Dodaj do ulubionych

Opakowywanie prezentów

02.11.14, 12:31
Parę razy mi się zdarzyło dostać (i być świadkiem wręczania) prezentu, który był w torebce, ale jak by to powiedzieć... "nieadekwatnej", typu torebka z choinką w maju albo w ogóle w środku książka a torebka (papierowa) z Sephory. Nie sądzicie, że to faux pas? Co innego jeśli to sklep pakuje te rzeczy i jest firmowa torba i firmowy papier, a co innego dawać prezent w wymiętej torebce z drugiej (a nierzadko i z trzeciej) ręki...
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Opakowywanie prezentów 02.11.14, 12:41
      Z jednej strony jakby faux pas, z drugiej.. ekologia. Trudno wyrzucać papierowe torebki (niekiedy z lakierowanego papieru, zatem trudniej się rozkładające) najczęściej właściwie zupełnie nie zniszczone po jednym użyciu. Szkoda drzew.
      • matylda1001 Re: Opakowywanie prezentów 02.11.14, 13:32
        Też nie widzę nic złego w ponownym wykorzystaniu takiej torebki, jednak nie wszystkie i nie zawsze się do tego nadają. Przede wszystkim torebka nie może być zniszczona i powinna pasować do okazji. Motyw świąteczny w maju nie pasuje, taka torba powinna poczekać do Bożego Narodzenia. Czasami torba jest reklamówką firmy (np. kosmetyki, biżuteria) i nie nadaje sie do powtórnego uzycia jeżeli nie wręczamy prezentu pochodzącego z tej firmy.
      • angazetka Re: Opakowywanie prezentów 03.11.14, 17:51
        Oczywiście, ale wystarczy z torebką w choinki poczekać do następnej Gwiazdki, a nie pakować w nią prezent urodzinowy w maju.
        • kornel-1 Re: Opakowywanie prezentów 03.11.14, 18:36
          angazetka napisała:

> Oczywiście, ale wystarczy z torebką w choinki poczekać do następnej Gwiazdki, a
          > nie pakować w nią prezent urodzinowy w maju.

To nie takie oczywiste.
          Jeśli dostaniesz w grudniu torebkę z pisankami, to możesz ją wykorzystać już w kwietniu, jeśli dostaniesz torebkę z choinką to przeleży cały rok (o ile chcesz się trzymać swoich zasad).

Ogólnie - jest to problem dla osób przywiązujących wagę do mało znaczących drobiazgów.

Kornel
    • dar61 Nie ... 02.11.14, 17:41
      ... forma, a treść.

Wychowanym na reklamach nie wszystko ryba.
      Cóż...
    • milamala Re: Opakowywanie prezentów 02.11.14, 17:50
      Ja jestem za uzywaniem drugi raz torebek do prezentow. Natomiast dobrze by bylo zeby byly to torebki mniej wiecej pasujace do okazji, w konc jak ktos ma torebke z Bozego Narodzenia to ta torebka moze sobie poczekac do stosownej okazji, nic jej sie nie stanie, nie ma daty przydatnosci.
      Powiem tak, ja uzywam torebki (nowe lub juz od kogos otrzymane) ale stosownie do okazji, natomiast jak od kogos otrzymac niestosowna to sie nie obrazam, nie komentuje i w ogole zapominam o sprawie.
      • horpyna4 Re: Opakowywanie prezentów 02.11.14, 18:55
        Znałam panią, która wykorzystywała ponownie otrzymane kartki świąteczne, jeżeli były w formie karnetu i część zapisana dawała się odciąć. Tyle, że odcinała niechlujnie, a święta też jej się myliły. Moi rodzice kiedyś dostali od niej choinkową kartkę na Wielkanoc i trochę się zdziwili, ale po obejrzeniu lekko wystrzępionego brzegu wszystko było jasne...

Nie mam nic przeciw powtórnym wykorzystaniom tego, co potem i tak trafi do śmieci. Ale powinno być w nienagannym stanie, inaczej wygląda to na lekceważenie osoby obdarowywanej.
        • milamala Re: Opakowywanie prezentów 02.11.14, 19:26
          Mysle, ze ta pani to jakis szczegolny przypadek, na szczescie rzadko spotykany. Pewnie jest to w ogole jakas ekscentryczna osoba, ktora tez raczej przejmowac sie nie nalezy.
          • minniemouse Re: Opakowywanie prezentów 03.11.14, 05:57
            Ja uwazam ze nie tyle recykling co UPcykling czyli 'ze starego nowe' to bardzo chwalebna ekologiczna idea. i staram sie wykorzystywac stare torebki i kartki ale robie naprawde,
            nie chwalac sie, przyzwoite rzeczy wykorzystujac do tego tzw scrapping.
            nawet skromny szary papier, gazeta czy wyrwane kartki z magazynu pomoga wyczarowac super ozdobny papier na prezenty.

a tak byle jak wrzucony prezent w stara torebke od Sefory to nie bardzo. wystarczylo wyciac jakies adekwatne ksztalty z innej zuzytej torebki albo papieru, zakleic napis
            i byloby inaczej. calkiem.

np tak
            https://3.bp.blogspot.com/-6YpqkmsIdZs/UPRwx0ERl_I/AAAAAAAAAGU/FYKzFuTT6Wk/s320/IMG_0198.JPG

taka mozna zrobic z kartek zyczeniowych

upcycled gift cards

Minnie
            • horpyna4 Re: Opakowywanie prezentów 03.11.14, 08:25
              No i właśnie o to chodzi, żeby nie było na "masz i odczep się". Opakowanie powinno w jakiś sposób odpowiadać zawartości i budzić sympatyczne skojarzenia. Jeżeli pochodzi z recyklingu, to trzeba zadbać o to, żeby było w dobrym stylu.
    • kora3 Re: Opakowywanie prezentów 04.11.14, 23:49
      Moim zdaniem można użyć używanej już wcześniej torebki prezentowej jeśli naprawdę nie widać śladów jej używania i nie kłoci się ona ze tak powiem tematyka z powodem ofiarowania prezentu. Oba warunki musza być spełnione. W torebce firmowej (z perfumerii, księgarni, od jubilera itd.) można wręczyć prezent tylko wówczas, gdy pochodzi on z tej właśnie firmy, choć niekoniecznie w ogóle preferowałabym firmowe torby.
    • sueellen Re: Opakowywanie prezentów 26.10.16, 10:43
      Mam w domu ogromne płachty (rolki) papieru zdobione rysunkami dzieci. Czasem dzieci robią rysunki specjalnie na zamowienie dla danej osoby. W ten papier pakuję prezenty dla przyjacioł i rodziny. Oczywiście tak zapakowanego prezentu nie dam np koledze z pracy czy klientowi, ale rodzinie i znajomym pomysł się bardzo sposobał, dwie koleżanki też go wprowadziły w życie.
      • pierwszykot Re: Opakowywanie prezentów 26.10.16, 18:58
        Bardzo mi sie Twoj pomysl spodobal!!
        Na pewno wykorzystamsmile

sueellen napisała:

> Mam w domu ogromne płachty (rolki) papieru zdobione rysunkami dzieci. Czasem dz
        > ieci robią rysunki specjalnie na zamowienie dla danej osoby. W ten papier pakuj
        > ę prezenty dla przyjacioł i rodziny. Oczywiście tak zapakowanego prezentu nie d
        > am np koledze z pracy czy klientowi, ale rodzinie i znajomym pomysł się bardzo
        > sposobał, dwie koleżanki też go wprowadziły w życie.
        • minniemouse Re: Opakowywanie prezentów 27.10.16, 01:28
          Pierwszorzedny pomysl!!, mi tez sie bardzo podoba! smile a akurat swieta ida wiec bedzie jak znalazl : )

Przy okazji, Pinterest (jest tu jakis Pintermaniak?) podeslal mi zdjecia kompanii ktora z rysunkow dzieci robi prawdziwe zabawki - SUPER rzecz!!!:
          Niebeska fantazja
          Szaro-czarny robot
          Zajac, ale jaki!
          Omlecik na nozkach
          Straszny monster
          a nawet psotne dziecko puscilo:
          Baczka

Jesli ktos ma ochote poogladac wiecej to prosze zajrzec pod:
          W googlu

Minnie
          • aqua48 Re: Opakowywanie prezentów 27.10.16, 09:52
            Bardzo mi się te zabawki podobają, świetny pomysł!
    • firlefanz Re: Opakowywanie prezentów 27.10.16, 22:37
      uważam, że recycling torebki niepasującej do okazji albo zniszczonej jest faux pas - na szczęście większość ludzi bardziej skupia się na prezencie smile
    • vi_san Re: Opakowywanie prezentów 31.10.16, 17:46
      Ja osobiście jestem zwolenniczką wykorzystywania toreb "prezentowych" z drugiej [a nawet trzeciej, czwartej i więcej!] ręki. Ale... Po pierwsze: torebka nie może być zniszczona, nosić śladów użytkowania, być np. podpisana. Po drugie: torebka musi pasować do okazji - sama staram się wybierać jak najbardziej neutralne torebki właśnie dlatego, by mogły później służyć - np. w zeszłym roku dostałam bardzo piękne torby w kolorze ciemnego brązu w urokliwe, srebrno - złoto - szare "esy - floresy". Pod choinką prezentowały się pięknie, a po świętach -swobodnie mogły posłużyć w imieniny, urodziny czy na inną okazję. Sama wykonuję karnety imienne, "dowiązane" wstążeczką do torebek - więc i tu wystarczy jedno "ciachnięcie" nożyczek - by znikł ślad powtórności. No i po trzecie: torebka nie może być ze sklepu firmowego, chyba, że zawiera firmowy produkt.
      Odmienną sytuacją jest ta, gdzie papierowa torebka z założenia prezentowa służy do zabezpieczenia na przewóz jakiejś rzeczy danej np. przyjaciółce. Ostatnio właśnie w taką papierową "kolubrynę" z ogromnym zającem i monstrualnymi pisankami zapakowałam przyjaciółce cały "nabój" ciuszków i zabawek niemowlęcych. Zapewne wyglądała dość ... Oryginalnie, zbliża się BN a ona z torbą wielkanocną, ale to nie było "opakowanie prezentu", a wyłącznie praktyczne rozwiązanie [bo torba była ogromna, a zwykłych reklamówek musiałabym dać dziewczynie ze cztery].

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka