Dodaj do ulubionych

Podawanie kotu tabletek

28.02.12, 15:49
Jakie macie doswiadczenia?

Nigdy kotu nie podawalam zadnej tabletki.
Psy kiedys pozeraly tabletki zawiniete w kawalek wedliny czy miesa, ale psy to nie koty.
Nie wiem, czy kot sie da nabrac na taki numer.

Jutro Rude Futro ma ostatni zastrzyk i pozniej ma dostawac wlasnie tabletki przeciwzapalne.
Wet powiedzial, ze to moze byc wyzwanie.

Podzielcie sie sprawdzonymi sposobami.
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 15:54
      Ja klade sobie kota na kolanach, lapami do gory, otwieram paszcze i wciskam tabletke prosto w przelyk. W ten sposob laka ja automatycznie i nie wypluwa smile A potem cos smacznego w nagrode.. smile
      • princy-mincy Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 15:55
        Nie boisz sie, ze sie zakrztusi albo mu wpadnie w drogi oddechowe?
        • kontik_71 Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 16:01
          Praktykuje to od lat i zawsze bezproblemow. A jakby co to zawsze mozna kota ogonem do gory postawic i wytrzasc z niego ta tabletke smile
      • olinka20 Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 15:58
        www.cats.alpha.pl/tabletka.htm
        A tak serio big_grin rozgniatałam i dawałam z mokrym.
        Wszystkie zjadły oprpcz rudzielca, jemu trzeba bylo rozpuscic rozgnieciona tabletke w wodzie, i wcisnąc przemoca strzykawką w pyszczydło.
        Obbraził sie, a jak!
    • lisek.chytrusek Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 15:58
      Moja Kicia codziennie łyka tabletki, przez lata próbowaliśmy wielu sposobów, ale ciągle albo znajdywało się przy sprzątaniu skład niepołkniętych pigułek, albo kończyło się na ranach ciętych, szarpanych i gryzionych.
      Za radą nowej pani wet z naszej przychodni "rodzinnej" obtaczamy tabletkę w serku topionym (z wędliny łatwo wydłubać, serek za bardzo oblepia) i wrzucamy do paszczy (jedna osoba trzyma kota między kolanami i otwiera mu paszczę, druga szybko wrzuca jak najgłębiej kulkę serową, potem trzeba mordę zamknąć i przytrzymać aż połknie). No ale my mamy baaaardzo nerwową koteczkę. Ważne: serek serkowi nierówny, Kicia toleruje wyłącznie śmietankowy formy na H., innymi pluje spomiędzy zębów smile
      • andy3458 Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 16:41
        Zależy to chyba od smaku tabletek. Ja Kici daję od dawna Felvital prosto z ręki i nie ma z tym żadnych problemów. Po prostu ją bierze, schrupie i tyle. Ale innych tabletek tym sposobem nie zje. Muszę albo kulkę z mięsa ulepić i do środka wepchnąć pigułę, albo rozdrobnić i zmieszać np. z mokrą karmą.
        • hanka20074 Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 17:18
          Zanim doszłam do wprawy to nie obeszło sie bez gryzienia, drapania, fuczenia...koszmar.
          Ale tak jak ktos napisał, biore futerko na kolana,otwieram pyszczek i wciskam w przełyk. Zaraz po tym futerko pedzi do miseczki popić obrzydlistwo. No cóż, inaczej sie nie dasad
          • lauralay Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 17:28
            hanka20074 napisała:

> Ale tak jak ktos napisał, biore futerko na kolana,otwieram pyszczek i wciskam w
            > przełyk.

Dobrze zaraz potem pomasować gardło, żeby kot na pewno przełknął.
            U mnie to przechodzi przy czterech futrach.
            W przypadku Iwy - po podaniu tabletki trzeba dzwonić po chirurga i remontować mieszkanie wink

W mojej lecznicy jest do nabycia sprytne urządzonko do tego celu (koszt 10 zł) - wygląda jak strzykawka z gumową końcówką. W tej końcówce umieszczamy tabletkę, wsuwamy kotu szybkim ruchem w przełyk i naciskamy tłoczek. Przydatny bajerek, ale gdzieś mi się ostatnio zapodział. Podejrzewam, że futra wrzuciły pod lodówkę wink
            • kasiak37 Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 17:52
              gniote na lyzeczce,dodaje troche wody i wciagam w malutka skrzykawke.
              Nastepnie lape kota,owijam go szczelnie w koc zeby tylko glowa wystawala,trzymam mocno i wciskam zawartosc strzykawki do dzioba.
              • kinia_709 Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 19:15
                Koton od pół roku codziennie przyjmuje tabletkę. Na czubek palca wskazującego biorę odrobinę pasty (tej od odkłaczania, akurat taka jest w domu) i na to kładę taletkę. Potem nachodzę kota wieczorową porą, nachylam się co powoduje zadarcie łebka aby zajrzeć mi w oczy, wtedy wtykam palucha mu do buźki i wycieram pastę z tabletką o jego wewnętrzną część policzka. Koton wie że po tej akcji nie ma czasu na marudzenie bo jest wieczorowa pora czyli trzeba biec do miski bo zaraz zostanie napełniona.
                Od dwóch tygodni przyjmuje również ampułki z wiesiołkiem i wet mówił abym wyciskała olejek do jedzenia a po tygodniu zorientowałam się że jak podaję mokre to kot jest w takim zachwycie że zjada wszystko, razem z wielgachną ampułką i nie marudzi. No ale on jest ostatnio wyjątkowym żarłokiem i zje wszystko co włożę do miseczki.
    • uleczka_k Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 19:29
      U nas działa to tak: Kitka ma fioła na punkcie mielonego mięska. Więc dajemy po jednym małym kawałeczku. Takie malutkie kęski, a w nich zawinięte lekarstwo. Do tej pory - ile razy trzeba było - działało.
    • garraretka Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 19:40
      Mój kot swego czasu pzyjmował dużo tabletek - i niestety nie było mowy, żeby pominąć jakąs dawkę.

Używałam takiego urządzenia:

https://www.all-creatures-vet.com/store/ccdata/images/imageMain_0_4.jpg?ccAllCreaturesMobileVeterinaryClinicShop=0d1fee641dab44701425b8acfda93125

Końcowka jest silikonowa - do niej wkłada się tabletkę - a w środku jest tłoczek. Końcówka do kociego pyska, jeden strzał i sprawa załatwiona. (Strzał oczywiście nie może być prosto w gardło - musi być pod kątem co by się zwierz nie zadławił).
      • lauralay Re: Podawanie kotu tabletek 28.02.12, 21:25
        Dokładnie o tym pisałam smile
        • garraretka Re: Podawanie kotu tabletek 29.02.12, 19:02
          Później doczytałam, że chyba to samo ustrojstwo mamy na myśli smile
    • elzbieta.24 Re: Podawanie kotu tabletek 29.02.12, 08:12
      Ja swoim podaję w naturalnym masełku.Moje koty za masło oddałyby duszę więc łykają bez problemu.Jak duża tabletka to dzielę na pół lub ćwiartki.
      • rychu20 Re: Podawanie kotu tabletek 29.02.12, 09:19
        Spotkałem kiedyś taką instrukcję:
        JAK ZAAPLIKOWAĆ KOTU TABLETKĘ?
        1. Weź kota na ręce i otocz go lewym ramieniem tak, jak się trzyma niemowlę. Umieść palec wskazujący i kciuk prawej ręki po obu stronach pyska i naciśnij lekko trzymając tabletkę w pozostałych palcach prawej ręki. Gdy kot otworzy pysk wpuść tabletkę, pozwól kotu zamknąć pysk i przełknąć.
        2. Podnieś tabletkę z podłogi i wyciągnij kota spod tapczanu. Ponownie otocz kota lewym ramieniem i powtórz cały proces jeszcze raz.
        3. Wyciągnij kota z sypialni i wyrzuć rozmamłaną już tabletkę.
        4. Wyjmij nową tabletkę z opakowania, otocz kota lewym ramieniem jednocześnie trzymając lewą ręką wierzgające tylne nogi. Rozewrzyj pysk kota i palcem wskazującym prawej ręki wepchnij tabletkę tak głęboko jak się da. Przytrzymaj kotu zamknięty pysk i policz do dziesięciu.
        5. Wyciągnij tabletkę z akwarium a kota z garderoby. Zawołaj żonę do pomocy.
        6. Przyduś kota do podłogi klinując go miedzy kolanami jednocześnie trzymając wierzgające przednie i tylnie łapy. Nie zwracaj uwagi na niskie warczące odgłosy wydawane w tym czasie przez kota. Niech żona przytrzyma głowę kota jednocześnie wpychając mu drewniana linijkę miedzy żeby. Następnie wsuń tabletkę wzdłuż linijki miedzy rozwarte zęby i intensywnie pogłaszcz kota po gardle co skłoni go do przełknięcia.
        7. Wyciągnij kota siedzącego na karniszach i rozpakuj nowa tabletkę. Zanotuj sobie, żeby wymienić firanki. Pozbieraj kawałki porcelany z potłuczonej wazy, możesz je posklejać później.
        8. Owiń kota w ręcznik kąpielowy, a następnie niech żona położy się na kocie tak, żeby tylko jego głowa wystawała spod jej pachy. Umieść tabletkę w środku plastikowej rurki do napojów. Przy pomocy
        ołówka otwórz kotu pysk i wcisnąwszy rurkę miedzy rozwarte zęby mocno wdmuchnij tabletkę do środka.
        9. Sprawdź na opakowaniu, czy tabletki nie są szkodliwe dla ludzi, a następnie wypij jedna butelkę piwa żeby pozbyć się nieprzyjemnego smaku w ustach. Zabandażuj żonie rozdrapane ramie, a następnie przy pomocy ciepłej wody z mydłem usuń plamy krwi z dywanu.
        10. Przynieś kota z altanki sąsiada. Rozpakuj następną tabletkę. Przygotuj następną butelkę piwa. Umieść kota w drzwiczkach od kredensu tak, żeby przez szczelinę wystawała tylko jego głowa. Rozewrzyj mu pysk łyżeczka od herbaty i przy pomocy gumki "recepturki" strzel tabletka miedzy rozwarte zęby.
        11. Przynieś śrubokręt i przykręć wyrwane zawiasy z drzwiczek na swoje miejsce. Wypij piwo. Weź butelkę wódki. Nalej do kieliszka i wypij. Przyłóż zimny kompres do policzka i sprawdź, kiedy ostatnio byłeś szczepiony na tężec. Przemyj policzek wódka w celu zdezynfekowania rany i wypij kolejny kieliszek aby ukoić ból
        . Podarta koszule możesz już wyrzucić.
        12. Zadzwoń po straż pożarna, żeby ściągnęli tego pier... kota z drzewa. Przeproś sąsiada, który wjechał samochodem w plot próbując ominąć kota przebiegającego przez ulice. Wyjmij kolejna tabletkę z opakowania.
        13. Skrępuj tego drania przy pomocy sznurka od bielizny związując razem przednie i tylnie łapy, a następnie przywiąż go do nogi od stołu. Weź grube skórzane rękawice ogrodnicze. Wciśnij tabletkę kotu do gardła popychając dużym kawałkiem polędwicy wieprzowej. Już nie musisz być delikatny. Przytrzymaj głowę kota pionowo i wlej mu dwie szklanki wody wprost do gardła żeby spłukać tabletkę.
        14. Wypij pozostała wódkę z butelki. Pozwól żonie zawieźć się na pogotowie. Siedź spokojnie, żeby doktor mógł zaszyć ci ramię i wyjąć resztki tabletki z oka. Po drodze do domu
        wstąp do sklepu meblowego i kup nowy stół.
        15. Zadzwoń do schroniska dla zwierząt, żeby zabrali tego mutanta z piekła rodem i sprawdź, czy w pobliskim sklepie zoologicznym nie maja chomików.
    • elzet58 Re: Podawanie kotu tabletek 29.02.12, 10:48
      Tak, jak pisał Andy zależy to od tabletki. Jedną połknie bez problemu, a z innymi jest wojna. W tym drugim przypadku wet polecił mi metodę, która póki co jest skuteczna. Należy rozgnieść tabletkę na drobno i wymieszać ją z odrobiną masła. Powstałą pastą posmarować kotu przednie łapki (najlepiej jak jest czymś zajęty, np. podczas jedzenia). Nie ma opcji żeby kot nie wylizał dokładnie łapek. W takiej sytuacji nasza kotka zawsze szuka winnego, kto ją tak urządził (dokładnie obwąchuje domowników).
      • inez21 Re: Podawanie kotu tabletek 29.02.12, 11:32
        Ja tabletkę rozpuszczam w małej dość głębokiej łyżeczce, łapie kota, rozchylam pyszczek i pomału wlewam zawartość. Prawie zawsze się udajesmile
        Teraz małemu podajemy Beta-Glucan tabletki są dość duże więc zawartość łyżeczki jest dość gęsta ale jakoś idzie pomimo protestów. Ostatnio tylko małe uciekające pazurki wbiły mi się w udosmile
        No ale do takich operacji trzeba się ubrać w ubranie ochronne a nie w koszuli nocnejsmile))
      • lisek.chytrusek Re: Podawanie kotu tabletek 02.03.12, 00:46
        Nie ma opcji żeby kot nie wylizał dokładnie łapek. W
        > takiej sytuacji nasza kotka zawsze szuka winnego, kto ją tak urządził (dokładn
        > ie obwąchuje domowników).

Jest opcja, jest smile Nasza wytarła łapki o moje spodnie (dopiero potem wylizała resztki).
    • babcia47 Re: Podawanie kotu tabletek 29.02.12, 20:59
      biorę futrzaka na kolana..jezeli nie ma oporów przed taka pozycja to układam na grzbiecie. Wkładam tabletkę do pyska dośc głęboko ale z boku, od strony kącika mordki, jedną reka trzymam kociaka, drugą przymykam pyszczek by tabletki nie wypluł..i tu należałoby czymś mokrym dotknać noska, by odruchowo go polizał i połknął przy tym tabletkę..wiec go w nosek dotykam końcem językasmile) niektóre tabletki rozgniatam między dwoma małymi łyzeczkami, dodaje odrobinę wody i wlewam do pyszczka, ale ta metoda bywa zawodna, bo kocie nie tylko moze wszystko wypluć ale i obrazić sie "ma smierć"..pozatym ewentualne ponowienie próby wiąże się z wielkim protestem a nawet ranami ciętymi.
      Mój ukochany pierwszy Kubuś dostawał tabletki rozgniecione i rozmieszane z wodą w małym płaskim pojemniczku z dyzpozycją: "pij".."nie chcę!!".."pij!"..troche wypił.."niedobreee, nie chcę".."pij!!".."no dobra..ale dostanę wafelka??".."dostaniesz!"..wypił wink
    • zakonna Re: Podawanie kotu tabletek 01.03.12, 07:27
      Ja mam w domu kotkę z piekła rodem. Żeby podać jej tabletkę to łapię kota, zawijam w ręcznik lub polar, tak żeby jej wystawała tylko głowa. Biorę kota między nogi, otwieram pysk jedną ręką a drugą wrzucam tabletkę i zamykam jej dziobek, masuję gardło. Łyka za każdym razem ale zanim doszłam do tego to była masakra.
    • annb Re: Podawanie kotu tabletek 01.03.12, 15:01
      Mam chorego kota, który codziennie dostaje dwa lekarstwa.
      I on już wie co oznacza słowo -lekarstwo
      Połyka grzecznie, nie protestuje
      Na hasło-lekarstwo-spuszcza głowę i czeka
      mam tez kotę która zadnej tabletki nie połknie
      Nie i juz
      Na szczęscie (odpukac) jest zdrowa i niech tak zostanie
    • roozyczzka Re: Podawanie kotu tabletek 02.03.12, 12:22
      doświadczenie mam słabe: na razie jedna porcja tabletki
      rozpuściłąm w wodzie i wlałam do pyszczka strzykawką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka