi się 3 warstwy materiału, nie tylko tunele).

1. pimpmybuggy.blogspot.com/2011/06/sew-your-own-bugaboo-canopy.html

2.honeyandfitz.com/2011/09/23/how-to-sew-a-new-canopy-for-your-bugaboo-stroller/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka