Dodaj do ulubionych

Zakup wózka z forum/problem

21.12.16, 10:32
Piszę do Was po poradę i żeby się wyżalić.
Pod koniec lipca kupiłam od pewnej Uczestniczki forum wózek. Zapłaciłam umówioną cenę. Dostałam przesyłkę. Niestety bez jednego akcesorium (parasolka do wózka, nieużywana), o którym była mowa w ogłoszeniu. Gdy otrzymałam przed transakcją zdjęcia tego akcesorium na nich nie było, ale na zdjęciach nie było też innego, które przyszło w paczce. Brakujący produkt Sprzedająca wysłała Pocztą Polską, gdy poprosiłam o numer nadania po jakimś czasie czekania na przesyłkę, nie otrzymałam go, bo potwierdzenie z poczty uległo zniszczeniu. Reklamacja złożona na poczcie przez nią została odrzucona.

Wystąpiłam do Sprzedającej o zakupienie mi i wysyłkę nowej bądź używanej parasolki, tak jak było w naszej umowie, nie zgodziła się, później o zwrot połowy wartości nowej parasolki, najpierw nie chciała na to przystać, w końcu napisała, że zwraca połowę, ale oczekuje ode mnie odesłania wkładki do wózka, którą mi dołączyła i która była na zdjęciach wózka przed zawarciem transakcji.

Źle się z tym czuję, bo czuję się oszukana sad, ale wyraźcie swoją opinię, proszę, bo może nie jestem obiektywna sad.

Obserwuj wątek
    • acora Re: Zakup wózka z forum/problem 21.12.16, 13:00
      Umowa była zawarta na pewną kwotę i na pewną listę rzeczy. Jeśli umowa nie została wykonana poprawnie przez ktoraś ze stron, strona ma prawo domagać się zwrotu poniesionych kosztów (również wysyłki), wyslania produktu identycznego lub pełnego zwrotu towaru. Jeśli w Twoim przypadku miałaś dostać parasolkę, a jej nie dostałaś, jest to oszustwo, gdyż lista produktów nie jest zgodna z tym, co kupiłaś. I teraz drogi są dwie: albo idziesz na policję z wypełnionym drukiem zawiadomienia o przestępstwie wraz z dowodami (maile) albo składasz pozew do sądu (np. internetowego, wtedy musisz mieć pesel osoby, jeśli nie masz, składasz w jej gminie pismo o udostępnienie celem zlożenia pozwu do sądu). Jeśli masz dowody, że umowa nie została wykonana przez sprzedającą, myślę, że problemu nie powinno być żadnego w odzyskaniu pieniędzy. Jaki jest koszt nowej identycznej parasolki?
      • kedro-dasos Re: Zakup wózka z forum/problem 22.12.16, 21:39
        No tak, ale z drugiej strony kupująca posiada wkładkę do wózka, która nie była w umowie. Jeśli chodzi o Poczte Polską to ostatnio dzieje się coś niedobrego, Mojej córce zniknęła już kolejna przesyłka i co z tego,że ma dowód nadania, jeśli została wysłana listem poleconym to poczta nie odpowiada za wartość. Ja bym się dogadała, przecież sprzedająca wykazała dobra wole wysyłając Ci parasolkę a ty posiadasz wkładkę, która nie była w umowie. czy to w porządku?
        • acora Re: Zakup wózka z forum/problem 22.12.16, 22:30
          Wkładkę można traktować jak gratis, nie było zamawiane, nie było za to płacone. Umowa dotyczy rzeczy, za ktore bylo placone smile
    • marcik844 Re: Zakup wózka z forum/problem 22.12.16, 22:30
      No ale parasolka byla obiecana czy nie, bo jej nie bylo na zdjeciu? Jesli byla a nie doszla, to zwyczajnie ze strony sprzedajacej nie fair. Jesli zamiast niej w paczce byla wkladka, to wypadaloby o takiej zmianie poinformowac kupujacą.
      Swoja droga dostajesz wkładkę i nie pytasz o nic, a o parasolke kruszysz kopie. No pewna tu niekonsekwencja w dzialaniu, jak my to ok, jak nam to źle. Sorki, ale tak to wygląda z zewnątrz.
      O ile wiem, umowy słowne, prowadzone przez osoby prywatne i dotyczace produktow używanych, nie rządzą sie takimi samymi prawami jak nowe, od firmy. Nie liczylabym tu na czyjeś obowiazki, bo takich w tym przypadku zwyczajnie nie ma. Zwykla dobra wola i porozumienie obu stronwink
      • acora Re: Zakup wózka z forum/problem 23.12.16, 09:10
        Rękojmia i odpowiedzialność za wykonanie umowy obowiązuje również osoby prywatne smile
        • marcik844 Re: Zakup wózka z forum/problem 23.12.16, 14:52
          Czyli najpierw musialaby byc umowa konsumencka,nie tylko porozumienie ustne.
          Nie oszukujmy sie, koszt takiej sprawy bylby wyzszy niz wspomniany fant, a i czynnik ludzki odgryw tu dużą role, bo przepisy mozna roznie interpretować.
          Ja nie wierzę niestety w prawa konsumenta, bo dochodzenie ich trwa czasem latami. A ta sprawa to juz w ogóle dziwna jest- parasolki nie bylo na zdjeciu.
          • cuqiereq Re: Zakup wózka z forum/problem 23.12.16, 15:28
            Prawa prawami ale tutaj gra nie warta świeczki... Parasolka kosztuje 20-40 złotych. Panie jak się nie potrafią porozumieć to trudno... Zostaje pewnego rodzaju nauczka na przyszłośćwink
            Tylko teraz pewnie i wózek mniej cieszy crying
          • acora Re: Zakup wózka z forum/problem 26.12.16, 19:33
            Umowa konsumencka jest jeśli jest osoba fizyczna i firma. Przy dwóch osobach prywatnych niestety jest gorzej, bo pozostaje jedynie sąd. Nawet rzecznik praw konsumenta się wypnie wink
    • thea19 Re: Zakup wózka z forum/problem 27.12.16, 10:24
      pocieszam, ze parasolka to zbedny i niepraktyczny grzmot. wkladka fajniejsza.
    • normalna_ja Aktualizacja 19.01.17, 11:52
      Czuję się w obowiązku dopisać dalszy i chyba ostatni ciąg historii smile.

Parasolka była obiecana, wkładka miała być gratisem. Koszt nowej parasolki to około 160 zł. Nie wiedziałam, że mogę pójść z tą sytuacją gdzieś i jednak żądać wykonania umowy... Dziękuję!
      Ale obiecaną parasolkę otrzymałam kilka dni temu, więc wszystko zakończyło się pomyślnie. Podziękowałyśmy sobie nawzajem ze Sprzedającą za transakcję i .

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady!
      Pozdrawiam.
      • martuska1982 Re: Aktualizacja 23.01.17, 01:33
        normalna_ja napisała:

> Ale obiecaną parasolkę otrzymałam kilka dni temu, więc wszystko zakończyło się
        > pomyślnie. Podziękowałyśmy sobie nawzajem ze Sprzedającą za transakcję i .
        >
        > Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady!
        > Pozdrawiam.

Pewnie przeczytala ten watek. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka