Dodaj do ulubionych

Skarpety w japonkach

23.05.11, 14:52
Jak na dworzu jeszcze nie grzeje gorąco, to można wyskoczyć na miasto w skarpetowych japonkach? Zawsze jak gdzieś wychodzę to robi mi się taki duży palec -niczym u żółwia ninja. Ale widziałem już na ulicy takich ludzi, więc może to już nowa polska moda?
Obserwuj wątek
    • nm.buba011 Re: Skarpety w japonkach 23.05.11, 15:53
      skarpet nie eksponujemy, ani w sandałach, ani bez (zdjęcie butów w gościach).
      Aby to zrobić, należy znaleźć ku temu uzasadnienie.
    • aga.doris Re: Skarpety w japonkach 23.05.11, 16:20
      <<Jak na dworzu jeszcze...>>

A co to jest ten "dwórz"? DD
    • matylda1001 Re: Skarpety w japonkach 23.05.11, 20:29
      Co to są "skarpetowe japonki"? i naprawdę widziałaś na ulicy osobę, która miała na nogach jednoczesnie skarpety i japonki???
      • matya Re: Skarpety w japonkach 23.05.11, 20:40
        chyba chodzi o cos takiego:
        images.teamsugar.com/files/users/1/12981/39_2007/flip-flop-socks.jpg
      • mel.la Re: Skarpety w japonkach 23.05.11, 21:18
        matylda1001 napisała:

? i naprawdę widziałaś na ulicy osobę, która miała
        > na nogach jednoczesnie skarpety i japonki???

Ja widzialam cos takiego:

pobierak.jeja.pl/images/d/a/2/3872_po-czym-poznac-polaka-za-granica.jpg
        • kikimora78 Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 15:26
          eeee tam...
          Pracuję w międzynarodowej korporacji w Norwegii z ludźmi z całego świata (dosłownie) i ludzie tak chodzą ubrani, albo jeszcze lepiej: zupełnie na bosaka, w samych skarpetach, w dziurawych skarpetach, w skarpetach nie do pary, w skarpetach frote a na to klapki basenowe.
          A wam się wydaje, że tylko Polacy się dziwnie ubierają - otóż nie tylko, ale mam wrażenie, że tylko Polacy mają na tym tle jakieś kompleksy.
          • matylda1001 Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 17:22
            kikimora78 napisała:

>w skarpetach nie do pary<

Eee..., tak to sie już ubierał mój pan od fizyki w liceum.

> A wam się wydaje, że tylko Polacy się dziwnie ubierają - otóż nie tylko, ale mam wrażenie, że tylko Polacy mają na tym tle jakieś kompleksy.<

Że też my zawsze musimy kogoś małpować. Jak nie Warszawa Paryżem Północy, to centrum Nairobi.
            • najlepszygeorge Re: Skarpety w japonkach 27.05.11, 15:01
              Też nie wiem czemu akurat Polacy uważają to za 'obciachowe' i że to jest rzekomo polski zwyczaj. Mnóstwo ludzi ubiera się tak na całym świecie i nie widzę w tym nic niestosownego.
      • deszcz.ryb Re: Skarpety w japonkach 23.05.11, 21:42
        Widziałam. Masa ludzi tak chodzi. Okropne to jest uncertain

Autorze wątku - jeżeli ci za zimno w samych japonkach to załóż długie spodnie, skarpety i zakryte buty! Zestaw: długie spodnie + japonki [bez skarpet!] też jest ok
        • bene_gesserit Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 16:43
          To ciekawy problem, bo np w Japonii skarpetki do klapkow to zupelnie normalna sprawa, czesc tradycyjnego stroju dla obu plci i czesc nowoczesnej mody. Nieeleganckie jest wręcz noszenie geta bez skarpetek, zwlaszcza do kimona.

Tradycyjne skarpetki do geta wygladaja tak:
          goo.gl/qf4PN
          A nowoczesne są bardziej fikuśne:
          goo.gl/06Jgd

W Polsce zwyklismy uwazac, ze jest to okropne dlatego, ze jest to okropne. Jak widac, to kwestia kultury i gustu.
          • matylda1001 Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 17:28
            bene_gesserit napisała:

> W Polsce zwyklismy uwazac, ze jest to okropne dlatego, ze jest to okropne. Jak
            widac, to kwestia kultury i gustu.<

O właśnie, kwestia kultury i gustu. Wszak indiański pióropusz ogólnie jest ładny, ale na głowie Polaka nie najlepiej leżywink
            • bene_gesserit Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 18:01
              Nie jest to prawdą. Mialam pioropusz i wyglądalam w nim uroczo, w skarpetkach czy bez.
              • matylda1001 Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 18:16
                bene_gesserit napisała:

> Nie jest to prawdą. Mialam pioropusz i wyglądalam w nim uroczo, w skarpetkach czy bez.<

No to już nie wiem, bo jak moj znajomy po zabawie z synem w Indian zapomniał zdjąć pióropusz i pobiegł w nim do kiosku po papierosy, to ludzie jakos dziwnie na niego patrzyli. To chyba przez te polskie kompleksy...wink

• bene_gesserit Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 20:33
                  Patrzyli dziwnie bo zazdroscili po prostu.
                  • aqua48 Re: Skarpety w japonkach 27.05.11, 15:26
                    bene_gesserit napisała:

> Patrzyli dziwnie bo zazdroscili po prostu.

Patrzyli dziwnie bo papierosy kupował, do pióropusza pasuje wyłącznie kalumet przecież!
          • majaa Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 20:49
            bene_gesserit napisała:

> To ciekawy problem, bo np w Japonii skarpetki do klapkow to zupelnie normalna s
            > prawa, czesc tradycyjnego stroju dla obu plci i czesc nowoczesnej mody. Nieeleg
            > anckie jest wręcz noszenie geta bez skarpetek, zwlaszcza do kimona.
            >
            > Tradycyjne skarpetki do geta wygladaja tak:
            > goo.gl/qf4PN
            > A nowoczesne są bardziej fikuśne:
            > goo.gl/06Jgd
            >
            > W Polsce zwyklismy uwazac, ze jest to okropne dlatego, ze jest to okropne. Jak
            > widac, to kwestia kultury i gustu.
            >
            >

Otóż to! Może w takim razie w Japonii niech sobie chodzą w skarpetkach i w czym tam jeszcze chcą do klapków, co nie oznacza, że nam w Polsce bezwzględnie musi się to podobać.
          • nm.buba011 Re: Skarpety w japonkach 24.05.11, 23:24
            bene_gesserit napisała:

> To ciekawy problem, bo np w Japonii skarpetki do klapkow to zupelnie normalna s
            > prawa, czesc tradycyjnego stroju dla obu plci i czesc nowoczesnej mody. Nieeleg
            > anckie jest wręcz noszenie geta bez skarpetek, zwlaszcza do kimona.

- jak napisałaś, część tradycyjnego stroju.
            Japończyk, oczywiście ułożony, nie założy tego zestawu do garnituru.

Nie widziałem, też japońskiego filmu, gdzie przykładowo, japońscy maklerzy chodzili by w skarpetkach po "parkiecie".
    • jeszcze_mniejsza_mi Re: Skarpety w japonkach 31.05.11, 21:42
      W Azji robią skarpetki z jednym dużym palcem, specjalnie do japonek. Widziałam sama, sporo osób nosi.
      • almanachy Bene-gesserit 16.06.11, 20:32
        Zaciekawiłaś mnie tymi japonkami. Znalazłam mnóstwo stron z ładnymi skarpetkami w kwiatki do gaty. Niestety u nas chyba tego nie sprzedają, a może znacie jakieś nasze sklepy, w których można to kupić. Przyznam, że zamiast obciachowego widoku, widzę coś interesującego, duży potencjał, żeby można było się pobawić i pochwalić zestawem ciekawa skarpetka i dobrze dobrany but-sandał-gata-japonka.
        • bene_gesserit Re: Bene-gesserit 16.06.11, 22:29
          Na e-bayu są - głownie męskie i dzieciece, ale kobiece tez. Piecio-i dwupalczaste, niektóre sliczne.
    • squirrel9 Re: Skarpety w japonkach 25.06.11, 14:39
      W Japonii kupiłam 5-palcowe skarpetki w różnych kolorach smile Idealne do do japonek ...
    • tadea Re: Skarpety w japonkach 28.07.11, 19:11
      Czy na dworze jest ciepło, czy gorąco dla mnie takie odzienie jest niedopuszczalne.
      • bene_gesserit Re: Skarpety w japonkach 28.07.11, 20:22
        To bardzo, bardzo ciekawe.
      • squirrel9 Re: Skarpety w japonkach 29.07.11, 12:03
        No to się będziemy musieli załamać ... w pól ...
        • atramentowa7 Re: Skarpety w japonkach 23.08.11, 09:53
          Co to się porobiło, żeby japonki nosić w skarpetkach...
          • squirrel9 Re: Skarpety w japonkach 26.08.11, 12:42
            Nie japonki w skarpetkach tylo skarpetki w japonkach smile Japońskie, oczywiście smile))
    • croyance Re: Skarpety w japonkach 27.09.11, 20:48
      Mozna kupic specjalne skarpetki do japonek - ja nabylam takie w Japonii, sa bardzo popularne, ale i w Polsce mozna chyba kupic - i normalnie chodzic. Nie ma po co wykrzywiac normalnych skarpetek. Nie widze problemu.
      • mariela1987 Re: Skarpety w japonkach 16.10.11, 22:58
        moja kolezanka kiedyś przyszła w japonkach i kolorowych skarpetkach na wykład. Cala uczelnia pokladala sie ze śmiechu :d
        • nutka_mi Re: Skarpety w japonkach 17.10.11, 09:20
          To peniw była wyższa szkoła gotowania, kierunek - gotowanie na wunglu. I cała pokładała się, hmmm,
    • croyance Re: Skarpety w japonkach 18.10.11, 13:07
      Ja kupilam sobie w Japonii specjalne skarpety do japonek, takie z jednym palcem oddzielnie, specjalnie produkowane do japonek wlasnie. Nazywaja sie tabisocks i sa w Japonii bardzo popularne:
      www.trueswords.com/images/prod/c/tabi_socks_540.jpg
      Jestem pewna, ze mozna je kupic w Europie, i wtedy mozna nosic japonki bez problemu, nie rozciagajac normalnych skarpetek.
      • croyance Re: Skarpety w japonkach 18.10.11, 13:08
        Nie zauwazylam, ze sie juz wpisalam wczesniej w ten watek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka