Dodaj do ulubionych

Cybex Callisto vs Navington scooner

21.02.15, 16:53
Drogie mamy i tatusiowie szukam miejskiego wózka dla wysokiego prawie 2-latka (98 cm 15 kg). Do tej poru używałam jeep'a liberty limited i byłam zachwycona. Niestety przeprowadzamy się do mieszkania na drugim piętrze i przy wadze jeep'a mój kręgosłup siądzie. Potrzebuję wózka jeszcze na około rok. Znalazłam 2 interesujące modele cybex'a i navington'a, ale tu pojawia się pytanie który będzie lepszy dla wysokiego i dość szczupłego malucha. Zastanawiałam się jeszcze nad BJCM i Buggstere'm ale obawiam się trochę lekkich trójkołówek.
I jeszcze jedno pytanie czy opłaca się kupić używany model czy lepiej zainwestować w nowy? Boję się że używany może trzeszczeć i chwierutać się.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie informacje. A może znacie inne wózki dla wysokich maluchów?
Obserwuj wątek
    • jprzeczek Re: Cybex Callisto vs Navington scooner 21.02.15, 17:11
      Też mieszkam na drugim piętrze i zminimalizowałam wagę wózka do 4 kg. Do wózka zimą dochodzi śpiworek i folia przeciwdeszczowa, więc robi się ponad 5 kg, to nie jest dużo, ale wózek składany w kanapkę byłby chyba lepszy, bo jak zarzucę volo na plecy, to muszę uważać żeby nie uderzał o schody przy schodzeniu. Cybex callisto waży wg producenta 8 kg, dodaj sobie wagę akcesoriów i to już dużo jak na spacerówkę. Czytałam tutaj na forum, że jego koła są kiepskie. Buggstera s air kupiłam i odesłałam (, choć jak na pompowane koła 9 kg to nie był duży ciężar, ale wózek po złożeniu nie był sztywny i zapewniam Cię (nie waży tyle ile podaje producent), że wnoszenie długiego i szerokiego ruszającego się stelaża będzie doprowadzało Cię do szału. Co prawda nie przetestowałam, bo odesłałam wózek, ale po wzięciu go do rąk uznałam, że będzie niemożliwe, aby z ruchliwym i niezbyt skorym do współpracy dzieckiem wnosić ten wózek na drugie piętro. Wolałabym już chyba jakiegoś baby joggera, bo składają się w kanapkę, mają rączkę i myślę, że są wygodniejsze do wnoszenia po schodach. O navingtonie się nie wypowiem, bo nic o nim nie wiem, chyba gdzieś mi przeleciało przed oczami, że ma niskie oparcie. Na pewno dziewczyny Ci doradzą dobrze.
      • mamabrunonka Re: Cybex Callisto vs Navington scooner 21.02.15, 17:49
        Właśnie sprawdziłam tego Maclarena i zaczęłam się zastanawiać ale obawiam się że dla dużego malucha może być za mały. A jak sprawdzają się kółka na krzywych chodnikach ?
        • jprzeczek Re: Cybex Callisto vs Navington scooner 21.02.15, 20:32
          Jak dla mnie wózek turkocze na kostce brukowej, szczególnie jak jest ona ułożona w poprzek toru jazdy. Moje dziecko waży 15 kg, wzrost jakiś czas temu 93 cm i głowa wystaje poza oparcie. Wózek nie rozkłada się do spania, więc weź to pod uwagę. Dobrze się podbija i manewruje, ale nie mam porównania do innego wózka tego typu. Koła są małe, czasami stają dęba, ale patrzę na drogę przed sobą i w miarę możliwości omijam przeszkody. Jeździłam tym wózkiem zimą po śniegu i po puchu lub ubitym śniegu dawał radę, gorzej było w śniegu mokrym, wtedy wchodziła w grę jazda na tylnych kołach z uniesionym przodem. Nie blokowałam nigdy przednich kół, bo nie mam na to siły, podobno maclareny tak mają. Blokada na pewno nie jest zepsuta, bo tam nie ma co się zepsuć, ale trzeba mieć siłę aby wcisnąć jeden element na drugi. Pełni szczęścia dopełniłaby pełna rączka, haha, ale to brzmi. Większa buda też byłaby mile widziana, choć dziecko starsze i wyższe będzie miało głowę wyżej budy i mniej będzie narażone na promienie słoneczne. Ogólnie rama wózka jest skonstruowana tak, że na nierównościach może chwiać się na boki, więc trzeba mieć to na uwadze. Nie jest jednak rozklekotana. Materiały świetnej jakości i wykonanie również. Gdybym nie miała wersji dylan's candy bar, to pewnie bym go sprzedała, aby wypróbować coś innego, a tak to trudno mi się z nim rozstać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka