Dodaj do ulubionych

Pułk Artylerii

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.06, 01:27
Dzień dobry

Zwracam sie z uprzejmą prośba do starszych nieco tarnogórzan o informcje na
temat pułku artylerii (w ktorym odbywałem służbę wojskową), wchodzącym w
skład 10 sudeckiej dywizji pancernej noszącej zaszczytne miano " Bohaterów
Armii Czerwonej". Czy ktos z Państwa wie jakie były jego (tzn. pułku) dalsze
losy? Co z jego dowódcą - pistoletem (najmłodszym w historii PRL-u dowódcą
garnizonu) płk. Marciniakiem?

Dzięki z góry i pozdrowienia z Łodzi dla ŚLĄSKA!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ostatni dowódca Re: Pułk Artylerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 22:15
      W kwietniu 1995r 39pa został rozwiazany, a sztandar przekazano do muzeum WP. Od
      5-ciu lat,żołnierze pułku spotykaja się tu w jednostce, w okolicach święta
      pułku (16.04). Ostatnie miało miejsce 21-go 04. br. z udziałem przedostatniego
      dowódcy płk Marciniaka i wielu jego poprzedników. Zapraszam w roku przyszłym.
      • Gość: tg Re: Pułk Artylerii IP: *.mobile.net.pl 17.05.06, 18:03
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Obawiam się, że spotkania, o których Pan
        pisze odnoszą się bardziej do kadry zawodowej jednostki. Ja jako podchorąży
        miałem honor służyć w pułku tylko czasowo. Interesuje mnie historia pułku, jak
        i dywizji, w skład której wchodził. Czy mógłby mi Pan udzielić odnośnych
        informacji bądź odesłać do źródeł?

Pozdrawiam - Robert Kuliś
        • Gość: były zawodowy Re: Pułk Artylerii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 17:28
          Proszę zaglądnąć na stronę Związku Byłych Żołnierzy Zawodowych i Oficerów
          Rezerwy Wojska Polskiego w Tarnowskich Górach ;zbzztg7.republika.pl
          Kadra byłego 39 pa co roku organizuje zjazd /termin - w okolicy święta pułku/
          na którym zawsze jest Pan płk Marciniak. Myślę, że Pana zgłoszenie w 2007 roku
          zostanie przyjęte. Proszę zaglądać na podaną stronę, tam będzie odpowiedni
          anons.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka