guido_contini 31.05.05, 14:34 W szwecji, od pierwszego czerwca obowiazuje zakaz palenia w restauracjach. Ciekawe, czy zakaz ten bedzie obowiazywal rowniez na promach, ktore znajduja sie na wodach terytorialnych? Mam nadzieje, ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aka10 Re: Zakaz palenia paierosow w Szwecji 31.05.05, 16:14 Palacze przerzuca sie na tabake do zucia-snus.Tym lepiej dla calej reszty.Jeszcze tylko dezynfekcje restauracji nalezaloby przeprowadzic;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: Zakaz palenia paierosow w Szwecji 02.06.05, 12:26 z tego co wiem na promach w restauracji sie niepalilo, tylko w dyskotece, w barze byla czesc oddzielona dla palaczy, pozostaje tylko sprawdzic samemu jak sprawa sie przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Zakaz palenia paierosow w Szwecji 02.06.05, 13:38 Na "Polonii" w czesci barowej smierdzialo papierosami jak diabli! W tzw. kawiarni tez, bo co z tego ze czesc stolikow byla dla niepalacych, jesli zalatywalo od innych stolikow, np szoferow??? Poza tym ZA ostatnim stolikiem dla niepalacych, byl napis WOLNO PALIC, w waskim, metrowym przejsciu do wyjscia na poklad. Tam, doslownie nad glowami niepalacych przy stolikach, stali PALACY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Prom Polonia 17.06.05, 13:34 Dla mnie nic sie nie zmienilo... Przejscie przez pomieszczenie kolo recepcji to meczarnia, bo dym jest tam skoncentrowany do max. W kawiarni tez czuje sie dym, bo jak pisalam, za plecami niepalacych urzadzono dwie PALARNIE i dym roznosi sie wszedzie. Wracalam pare dni temu Polonia do Szwecji i to sa moje doswiadczenia. Moja wspolpasazerka jadaca do Norwegii na zbieranie truskawek, wychodzila czesto na papieroska do toalety, a po przyjsciu pociagala jeszcze z butelki... Odpowiedz Link Zgłoś
szfedka Re: Prom Polonia 17.06.05, 15:48 Przyznaje racje. Tam gdzie mozna palic trzeba caly czas przechodzic. Straszne to!!! Kleby dymu przy sklepie, przy wejsciu do baru. ZAKAZAC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Prom Polonia 17.06.05, 16:55 Pociagala z butelki bo chyba musiala miec jakies antydotum. Absurd uwazam, chcodzic dla doznania przyjemnosci do toalety ale coz rozne sa miejsca dla delektowania sie. Inny fakt, ze po dwoch godzinach siedzenia w barze, ubranie cuchnie jak popielniczka. Myslenie o zdrowych zachowaniach, o zdrowych miejscach pracy, o neutralnej atmosferze podrozowania to raczej nie Polakow domena, a szkoda. Waznym aspektem jest jednak fakt, ze jest raczej bardzo bezpiecznie (sluzby ochronne) i spokojnie na polskich promach. Ostatnio doznalem totalnego szoku na promie Trelleborg - Sassnitz. Kiedy wyszedlem z kabiny na poklad z restauracjami, na ktorym wsrod wymiocin i innych smieci walaly sie setki puszek po piwie. Podrozowali oczywiscie szwedzcy uczniowie szkol srednich. W takich miejscach mlodziez z Polski zostawia po sobie milsze wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Trelleborg-Sassnitz 17.06.05, 19:12 Guido_contini napisal: " ...wyszedlem z kabiny na poklad zrestauracjami, na ktorym wsrod wymiocin i innych smieci walaly sie setki puszek po piwie. Podrozowali oczywiscie szwedzcy uczniowie szkol srednich..." Kiedy polskich uczniow szkol srednich bedzie stac na zagraniczne rejsy, WTEDY bedzie mozliwosc porownania. Jak narazie uczniowie moga tylko rzygac i smiecic w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
domi7 Re: Zakaz palenia paierosow w Szwecji 21.06.05, 19:36 A ile procent społeczeństwa Norwegii i Szwecji pali? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Zakaz palenia paierosow w Szwecji 21.06.05, 22:21 W 2004 palilo w Szwecji 14% mezczyzn i 19% kobiet.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Troche faktow 22.06.05, 12:38 Szukajac zamieszczonej przeze mnie tabelki z procentem ludzi palacych na calym swiecie, znalazlam moja wypowiedz z zeszlego roku. Dane wzielam ze szwedzkiej prasy. Pisalam w zwiazku ze swiatowym Dniem Wolnym od Palenia. "...jutro jest Tobak-fri-dag, obchodzony co roku z inicjatywy Swiatowej Organizacji Zdrowia. W tym roku tematem jest UBOSTWO. Ponad 1/3 ludzi na swiecie (w wieku ponad 15 lat) pali. Podczas kiedy palenie ZMNIEJSZA SIE wsrod krajow o wysokim standarcie, to WZRASTA w krajach slabo rozwijajacych sie. Roznica miedzy dobrze i zle zarabiajacymi ludzmi jest bardzo wyrazna. W poludniowej Szwecji wsrod ludzi na wysokich stanowiskach pali 9% mezczyzn i 11% kobiet. Wsrod bezrobotnych, nisko wyksztalconych ludzi w poludniowej Szwecji pali 31% mezczyzn i 34% kobiet. Z tabelki zapamietalam, ze w Polsce pali 34% ludnosci, w tym wiecej mezczyzn niz kobiet. Norwegia ma wiekszy procent palacych niz Szwecja, a Dania najwiekszy... No ale Dania ma tez najwyzszy procent umieralnosci NA RAKA PLUC ze wszystkich krajow skandynawskich. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Troche faktow 22.06.05, 18:04 Norwegia-2004-26 % palacych,Dania-2003-27% palacych.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś