07.05.14, 20:28
Czy zemsta jest zgodna z s-v?
Czy np ktoś, kto został publicznie upokorzony, powinien/może/ma prawo się mścić?
Obserwuj wątek
    • nm.buba011 Re: Zemsta 07.05.14, 21:18
      bene_gesserit napisała:

> Czy zemsta jest zgodna z s-v?

- jest niezgodna z prawem, chrześcijaństwem, etyką, a także higieną zdrowia.
      Takie pytanie nie ma podstaw, co nie oznacza, że nie jestem ciekaw argumentów... za.
      • przeciezwiadomo Re: Zemsta 07.05.14, 21:44
        Myślę, że to inna kategoria. Trochę, jakbyś zapytała czy zakochanie jest zgodne z s-v wink
      • klownbezueba Re: Zemsta 07.05.14, 22:04
        nm.buba011 napisał:

> bene_gesserit napisała:
        >
        > > Czy zemsta jest zgodna z s-v?

> - jest niezgodna z prawem, chrześcijaństwem,

Dano temu tak, to działało, że wszyscy mogli akceptować, niestety.

> etyką, a także higieną zdrowia.

Dyletantom to wystarcza koneser, potrzeby ma... większe.

> Takie pytanie nie ma podstaw, co nie oznacza, że nie jestem ciekaw argumentów..
        > . za.
        >

Nie ważnie, zawsze działa próba, nakłonienia do rozmowy o, przyczynach i skutkach ludzkich zachowań.
        • nm.buba011 Re: Zemsta 07.05.14, 22:28
          klownbezueba napisał:

> Dyletantom to wystarcza koneser,

- pytanie, do czego dyletantowi wystarcza, ów koneser?

www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY
          so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
    • aqua48 Re: Zemsta 08.05.14, 09:17
      bene_gesserit napisała:

> Czy zemsta jest zgodna z s-v?
      > Czy np ktoś, kto został publicznie upokorzony, powinien/może/ma prawo się mścić

Zemsta nie, satysfakcja tak. Czyli ktoś kto został publicznie upokorzony ma prawo domagać się publicznych przeprosin.

• aga-kosa Re: Zemsta 08.05.14, 18:52
        Myślę, że zemsta za upokorzenie jest to postawienie się na równym poziomie z upokarzającym.
        Na upokarzanie kogoś decyduje się osoba o bardzo niskiej samoocenie. Taka osoba myśli, że jeśli upokorzy swojego przeciwnika w oczach innych coś zyskuje.
        Zemsta jest wprawdzie rozkoszą bogów ale ludzie powinni szanować siebie i przede wszystkim swoją wątrobę. Ileż to się nagłowimy nad rodzajem zemsty, co powiemy, kto powinien to usłyszeć, zobaczyć itd..
        A tu, można sobie powiedzieć; - czym ja się przejmuję, przecież ten ktoś nawet jak podskakuje nie dosięgnie mi do pięt.
        Można by sięgnąć do Kodeksu Boziewicza i zdecydować się na pojedynek między obrażanym a obrazicielem ale to już dawno zostało sądownie zakazane.
        Chociaż historycznie rzecz biorąc ciekawe to było. smile aga
        • bene_gesserit Re: Zemsta 08.05.14, 20:53
          aga-kosa napisała:

> Myślę, że zemsta za upokorzenie jest to postawienie się na równym poziomie z up
          > okarzającym.

No, bo ja wiem? Przecież może również chodzić o zwykłe pragnienie sprawiedliwości albo odwet. Ew danie nauczki w sensie edukacja agresora. Itd.

> Na upokarzanie kogoś decyduje się osoba o bardzo niskiej samoocenie. Taka osoba
          > myśli, że jeśli upokorzy swojego przeciwnika w oczach innych coś zyskuje.

Niekoniecznie. Może to być ktoś np dość zdemoralizowany albo zblazowany. Ew po prostu pozbawiony empatii albo z niskim jej poziomem. Ew ktoś kto dzieli ludzi na kategorie i członków niektórych szanuje, a drugimi się bawi. Itd itd.

> Można by sięgnąć do Kodeksu Boziewicza i zdecydować się na pojedynek między obr
          > ażanym a obrazicielem ale to już dawno zostało sądownie zakazane.
          > Chociaż historycznie rzecz biorąc ciekawe to było. smile

No właśnie o tym myślałam. Pojedynek imo spokojnie można nazwać zemstą i przez wiele lat był częścią s-v. A dziś ciepłe kluski?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka