Dodaj do ulubionych

Podaj rękę

04.05.18, 22:20

Wiele osób przyznaje się, że wśród osób na świeczniku ma kogoś, kogo serdecznie nie znosi - wręcz żywiołowo nienawidzi, czy nawet brzydzi się. Przywódca wrogiej frakcji politycznej, który dawał wielokrotnie - i z mlaśnięciem satysfakcji - dowody swojej hipokryzji. Naczelny organu, który mamy za gadzinówkę, często kłamiący wprost i z przyjemnością. Dziennikarz - kabotyn, który każdym swoim artykułem albo nawet wpisem w mediach netowych obraża wszystko, co dla was ważne, ba - kpi z tego i wyśmiewa, używając wulgaryzmów. Przywódca szkodliwego ruchu społecznego. Itd itd.

Jesteście oto na przyjęciu i ktoś wam chce kogoś przedstawić. Okazuje się, że to TA osoba. Podchodzi, wyciąga rękę, przedstawia się. Wyciągnięcie rękę i uściśniecie prawicę?
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: Podaj rękę 04.05.18, 22:59
      Dobre pytanie..
      Odpowiedz, zdawaloby sie, jest prosta - nie, naturalnie ze nie, ale... w zyciu sytuacje czasami sa delikatne i wymagaja dyplomacji.
      Na przyklad, jesli te osobe przedstawia szef z pracy, to nie wypada robic wszem i wobec demonstracji bo mozna tak zblaznic szefa
      i jego firme.
      natomiast gdyby to bylo na calkowicie prywatnym gruncie i poznanie mialoby by byc na stopie towarzyskiej, to owszem, mozna sobie pozwolic na niepodanie.

Kiedys w TV widzialam program dokumentalny o seryjnych mordercach i w nim wlasnie byly takie sytuacje - w wiezieniu, przykuci lancuchami do stolikow mieli wywiady mordercy skazani za wyjatkowo brutalne mordy. o och winie nie bylo zadnych watpliwosci. podalibyscie takiemu reke? a jednak niekiedy niektorym niektorzy dziennikarze witajac/zegnajac sie podawali, co mnie niezmiernie dziwilo. byc moze nastepowala tam u nich jakas dysocjacja pomiedzy wiezniem -morderca a wiezniem- klientem, i dlatego.
      mozna wiec i tak.

Minnie

• engine8 Re: Podaj rękę 05.05.18, 02:54
      Najwazniejsz regula w zycia to taka zeby sobie nigdy krzywdy nie robic..

• tere121 Re: Podaj rękę 06.05.18, 01:59
        No, są tacy, którym bym chyba nie podała, ale jest ich niewielu i, na szczęście, nie spodziewam się ich spotkać.
        • engine8 Re: Podaj rękę 06.05.18, 03:45
          No i kto by na takim manifestacjyjnym gescie najprawdopodobniej stracil wiecej (Ty?) oraz kto i co by zyskal (Nikt?) ?
          • minniemouse Re: Podaj rękę 06.05.18, 04:43
            nie jest powiedziane ze na pewno by nie podala.
            osobiscie jeszcze z doswiadczenia zyciowego wiem, iz nieraz komus sie wydaje ze czegos na pewno by nie zrobil a w zderzeniu z rzeczywstoscia postepuje calkiem odwrotnie. to sie nazywa samo zycie smile

Minnie

Minnie
            • engine8 Re: Podaj rękę 06.05.18, 16:51
              Jesli ja mialbym czyste sumieni to podalbym reke i jeszcze spojrzalbnym tej osobie prosto w oczy...
              • minniemouse Re: Podaj rękę 06.05.18, 20:50
                Hmm, cos w tym jest.

M
    • yoma Re: Podaj rękę 06.05.18, 23:38
      Nie.
      • minniemouse Re: Podaj rękę 06.05.18, 23:44
        Nawet gdyby te osobe przedstawial ci twoj szef na oficjalnym party z pracy?

M
        • yoma Re: Podaj rękę 07.05.18, 00:49
          Nawet.
          • minniemouse Re: Podaj rękę 07.05.18, 01:35
            a jakbys miala za to z pracy wyleciec a w domu dzieci glodne?

Minnie
            • yoma Re: Podaj rękę 07.05.18, 01:42
              Jeśli szef "wylatuje" człowieka za niepodanie ręki pogardzanej osobie, to znaczy, że jest idiotą, a z takim nie ma co pracować smile Zresztą gdyby szef zaprosił prezesa wrażej partii albo naczelnego gadzinówki na przyjęcie służbowe, to już bym się zaczęła poważnie zastanawiać.

Albowiem szanuję swoje nazwisko i nie życzę sobie łączenia go z niewłaściwymi osobami.
              • yoma Re: Podaj rękę 07.05.18, 01:44
                ps Niezależnie od wszystkiego, jestem kobietą i to ja decyduję o wyciągnięciu ręki tongue_out
                • minniemouse Re: Podaj rękę 07.05.18, 01:51
                  hahah ostatnia odpowiedz godna doswiadczonego dyplomaty
                  moje uznanie https://www.cosgan.de/images/smilie/frech/a035.gif
                  • yoma Re: Podaj rękę 07.05.18, 09:48
                    Kłaniam smile
                • kora3 Re: Podaj rękę 09.05.18, 11:23
                  yoma napisała:

> ps Niezależnie od wszystkiego, jestem kobietą i to ja decyduję o wyciągnięciu r
                  > ęki tongue_out
                  >

No nie zawsze Yomo, nie zawsze
    • kora3 Re: Podaj rękę 09.05.18, 10:43
      Hmmm zdarzały mi się zdarzają i pewnie będą zdarzać takie sytuacje ...- tak, podaję rękę. Dla mnie ów gest nie oznacza solidarności z kimś takim, czy jego poglądami - jest zwyczajnym gestem powitania, takim samym jak powiedzenie "dzień dobry" komuś za kim się nie przepada, ale się go zna. Niepodanie ręki w takiej sytuacji uznałabym za infantylizm i niepotrzebne zwracanie na siebie uwagi.
      • yoma Re: Podaj rękę 09.05.18, 10:50
        Naprawdę myślisz, że wszyscy dookoła nie mają nic innego do roboty, tylko się przyglądać, czy podajesz rękę?
        • kora3 Re: Podaj rękę 09.05.18, 11:01
          Wiesz Yomo, nie sądzę w istocie, ale ...Kiedyś miałam okazję widzieć, jak pewien pan ostentacyjnie nie podał ręki innemu - na tego innego ludzie siłą rzeczy zwracali uwagę, bo był on "ze swiecznika" mocno - generalnie osoba znana chyba w PL każdemu w sensie wizerunku. Drugi pan był znany lokalnie średnio, globalnie wcale, ale od tamtej pory wszyscy wiedzą kim on jest, ale sława jego jest raczej niechlubna w sensie: "a to ten co X ręki nie podał? Niezły oszołom..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka