Dodaj do ulubionych

kilka pytań

17.01.14, 14:35
Witam,

moje dziecko ma 14 msc. Chodzi samodzielnie od miesiąca, ale ciągle jeszcze doskonali tę umiejętność, nie jest to jeszcze zupełnie pewny chód. Zastanawia mnie kilka spraw - czy to normalne czy wskazana jest wizyta u specjalisty?

- gdy dziecko samodzielnie chodzi, często prawą stopę stawia jakby bokiem, i w rezultacie cała idzie trochę jakby bokiem, tak jakby chodziła przy meblach. Tak jest zazwyczaj, ale zdarza się też - rzadko - że obie stopy stawia normalnie, zwłaszcza jak jest prowadzona za rączki (choć tego unikamy).

- po domu tylko skarpetki ABS, ale mam ogromny problem z założeniem butków - raz że mała ma wysokie podbicie i pulchne stopy, a dwa, że zawsze bardzo podkurcza stopy jak jej próbuję założyć buta - czy to normalne? Jest jakaś rada? W ogóle zdarza jej się podkurczać te palce, obciągać stopy, przy różnych okolicznościach - jak się je dotknie, ale też jak po prostu siedzi i się bawi; czasem natomiast stopy i paluszki są zupełnie luźno

Dodam że mała uparcie siada w literę W, oczywiście cierpliwie ją poprawiamy. Poza tym wszystkie etapy rozwoju przechodziła bez jakichś opóźnień (choć nie jakoś szybko - np. raczkowanie i samodzielnie siadanie - 10 msc), jest zdrowym dzieckiem.

Dziękuję za odp.

-
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: kilka pytań 06.02.14, 09:18
      sala1986 napisała:

> Witam,
      > moje dziecko ma 14 msc. Chodzi samodzielnie od miesiąca, ale ciągle jeszcze dos
      > konali tę umiejętność, nie jest to jeszcze zupełnie pewny chód. Zastanawia mnie
      > kilka spraw - czy to normalne czy wskazana jest wizyta u specjalisty?
      > - gdy dziecko samodzielnie chodzi, często prawą stopę stawia jakby bokiem, i w
      > rezultacie cała idzie trochę jakby bokiem, tak jakby chodziła przy meblach. Tak
      > jest zazwyczaj, ale zdarza się też - rzadko - że obie stopy stawia normalnie,
      > zwłaszcza jak jest prowadzona za rączki (choć tego unikamy).

PZ: Jakość ruchu można ocenić tylko wtedy, kiedy się ten ruch widzi.
      Niemniej, kiedy się czegoś uczymy, niemożliwe jest, byśmy to wykonywali idealnie naprzemiennie. Zatem, różne warianty doskonalenia umiejętności są dopuszczalne u niemowląt i małych dzieci. Począwszy od pierwszych obrotów (wiele różnych strategii i zawsze początkowa asymetria), pełzania, siadania, czworakowania, chodu. Ważne jest, że młoda potrafi "stawiać stopy normalnie..."

> - po domu tylko skarpetki ABS, ale mam ogromny problem z założeniem butków - ra
      > z że mała ma wysokie podbicie i pulchne stopy, a dwa, że zawsze bardzo podkurcz
      > a stopy jak jej próbuję założyć buta - czy to normalne? Jest jakaś rada? W ogól
      > e zdarza jej się podkurczać te palce, obciągać stopy, przy różnych okoliczności
      > ach - jak się je dotknie, ale też jak po prostu siedzi i się bawi; czasem natom
      > iast stopy i paluszki są zupełnie luźno

PZ: Normalne, większość rodziców ma z tym problem

> Dodam że mała uparcie siada w literę W, oczywiście cierpliwie ją poprawiamy. Po
      > za tym wszystkie etapy rozwoju przechodziła bez jakichś opóźnień (choć nie jako
      > ś szybko - np. raczkowanie i samodzielnie siadanie - 10 msc), jest zdrowym dzie
      > ckiem.

PZ: Jeśli dziecko jest zdrowe i rozwija się w granicach normy, siadanie w literkę W nie grozi żadnymi przykrymi konsekwencjami. Warunkiem jednak jest sytuacja kiedy dziecko zmienia pozycje, jest normalnie aktywne, itp.

> Dziękuję za odp.
      >
      Pozdrawiam
      PZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka