Dodaj do ulubionych

lipiec2005 w Skandynawii

30.01.05, 09:38
W lipcu wybieram się na krótką wycieczkę na północ Europy. Czy to prawda,że
deszcz pada tam często? Zaplanowałem trasę przez Litwę, Finlandię i dalej na
na północ a z powrotem przez Lofoty, Szwecję do domu. Jakie mam szanse na
ładną pogodę? MRL
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: lipiec2005 w Skandynawii 30.01.05, 10:25
      Lipiec w Szwecji nie jest bardziej deszczowy niz w Polsce, a jak wiadomo
      kiedys powstal nawet film "Deszczowy lipiec", czyli cos w tym musi byc,
      prawda?
      • suzuki500f Re: lipiec2005 w Skandynawii 30.01.05, 15:20
        Dzięki, pozostaje jeszcze do wyjaśnienia północ Norwegii no i Lofoty ze słynną
        z dużych wirów cieśniną .Straszą mnie ciągłymi opadami a w najlepszym razie
        zamgleniem uniemożliwiającym fotografowanie krajobrazów. Z resztą: sie zobaczy
        • ponponka1 lipiec2005 w Skandynawii - a kto to moze 30.01.05, 19:37
          przewidziec???? To tak jak w Polsce - moze byc deszczowy i moze byc sloneczny.
          Ja w ubieglym roku trafilam na ladna pogode (vide fotki w mojej galerii) - na
          Lofotach bylam jeden dzien - jak plynelismy 13 lipca ze Skutvika do Svolvaer
          promem o 19.30 to padalo i wialo - a jak wstalismy rano 14 to byla mgla i ok.
          10.00 zrobilo sie slonecznie. Wracalismy nastepnego dnia - 15 - promem o 8.00 -
          padalo i wialo. I jak tu nie mowic o szczesciu :)))) Czego o Tobie zycze

Pozdrawiam z Polski
          • suzuki500f Re: lipiec2005 w Skandynawii - a kto to moze 31.01.05, 11:09
            Zdjęcia rewelacyjne. Całkiem zapomniałem, przecież jak w tamtym roku była zła
            pogoda to w tym będzie dobra. To tyle w ramach samopocieszenia a jak wrócę to
            też pokażę zdjęcia z tamtych stron. Pozdrawiam
    • anamag Re: lipiec2005 w Skandynawii 04.02.05, 23:27
      Byłam 3 krotnie z Skandynawii, z pogoda to loteria, w zeszłe wakacje było wręcz
      upalnie! A o Lofotach slyszalam, że ze względu na ciepły prąd golfsztrom mają
      ciepły kilmacik. Tak czy inaczej miejca piękne, polecam!!
      • tymotek Re: lipiec2005 w Skandynawii 01.03.05, 15:00
        bylem 4 razy w Norwegii (w sumie pol roku) i z tego co zauwazylem pogoda zalezy
        od roku. Jak jest ladny rok - to nie zakladalem niczego innego jak krotkie
        spodenki przez 2 miesiace. Jak byl kiepski - nie wychodzilem z plaszcza
        przeciwdeszczowego :)
        Swoja droge tez w lipcu jade przez kraje baltyckie, Finlandie na Lofoty a
        pozniej Szwecja, pozniej poludnie Norwegii.
        • mgielka83 Re: lipiec2005 w Skandynawii 08.04.05, 20:12
          w szwecji latem zeszłego roku bylo super- wręcz upalnie chwilami a ze względu na
          biale noce nie bylo knawet wielkich wahań temperatury.
          Fakt, że byłam na północy (pod kołem)i w głębi lądu, tak że wpływ bliskiego
          morza był zminimalizowany. Klimat sprawiał wrażenie kontynentalnego.
          • byhanya Re: lipiec2005 w Skandynawii 16.04.05, 20:55
            co do lofotow to oprocz wiatrow to jak trafisz na TEN czwartek to bedziesz mial
            lato. (czytaj tam lato trwa przez jeden dzien)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka