Dodaj do ulubionych

Na temat Norwegii

16.07.04, 01:14
www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,505365,00.html
Ktos tak krytykowal Norwegow i Norwegie, a w tej tabeli wcale tak zle nie
stoi!
Pod uwage wzieto:
dlugosc zycia
zdrowie
wiedza ogolna
wyksztalcenie
poziom zycia
Obserwuj wątek
    • pia.ed Ogolny stopien rozwoju cywilizacyjnego Raport 16.07.04, 01:48
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040715/kraj/kraj_a_8.html
      A teraz to samo po polsku.
    • lolka11 Re: Na temat Norwegii 16.07.04, 08:22
      To jest tylko statystyka niektorych czynnikow. Dlaczego nie wezma pod uwage np.
      sluzby zdrowia (oj, Polska tu by wypadla kiepsko) czy opieki socjalnej...
      Z tym wyksztalceniem to tez cos nie tak, bo w porownaniu z Polska to tu jest
      bardzo niski poziom.
      Mieszkam tu, ale ogladajac wiadomosci i czytajac tutejsze gazety, niestety nie
      moge sie zgodzic z tym badaniem statystycznym.

Pozdrawiam
      Dorota
      • pia.ed Re: Na temat Norwegii 16.07.04, 13:42
        Przeciez wlasnie wzieto pod uwage ZDROWIE ludnosci i Polska wypadla
        K I E P S K O. Spadla o 2 miejsca od ostatniego badania.
        • lolka11 Re: Na temat Norwegii 16.07.04, 13:51
          ZDROWIE owszem, ale nie opieke zdrowotna!!!!
          Lepiej w tym kraju nie chorowac, wiem co mowie.
          W Szwecji tez nie mam zaufanie do lekarzy. Moja ciocia lezala w szitalu w
          Uppsali (napewno znasz) i tam lekarze nie wiedzieli co jest. Brali wycinki, ale
          twierdzili ze to napewno nie rak, no i niestety w ciagu kilku tyg zmarla.
          Teraz lecza moja tesciowa, ktora ma raka watraby i oni twierdza, ze nie znaja
          sie tak dobrze na raku watroby, bo tam malo osob na to choruje - haloo???
          Musze leciec bo mam avslutningfest i barnehage -

Pa
      • pia.ed Naukowcy 16.07.04, 13:49
        To moze "lolka11" sprawdzi ilu naukowcow jest w Norwegii na 1000 pracujacych
        mieszkancow?
        Czyzby nawet naukowcy byli prymitywni i niedouczeni?
        • lolka11 Re: Naukowcy 16.07.04, 16:43
          To ze jest 8 naukowcow na 1000 parcujacych osob w Norwegii jeszcze nic nie
          znaczy. Wez np. bezrobocie w Polsce, a bezrobocie W Norwegii, wiec jezeli brac
          pod uwage takie kryteria to faktycznie nie mamy pelnego obrazu.
          Czy to jest naprawde taki super kraj??? A co znacza te tysiace osob robiacych
          zakupy w Szwecji (ja jestem wsrod nich, bo np jesli tu musze za 2 (slownie
          dwie) male piersi z kurczaka zaplacic 45kr, to wole jechac do Szwecji i kupic
          2kg za 70kr - jest roznica prawda).
          Domy starcow np. - jesli bylas przez cale zycie majetna to masz calkiem OK
          zycie w takim domu, ale jesli masz nie zaduza rente, to np po 21 nie mozesz
          ogladac TV, bo nie zaplacilas za to. Jesli masz ochote sie napic kawy po
          obiedzie, to jesli ci "bogaci" cos zostawili, to ty wtedy mozesz spic resztki.
          Czy to jest naprawde taki dobry kraj, nie wiem.....
          Mieszkalam w Szwecji, ale sie tu przeprowadzilismy 6 lat temu. Ekonomicznie
          jest nam bardzo dobrze, ale sa rozne inne minusy.
          Np przedszkole w najbogatszym panswie w Europie, placimy 2600,- za 80% miejsca,
          musisz dac dziecku codziennie matpakke, daja tylko mleko i owoce. O,
          przepraszam, w czwartki sponsoruja az 1 suchy posilek, a w piatek 1 cieply.
          Luksus - prawda??? No i pieluchy i takie tam musisz dziecku ty zapewnic.
          Och, musialabym jeszcze duzo pisac.....
          Napewno do raju baaardzo duuuzzo Norwegii brakuje. Wierz mi.

Pozdrawiam
          Dorota
          • pia.ed Re: Naukowcy 16.07.04, 21:11
            Nie wiedzialam ze w Norwegii tak jest.
            Ale skoro alian.legal pisze o zarobkach 300 000 rocznie, to powinny byc
            pieniadze i na te drozyzne.
            W Szwecji zarobki sa duzo nizsze, a cena zywnosci 25% wyzsza niz w UE. Jednak
            jak sie nie chodzi po restauracjach, nie pali (Szwedz prawie ze nie pala) i
            kupuje w supermarketach, to mozna przyzwoicie zyc nawet przy niewielkiej pensji.
            • lolka11 Re: Naukowcy 17.07.04, 10:30
              Ja mam prawie 300.000, maz troche wiecej. Jest nam dobrze ekonomicznie, ale
              jesli mozna w Szwecji kupic duzo rzeczy duuuuzo taniej, to wlasnie ludzie tak
              robia. Mieszkalismy w Szwecji (maz Szwed) i utrzymywalismy sie z jednej pensji,
              ale nie bylo nas stac na wakacje w cieplych krajach 2 razy w roku + wyjazy do
              Polski. Z praca dla mnie nie bylo wesolo, mimo, ze mam wylsztalcenie ekonomicze.
              A tu, niemal dostalam od razu prace.
              Zarabia sie tu dobrze, ale jest naprawde drozycha. I tak legal pisal o tym co
              ludzie kupuja na lunsj, to widac jak zyja.
              W Szwecji ludzie chodza na lunsj do restauracji i nie traca majatku.
              No dobra, starczy tego dobrego...
              Ja nie nazekam, ale tu naprawde nie jest tak wspaniale..

Dorota
              • pia.ed Re: Naukowcy 17.07.04, 10:51
                Co ludzie jedza wcale nie swiadczy ze zle im sie powodzi, tylko o tradycje
                jedzenia.
                Nie spotkalam szwedzkiej rodziny, a znam wiele, ktora by gotowala tak jak
                tutejsze polskie rodziny!
                Co chce powiedziec to to ze Polacy gotuja tu tak jak gotowali w Polsce, tlusto
                i duzo. W zwiazku z tym wydaja na jedzenie dwa razy wiecej niz Szwedzi.

Ja gotuje po szwedzku, duzo zdrowiej i taniej, i stac mnie na wyjazdy
                zagraniczne 2 razy do roku. Nie tylko czarter, ale tez trzy razy USA i dwa razy
                Afryka.
                Znam starszych Szwedow, ktorzy mimo ze ich stac i nie sa wcale skapi, smaza na
                lunch blodpudding lub blodkorw, bo to jedli cale zycie i sa do tego
                przyzwyczajeni.
                Tak wiec to co jedza Szwedzi czy Norwegowie na lunch wcale nie musi byc dowodem
                ubostwa!
                Jedzenie w Tajlandii psow tez nie swiadczy obiedzie, choc w Polsce mozna tak to
                ocenic!

Moj syn jest tu urodzony i wychowany, i ja czesto robie szwedzkie tradycyjne
                potrawy, ktore kosztuja 1/3 tego co "porzadny" obiad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka