Dodaj do ulubionych

co lepsze dla koteczki? prośba o radę

16.04.12, 10:23
Planuję wyjazd na długi weekend majowy (min. 5 dni) i mam naprawdę duży dylemat, co zrobić z naszą koteczką. Bardzo proszę o radę doświadczone kociary.
Wybór jest taki: albo zabrać kotkę ze sobą, albo pozostawić ją w domu i zapewnić jej codzienne doglądanie. Argumenty za i przeciw:
wariant 1 - za: kotka nie zostaje sama na całe dnie i noce, będzie z nami (o ile ze strachu się gdzieś nie zaszyje w nowym miejscu); przeciw: koteczka wprost nie znosi jazdy samochodem (jazda ok. 4 godzin), boi się nowych osób i chowa się przed obcymi nawet we własnym domu, kiedy mamy gości z noclegiem nie pokazuje się całymi dniami, chyłkiem podchodzi do jedzenia i kuwety, widać, że jest bardzo zestresowana obecnością obcych osób w domu. Kiedy goście wyjeżdżają wyraźnie odżywa i ma swój św. spokój. Wyjeżdżając z nami na pewno byłaby maksymalnie zestresowana.
Wariant 2 - za: kotka zostaje w sobie znanym miejscu, w którym czuje się bezpiecznie i ma św. spokój, nie męczymy jej jazdą samochodem i nie stresujemy pobytem w obcym miejscu wśród obcych ludzi. Przeciw: koteczka jest całymi dniami i nocami sama, raz dziennie przychodzi znana jej i dobrze przez nią tolerowana osoba i "oporządza ją" - jedzenie, picie, kuweta, ponadto serwuje trochę pieszczot i uwagi, niewykluczone, że raz czy dwa przenocuje. Oczywiście, martwię się, że koteczka uschnie z tęsknoty.
Co zrobić, który wariant wybrać? Chodzi mi tylko o dobro koteczki, bo ja mogę ją ze sobą zabrać, nie chodzi o moje ew. niewygody z tym związane. Koteczka ma prawie 8 miesięcy.
Z góry dziękuję za wszystkie rady, uwagi i sugestie.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 10:31
      Wariant drugi.
    • kontik_71 Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 10:33
      Tylko i wylacznie wariant drugi. Koty nie boja sie gdy zostaja same na noc smile Stres swiazany z podroza, obcym miejscem, itp jest kompletnie niepotrzebny.
    • miriam_73 Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 10:35
      Drugi wariant jest zdecydowanie mniej stresujący dla Kotki.
    • annb Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 10:50
      wariant drugi
      I pomysl o dokoceniu
      ja teraz zostawiam 3 koty plus jesli sąna stanie tymczas/tymczasy
      Koty mają siebie i dochodzącą raz dziennie opiekę a ja się nie boję

• salimis Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 11:03
        Wariant drugi jest najlepszy.
        Jeśli wybierzesz wariant pierwszy będzie to stres nie tylko dla kotki ale także i dla was.
    • mary_ann Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 11:29
      Zdecydowanie drugi
    • miriam_73 Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 11:43
      Jagoda, ja jeszcze dopiszę parę słów. W poprzednich latach sporo wyjeżdżałam, jak Kicia była jedynaczką to nawet parę razy podróżowała ze mną jak miałam wyjazdy służbowe, potem korzystałam też z zaprzyjaźnionego hoteliku dla kotów. Odkąd jednak moi rodzice się przekonali do moich futerek, to zawsze zostają w domu z opieką dochodzącą - zdecydowanie mniej stresu, lepsza forma po powrocie, żadnych cyrków pokarmowych. Ew. mały foch na powitanie a potem nie można się od nich opędzić. Radzą sobie same bardzo dobrze, są u siebie, na znanym terytorium, wśród swoich zapachów, bezpieczne, bez konieczności narażania ich na nowości, które nie zawsze dobrze znoszą (moja młodsza to totalna boidupka, każdy obcy to zagrożenie). Z perspektywy 4 lat, odkąd mam kota, wariant dom plus dochodząca opieka w przypadku wyjazdu jest najlepsza. Teraz wyjeżdżam w sobotę na tydzień, mama już "zakontraktowana" do opieki i wiem że będzie OK. Zdecydowanie został Kocinę w domu, tak będzie dla niej najlepiej.
      • esimona Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 11:58
        Miriam, jakie masz doświadczenia związane z hotelikiem?
        Być może będę zmuszona z tego rozwiązania skorzystać, ale mam wielkie obawy.
        Moja kotka ma podobny charakter jak kotka Jagody: nie lubi jazdy samochodem, chowa się przed obcymi - nie tylko nieznajomymi, ale też przed większością znajomych.
        Akceptuje kilka wybranych osób
        • miriam_73 Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 12:26
          Dobre, ale tylko dlatego, że hotelik jest bardzo kameralny i kotki nie siedzą w klatkach, tylko mają takie mini-pokoiki, z jakimś legowiskiem typu fotel, drapakiem lub konarem, oczywiście kuwetka, picie oraz jedzenie i zabawki, zawsze brałam ulubione plus jakieś własne kocyki, pachnące domem.
          www.hoteldlakotow.pl/hotel/galeria
          Zawsze wracały w dobrej formie, jadły na miejscu dobrze, miały dobrą opiekę. Jeśli nie ma innej możliwości, to ten konkretny hotelik mogę spokojnie zarekomendować.
    • jarka63 Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 16.04.12, 12:13
      Drugi wariant dla koci najlepszy, pierwszy - raczej dla Ciebiewink
    • mysiulek08 Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 17.04.12, 04:34
      Nasza Kicia jest zawolanym podroznikiem smile auto to jej drugi dom, bez problemu korzysta w trakcie jazdy z kuwety, na postojach je, pije i poznaje okolice. Dosc szybko jak na kota akceptuje nowe miejsca, tam gdzie juz byla rozgaszcza sie w oka mgnieniu i raczej na dluzej jezdzimy tam gdzie Kicia juz byla smile

Ale gdybysmy mieli sasiadke/ciocie/babcie/znajomych, ktorzy mogliby sie Kicia w czasie naszej nieobecnosci sie zajac to zdecydowanie zostalaby w domu. Inna sprawa jak by Kicia podeszla do tego wink

Tak wiec absolutnie wariant drugi, szczegolnie gdy zna i lubi osobe, ktora bedzie do niej przychodzic.
    • kasikk_29 Re: co lepsze dla koteczki? prośba o radę 17.04.12, 08:47
      stanowczo zostaw kociszcze w domu
      • marzena_gabi miriam_73 17.04.12, 08:58
        a możesz powiedzieć ile kosztuje doba w tym hoteliku?
        być może będę musiała moje dwa sierściuchy oddać pod opiekę, bo nie ma nimi się kto zająć sad
    • jagoda2 Re: dziękuję za wypowiedzi, mam pytania 19.04.12, 14:52
      Zgodnie z Waszymi sugestiami, koteczka zostanie jednak w domu, mam jednak pytanie - jak przygotować się na jej samotny dłuższy pobyt? Osoba, która będzie ją odwiedzać, może bywać o różnych porach i może się tak zdarzyć, że ok. 24-28 h nikt nie będzie do niej zaglądał. Czy w związku z tym należy zapewnić koteczce większą ilość wody, karmy, może dodatkową kuwetę? Podzielić karmę i wodę np. na dwie miseczki (wody i karmy)? Nie chcę, żeby koteczka zaczęła się nadmiernie objadać (jest wysterylizowana), z drugiej jednak strony nie chcę, żeby była głodna. Jak to rozwiązać? Proszę o rady.
      Z góry bardzo dziękuję.
      • jarka63 Re: dziękuję za wypowiedzi, mam pytania 19.04.12, 15:31
        Wiesz ile mniej więcej zjada na dobę Twoja kotka - tyle jedzenia trzeba zostawić w miseczce, wody może być więcej. Wiesz też jak często w ciągu doby korzysta z kuwety i czy chętnie korzysta z "używanej", więc wiesz czy zostawić dwie kuwety czy jedną.
        Możesz porozkładać przysmaki w jakichś niespodziewanych miejscach, żeby miała zabawę.
        Radziłabym Ci też przed wyjazdem powyłączać z gniazdek wszystkie kable, bo z nudów czy tęsknoty kocia może zacząć je obgryzać.
        • sylhans Re: dziękuję za wypowiedzi, mam pytania 19.04.12, 16:16
          To ja jeszcze dodam, że trzeba usunąć wszystkie potencjalnie niebezpieczne przedmioty.
          Mój Pączek, jak był jeszcze mały został sam na jakieś 2 godziny, w tym czasie próbował chyba wspiąć się na głośnik po stojącym obok pudełku. Pudełko nieszczęśliwie odjechało, a Pączek zawisł na osłonie głośnika (takiej z cienkiego materiału) na pazurkach i nie mógł się sam odczepić. Okazało się, że na szczęście jest cały i zdrowy tylko bardzo zmęczony. W życiu by nam do głowy nie przyszło, że te osłony mogą być dla niego groźne.
          Warto schować wszelkie sznurki, tasiemki, ostre przedmioty lub takie, które kot może na siebie ściągnąć albo się w nie zaplątać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka