07.06.11, 20:15
Mam pytanie: czy prawdą jest, że u kocura prędzej czy później zawsze wystąpi SUK? Wiem, że żadne uogólnienia nie są prawdą, ale taką opinię słyszę często i rzeczywiście często czytam, że kocurki mają kryształy i nawet kamienie. U kotek chyba zdecydowanie rzadziej to schorzenie występuje? Jakie są wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • jarka63 Re: SUK 07.06.11, 20:25
      Ja mam kotkę, zaliczyła kryształy.
      • malgosiann Re: SUK 08.06.11, 14:59
        Proszę, niech się wypowiedzą jeszcze właściciele kocurków: jest jakiś kocur co nie ma takich problemów?
    • sadosia75 Re: SUK 08.06.11, 15:35
      Mam 3 kocury jeszcze żaden mi nie zafundował takiej "przygody" kocury w wieku od 2 lat do lat 6 .
      • malgosiann Re: SUK 08.06.11, 15:47
        Naprawdę ? To super. Dla wytłumaczenia, w zeszłym roku przeżyliśmy kocią tragedię (niektórzy może pamiętają moją Stellę) no i panicznie boję się.... Wiem, nie da się wszystkiego przewidzieć. Niby myślałam o kotce ale pewien kocurek pojawił się ..... cool i myślę, myślę.....
        • barba50 Re: SUK 08.06.11, 16:14
          Gwarancji zdrowia nigdy nie ma. Ani wśród ludzi, ani wśród zwierząt. Może rzeczywiście kocurki mają większą szansę na SUK ze względu na budowę cewki moczowej, ale to nie znaczy, że większość choruje. Mam trzy kocury (4, 6 i trzeci może mieć nawet 10-12 lat) i są zdrowe. I mam nadzieję, że zawsze tak będzie suspicious
          • malgosiann Re: SUK 08.06.11, 16:16
            Tak, wiem. Prowadzę właśnie wewnętrzną walkę wink i tak sobie rozpatruję wszelkie możliwości. Barbo- dziękuję za kolejny głos na tak smile
            • barba50 Re: SUK 08.06.11, 16:53
              To powiem Ci jeszcze - wszystkie koty są dla mnie ważne. Ale dwa z trzech kocurów kocham miłością wielką, oczywiście z wzajemnością big_grin Bez nich byłabym z pewnością wybrakowaną kociarą
              To oczywiście obie moje bambaryłki

https://wstaw.org/m/2011/06/08/baza.png
              • br0mba Re: SUK 08.06.11, 17:28
                ja mam kotkę i kocura. Funka (lat trzy) zaliczyła już kryształy dwukrotnie teraz na razie spokoj odpukać, natomiast Gruby moj 10 latek na szczęście zdrowiutki, sama więc widzisz ze nie ma reguły smile
                • schiraz Re: SUK 08.06.11, 18:24
                  Mój Tofi według książeczki jest w dziewiątym roku życia i do tej pory (tfu, tfu!!) nie miał SUK (tak myślę, że coś by w książeczce było gdyby miał, bo jest adoptowany), Łatek ma 5 lat i na pewno nie miał kryształów.
                  ------
                  Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
        • sadosia75 Re: SUK 08.06.11, 18:28
          Myślenie to nic złego smile Dobrze, że myślisz nad tym i jakoś monitorujesz ( bo pewnie monitorujesz, obserwujesz koty itp. w końcu kociara jesteś więc nie spodziewam się innej odpowiedzi big_grin ) ja też miałam obawy przy pierwszym kocurze i ciągle panikowałam.
          Ale reguły nie ma. czy to kotka czy kocur.
          Póki co odpukać , że zdrowe są i mimo wszystko bez paniki ale jednak monitorować .
          • malgosiann Re: SUK 09.06.11, 08:47
            Wszystkim pięknie dziękuję za odpowiedzi. Obiecuję, że przedstawię kocurka jak tylko ostatecznie będzie z nami w domu. Córka już wymyśliła imię, więc.... chyba decyzja zapadła smile Musimy jeszcze poczekać do połowy lipca z powodu różnych zawirowań życiowych, mam nadzieję, że kicia poczeka za nami smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka