Dodaj do ulubionych

jak z praca w Oslo

08.06.04, 18:09
i jakie wymogi trzeba spelnic aby znalezc zatrudnienie ?? czy po licencjacie
z administracji sa jakies szanse na prace?? jak ktos wie co mozna tam WOGOLE
robic za byle jaka kasa byle by na mieszkanie starczylo i na jedzenie niech
sie odezwie Mam dosc polski i chce wyjechac do Norwegii ale za bardzo nie
orientuje sie co tam mozna robic :( dodam ze znam dobrze angielski i
komunikatywnie niemiecki
Obserwuj wątek
    • jo_jo Praca w Norwegii 08.06.04, 18:42
      Sadze, ze mozesz zaczac od informacji pod adresem:
      www.aetat.no/data/f/0/30/87/0_702_0/polsk.doc
      Ode mnie zas rada: sprobuj zmienic nastawienie - zniechecony i zgorzknialy nie
      osiagniesz zbyt wiele.
      Pozdrawiam
      • przemek_konecko Re: Praca w Norwegii 08.06.04, 19:22
        nie jestem znichcecony ani zgorzknialy, co najwyzej zawiedziony Dzieki za info
        Jak ktos bedzie wiedzial cos wiecej to niech sie odezwie Bede BARDZO wdziecny
        chocby za kazda onformacje
        • ulik1955 Re: Praca w Norwegii 09.06.04, 08:00
          O pracy w biurze zapomnij do czasu az sie nauczysz norweskiego. Poza tym musisz
          dostac pozwolenie na prace, a takie dostaja tylko zawody, ktorych tu niedobor,
          np. pielegniarki.
          Jesli zatrudnisz sie w firmie budowlanej w Polsce i ta firma dostanie kontrakt
          tutaj jako podwykonawca, to przyjedziesz i dobrze zarobisz. Przyjezdzajac sam
          ryzykujesz kontrole policyjne, brak pracy a w najlepszym wypadku prace za 30
          koron na godzine. To niewiele skoro kilogram cleba kosztuje tutaj 20 koron a
          kilogram kielbasy 150 koron.
          Zycze wytrwalosci i powodzenia
          • przemek_konecko Re: Praca w Norwegii 09.06.04, 18:34
            a jakich zawodow jest niedobor?? oprocz sluzby zdrowia ?? a tak wogole to
            humanisci maja jakies szanse na znalezienie pracy ?? zaa rok bronie prace
            magisterska z prawa nie potrzeba polskich prawnikow do jakis firm handlujacych
            z polska ?? opiszcie jak cos wiecie:-)
            • jo_jo Re: Praca w Norwegii 10.06.04, 00:07
              A dlaczego nie zastanowisz sie raczej nad kontynuacja studiow, np. w Oslo?
              Rozszerzysz kompetencje, nawiazesz kontakty i przy okazji poszukasz jakiejs
              interesujacej pracy. Wsrod znajomych mam kilkoro prawnikow wyksztalconych poza
              Norwegia - wszyscy zdecydowali sie na dodatkowe studia tutaj, chocby ze wzgledu
              na poznanie lokalnej specyfiki i terminologii. Swoich obecnych pracodawcow
              poznali "po drodze".

Osobiscie nie mialam problemow ze znalezieniem pracy, zgodnej z kompetencjami,
              a jestem humanista. Czyli szanse sa, tyle ze znajomosc norweskiego jest raczej
              warunkiem sine qua non.
              • przemek_konecko Re: Praca w Norwegii 10.06.04, 11:19
                dzieki za rade :) to wydaje mi sie nie glupim pomyslem Zastanowie sie nad tym A
                w jakim zawodzie Ty pracujesz ??
                • jo_jo Re: Praca w Norwegii 10.06.04, 21:19
                  Jestem historykiem. Mam taka w polowie badawcza, w polowie urzednicza posadke w
                  instytucji bezposrednio podleglej Ministerstwu Kultury (od czasu ostatniej
                  zmiany rzadu nazywa sie to wlasciwie Ministerstwo Kultury i Kosciola).

Jaka dziedzina prawa sie zajmujesz? Moze zajrzysz na strony uio.no i
                  sprawdzisz, czy maja w programie cos, co Cie moze interesowac i jest wykladane
                  w jez. angielskim. Same studia sa w Norwegii bezplatne (z wyjatkiem
                  obligatoryjnej oplaty semestralnej dla Zrzeszenia Studentow, cos ok. 500-700
                  NOK za semestr, dzieki ktorej zreszta masz dostep do masy uzytecznych rzeczy).
                  Kwestie kosztow utrzymania mozna rozwiazac w rozmaity sposob - stypendia,
                  czesciowo umarzalne pozyczki, praca...
                  • przemek_konecko Re: Praca w Norwegii 11.06.04, 11:34
                    Prawo administracyjne, jestemm na 1 roku magisterki uzupelniajacej tzn
                    zalicyzlem juz 1 rok :) zostal jeszcze jeden. Na stronce co uio.no znalazlem
                    kilka kursow po angielsku dokladnie sa tam te same przedmioty co ja mialem A
                    tak wogole gdzie sie zalatwia studia w norwegii ?? i co trzeba spelnic za
                    wymogi aby przyjeli ??
                    • ingeborg Re: Praca w Norwegii 12.06.04, 23:03
                      Nie ma egzaminow wstepnych na studia, sklada sie wypis swoich dokonan
                      akademickich z Polski + zaswiadczenie o zaliczeniu testu z angielskiego TOeFL.
                      To co jest nie do przejscia dla wiekszosci, to warunek posiadania 80 000 koron
                      rocznie na studia. Tego wymagaja tutejsze wladze imigracyjne zanim otrzyma sie
                      zezwolenie na pobyt. Mozna tez pracowac obok studiow i wtedy trzeba okazac ze
                      bedzie sie zarabialo 100 000 rocznie (bumaga od przyszlego pracodawcy). To
                      brzmi okrutnie, ale da sie zalatwic.
                      Sama tu studiowalam.
                      • przemek_konecko Re: Praca w Norwegii 12.06.04, 23:24
                        Faktycznie te 80000 NOK brzmi groznie ale nie az tak znowu strasznie :D a co
                        dokladnie za osiagniecia trzeba przedtawic ?? dyplom ?? czy trzeba miec
                        jakies "wyjatkowe" osiagniecia ?? a po licencjacie da sie tam od razu isc na
                        magisterke czy musze miec mgr i dop jakis kurs zaliczyc?? POZDRAWIAM ;-)
                        • ingeborg Re: Praca w Norwegii 13.06.04, 17:06
                          Przy skladaniu podania na uniwersytet trzeba przedstawic dyplom, ale potem beda
                          zaliczac ci studia z Polski, musza miec indeks, zeby wiedziec jaki byl syllabus
                          w jakim wymiarze godzin itp. Nie trzeba miec zadnych specjalnych osiagniec.
                          Tutejszy system opiera sie na zasadzie podobnej do polskiego chyba, tj
                          licencjat, magisterka (bachelor i master), ale dopiero od obecnego roku
                          szkolnego. W zaleznosci od tego ile zalicza bedzie albo mozna studiowac po
                          angielsku od razu (do ci na dwuletnim masterze) albo dluzej po norwesku z
                          kursem jezyka itp. Przesle ci jutro jakies linki z dokladnymi informacjami.
                          Pozdrawiam!
                        • jo_jo Studia w Norwegii 14.06.04, 09:29
                          Dokladnie tak, jak napisala ingeborg. Teraz, zdaje sie, nawet o tyle latwiej,
                          ze z okazji wejscia do UE, studentowi z Polski przysluguje nieograniczone prawo
                          do pracy.
                          Ponizej link, ktory zapewne juz znasz. Informacja w kolumnie po prawej stronie
                          dotyczy programow magisterskich (rocznych, poltorarocznych i dwuletnich); nabor
                          do takiego programu odbywa sie bezposrednio w instytucie, czyli tam kierujesz
                          swoje podanie, CV, odpis indeksu z ew. objasnieniami itd., oczywiscie wszystkie
                          dokumenty w wersji oryginalnej (kopie!!!) + angielskojezyczne tlumaczenie
                          (raczej tlumacz przysiegly niz wlasna produkcja ;c)) W przypadku duzej
                          konkurencji warto miec dobre wyniki - to, jak wszedzie.
                          W opisie kazdego z programow znajdziesz link, ktory informuje o terminach
                          skladania podan itd. Oczywiscie podstawa do ubiegania sie o przyjecie jest
                          gotowy licencjat. (W przeciwnym wypadku wybiera sie z kolumny po lewej stronie,
                          a nabor przeprowadza instytucja pt. Samordna opptak, ktora wymaga troche wiecej
                          dokumentow,np. swiadectwo maturalne itd.)

www.uio.no/studier/tilbud/kategori/jola.html

Na Twoim miejscu zaczelabym od nawiazania kontaktu z instytutem, ktory
                          najbardziej Ci odpowiada. Choc mozesz starac sie o przyjecie i bez tego,
                          zwlaszcza jesli w opisie programu znajdujesz wszystkie potrzebne Ci informacje
                          i nie masz juz zadnych pytan.
                          Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze – przynajmniej pare lat temu – akceptowane
                          byly rowniez egzaminy Cambridge (chodzi o udokumentowanie znajomosci
                          angielskiego). TOEFL jednak ma te przewage, ze stal sie miedzynarodowym
                          standardem, wiec warto miec ten egzamin, zwlaszcza ze nie jest zbyt trudny.
          • szatanciekocha Re: Praca w Norwegii 13.06.04, 17:46
            to zajebiscie!
            biorac pod uwage ze w polsce zarabiasz ok.6-8 nok na godzine, to... sama sobie
            dopowiedz!
            > Zycze wytrwalosci i powodzenia
            • przemek_konecko Re: Praca w Norwegii 14.06.04, 22:20
              Dzieki wszytskim za suepr odpowiedzi :-) teraz wiem juz prawie wszystko Musze
              sie tylko zdecydowac na jakis konkretny kurs i nie przegapic terminu skaldania
              podan. Jak wszystko uda sie tak jak planuje to od 2005 roku moze zaczne studia
              ale nie wiem czy nie bedzie to w 2006 roku. Wszystko wkrotce sie wyjasni ;-) a
              co do kursow angielskiego to TELC The European Language Certificate nie
              wystarczy ?? Raz jeszcze WIELKIE dizeki za wszystkie informacje !! ....a do
              Szatana: 8 NOK to moze sam zarabiasz, ja mam w Polsce dobra i dobrze platna
              prace wiec nie pisz glupstw jak nie wiesz z kim masz dozczynienia
              • ingeborg Re: Praca w Norwegii 15.06.04, 09:58
                to jest obiecany link do wspomnianego przez JOJO samordna opptak:
                www.samordnaopptak.no, www.nokut.no (nostryfikacja), www.udi.no (urzad
                imigracyjny). powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka