Dodaj do ulubionych

Bergen ..........

29.11.04, 13:37
Co trzeba koniecznie zobaczyc w Bergen, co warto zobaczyc w Bergen ?
Czy ktos przeplynal statkiem z Bergen do Nordkap i dalej do Kirkenes pod
rosyjska granica ?

Obserwuj wątek
    • gosia_t Re: Bergen .......... 29.11.04, 18:45
      Bergo1 napewno wie. Sprobuje sie z nia skontaktowac to moze cos napisze.
    • bergo1 Re: Bergen .......... 29.11.04, 21:34
      Bergen samo w sobie jest urocze i konieczne zobaczenia. Wedle mnie jest najpiekniejsze przykryte sniegiem ( co jest bardzo rzadkim widokiem - w przypadku zimy trzeba liczyc sie z bardzo dokuczliwym ziabem) badz w maju kiedy kwitna rododendrony. Chociaz prawde mowiac miasto jest urocze o kazdej porze roku, nawet przy zacinajacym jesiennym deszczu i polnocnym wietrze, ale tylko pod warunkiem posiadania cieplych, nieprzemakalnych ubran i butow.

W Bergen trzeba "zaliczyc" Fløyen skad przy dobrej pogodzie rozciaga sie widok na miasto, okoliczne wyspy i wyspeki i rozciagajace sie w dali morze. Przy dobrej widocznosci widoczne sa platformy wiertnicze. Z Fløyen polecam zejscie piechota do centrum (spacerek maksymalnie godzinny) kretymi uliczkami ( to polecam latem) pomiedzy malutkimi domami. Polecam udanie sie w strone akwarium i to nie w celu poogladania ryb i pingwinow ale pospacerowania po uroczej dzielnicy, z drewnianymi domkami i uroczymi zaulkami, ogrodkami. Najlepiej jest zejsc nie co z glownej drogi prowadzacej do akwarium.
      No i oczywiscie Bryggen, spacery nad przystania. ..

a co do Hurtigruten to ja nie plynelam ale tysiace innych ludzi tak.. Cena od ok 13 tys koron w sezonie ( moze nawet wiecej)w gore, podroz trwa zdaje sie z tydzien, promem sie plynie w jedna strone a wraca samolotem. Rejs podobno przpiekny ale musi dopisac pogoda. W sezonie jesienno zimowym ceny sa o polowe nizsze, ale widokow nie wiele :)
      • fri_ex Re: Bergen .......... 30.11.04, 08:51
        dzieki
        tak dla informacji: cala ruta retur statkiem, trwa 11 dni, pelne wyzywienie,
        pojedyncza suita, trzy wycieczki, start 8 grudnia, powrot 19 grudnia -
        koszt 1400 euro (polowa ceny letniej)
        dzien krotki ale kazda pora roku ma swoje uroki a na statku widno i cieplo,
        nord cap podobno wyjatkowo uroczy w zime i przy zorzy polarnej
        zobaczymy
        • mama.agatki Re: Bergen .......... 30.11.04, 14:30
          Ja bym jeszcze dodala wyprawe na Ulriken. Nie pieszo, rzecz jasna :-) Na Floyen
          jedzie sie taka kolejka, jak na Gubalowke, a na Ulriken jak na Kasprowy.
          Wrazenia niezapomniane, no i ten widok z gory... Do tego kosciolek (stavkirke) w
          Fantoft. Pieknie polozony. Ale to dla milosnikow kosciola Wang :-)
          Podpisuje sie pod tym, ze Bergen jest piekne. I zadziwiajace. W lutym przezylam
          tam wiosne i do tej pory nikt mi nie chce uwierzyc, ze wlasnie w lutym widzialam
          tam kwitnace forsycje, za to w marcu zaczela sie prawdziwa, biala zima. Bylo
          wspaniale! A latem zdarzylo mi sie chlodzic 30-stopniowy upal kapiela w naprawde
          zimnym morzu, tuz obok wplywajacych do zatoki statkow. Rewelacja!!!
          Zycze Ci milego pobytu w tym naprawde pieknym miescie!
          Pozdrawiam
          mama.agatki
          • bergo1 Re: Bergen .......... 30.11.04, 18:34
            mama.agatki napisała:

> Ja bym jeszcze dodala wyprawe na Ulriken. Nie pieszo, rzecz jasna :-) Na Floyen
            > jedzie sie taka kolejka, jak na Gubalowke, a na Ulriken jak na Kasprowy.
            > Wrazenia niezapomniane, no i ten widok z gory... Do tego kosciolek (stavkirke)
            > w
            > Fantoft. Pieknie polozony. Ale to dla milosnikow kosciola Wang :-)
            > Podpisuje sie pod tym, ze Bergen jest piekne. I zadziwiajace. W lutym przezylam
            > tam wiosne i do tej pory nikt mi nie chce uwierzyc, ze wlasnie w lutym widziala
            > m
            > tam kwitnace forsycje, za to w marcu zaczela sie prawdziwa, biala zima. Bylo
            > wspaniale! A latem zdarzylo mi sie chlodzic 30-stopniowy upal kapiela w naprawd
            > e
            > zimnym morzu, tuz obok wplywajacych do zatoki statkow. Rewelacja!!!
            > Zycze Ci milego pobytu w tym naprawde pieknym miescie!
            > Pozdrawiam
            > mama.agatki

He he czemu nie pieszo na Urliken ? Tam idzie sie jedynie 45 min w miare spokojnym tempem (rekord malzonka to ok 30 min):).
            Co do kolejek na Fløyen i Gubalowke to oba obiekty zostaly zmodernizowane przez te sama firme :) Wiem cos o tym, bo w koncu pochodze z Zakopca.

Urliken warte odwiedzenia ale teraz zdaje sie, ze ma nieczynna restauracje z racji skazenia wody w Svartediket(zbiornik wodny zaopatrujacy w wode polowe miasta, wykryto w nim pasozyta ktory spowodowal nieduza epidiemie rozwolnienia i wymiotow w miescie; zrodla zanieczyszczenie jeszcze nie znaleziono, jednym z podejrzanych jest restauracja na Urliken; woda jest nadal skazona i nie zaleca sie picia jej surowej w centrum miasta - u mnie na szczesie zmieniono dostawce wody, wiec pasozyt juz mi nie grozi).

• mama.agatki Re: Bergen .......... 30.11.04, 20:55
              W takim razie nie polecam Ulriken :-)
              Napisalam, ze nie pieszo, bo jak ktos chce zwiedzac Bergen, to i meczace sie to
              moze okazac, i nieco czasochlonne, ale oczywiscie byloby zdrowsze :-)
              pozdrawiam
              mama.agatki
              • fri_ex Re: Bergen .......... 01.12.04, 08:26
                dzieki za opisy
                w Bergen bede dwie doby od 6 do 8 grudnia, hotelik mam w centrum i jak wynika z
                mapy, niedaleko portu pasazerskiego
                pozdrawiam
                • bergo1 Re: Bergen .......... 01.12.04, 15:04
                  fri_ex napisała:

> dzieki za opisy
                  > w Bergen bede dwie doby od 6 do 8 grudnia, hotelik mam w centrum i jak wynika z
                  >
                  > mapy, niedaleko portu pasazerskiego
                  > pozdrawiam

No to jak bedziesz mieszkac w centrum , a hotel lezy ponizej 70 m nad poziomem morza to woda nie nadaje sie na dzien dzisiejszy do picia. Na pewno jaka info na ten temat bedzie umieszczona w recepcji. A jaki hotel jezeli moge zapytac???
                  • fri_ex Re: Bergen .......... 02.12.04, 09:57
                    nie pamietam nazwy ale chyba na Klostergatan czy cos w tym rodzaju, ten bo w
                    miare tani
                    • pia.ed Re: Bergen ........fri_ex.. 02.12.04, 10:18
                      Przepraszam, a ile kosztuje "w miare tani hotel"? Chodzi mi o pokoj dla jednej
                      osoby.
                      • fri_ex Re: Bergen ........fri_ex.. 02.12.04, 10:42
                        w tym hotelu jedynka kosztuje (teraz) 40 euro/doba
                      • pia.ed & Aring;lesund 02.12.04, 10:43
                        Lezy nad Morzem Norweskim, miedzy 62 a 64 rownoleznikiem i jest tam pieknie.
                        Tyle wiem o miejscu zamieszkania i pracy mojej siostrzenicy.
                        Czy ktos tam byl i moze powiedziec cos wiecej?
                        • pia.ed Alesund, z koleczkiem i nad litera A 02.12.04, 10:46
                          Nazwa stala sie niemal nieczytelna, czy u Was jest tak samo?
                          • pia.ed Re: Alesund, z koleczkiem i nad litera A 03.12.04, 13:29
                            Nikt tam nie byl?
                            Moja siostra zamieszkala w Szwecji od prawie 30 lat byla w Norwegii
                            po raz pierwszy, wlasnie tam, i byla ZAUROCZONA!
                            Mnie chyba zauroczy juz Swinesund, bo nigdy nie widzialam fiordu...
                            • fri_ex Re: Bergen-Kirkenes 09.12.04, 07:34
                              Pozdrowienia z hurtigruten
                              hurtigruten.presentasjoner.no/presentation128k.html
                            • woodchuck Re: Alesund 11.12.04, 22:41
                              No witajcie! Ja bylem w Ålesund - nie zachwycilo mnie. Ale rozumiem, ze moze
                              zachwycac Norwegow, bo miasto jest murowane, budynki z dosc ciekawa
                              architektura, jakiej oczywiscie pelno w Europie kontynentalnej. Ale moze mi sie
                              nie podobalo dlatego, ze bylo zimno, choc byl lipiec.

Mvh,
                              Bernard
                              • ponponka1 Re: Alesund 12.12.04, 09:05
                                woodchuck napisał:

> No witajcie! Ja bylem w Ålesund - nie zachwycilo mnie. Ale rozumiem, ze m
                                > oze
                                > zachwycac Norwegow, bo miasto jest murowane, budynki z dosc ciekawa
                                > architektura, jakiej oczywiscie pelno w Europie kontynentalnej. Ale moze mi sie
                                >
                                > nie podobalo dlatego, ze bylo zimno, choc byl lipiec.
                                >
                                > Mvh,
                                > Bernard

Ja bylam kolo Aalesund, w lipcu i byla dobra pogoda :). Miasto minelismy bokiem,
                                poniewaz naszym celem byla wyspa ptakow - Runde. Zarowno droga na wyspe jak i
                                rezerwat ptakow (m.in. maskonury) to cos wspanialego - polecam ;)

Pozdrawiam z Polski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka