sala1986
17.01.14, 14:35
Witam,
moje dziecko ma 14 msc. Chodzi samodzielnie od miesiąca, ale ciągle jeszcze doskonali tę umiejętność, nie jest to jeszcze zupełnie pewny chód. Zastanawia mnie kilka spraw - czy to normalne czy wskazana jest wizyta u specjalisty?
- gdy dziecko samodzielnie chodzi, często prawą stopę stawia jakby bokiem, i w rezultacie cała idzie trochę jakby bokiem, tak jakby chodziła przy meblach. Tak jest zazwyczaj, ale zdarza się też - rzadko - że obie stopy stawia normalnie, zwłaszcza jak jest prowadzona za rączki (choć tego unikamy).
- po domu tylko skarpetki ABS, ale mam ogromny problem z założeniem butków - raz że mała ma wysokie podbicie i pulchne stopy, a dwa, że zawsze bardzo podkurcza stopy jak jej próbuję założyć buta - czy to normalne? Jest jakaś rada? W ogóle zdarza jej się podkurczać te palce, obciągać stopy, przy różnych okolicznościach - jak się je dotknie, ale też jak po prostu siedzi i się bawi; czasem natomiast stopy i paluszki są zupełnie luźno
Dodam że mała uparcie siada w literę W, oczywiście cierpliwie ją poprawiamy. Poza tym wszystkie etapy rozwoju przechodziła bez jakichś opóźnień (choć nie jakoś szybko - np. raczkowanie i samodzielnie siadanie - 10 msc), jest zdrowym dzieckiem.
Dziękuję za odp.
-