kkk 03.11.09, 13:38 to link do tematu o szczepieniu - forum.gazeta.pl/forum/w,525,90019786,102453517,Re_FEL_O_VAX_czy_Nobivac_Tricat_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annb Re: Szczepienie kotów - jestem w szoku! Przeczyta 03.11.09, 14:03 Ale o co konkretnie chodzi? Odpowiedz Link
kkk Re: Szczepienie kotów - jestem w szoku! Przeczyta 03.11.09, 14:21 o tą szczepionkę - Fel O Vax IV. Czym wy szczepicie swoje koty?? Ja zawsze tym... i nie miałąm pojecia że moż ebyć szkodliwa i że są inne lepsze szczepionki Odpowiedz Link
annb Re: Szczepienie kotów - jestem w szoku! Przeczyta 03.11.09, 14:54 bezpieczniejszy (ponoc) jest Purevax - IV jesli nie chcesz z białaczkąto można szczepic tricatem Odpowiedz Link
gacusia1 Re: Szczepienie kotów - jestem w szoku! Przeczyta 03.11.09, 16:03 Nie wiem czym szczepia u mnie ale ostatnie tymczaski cierpialy po szczepieniu. Nawet watek zakladalam na ten temat,bo maluch plakal przy kazdym dotyku. Jednak po kilku dniach minelo. Dodam tylko,ze to byl pierwszy booster i zielonego pojecia nie mam na co i co to. Odpowiedz Link
macarthur Re: Szczepienie kotów - jestem w szoku! Przeczyta 03.11.09, 17:41 w tym roku zaszczepiłem się na grypę i na drugi dzień miałem wszystkie objawy grypy łącznie z niechęcią do życia i pragnieniem zakopania się w ściółkę Odpowiedz Link
mist3 Re: Szczepienie kotów - jestem w szoku! Przeczyta 03.11.09, 20:22 zmiana weta wpłynęła na zmianę szczepionki z IV na III i widzę zdecydowaną poprawę w zachowaniu kotów po szczepieniu Odpowiedz Link
agnieszka71 do mcarthur 03.11.09, 21:22 ja też zaszczepiona, generalnie dlatego że od pewnego czasu jestm i kontynuje- i wiesz co powiem zeszłoroczna rozwaliła mnie na łopatki totalnie(dobrze że szczepionke biore w piatek popołudniem poźnym, a sobote i niedziele wtedy mam wolne)a z tegorocznej to tyle co ból w miejscu wkłucia. Jak widac ludzie i zwierzęta różnie reagują na to samo. Odpowiedz Link
eduro do agnieszka71 03.11.09, 22:18 Co do szczepienia "ludzkiego grypowego", to na naszym rynku są dwie popularne szczepionki - po jednej z nich jestem dętka przez 3 dni po drugiej leciutko boli mnie ręka. I mysle, że z tymi kocimi jest podobnie. Mój Boryś był teraz w październiku szczepiony opisywaną wyżej szczepionką (2 raz) i wiem, że już więcej nie pozwolę mu jej podać. Przez dwa dni kota w domu nie było, nie jadł, nie bawił się, nie dał się dotknąć...ale musiał leżeć na/koło człowieka. Duuużo pił i dużo w tym czasie sikał. Mam nadzieję, że przy innych szczepionkach sie to nie powtórzy... Odpowiedz Link
kkk Re: do agnieszka71 04.11.09, 11:52 NIe chodzi mi nawet o reakcje po szczepieniu - jak widzicie kazdy żywy organizm może mieć taką reakcję. Moja kota troche apatyczne ale już nie pzresadzajmy, ni ejestem histeryczką i nie biadole że jeden dizeń kot ma gorszy humor. CHODZI MI gł. o to, że może powodowac inne niebezpieczne reakcje, rakowe itd o to się martwię! A to że szczepienie przeciwko chlamydii i tak (??) jest mało skuteczne i zbyteczne(?) to też nie wiedziałam. I w sumie nie ma potrzeby narażać kota na dolegliwosci i szczepić III ! Czemu zaden lekarz tego nie powie? Odpowiedz Link
annb Re: do agnieszka71 04.11.09, 12:12 moja pani wet mi takie rzeczy mowi jest na bieżąco z wszelkimi doniesieniami dot działań ubocznych wiesz, nie każdemy lekarzowi się chce szukać i czytac jak w każdym zawodzie, są dociekliwi i wyrobnicy. tutaj gdzies byla dyskusja dot miejsca szczepienia zeby szczepic w nogęjesli z białaczką-bo nogę możesz usunąc, a karku niekoniecznie wiem okrutnie brzmi Odpowiedz Link
kkk Re: do agnieszka71 04.11.09, 13:12 n białaczkę w ogóle nie szczepie o tym czytałam Odpowiedz Link
annb Re: do agnieszka71 04.11.09, 13:21 Te nowotworowe zmiany byly odnotowywane wlasnie po szczepieniu 4 czyli z bialaczką. Odpowiedz Link
kkk Re: do agnieszka71 04.11.09, 13:28 w IV nie ma białaczki mam wklejoną naklejkę z tej szcepionki - są 4 szcepienia, a piąta dopiero białaczką na białaczkę nie szczepię Odpowiedz Link
kkk Re: do agnieszka71 04.11.09, 13:30 1 dawka szczepionki zawiera: inaktywowany szczep 605 MS-1 herpeswirusa kotów (FVR) 1,60-2,10*) inaktywowany szczep 255 MS-1 kaliciwirusa kotów (FCV) 1,65-2,15*) inaktywowany szczep CU4 wirusa panleukopenii kotów (FPV) 6,00-7,00*) inaktywowany szczep Cello bakterii Chlamydophila psittaci 2,00-2,30*) Odpowiedz Link