Dodaj do ulubionych

Ładne, prawda?

04.04.16, 14:51
Mam bratową. Jest bardzo miła, ale obdarzona dosyć, hmmmm, specyficznym gustem. Bratowa ma w zwyczaju chwalenie się nowymi nabytkami i robi to w sposób następujący: "Popatrz, to właśnie te nowe firanki/buty/okulary, o których ci mówiłam. Bardzo się z nich cieszę. Ładne, prawda?"

I tu zaczynają się schody. Nie chcę dziewczynie robić przykrości, więc zazwyczaj wymyślam oględną odpowiedź w stylu "wyglądają na bardzo wygodne" albo "starannie wykonane", ale jak grzecznie odpowiedzieć, kiedy nie jestem w stanie tak na szybko wymyślić NIC pozytywnego na temat prezentowanej rzeczy?

Kiedy ostatnio tak mnie "zastrzeliła", sytuację uratował dzwoniący telefon, ale nie mogę liczyć na to, że zawsze się uda. A prezentacja nowych rzeczy zawsze kończy się pytaniem "Ładne, prawda?", więc dosyć ciężko wykręcić się od jakiejkolwiek odpowiedzi.

Wszelkie propozycje mile widziane...
Obserwuj wątek
    • kaja-333 Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 14:53
      mówią, ze "o gustach sie nie dyskutuje". nie wszystko musi sie podobać każdemu. Po co robić przykrość bratowej? Ładne? no to ładne smile. To ona będzie w tym chodziła/mieszkała/spędzała czas/będzie to używała. jesli jej sie podoba, to ok. smile
    • pavvka Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 14:59
      Może 'bardzo do ciebie pasują'? wink I prawdziwe, i brzmi uprzejmie.
      • mim_maior Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 15:15
        Albo "Idealnie w twoim stylu" - i prawda, i grzecznie. Nie ma co za dużo rozważać.
        • annthonka Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 16:34
          pavvka, mim_major - dzięki.
          Właśnie o to mi chodziło smile
        • an-i-ka Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 19:17
          Mój mąż, gdy nie wie jak coś pochwalić mówi: "Interesujące!".
          Gdy ktoś pyta czy smakuje mu potrawa (a nie smakuje, bo to jakaś zielenina) mówi: "Jakie to zdrowe!"
          big_grin
    • kora3 Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 15:02
      znam bol smile Ja używam następujących zwrotów: "na pewno mogą się podobać" itp. Nie umiem nawet wobec osoby fajnej i lubianej zachwycać się czyms co mi się nie podoba. Ale też nie ganie oczywiście. Uważam, że powinnaś pozostać przy tym, co już robisz, aby pozostać w zgodzie z sobą i nie urazić szwagierki. Jeśli Twe nie dość jej zdaniem entuzjastyczne reakcje zaowocują pytaniem wprost czy dana rzecz ci się nie podoba możesz szczerze odpowiedzieć, że nie jest w Twoim stylu, ale najważniejsze, ze spełnia JEJ oczekiwania. W przypadku rzeczy i jakiejś tam oceny tychże to jest jeszcze pół biedy - bo to rzecz wlasnie gustów, a o tychże, co odkryli już starożytni się nie dyskutuje. Gorzej, gdy ktoś pyta Cię o ocenę np. czyjejś pracy, jako fachowca. Moja znajoma tak pyta o teksty swego syna, ucznia klasy dziennikarskiej. Pytania sa w stylu "No i czego ten nauczyciel chce? Przecież to świetnie napisane, sama powiedz! A tu tylko dost." Tymczasem w moim odczuciu teksty chłopaka sa grafomańskie i dziw, ze dostateczne za nie dostaje, bo ja bym dała mierny. W tej sytuacji staram się nie skupiać na ocenie, a na sugestiach, jak bardziej zadowolić nauczyciela
      • annthonka Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 16:45
        Koro, dla mnie sytuacja, w której ktoś prosi o fachową ocenę swojej pracy, nie jest tak niezręczna. Oczywiście nie ubliżam wtedy od grafomanów wink (nie mam wątpliwości, że Ty również nie), ale delikatnie pokazuję, co poprawić i na co zwracać uwagę w przyszłości. W takiej sytuacji lepsza jest konstruktywna krytyka niż dyplomatyczne milczenie.
    • agulha Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 23:04
      Moim zdaniem wszystko zależy od jednej rzeczy. Czy bratowa ma jakiekolwiek inklinacje, żeby Ciebie obdarowywać rzeczami według swojego gustu, zwłaszcza takimi, które byś pochwaliła. Czy jeżeli na pytanie: "ładny ten obrus?" udzielisz nieszczerej odpowiedzi: "ładny!", to ryzykujesz otrzymanie takiego samego w prezencie pod choinkę. Jeśli nie, można kłamać. Wyjątek: gdyby pytała Cię o radę "czy ten ubiór będzie OK na rozmowę kwalifikacyjną?", a byłby tragicznie nieodpowiedni.
      • minniemouse Re: Ładne, prawda? 04.04.16, 23:37
        Ja zawsze mowie - "to nie w moim stylu wprawdzie ale rzeczywiscie urocze, do ciebie pasuje jak ulal" smile
        na pytanie o rozmowe - "ladne, ale moze na tak powazna sprawe za bardzo kolorowe/ odwazne/niepowazne/za krotkie/za sportowe itd... "
        napisala cos? "nawet wciaga, ale sa momenty przydlugawe, trzeba skrocic bo obawiam sie czytelnik sie znudzi"..

ITP.

Minnie
      • annthonka Re: Ładne, prawda? 05.04.16, 09:46
        No niestety, bratowa obdarowuje również według swojego gustu, dlatego wolałabym jej nie przytakiwać, że ładne, bo zachodzi ryzyko, że podobne cudo dostanę od niej przy najbliższej okazji.
        Oczywiście, że gdyby miałaby popełnić gafę w rodzaju nieodpowiedniego stroju na rozmowę kwalifikacyjną to bym jej powiedziała, ale w kwestii ubrań codziennych czy wystroju domu ma prawo kierować się swoimi upodobaniami.
    • viridiana73 Re: Ładne, prawda? 05.04.16, 08:50
      Myślę, że lepiej iść w kierunku "Przymierz! O, pięknie ci w tych okularach/ bardzo do twarzy ci w tym kolorze", niż w ogólnikowe pochwały typu "Bardzo ładne". Opieram się na własnych doświadczeniach, moja teściowa ma takie tendencje, aby rzeczy pochwalone dawać w prezencie. Pyta np. "Ładną mam firankę? Ciocia A. mi przysłała". I nie daj Bóg powiedzieć, że piękna- od razu słyszę: "To dam ci ją, powiesisz sobie w salonie". I kombinuj człowieku, jak się wykręcić!
    • vi_san Re: Ładne, prawda? 05.04.16, 09:58
      Najbezpieczniej jest odpowiadać w rodzaju "Nowe firanki? Ciekawie udrapowane, fajną ramę dla tego okna tworzą", "Dla mnie te szpilki za wysokie, nogi bym połamała, ale pewnie świetnie wysmuklają łydki", "Przymierz okulary... O, fajnie ten kształt pasuje do twojej buzi.". I temu podobnie. Czyli podkreślić, że nie dla ciebie, ale ogólnie ok. Broń Boże nie kwitować samym "Śliczne" - gdyż dla takiej osoby jest to sygnał, że ci się podoba i przy najbliższej okazji dostaniesz takie samo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka