muraszka1 08.05.11, 15:09 pomiędzy noskiem a okiem kotka,a ja mam niesprawną prawą rekę,kleszcz nie daje się oderwać,czy są jakieś inne, nie siłowe sposoby by pozbyć sie kleszcza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daad Re: kleszcz 08.05.11, 17:16 Kleszcza nie wyrywaj, tylko wykręć w stronę odwrotną do ruchu wskazówek zegara, wychodzi bardzo łatwo. Odpowiedz Link
seidhee Re: kleszcz 09.05.11, 11:18 Jak lewą ręką, to wygodniej chyba zgodnie z kierunkiem wskazówek - ale nie upieram się Po wyjęciu trzeba go rozgnieść, wyrzucony np. przez okno przeżyje i przyczepi się do kolejnego zwierzaka. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: kleszcz 08.05.11, 17:18 Z tego co wyczytalam to jednak wyrywanie jest najpowszechniejsze. Ze sposobow 'babcinych' ponic smarowanie kleszcza tluszczem pomoga, na ile nie wiem, ale tej metody nie polecaja. W zasadzie kazda dyskusja sprowadza sie do polecenia kupna specjalnego 'wykreczacza' ponoc tani przyrzad. forum.muratordom.pl/showthread.php?136146-swietny-sposob-na-wyciaganie-kleszczy Moze udac sie do weta? Bedzie najbezpieczniej dla Ciebie i kitka. Odpowiedz Link
flasterka Re: kleszcz 08.05.11, 21:58 moja córka miała kleszcza za uchem, pięć lat temu, lekarz w szpitalu wykręcał go takimi jakby szczypcami - nie wyrywał. Odpowiedz Link
marta27r Re: kleszcz 11.05.11, 08:29 Ja używam zwykłej plastkowej pensety do usuwania kleszczy, taka jak ta www.abc-zoo.pl/p/28/929/trixie-plastikowe-szczypce-do-usuwania-kleszczy--zdrowie-pies.html łapie się kleszcza jak najbliżej skóry i wykręca, tak jak inni napisali. Możesz użyć też metalowej pensety. A najlepiej zaraz po "zabiegu" iść i kupić np. Fiprex przeciw pchłom i kleszczom. Odpowiedz Link