olinka20 08.12.11, 21:08 Dobra karma?? Bo dostalam kilka opakowan mokrego w galaretce i zastanawiam sie czy dac moim futerkom? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schiraz Re: Bozita 09.12.11, 08:50 Dobra, śmiało daj. Ja mam teraz suche Bozita, z anchois, też cieszy się powodzeniem. Odpowiedz Link
olinka20 Re: Bozita 09.12.11, 09:32 Dzieki!! Dzisiaj dostały rano gotowanego kurczaka( przy porcjowaniu nieruchomo sledziły moje rece 3 pary oczu, az sie spociłam z nerwów czy sprawiedliwie podzielilam ), a jutro dam tą nową karmę. Odpowiedz Link
kr_ka_11 Re: Bozita 09.12.11, 09:38 olinka20 napisała: az sie spociłam z nerwów czy sprawiedliwie podzielilam hehe.. co jak co ale sprawiedliwie musi być! Odpowiedz Link
k1234561 Re: Bozita 09.12.11, 10:19 Bardzo dobra karma,skład ma bardzo dobry.Aczkolwiek,jak nie mogę się do nie przełamać,bo ma w składzie wieprzowinę,której jak wiadomo koty jeść nie powinny.Z jednej strony sobie tłumaczę,że przecież to porządna firma i na pewno ta wieprzowina jest bardzo skrupulatnie sprawdzona,ale z drugiej strony jakoś nie ciągnie mnie do kupienia tej karmy. Odpowiedz Link
basset2 Re: Bozita 09.12.11, 10:26 przed obróbką mięso jest badane pod kątem wirusa wywołujacego chorobę Aujeszkiego Odpowiedz Link
kontik_71 Re: Bozita 09.12.11, 11:09 Mieso moze i tak, ale tam sa produkty pochodzenia miesnego.. 92% mięsa i produktów mięsnych w kawałku (min. 20% kurczaka, wieprzowina), galaretka, minerały, marchew Saszetka "kurczaka" zawiera dosc malo ptaka ale za to calkiem sporo produktow pochodzacych od swini.. Odpowiedz Link
basset2 Re: Bozita 09.12.11, 11:24 kontik_71 napisał: > Mieso moze i tak, ale tam sa produkty pochodzenia miesnego.. > > 92% mięsa i produktów mięsnych w kawałku (min. 20% kurczaka, wieprzowina), gala > retka, minerały, marchew > > Saszetka "kurczaka" zawiera dosc malo ptaka ale za to calkiem sporo produktow p > ochodzacych od swini.. ... i całość jest poddana obróbce termicznej w celu eliminacji róznych patogenów... Odpowiedz Link
mitta Re: Bozita 09.12.11, 11:48 Na stronie inspektoratu weterynarii przeczytałam, że większość krajów UE jest wolna od choroby Aujeszky'ego lub realizuje program jej zwalczania. Szwecja również, a bozita jest, bodajże, ze Szwecji. Polska na razie się wśród tych krajów nie znalazła, ale rolnikom też zależy, by nasze mięso było bezpieczne, bo zwiększyłby się eksport. Tutaj znalazłam trochę informacji: piw-lubaczow.pl/cms/articles.php?article_id=2 Ja w każdym razie dawałam karmę bez lęku, bo obróbka w 100 st C eliminuje wirusa. No, ale niestety, moim się przejadła. Odpowiedz Link
barba50 Re: Bozita 09.12.11, 15:05 Moje koty jadają wieprzowinę. Jako że bywam co najmniej raz w roku w Agencji RiMR za każdym razem rozmawiam na temat choroby Aujeszky'ego i wiem, że coraz więcej stad jest od niej wolna. A konia z rzędem temu kto zna choć jeden przypadek choroby u kota. Oczywiście każdy ma swój rozum i ponosi całkowitą odpowiedzialność za swoje zwierzęta. Odpowiedz Link
salimis Re: Bozita 09.12.11, 15:59 jarka63 napisała: > Niektóre koty po bozicie mają biegunkę. No właśnie coś tak kojarzę że i u nas były przygody z Bozitą.Z tym że z suchą i Szymek chyba miał biegunki natomiast kot pani ze sklepu zoologicznego ( z którą podzieliłam się karmą ) miał małe rzyganko. Z mokrą karmą nie było problemów akurat. Odpowiedz Link
schiraz Re: Bozita 09.12.11, 16:11 Ja zamawiam Bozitę z Niemiec, suchą, koty bardzo ładnie ją tolerują, ale wiadomo, co kot, to inna sytuacja. Natomiast kiedyś dostałam gratis do zamówienia kartonik Bozity mokrej i mimo, że zjadły bez sensacji żołądkowych widziałam, że nie idzie im tak dobrze jak badziewie z marketu w saszetkach. Sucha Bozita jedzie rybą tak, że nawet mi się ten zapach podoba i koty szamią aż im się uszy trzęsą. Odpowiedz Link