12.03.14, 23:37
No to proszę - poczytajcie sobie, może się Wam przyda

szostkiewicz.blog.polityka.pl/2012/04/26/nie-witaj-prosze-nie-witaj/
Obserwuj wątek
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: Witam ??? 13.03.14, 03:34
      Ciekawe, bardzo nawet,
      to jak sie w koncu powinno swobodnie zwracac ? Kto, kiedy i do kogo?

Hallo, hej, dzien dobry ( a jak to wieczor a dzien dobry jest tylko na drugiej polkuli?)
      czesc, jak tam, siemasz, szanowny/a,
      czy jak?

Polski pod tym wzgledem jest zdecydowanie ubogi i niewygodny.

Minnie
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Witam ??? 13.03.14, 03:55
        Witam! ponownie smile

dodam ze mnie z poczatku formulka "witam" piekielnie razila
        ale z czasem sie przyzwyczailam i nawet polubilam.
        przypomina mi to dawna znajoma rodzicow ktora na dziendobry zawsze z szerokim
        usmiechem odpowiadala " a witam, witam" - a byla to przesympatyczna w srednim wieku osoba smile

http://img.photobucket.com/albums/v231/thetsarisa/8fcc52b3-6313-4273-b460-63f79bbae56b_zps8d0793d5.jpg

Minnie
    • an-i-ka Wita jak nie wita :) 13.03.14, 08:24
      Mam znajomego, który zawsze mówi 'witam' zamiast 'dzień dobry'. Przyznam, że zawsze zwracam na to uwagę, ponieważ zazwyczaj spotykamy się u wspólnych przyjaciół, a on zawsze 'wita'. Wchodzi do domu i wita. Razi mnie to za każdym razem.
      Często go z mężem podwozimy gdzieś samochodem, wówczas również on 'wita', a my mówimy dzień dobry. Chcieliśmy tym naszym 'dzień dobry' na każde jego 'witam' sprawić, że też zacznie mówić 'dzień dobry', ale nie przejął tego od nas. Trochę mnie to irytuje, ale jakoś nie mamy pomysłu jak mu to powiedzieć.
      Wchodzi do samochodu mówi 'witam' a my na to 'nie, to my witamy'? Nie wypada.
      • nm.buba011 Re: Wita jak nie wita :) 13.03.14, 09:10
        an-i-ka napisała:

> Wchodzi do samochodu mówi 'witam' a my na to 'nie, to my witamy'? Nie wypada.

- nawet należy. Wyedukować ignoranta.

To efekt bezrefleksyjnych szkoleń wywierania wpływu, skracania dystansu.

Szczyt arogancji, witać... gospodarza. Jako pierwszemu, wyciąganie dłoni przez... "Gościa".

www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY
        so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
        • droch Re: Wita jak nie wita :) 13.03.14, 09:29
          Tak sobie myślę, że nie tak dawno temu niektórzy gorliwie edukowali ignorantów, którzy zamiast "Jaśnie Wielmożny Panie, proszę o wysłuchanie" rozpoczynali rozmowę od bezczelnego "Dzień dobry".
          Zauważasz, że język zmienia się bez "odgórnego" sterowania?
          • nm.buba011 Re: Wita jak nie wita :) 13.03.14, 09:41
            droch napisał:

> Tak sobie myślę,(...)

- daleko idące uproszczenie.

• margonik Re: Witam ??? 13.03.14, 09:06
      Ja używam czasami słowa "Witam" w służbowych mailach i nie bardzo wiem, jak go zastąpić. Chodzi o sytuacje, gdy piszę np. do 10 adresatów na raz, z czego z ośmioma jestem na "Ty", a z dwójką pozostałych nie. Nie bardzo wiem, jak się wówczas zwracać... "Szanowni Państwo"? Ta dwójka czułaby sie usatysfakcjonowana, ale ta pozostała ósemka głupio trochę.
      Jak piszę tylko do osób z którymi jestem na stopie formalnej, to używam "Szanowny Panie", albo "Panie Krzysztofie", o ile ta stopa formalna jest nieco rozluźniona.
      • nm.buba011 Re: Witam ??? 13.03.14, 09:18
        margonik napisała:

> Ta dwójka czułaby sie usatysfakcjonowana, al
        > e ta pozostała ósemka głupio trochę.

- człowiek wychowany, widzi także tych pozostałych.

> Jak piszę tylko do osób z którymi jestem na stopie formalnej, to używam "Szanow
        > ny Panie", albo "Panie Krzysztofie", o ile ta stopa formalna jest nieco rozluźn
        > iona.

- pan/i plus imię, to jednostronne spoufalenie, wizytówka ignorantów.

Wszak nie można zaproponować - proponuję Pani/panu mówienie, no właśnie, jak?

• margonik Re: Witam ??? 13.03.14, 10:07
          > - człowiek wychowany, widzi także tych pozostałych

Zgadzam się. Dlatego podpowiedz proszę, jak zwracać się zbiorowo do grupy osób, jeśli z większością jesteś na "ty". Troszkę mi niezręcznie użyć wobec osób z którymi jestem w bardzo bezpośrednich stosunkach formy "Szanowni Państwo".

> - pan/i plus imię, to jednostronne spoufalenie, wizytówka ignorantów.

A czemu zakładasz, że "jednostronne"? Osoby do których zawracam się "Panie Krzysztofie" zwracają sie do mnie dokładnie w tej samej formie. Gdzie tu więc jednostronność? Są osoby z którymi jestem na "Pan"/"Pani", są osoby z którymi jestem "po imieniu", a są takie, z którymi jestem na "ty". Każda z tych form jest OK, jeśli obie strony ją akceptują.
          • nm.buba011 Re: Witam ??? 13.03.14, 11:18
            margonik napisała:

> > - człowiek wychowany, widzi także tych pozostałych
            >
            > Zgadzam się. Dlatego podpowiedz proszę, jak zwracać się zbiorowo do grupy osób,
            > jeśli z większością jesteś na "ty". Troszkę mi niezręcznie użyć wobec osób z k
            > tórymi jestem w bardzo bezpośrednich stosunkach formy "Szanowni Państwo".

- inaczej. Kiedy w grupie 100 osób, 99 to Twoi dobrzy znajomi, a jedna obca, to właśnie należy nagiąć się do tej jednaj. Owa jezusowa najważniejsza owieczka. Cała grupa okazuje szacunek tej jednej osobie. musisz Ją zauważyć, skoro Jezus zostawił dla niej 99 pozostałych. Całe stado. Cała grupa jest Państwem, nawet Szanownym.

> A czemu zakładasz, że "jednostronne"? Osoby do których zawracam się "Panie Krzy
            > sztofie" zwracają sie do mnie dokładnie w tej samej formie.

- jednostronność jest ewidentna, choć krótko ona trwała.
            Był moment, że o czym napisałem, nie było propozycji.
            Nie było, bo takowej nie można nawet sformułować.

Potrafisz, to spróbuj?

> Gdzie tu więc jednostronność?

- było pytania o zgodę?

> Są osoby z którymi jestem na "Pan"/"Pani", są osoby z którymi jestem
            > "po imieniu", a są takie, z którymi jestem na "ty". Każda z tych form jest OK,
            > jeśli obie strony ją akceptują.

- nie koniecznie akceptują. Konformistyczne zachowanie grupy.
            • margonik Re: Witam ??? 13.03.14, 15:01
              > Był moment, że o czym napisałem, nie było propozycji.
              > Nie było, bo takowej nie można nawet sformułować.
              > Potrafisz, to spróbuj?

Oczywiście: "Czy mogłabym zaproponować Pani mówienie sobie po imieniu?"
              To nie jest równoznaczne z przejściem na "ty", ale właśnie na formę "pani Ewo".
              • matylda1001 Re: Witam ??? 14.03.14, 10:55
                margonik napisała:

> Oczywiście: "Czy mogłabym zaproponować Pani mówienie sobie po imieniu?"
                To nie jest równoznaczne z przejściem na "ty", ale właśnie na formę "pani Ewo".<

Buba wskoczył na swojego ulubionego konika, i cwałuje z gorliwością wartą lepszej spawy smile Buba nie przyjmuje do wiadomości faktu, że forma pan/i + imię, jako forma pośrednia między "pan/i" i "ty" funkcjonuje w polskiej mowie od zarania dziejów. Kto uważa inaczej niż Buba, jest ignorantem smile
      • koronka2012 Re: Witam ??? 13.03.14, 12:35
        margonik napisała:

> Ja używam czasami słowa "Witam" w służbowych mailach i nie bardzo wiem, jak go
        > zastąpić.

Szczególnie kłopotliwy jest początek, jeśli się pisze służbowo do adresata, z którym się jest po imieniu, choć jest on wyższy rangą/jest klientem. Odpada więc "szanowny", odpada "cześć", "dzień dobry" w mailu jest dość głupie, po imieniu - nadmiernie nieformalne zważywszy na okoliczności...
        • vi_san Re: Witam ??? 13.03.14, 13:08
          Albo jeśli się pisze na adres firmy i nie wie się, czy odczyta go kobieta czy mężczyzna. Jak wówczas zatytułować wiadomość? "Cześć" odpada jako zdecydowanie zbyt poufałe, "Szanowna Pani" i "Szanowny Pan" odpadają, bo nie wiemy, kim jest bezpośredni odbiorca, "Dzień dobry", jak piszesz, brzmi niezręcznie... Słowo "Witam" nie wartościuje [nie stawia ani nadawcy ani odbiorcy w pozycji służebnej, ani nie podkreśla wyższości, jest krótkie, wygodne... A przede wszystkim - ogólnie przyjęte.
          Podobny problem był kiedyś, gdy zaczęto listy tytułować "Szanowna Pani", "Szanowny Panie", zastępując tym zwrotem "Jaśnie Wielmożną Panią" i "Jaśnie Wielmożnego Pana". Też były głosy oburzenia, jakież to schamienie itd...
          • nm.buba011 Re: Witam ??? 13.03.14, 13:31
            vi_san napisała:

> Słowo "Witam" nie wartościuje [nie stawia ani nadawcy ani odbiorcy w pozycji służebnej,

- przysługuje gospodarzowi, wyjątkowo gościowi-ignorantowi.

> ani nie podkreśla wyższości,

- wprost przeciwnie. Na gruncie neutralnym, w stosunku do szefa, to sugestia kwestionowania Jego pozycji.
            Na jego terenie, to pucz.

> jest krótkie, wygodne... A przede wszystkim - ogólnie przyjęte.

- jednym słowem?

Polecam wszystkim... ignorantom. Zostaną szybciej zidentyfikowani.

• vi_san Re: Witam ??? 13.03.14, 20:47
              1. Ciekawe któż, twoim zdaniem oczywiście, w korespondencji e-mailowej jest "gospodarzem" a kto "gościem"?
              2. W stosunku osobistym - owszem, może to zostać odebrane jako "zamach" na pozycję. W korespondencji mailowej - raczej nie. Abstrahując już od tego, że pisząc do szefa/profesora/czy innego *konkretnego* odbiorcy raczej wypada zacząć całkiem inaczej. Mówiłam o sytuacji w której *nie mamy pewności* kto w firmie odbierze nasze pismo i kto będzie rozpatrywał zawarte w nim kwestie.
              3. Oczywiście od dawna wiadomo jest, że jedynym "nie - ignorantem" na świecie jest nm.buba011. I tyle. A każdy kto się śmie z nim nie zgadzać jest źle wychowanym ignorantem. smile
          • yoma Re: Witam ??? 13.03.14, 13:58
            Albo jeśli się pisze dajmy na to do kontrahenta na Allegro i nie wie się, kto siedzi po drugiej stronie kabla - czy szczeniak małolat, czy szacowna osoba. "Witam" jest neutralne i pasuje do okoliczności. Bronię "witam". Będę bronić prawa do witania smile
            • lena36 Re: Witam ??? 13.03.14, 14:04
              A ja też nie lubię tego "witam". Jakoś brzmi dla mnie protekcjonalnie choć wiem, że w wcale takie w zamierzeniu nie jest. No nie lubię i już.
              • nm.buba011 Re: Witam ??? 13.03.14, 14:17
                lena36 napisała:

> A ja też nie lubię tego "witam". Jakoś brzmi dla mnie protekcjonalnie choć wie
                > m, że w wcale takie w zamierzeniu nie jest.

- w tym jest sedno. Skoro się zdaje, że taktowne, to jakim prawem inni mogą to podważać?

> No nie lubię i już.

- ja nie toleruję, poza sytuacjami, gdzie owo słowo jest na miejscu.

• annthonka Re: Witam ??? 14.03.14, 13:00
            Wita to gospodarz swoich gości. W sytuacji, kiedy piszemy niejako "w ciemno" najlepiej sprawdzi się sformułowanie "Szanowni Państwo".
            • droch Re: Witam ??? 14.03.14, 20:35
              Wysyłając pytanie osobie prywatnej, która płeć nie jest nam znana, np. przez portal aukcyjny - również? Według mnie byłoby to jednak niezgrabne.
      • ann.38 Re: Witam ??? 13.03.14, 14:18
        margonik napisała:

> Ja używam czasami słowa "Witam" w służbowych mailach i nie bardzo wiem, jak go
        > zastąpić. Chodzi o sytuacje, gdy piszę np. do 10 adresatów na raz, z czego z oś
        > mioma jestem na "Ty", a z dwójką pozostałych nie. Nie bardzo wiem, jak się wówc
        > zas zwracać... "Szanowni Państwo"? Ta dwójka czułaby sie usatysfakcjonowana, al
        > e ta pozostała ósemka głupio trochę.

W tej sytuacji zawsze piszę "Szanowni Państowo" i takie też maile dostaję. Przecież te osoby, z którymi jesteśmy na "ty" wiedzą w czym rzecz, czemu mieliby się czuć głupio?
      • baba67 Re: Witam ??? 15.03.14, 07:10
        To jest szalenie uzyteczne wlasnie w mailach i smsach, w realu wciaz niektorych razi.
        Wychodze z zalozenia jezyk jest dla ludzi a nie odwrotnie. jesli znalazlo sie cos wygodnego co pasuje do nowej technologii co przez czeste uzywanie staje sie neutralne to nie ma wlosa na czworo rozdzielac.
        Pewnie ze detych "ekspertow" nigdy nie zabraknie.Sama nie uzywam tego slownie bo dla mnie brzmi to zartobliwie(witam, witam i o droge pytam), ale w smsach i emailach niemal zawsze.
        Jesli ktos bedzie mnie uwazalz tego tytulu za ignorantke i traktowal z gory to zaqna dla mnie strata bo i tak na kontakty z osobami o takim nastawieniu szkoda mi czasu.
        .-
        Śmiech to jest poważna sprawa.
        Gogol
    • nchyb Re: Witam ??? 13.03.14, 12:50
      dla mnie te konkretne rozważania to przerost formy nad treścią...
      • znana.jako.ggigus dla mnie też 13.03.14, 15:08

• ach_dama_byc_z_kanady Re: dla mnie też 13.03.14, 21:14
          .. nikt tez nie odpowiedzial na pytanie to w koncu JAK neutralnie a ze tak powiem generycznie
          otwierac takie np 'mejle' czy insza korespondencje,

jak rowniez jak zwykle Buba tylko wdal sie w przemadrzanie ktore nic nie wnioslo.

I nikt chyba tez nie bierze pod uwage ze aczkoliwek 'witam' ma istotnie pewne zabarwienie,
          to jezyk zmienia sie i ewaluuje. nie moze i to slowko, zatem?
          zmienic sie na neutralne, rownowazne "czesc"-iowemu witam ?

Minie
          • viryneja Re: dla mnie też 13.03.14, 21:44
            ach_dama_byc_z_kanady napisała:
            jezyk zmienia sie i ewaluuje.

doprawdy?
            • nchyb Re: dla mnie też 14.03.14, 08:46
              > jezyk zmienia sie i ewaluuje.
              >
              >
              >
              > doprawdy?

doprawdy nie dostrzegasz?
              • nm.buba011 Re: dla mnie też 14.03.14, 09:09
                nchyb napisała:

> > jezyk zmienia sie i ewaluuje.
                > >
                > >
                > >
                > > doprawdy?
                >
                > doprawdy nie dostrzegasz?

slowodnia.wordpress.com/2011/05/12/ewoluowac-vs-ewaluowac/

EWOLUOWAĆ VS EWALUOWAĆ

12 Maj 2011 Autor: slowodnia

POPRAWNIE: Ewoluować – inaczej rozwijać się, stopniowo się zmieniać; ewaluować z kolei oznacza szacować, oceniać wartość.

BŁĘDNIE: Stosowanie wyrazów wymiennie lub na odwrót.

DLACZEGO TAK?: Pierwszy czasownik – ewoluować – pochodzi od łacińskiego evolutio, który oznacza rozwinięcie (zwoju), otwarcie (księgi). Z kolei ewaluować pochodzi od francuskiego évaluer, który ma takie same znaczenie, jak w języku Napoleona, jak po polsku.

- Nasza Moderator zrobiła drobną literówkę.
                • vi_san Re: dla mnie też 14.03.14, 11:28
                  A skąd wiesz, czy nasza moderatorka zrobiła literówkę, czy nie miała na myśli właśnie ewaluacji - czyli oceny wartości słowa? Jak napisałam - jeszcze w "okołowojennym" pokoleniu ludzie adresując kopertę przed nazwiskiem odbiorcy pisali skrót "J.W.P." - od "Jaśnie Wielmożna Pani/Pan". I pamiętam wyrzekania mojej babuni, gdy otrzymywała list adresowany do "Sz. P." [czyli "Szanownej Pani"] - o zdziczeniu, braku wychowania i podstawowych form... Może właśnie nasza moderatorka to miała na myśli? Język zmienia się [czyli ewoluuje] i zmienia również wartość - niesioną treść słów [czyli ewaluuje].
                • bene_gesserit Re: dla mnie też 14.03.14, 20:40
                  Gdyby tobie wypominano każdy błąd, który robisz, pod wszystkimi twoimi wypowiedziami roiło by się od postów nt. stylu, gramtyki, interpunkcji i ortografii. Nie mówiąc już o błędnym używaniu trudnych słów.

Kto jak kto, ale ty, ostatni z ostatnich, jeśli chodzi o polszczyznę na tym forum, powinieneś sobie darować wytykanie innym jakichkolwiek błędów językowych. Po pierwsze - to groteskowe, po drugie - niegrzeczne.
    • agulha Re: Witam ??? 13.03.14, 22:39
      Przydać się może wiele rzeczy, na przykład informacja o tym, że przed pytajnikiem, wykrzyknikiem, kropką, dwukropkiem, średnikiem nie stawia się spacji. Ta reguła ma konkretne uzasadnienie.
      Różne rzeczy różne osoby drażnią. Mnie "witam" nie przeszkadza, natomiast używanie w błahej sprawie więcej niż jednego pytajnika - bardzo.
      • nchyb Re: Witam ??? 14.03.14, 08:47
        > Różne rzeczy różne osoby drażnią. Mnie "witam" nie przeszkadza, natomiast używa
        > nie w błahej sprawie więcej niż jednego pytajnika - bardzo.
        • nchyb Re: Witam ??? 14.03.14, 08:47
          uciekło, miało być - punkt dla Cienie smile
      • viryneja Re: Witam ??? 14.03.14, 09:30
        No cóż, kiedy się nie uznaje czyjejś racji, a argumentów za bardzo nie ma to się woła :
        "za dużo przecinków, wykrzykników, średnik w złym miejscu:!
        wprawdzie ja mogę zrobić błąd, literówkę etc. ale ty - w żadnym wypadku!
        ech...

Kiedyś tutaj był post na temat NAGINANIA sv wg własnego widzimisię!
        Widocznie tak to już jest.
        Serdecznie pozdrawiam.
        • agulha Re: Witam ??? 14.03.14, 10:33
          Ja nie uznaję Twojej racji, Ty nie uznajesz mojej - to prawda. Natomiast o argumentach trudno tu mówić, bo dyskutujemy o przekonaniach i obyczajach, a nie o normach prawnych czy zasadach fizyki. Błędów nie popełniam, literówki zdarzają mi się - jak każdemu. Moja uwaga o spacjach nie dotyczyła savoir-vivre, więc trudno mówić o jego naginaniu. Jeżeli kiedykolwiek przyjdzie Ci przygotować np. większą pracę i ktoś ją będzie musiał przeformatować - przekonasz się o znaczeniu tych zasad. Jednym z dokumentów, który bywa oceniany pod tym kątem, jest życiorys, popularnie określany obecnie skrótem "CV". Oczywiście, ocena należy do potencjalnego pracodawcy i zależy (lub powinna zależeć) od tego, o jaką pracę się staramy. Również oczywiście, być może Ty nie musisz takiej ocenie się poddawać - Twoja sprawa.
          Co do "witam" - w moim odczuciu (tu można mówić tylko o odczuciach, nie o regułach) zdecydowanie nie jest to forma właściwa przy zwracaniu się do potencjalnego pracodawcy, do urzędnika, do nauczyciela akademickiego. Są natomiast sytuacje mniej formalne, na które w języku polskim nie ma dotychczas właściwych zwrotów. Obyczaje się zmieniają, zwroty bardzo formalne w niektórych sytuacjach mogą trącić myszką. Do sprzedawcy na Allegro napiszę raczej "witam" albo "dzień dobry" (gorzej, że te maile wysyłam zwykle około północy...) niż "Szanowny Panie/Szanowna Pani" (bo płeć trudno po nicku odgadnąć).
          Powiem Wam, że nawet na listach (na kopertach) przestałam umieszczać dopisek "WP." albo "Sz.P." - kiedy piszę do znajomych. Tak byłam uczona, ale jakoś mi to przestało odpowiadać.
    • cetherena Re: Witam ??? 14.03.14, 09:13
      Zgadzam się z twierdzeniem, że mailowo "witać się" można nie we wszystkich sytuacjach. Natomiast nie zgadzam się z apelem o całkowiete wyeliminowanie tej formy rozpoczynamia maila, mnie to słowo często się przydaje.
      • nm.buba011 Re: Witam ??? 14.03.14, 09:25
        etherena napisała:

> Zgadzam się z twierdzeniem, że mailowo "witać się" można nie we wszystkich sytu
        > acjach. Natomiast nie zgadzam się z apelem o całkowiete wyeliminowanie tej form
        > y rozpoczynamia maila, mnie to słowo często się przydaje.

- oczywiście, że masz rację. Każde słowo, skoro powstało, to coś określa.

Czasami jakaś persona jest bardziej negatywna, niż przewidziane na to słowo.

Cały dowcip, aby 'witać', kiedy mamy do tego uprawnienia.
        • viryneja Re: Witam ??? 14.03.14, 14:57
          Cały dowcip, aby 'witać', kiedy mamy do tego uprawnienia.

o to właśnie chodzi!
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Witam ??? 14.03.14, 22:28
            Pokornie bije sie w piersi, powinno oczywiscie byc ewoluuje, od ewolucji,
            poplenilam smiertelny grzech,
            jestem zalamana,
            nie wiem jak mam naprawic swoja wine,
            na poczatek wkladam wlosiennice w ktorej bede 24/7 przez miesiac co najmniej,
            i ide biczowac sie piec godzin w lokalnej chlodni biczem z kolcami.

mam nadzieje ze urazonych moja niewiedza ustatysfakcjonowalam,
            a jesli nie, to prosze o wskazowki jak moge to zrobic lepiej.

Minnie
            • matylda1001 Re: Witam ??? 15.03.14, 16:22
              ach_dama_byc_z_kanady napisała:

>a jesli nie, to prosze o wskazowki jak moge to zrobic lepiej.<

Proponuje wziąć karteczkę i 500 razy wykaligrafować zdanie:

"Nigdy więcej nie zareaguję na chamskie zaczepki Buby"

Minnie, Bubę do rozpaczy doprowadza to, że nie on jest moderatorem. Ktokolwiek byłby na Twoim miejscu byłby zły smile
              • nm.buba011 Re: Witam ??? 16.03.14, 08:08
                matylda1001 napisała:

> Minnie, Bubę do rozpaczy doprowadza to, że nie on jest moderatorem.

- aż tak nie przeżywam. Chciałbym nim być, choć to funkcja... zbyteczna.

Moderator najlepszy?

To ten, który nie nic nie robi.
                Jak strażak.
                • matylda1001 Re: Witam ??? 16.03.14, 12:48
                  nm.buba011 napisał:

> - aż tak nie przeżywam. Chciałbym nim być, choć to funkcja... zbyteczna.<

W takim razie z jakiego powodu byś chciał? Moderator jest potrzebny, ktoś musi czasami posprzątać, chociażby po Tobie. Ty, stały bywalec, niejako gospodarz, zanieczyszczasz własne gniazdo. Współczuję Minnie i Beacie, że muszą spod Ciebie wymiatać smile Mógłbyś Im nie utrudniać.

> Moderator najlepszy?>
                  To ten, który nie nic nie robi.
                  Jak strażak.<

Zmieniłbyś zdanie gdyby dom Ci się palił.

• vi_san Re: Witam ??? 15.03.14, 07:02
      Nader "kulturalna" i zgodna z etykietą wypowiedź, gratuluję.
      Nie jestem niczyją "dwórką" a już tym bardziej "analną". Po prostu uznałam, że wypowiedź Minnie można odczytać albo jako literówkę [co zrobiłeś ty], albo jako świadome zastosowanie tego a nie innego słowa. Nie napisałam, że Minnie *na pewno* chciała to czy tamto.
      A co "zmysłowych igraszek" - to ty, a nie kto inny zaczął o różnych analnych. Skoro lubisz...
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: Witam ??? 15.03.14, 12:27
      nm.buba011 napisał:
      - - jedna z Twoich ".......... ......... " uznała, że to było celowe i prawidłowe.
      > Poniżej.

Pierwsze, to bardzo interesujace Bubo ze od dluzszego czasu trzyma sie ciebie uporczywie
      temat analu.
      psychiatra pewnie by to zdiagnozowal jako niespelnione marzenia, a moze tylko
      niezaspokojone.

jedno jest pewne, nikt ale to nikt tutaj z takim zapalem i rozkosza nie stosuje slowa kojarzacego sie z odbytem co BUBA !
      Szalenie apetyczny z ciebie czlowiek Bubo :

Drugie - Bubo, kontroluj nieco swoje wypowiedzi do forumowiczow.

Minnie
      • baba67 Re: Witam ??? 15.03.14, 12:35
        natknelam sie kiedys na kontrowersyjna teze biseksualistow jest 10-15% populacji z czego olbrzymia wiekszosc nie zdaje sobie z tego sprawy poniewaz wygodniej byc hetero zatem programuja sie tylko na polowe swoich mozliwosci.
        • bene_gesserit Re: Witam ??? 15.03.14, 20:51
          To wcale nie jest kontrowersyjna teza. Wpływ kultury na to, co uznajemy za normę, ma przecież kolosalne znaczenie.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Witam ??? 15.03.14, 23:34
          baba67 napisała:
          natknelam sie kiedys na kontrowersyjna teze biseksualistow jest 10-15% populacji z czego olbrzymia wiekszosc nie zdaje sobie z tego sprawy poniewaz wygodniej byc hetero zatem programuja sie tylko na polowe swoich mozliwosci.

a ukrytych homoseksualistow? lub takich, ktorzy sobie z tego "nie zdaja sprawy"? wink

Minnie
          • baba67 Re: Witam ??? 16.03.14, 08:41
            To nie to samo .Bi moga byc latam w szczesliwym pod kazdym wzgledem zwiazku z plcia przeciwna i nagle zakochac sie w osobie tej samej plci co bywa dla nich zaskoczeniem po latach wypierania. 100% homo nie bedzie w szczesliwym POD KAZDYM WZGLEDEM zwiazku z plcia przeciwna. Klasyka bi to Iwaszkiewicz albo ta co grala w Facetach na drzewach.
            W zadnym wypadku nie nazwalabym bi ukrytymi homoseksualistami.Oni sa bi.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Witam ??? 16.03.14, 10:18
              baba67 napisała:
              W zadnym wypadku nie nazwalabym bi ukrytymi homoseksualistami.Oni sa bi.

Ale ja sie pytalam Babo czy natknelas sie moze rowniez na teze
              ile procent spoleczenstwa jest nie uznajacymi przed samym soba badz ukrytymi homo smile

Minnie
              • baba67 Re: Witam ??? 16.03.14, 10:25
                A nie, z procentami to sie nie zetknelam, natomiast znajoma (troche starsza, co ma znaczenie) jeszcze w ltach 80-tych rozwiodla z sie z milym dosyc panem ktory probowal sie do spoleczenstwa dostosowac ale mu najwyrazniej nie wyszlo. Co ciekawe pani zawsze wyrazala sie o nim z nutka wspolczucia, miala z nim dobre relacje tak jak i ich corka. Co bylo milo zaskakiwalo bo jeszcze 20 lat temu kiedy ludzie nie rozwodzili sie "bo tak" tylko z bardzo bolesnych powodow dobre relacje bylych malzonkow byly rzadkoscia.
                • wioskowy_glupek Re: Witam ??? 16.03.14, 23:53
                  Zazdroszczę ludziom, którzy nie mają ważniejszych problemów i mogą marnotrawić czas na rozkminianie takich głupot, jak używanie "witam".w korespondencji.

"Zdajesz sobie sprawę, że próbujesz uzyskać racjonalną odpowiedź od czegoś, czego mentalność jest mieszaniną mentalności prymitywnego wieśniaka i odczuć autystyka, i co nigdy nie będzie w stanie zrozumieć sytuacji innej niż ta której samo doświadczyło?" ~ kosheen4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka