Dodaj do ulubionych

valco vs booklet

29.09.16, 00:35
Po wstępnej eliminacji zostały te 2 wózki do auta, dla 15 kg roczniaka i wysokiej( 178 cm ) mamy.
Bardziej skłaniam się ku bookletowi( ponoć lepsze podbijanie i większa buda, bardziej osłoniety), ale z tego co przeczytałam kopie się w stelaż.
Valco znowu leciutki, buda też ok, ale mniej osłonięty.
Wózkiem na spacery czasami będzie chodzić prababcia, więc dobrze by było żeby sie lekko prowadził z takim rocznym ciężarem.
Który wybrać?
Obserwuj wątek
    • uszatekk Re: valco vs booklet 29.09.16, 11:03
      Nie wiem czy booklet będzie się podobijał dobrze jak raczka będzie wysoko. Mi podbija się dobrze, ale ma 163 wzrostu
      Buda lepsza w valco
      Kosz lepszy w booklecie ( uwielbiam ten kosz)
      Waga - valco
      obydwa są wygodne dla dziecka
      jeden i drugi ma coś na środku na dole na stelażu i valco i booklet, w jednym i drugim możesz kopać poszukam może mam zdjęcie
      • martuska1982 Re: valco vs booklet 29.09.16, 11:40
        Ja mam 170 wzrostu, raczkę w booklecie miałam na maksa w górę i podbijał mi sie fajnie, bardzo lekko.
    • martuska1982 Re: valco vs booklet 29.09.16, 11:39
      Kedro-dasos
      jeździłam oboma - snap ma lepszą budkę od bookleta! Podbijanie ma lepsze booklet, koszyk też ma większy. Snap jest lżejszy i bardziej kompaktowy, ale to ostatnie to juz bardfzo subiektywne wrażenie. Nie miałam okazji obu jednoczesnie porównać w tej materii.
      Dla mnie booklet wygrywa w zasadzie tylko podbijaniem, całą resztą snap.
      • kedro-dasos Re: valco vs booklet 29.09.16, 14:09
        To mi się coś w czytaniu porównań pomieszało i przewidziało. Byłam przekonana do bookleta, a teraz ten snap... waga ma dla mnie drugorzędne znaczenie- jesteśmy potężne kobiety i damy sobie radę z córką. Dla mnie oprócz wygody dziecka( a tu chyba w tych dwóch bez różnicy ) ważne jest prowadzenie. Dziecko już waży dużo, bob mu nie przypadł do gustu, a będzie jeszcze cięższe.
        • martuska1982 Re: valco vs booklet 29.09.16, 21:18
          kedro-dasos napisała:

> To mi się coś w czytaniu porównań pomieszało i przewidziało. Byłam przekonana d
          > o bookleta, a teraz ten snap... waga ma dla mnie drugorzędne znaczenie- jesteśm
          > y potężne kobiety i damy sobie radę z córką. Dla mnie oprócz wygody dziecka( a
          > tu chyba w tych dwóch bez różnicy ) ważne jest prowadzenie. Dziecko już waży
          > dużo, bob mu nie przypadł do gustu, a będzie jeszcze cięższe.

Tapicerka w snapie jest bardziej mięsista, miększa, w booklecie ciensza. W booklecie na siedzisku pod pupą na bokach wystają takie dziwne dzyndzle. Znaczy od spodu sie wnijają i pod cieżarem pupy wybijają sie na siedzisku, czuć je. Nie wiem na ile dziecko je czuje, raczej wąska pupa nwpasowuje sie pomiędzy, ale są i moga drażnic. Snap tego nie ma, ma usztywniane siedzisko. Nic sie od spodu nie wbija.
          • uszatekk Re: valco vs booklet 29.09.16, 21:45
            O tych dzyndzlach też słyszałam, moja jeszcze nie jest na tyle duża żeby jej to przeszkadzało.
            Miałam równocześnie snapa 4 i bookleta i później snapa 3 i bookleta, zostawiłam bookleta (U rodzicow) U siebie trzymałam snapa. Mi jedzie się dobrze bookletem nawet O bciazonym zakupami.
            Siedziska w obu wózkach sa wygodne,
            Dla wyższej osoby snap będzie się podbijal lepiej niż mi.

Jeśli snap to stawialabym na sporta.
            Obydwa wózki są fajne smile snap jest przy okazji niezły na wyjazdy
            Booklet ma lepszy podnozek (plastikowy) ale to subiektywna opinia.
    • uszatekk Re: valco vs booklet 29.09.16, 21:49
      Bookleta słychać trochę jak jedzie (przod) na początku mnie to w kurzalo.
      Ja długo Miałam obydwa. Zostawiłam bookleta głównie ze względu na mega kosz, no uwielbiam ten kosz, robię tym wózkiem zakupy na kilka dni big_grin

I jeden i drugi ma wady i zalety, musiałabyd się przymierzyć, skąd jesteś ?
      • kedro-dasos Re: valco vs booklet 30.09.16, 00:05
        Bardzo dziękuję za pomoc. Po opisie snapa z wozkowoblog.wordpress.com/ padło na niego-przekonała mnie babciasmile- zawsze mają rację. Mam jeszcze jedna prośbę- jeśli widziałyście gdzieś snapa 4 denim w dobrej cenie to proszę dajcie znać. 9 poniżej 1299zł
        uszatekk jestem z okolic Leszna a z tego co wiem to bliziutko mam tylko do flover.
        • uszatekk Re: valco vs booklet 30.09.16, 06:48
          Ja jestem z podkarpacia, więc daleko, no ale jakbyś była w pobliżu to mam bookleta i chwilowo snapa wink
          dodam tylko, że snap ma b.dużo zalet, dobrze się prowadzi, ale miej na uwadze, że nie jest mega zwrotny. tzn dobrze się prowadzi, ale może się ciężko skręcać ( to kwestia indywidualna akurat, bo nie każdemu to przeszkadza) 3 jest zwrotniejsza, choć nie jakoś szalenie, za to ma mniej miejsca na podnóżku dla starszego dziecka.

ja dziś będę testować wersję sport big_grin smile

masz meila gazetowego ?
          • uszatekk Re: valco vs booklet 30.09.16, 06:50
            z rabatem z grupy fb valco jest - 10 % u dystrybutora na valco
            napisz do mnie na gazetowego meila, coś się zapytać chciałam uszatekk@gazeta.pl
            • kin_ga83 Re: valco vs booklet 30.09.16, 14:55
              Dla wysokiej osoby żaden się nie nadaje. Valco przy booklecie jedzie strasznie tepo. Booklet jest też lepszej jakości. Dla dziecka oba wygodne.
              • kin_ga83 Re: valco vs booklet 30.09.16, 14:56
                Booklet jak puscisz to Ci sam odjedzie. Tak lekko się prowadzi.
                • kedro-dasos Re: valco vs booklet 30.09.16, 19:28
                  kinga , ale mi namieszałaś w głowiesmile ozaleję! Jesteś wysoka? A może poleciłabyś coś innego?
                  • kin_ga83 Re: valco vs booklet 30.09.16, 20:40
                    Mam 180. Dla mnie z wózków względnie małych ok są: bee, gt, xlr i xt, bj lite ( ze względu na brak typowej tylnej osi). Więcej w tej chwili mi nie przychodzi do głowy.
              • martuska1982 Re: valco vs booklet 30.09.16, 22:38
                kin_ga83 napisała:

> Dla wysokiej osoby żaden się nie nadaje. Valco przy booklecie jedzie strasznie
                > tepo. Booklet jest też lepszej jakości. Dla dziecka oba wygodne.

Ja miałam zupełnie odmienne spostrzezenia smile
                • kedro-dasos Re: valco vs booklet 30.09.16, 23:04
                  bee testowałam, gt miałam-oba dla mnie w prowadzeniu tragiczne, ale ze mną coś chyba jest nie tak, bo chyba jestem jedyna forumką , której gt nie odpowiadał. Bj lite się boję, z wiadomych względów.
                  yezz też przypadł do serca tylu forumkom a ja nim do miasta ze swoją córa dojechać nie mogłam, co chwile wpadał mi w dziury i stawał dęba. Ja z tych co lubią brzydkie boby, fusiony i gessleiny.

• martuska1982 Re: valco vs booklet 01.10.16, 10:10
                    kedro-dasos napisała:

> bee testowałam, gt miałam-oba dla mnie w prowadzeniu tragiczne, ale ze mną coś
                    > chyba jest nie tak, bo chyba jestem jedyna forumką , której gt nie odpowiadał.
                    > Bj lite się boję, z wiadomych względów.
                    > yezz też przypadł do serca tylu forumkom a ja nim do miasta ze swoją córa doje
                    > chać nie mogłam, co chwile wpadał mi w dziury i stawał dęba. Ja z tych co lubią
                    > brzydkie boby, fusiony i gessleiny.
                    >

Chyba cię rozgryzłóam tongue_out Ty lubisz najwyraźniej trzymać rękę na wózku i lekko pchac, a wózek sam jedzie. Niestety i bee i yezz trzeba sterowac. Yezz jedzie sam, ale trzeba sterowac miedzy dziurami, bee aż tak sam nie jedzie, ale jest bardzo zwrotny, jednak dziur nie pokona.

Co do gt to dla mnie on sie prowadzi lekko, jest zwrotny i czuc ze nie ma piankowych kółek, ale podbijanie jest kiepskie, a na dużych dziurach jednak trzeba też nim posterować, no i telepie.
                    • martuska1982 Re: valco vs booklet 01.10.16, 10:11
                      *rozgryzłam - eh moje grube paluchy, co uderzają w dwa klawisze naraz. uncertain
                      • kedro-dasos Re: valco vs booklet 01.10.16, 21:20
                        martuska masz rację, tak właśnie lubięsmile Wg Ciebie Powinnam brać snapa czy bookleta? czy żaden mnie nie rozczaruje jeśli chodzi o prowadzenie? Myślę też o snapie z 4 kids do testowania.
                        • martuska1982 Re: valco vs booklet 01.10.16, 22:33
                          kedro-dasos napisała:

> martuska masz rację, tak właśnie lubięsmile Wg Ciebie Powinnam brać snapa czy boo
                          > kleta? czy żaden mnie nie rozczaruje jeśli chodzi o prowadzenie? Myślę też o
                          > snapie z 4 kids do testowania.

Testowanie to dobre wyjscie, bo booklet jest super, jedzie lżej niż snap, ale snap przewyższa go wieloma innymi zaletami. Być może po testach okaze się ze snap jest dla ciebie ok, wiec wtedy bedziesz wiedziała, ze lepiej wybrac jego dla innych zalet skoro zwrotnośc cię nie odrzuca.
    • izajasun Re: valco vs booklet 28.12.16, 23:59
      Witam wszystkie forumki! Ponieważ mam identyczny dylemat ale w odwrotną stronę chciałam odświeżyć ten wątek smile Jestem niska, a jeszcze niższa jest moja mama (155 cm), która będzie się zajmować małym. Z grupy volco wiem, że może być problem z prowadzeniem, podbijaniem przy niskim wzroście, bo rączka nieregulowana. A jak jest w przypadku bookleta? Marzy mi się ten snap, szczególnie sport ale ta rączka, ehh.. i dlatego właśnie zastanawiam się nad bookletem. Dzięki za rady!
      • uszatekk Re: valco vs booklet 29.12.16, 07:21
        Ja mam 163 cm i mi booklet podbija się dobrze. A snap kiepsko. Jeśli chodzisz w butach na obcasie snap będzie ok. Ale jeśli w płaskich raczka może być za wysoko. W sporcie jest nieco wyżej przez kola. Także do snapa bym się przymierzyła a raczej mamę w sklepie. Bo na dłuższa mete noga bolec ręce od prowadzenia jeśli raczka będzie za wysoko. Ale jeśli masz 160 z hakiem jak ja będzie ok. Przyzwyczaisz się do wysokości. Mamie będzie mniej wygodnie.
        Rozwaz tez valco tri mode smile z rodziny valco a ma regulowana rączkę.
      • nesty1 Re: valco vs booklet 29.12.16, 09:41
        W Booklecie możesz kopać w stelaż... Ja przy wzroście 1,62 m niestety kopałam w stelaż praktycznie cały czas. W Valco Sport który twraz mam, zdarza mi się to sporadycznie, rączka w miarę ok...z podbijaniem fakt, trochę ciężkawo i im cięższe dziecko, gorzej się prowadzi.
      • izajasun Re: valco vs booklet 29.12.16, 13:37
        Dzięki za odpowiedzi! Mam jeszcze jedno pytanie. Obecnie jeździmy teutonia Cosmo z 2013 r. i przy wszystkich swoich wadach wózek jest mega zwrotny, lekko się prowadzi i podbija. Czy któryś z wyżej wymienionych wózków będzie tak samo lekki w prowadzeniu? Może ma ktoś porównanie?
        • kedro-dasos Re: valco vs booklet 31.12.16, 12:51
          Lekki w prowadzeniu( wg mnie sam jedzie) i lekki w podbijaniu jest tylko jeden wózek- bob.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka