01.10.15, 13:00

Micralite- opinie

Malo opinii o wozkach tej firmy pojawia sie na nszym forum.
Na zdjeciach forumek sporo zdjec Micralitow sie pojawia.

Sa tak kiepskie ze szkoda slow? A moze tak fajne, ze ma na co narzekac.

Wymyslilam sobie Twofold, ale chyba nie znajde to nikogo, kto moglby z wlasnego doswiadczenia o tym wozku napisac.
Moze wiec uzytkowniczki innych modeli tej marki moglyby mi odpowiedziec na kilka pytan:
- prowadzenie przez wysoka osobe (jesli tak to ile wzrostu
- latwosc skaldania rozkladania
- podbijanie z duzym dzieckiem (powyzej 2 lat)
- komfort dla duzego dziecka (ilosc miejsca)
- amortyzacja przy gondola lub maxui cosi- wozenie noworodka
- wozek praktycznie nie ma budy , kosza I podnozka- to wady widoczne na zdjeciach bez testow- ma jakies inne wady?

Zdaje sobie sprawe, ze nie wszystkie odpowiedzi beda adekwatne do modelu, na ktory sie czaje, ale na cos mosze postawic

Wstepnie wymyslilam sobie, ze wozek bedzie mi pasowac do trzech celow:
- odwozenie starszaka do przedszkola przez najblizsze 2 miesiace (codzienne skladanie I przechowywanie w przedszkolu, nosnosc wozka dostosowana do roslego chyba 17kg kawalera)
- odwozenie starszaka do przedszkola jak juz bedzie miec mlodszego brata (gondola/ maxi cosi oraz drugi fotelik dla starszaka lub zintegrowana platforma) (amortyzacja dla maluszka !!)
- wozek samochodowy dla dwojki (uzupelnienie Easywalker Duo) (latwosc skladania- rozkladania, waga I wielkosc po zlozeniu)

A moze inny wozek spelni moje wymagania lepiej? A moze potzrebuje dwoch roznych wozkow?
Mielismy uzywac BJCM GT , pokochalam ten wozek miloscia bezgraniczna I pewnie do niego wroce za rok, ale nie jestem go w stanie podbijac z 2.5 latkiem na pokladzie I nie wyobrazam sobie podbijania z buggy board I dwojka pasazerow.
Obserwuj wątek
    • efjana Re: Micralite 01.10.15, 13:31
      wg info producenta, to dodatkowe siedzisko jest do 15 kg, a siedzisko główne do 20 kg, podobnie dostawka jest do 20 kg, ale w usa są joovy na stelażach micry i tam jest już max udźwig dodatkowego siedziska 20 kg. Też się nad tym twofoldem zastanawiałam. Ja do twojej listy pytań dodałabym rączki, które lubią się "wyrobić" można na youtubie filmik obejrzeć. a propo wysokiej osoby można dokupić rączki dodatkowe, nie wiem czy jeszcze u producenta, ale czasem ktoś sprzedaje z akcesoriami. Jeśli chodzi o dzidzię, po gondolce, wydaje mi się, że lepszy byłby toro, np. taki poniżej
      olx.pl/oferta/micralite-toro-2014-lekki-wozek-spacerowka-CID88-IDbtIOB.html
      ma regulowany podnóżek. dziewczyny narzekały, że micralite superlite przez to, że siedzisko ma chyba 2 pozycje, i nie rozkłada się do spania, no i nogi zwisają, że lepsza jest dla starszego dziecka.
      • kkitka Re: Micralite 01.10.15, 17:28
        Myślę że dla dwulatka będzie ok, zresztą kiedyś dziewczyny pisała że raczej dla starszych dzieci i nie jako wózek główny ale dodatkowy. Ja miałam, ale chyba kupiłam za wcześnie dla mojej rocznej córki. Siedzisko mnie denerwowało, że mała tak krzywo siedzi uncertain kosz za płytki, budka: wiadomo wink tak, rączki się wyrabiają i to jest norma, można tam coś podłożyć i jest lepiej. Natomiast prowadzenie, podbijanie ekstra.
        • wrzesniowa_panna Re: Micralite 01.10.15, 17:35
          Ja miałam Superlite przez rok jak Młody miał 2-3 lata jako wózek dodatkowy. Podbijanie rewelacja, prowadzenie rewelacja smile dodatkowe rączki można dokupić, kosz wystarcza na podręczne rzeczy - zakupów raczej tam się nie zapakuje... budka marna ale nam to nie przeszkadzało. Kiedyś na forum wrzucałam fotki Młodego jak miał dwa lata i potem zimą w kurtce zimowej i śpiworku jak miał prawie 3 lata.
          Ogólnie ja uwielbiałam ten wózek i chyba do niego wrócę jak Młoda będzie miała około 1,5 roku smile
          • wrzesniowa_panna Re: Micralite 01.10.15, 17:54
            dwa latka

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/le/ie/cybb/WrDxDuhzNDT4CoypaB.jpg

prawie trzy

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/le/ie/cybb/4b7eDbYtOtiUhwHASB.jpg
        • kkitka Re: Micralite 01.10.15, 17:41
          i jeszcze dodam, składanie świetne, praktycznie jedną ręką, natomiast komfort siedzenia jak dla mnie żadna wink
          • wodadobra Re: Micralite 01.10.15, 17:48
            A wg mnie siedzisko jest ergonomiczne i jako podwieźdupka to rewelacyjny wózek. Mi budka nie przeszkadzała, bo i tak jeździmy ze złożoną. Prowadzi się fajnie i jest tak wyważony, ze podbija się łatwo, tylko trzeba go bujnąć. Ja swoją mikrę puściłam dalej ponieważ cały czas kopałam w koła. Są rozstawione akurat tak szeroko jak szeroko stawiam stopy ;-D
            Wkurzało mnie to niemiłosiernie. Wózek jeździ fajnie - te kółka z przodu jadą dość lekko, a w terenie nie przeszkadzają, bo wystarczy wózek delikatnie pochylić do tyłu i jedzie się leciutko.
            Thektoska, w UK jest ich sporo i nawet dla samego sportu sprawdź czy ci/wam się spodoba wink
      • thektoska Re: Micralite 01.10.15, 20:48
        W toro i w Twofold siedzisko sie rozkłada na płasko, a toro ma jeszcze regulowany podnózek , ale to wszystko kosztem 2kg wiecej niz supetlight
    • martuska1982 Re: Micralite 01.10.15, 18:41
      Ja sporo na forum przeczytałam opinii o micralite, dlatego własnie mnie skusił. Serio nic nie nalazłaś?
      To zajebisty wózek, oczywiście jeśli ma się świadomość jego wad. Co do modelu twofold to raczej nikt na zapytania nie odpowiadał (a widziałam te pytania o opnie), bo to dośc nowy model i dla dwójki. Nie kojarzę by ktoś forum twofolda kupował.
    • hasturek Re: Micralite 01.10.15, 20:46
      Ja już troszkę o Micralite Superlite napisałam w innym Twoim wątku, ale powtórzę wink
      Prowadzenie, podbijanie super, nawet z dużym dzieckiem. Podbijanie tak świetne, że przy przednich kołach zamontowałam ciężarki big_grin
      Wysokość rączek przy ustawieniu najwyżej jak się da są niewygodne, ale dokupienie dodatkowych rogów zupełnie zmienia postać rzeczy i wtedy żaden wzrost nie jest problemem.
      Składanie niby łatwe, ale ja jakoś zawsze muszę się troszkę naszarpać. Nie bardzo, ale jedną ręką nie potrafię tego zrobić. Po złożeniu stoi - ważne gdy musisz składać w przedszkolu.
      Z gondolą twardy, nawet bardzo. a sama gondola dość nieduża. Moje spore dziecko już w okolicach 4-5 miesiąca miało imo ciasno (a wrażenie to było o tyle mocniejsze, że drugim naszym wózkiem był Joolz z ogromną gondolą).
      Koszyk, budka, siedzisko, podnóżek jakie są każdy widzi wink

Ja Micrę bardzo, bardzo lubię smile

Jak zdecydujesz się na Twofold koniecznie opisz wrażenia. Kiedyś i ja łakomie na niego patrzyłam wink
      • thektoska Re: Micralite 01.10.15, 21:03
        Dziękuje za wszystkie opinie i cudne zdjecia z leciwym pasazerem zbliżonym wiekowo i rozmiarowo do mojego starszaka.
        Jak zwykle mozna na Wasza pomoc i wozkowe inspiracje liczyć .
        Mysle ze jakiegoś Micralita moim pasażerom zafunduje. Na podstawie tego co napisaliście to przy całej świadomości wad tego wozu to idealny do moich bagaznikowo- przedszkolnych podwiezidupkiwych potrzeb. Najważniejsze ze sie podbija łatwo! Mam go pchać na ostatnich nogach, a potem zaraz po cesarce, wiec to podbijanie jest ważniejsze niz wygoda 2,5 letniej pupy, która bedzie tam 15 minut siedzieć.

Mysle jeszcze nad gondola, zamocowana w twofoldzie, jako wersja bagaznikowy dla dwójki. Skoro gondola mocowana jest na adaptery maxi cosi to chyba cos innego moge zamontować, co ma takie same mocowania. A moze sie mylę? Jesli mozna to jaka jest idealna gondola do bagażnika?
        Nie bedzie to główny wozek, wiec pewnie moze byc miękka/ składana.
    • anetta444 Re: Micralite 02.10.15, 16:25
      Ja też bardzo lubię ten wózek mimo jego opisanych wcześniej wad. Od siebie dodam, że nie nadaje się on do wożenia na rączkach cięższych toreb - ja mam boczną Skip Hopa, i też muszę uważać co tam włożę wink Ale wszystko to mu wybaczam za jego zwrotność i cudownie lekkie prowadzenie. Snap przy nim wysiada wink
      • thektoska Re: Micralite 02.10.15, 16:40
        A co to ze boczna torba skip hop?
        Moze mozesz jakis link wrzucic?

A maly organizer da rade bez ryzyka dla zdrowia i zycia pasażera?
        • efjana Re: Micralite 02.10.15, 20:53
          to się zwie chyba skip saddle bag. można sobie takie ciężarki zakupić, któraś z dziewczyn tak zrobiła
          • anetta444 Re: Micralite 02.10.15, 22:49
            Taka sama, jak na zdjęciu kilka postów przede mną wink Na przechylanie wózka można też zaradzić, wkładając do kosza np. dużą wodę min. i niepotrzebne już ciężarki wink
            My Micrą jeździłyśmy głównie latem (na zimne dni chyba lepszy bardziej zabudowany wózek), zostawiam ją na następny rok, bo szkoda się rozstawać wink Córka będzie miała już ponad 2 latka i może dosięgnie nóżkami podnóżka. Myślę, że właśnie dla takiego wieku jest on najlepszy.
            • thektoska Re: Micralite 03.10.15, 07:05
              I mnie nie ma zimy, wiec problem odpada. Fajnie, ze masz mozliwosc przechowania wozka, do ktorego chcesz wrocic.ja sprzedalam juz dwa wozy co do ktorych jester pewna, ze do nich wroce....

A tak z ciekawosci co to za ciężarki? Moze jakies zdjecie?
              • efjana Re: Micralite 03.10.15, 09:53
                mi kiedyś śmignęły takie specjalne do wózków na amazonie chyba, ale można kupić najzwyklejsze takie do ćwiczeń, ja kiedyś kupowałam na allegro wszystko razem chyba ok. 30 zł
                allegro.pl/obciazniki-ciezarki-rece-nogi-7sports-2x0-5-gratis-i4966105164.html
                • hasturek Re: Micralite 03.10.15, 18:11
                  Ja właśnie takie ciężarki sobie umocowałam przy przednich kołach, żeby nie musieć tak bardzo uważać co wkładam do małej torby Skip Hop wink Przy codziennym składaniu mineralna w koszyku odpada, ale fakt, ona też rozwiązuje problem wywrotności pustego wózka.
                  Z praktycznych rad jeszcze dodam, że ja mam 2 ciężarki 0,75 kg i chyba przesadziłam. Teraz wolałabym, żeby były 0,5.
              • anetta444 Re: Micralite 03.10.15, 14:52
                Fajnie, ze masz mozliwosc przechowania
                > wozka, do ktorego chcesz wrocic.ja sprzedalam juz dwa wozy co do ktorych jeste
                > r pewna, ze do nich wroce....
                Zawieziony do rodziny - nie mam miejsca, a w samochodzie zimą też lepiej nie trzymać wink
                • matyldamoja Re: Micralite 03.10.15, 16:58
                  a używała któraś z was do micry mufki - które pasuje idealnie? mój 2,5 latek bardzo lubi ten wózek i w lodgerze jak zimno mieści się idealnie, i zawsze jak daję wybór w którym wózku jedziemy pokazuje micrę - nie wspominając że w te letnie tropiki był idealny ze względu na siatkowe siedzisko. Polecam
                  • hasturek Re: Micralite 03.10.15, 18:14
                    Ja w zeszłym roku kupiłam jakieś nie znanej mi marki rękawice- mufki właśnie z myślą o micrze. Jak po weekendzie wrócę do domu, to przymierzę, zrobię fotkę i dam znać jak leżą.
                    • hasturek Re: Micralite 05.10.15, 17:55
                      Z tymi niemarkowymi, to przesadziłam wink Mam mufkę Womar, z której można zrobić rękawice. W środku chyba wełna, bo "gryzie", a na wózku prezentuje się ok i chyba spełni swoją funkcję podczas zimy. Jak mi się uda, postaram się wrzucić zdjęcie smile
                      • hasturek Re: Micralite 05.10.15, 18:42
                        Jednak nie potrafię z telefonu wrzucić zdjęć... Może jak dorwę komputer, to nadrobię. Ale chociaż link do mufki-rękawic, które mam www.smyk.com/womar-rekawiczki-do-wozka-mufka-dwuczesciowa-granat,p1102966326,swiat-niemowlaka-p
                        • hasturek Re: Micralite 20.10.15, 15:57
                          nadrabiam zaległości - rękawice na Micralitehttps://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/58/49/20/015e3216d7.jpg
                          • martuska1982 Re: Micralite 20.10.15, 16:15
                            Kasztaaaaanyyyy big_grin
                            • hasturek Re: Micralite 21.10.15, 13:58
                              A tak smile W pewnym momencie miałam je już naprawdę wszędzie poutykane smile
                              Argument żeby zostawić część dla innych dzieci w ogóle nie działał wink
                            • thektoska Re: Micralite 23.10.15, 18:53
                              ja myslalam , ze Ty tak naprawde serio do tych off topicow podchodzisz.....
    • jprzeczek Re: Micralite 28.10.15, 08:52
      Kupiłaś już micralite? Przeglądam ebay.co.uk i patrzę na micry, bo te z allegro u nas lub olx to trochę przyniszczone są. No ale zanim bym zakupiła, to chciałabym wiedzieć, czy masz i jesteś zadowolona i jak duże dziecko w nim wozisz.
      • thektoska Re: Micralite 12.11.15, 14:47
        Rozpedzilam sie I kupilam ... Dwa micrality za jednym zamachem

Ultralight I twofold.
        Ultralight do mnie nie do końca przemawia.
        Nie az taki maly, nie poreczny, a ma wszystkie minus malego wozka- mala bude I koszyk, malo komfortowy do spania.
        Przednie kola sa szeroko rozstawione , wiec manewrowanie w "labiryntach" jest trudne, w wielu miejscach te przednie kola mi sie nie mieszcza. Wkurza mnie tez sposob na skladanie raczek.
        Mysle ze to niezly wozek na aktywne wakacje, w czasie ktorych czlowiek przemieszcza sie duzo komunikacja badz autem, a rownolegle chce po nieutwardzonym terenie I zabytkach posmigac.
        Ultralite od nas zdecydowanie wyjedzie, ale w moim przypadku w miescie srednio sie sprawdzi, Ani to lekki mikrus, ani soldna terenowka...

Mysle, ze twofold sprawdzi sie lepiej, gdyz zdaje sobie sprawe, ze podwojny woz zawsze wiaze sie z kompromisami.
        Zdam praktyczna relacje ze jakis czas (chyba pionierska dla tego forum)
        • efjana Re: Micralite 12.11.15, 15:09
          super ze w koncu ktos przyblizy nam ten wozeksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka