Dodaj do ulubionych

Do dradam121!

24.03.13, 09:22
Hej!
Dopiero teraz w wątku o naszym kotostanie odkryłam Twój wątek. Zresztą zarchiwizowany i nie można dodawać wpisów.
Przeczytałam jednym tchem i żądam wyjaśnień wink - czemu nie piszesz nowych wątków???

I chciałabym zobaczyć zdjęcia Twoich "kobiet pracujących na prerii", bo w tamtym wątku linki się nie otwierają, a tu można wstawiać bez najmniejszego problemu.
Co słychać u Minimi i Javy?
Poza tym jestem zakochana w Kanadzie od szczenięcych lat, gdy odkryłam powieści Curwooda, a zwłaszcza gdy jedna z bohaterek miała na imię tak jak ja wink
Pozdrawiam
Pi.asia

Obserwuj wątek
    • esimona Re: Do dradam121! 24.03.13, 13:15
      Mnie również brakuje nowych wiadomości
    • dradam121 pisze, pisze nowe watki 24.03.13, 21:32
      Popatrz na przyklad tutaj :

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,143237230,143237230.html?v=2&f=10264&w=143237230&a=143237230&wv.x=1
      Prawda jestem,ze jak zmienilem przydomek (z dradam2 na dradam121) to z drzeniem lydek czekalem,czy mnie z powrotem wpuszcza na forum .

U nas na razie niewiele nowego . W nocy bylo minus 25 stopni C,lezy snieg (pol metra ) i futra sie nie wybieraja na zewnatrz domu. Poniewaz swieci ostre slonce wiec na naszej (zamknietej ) werandzie jest dosc cieplo i futra wychodza na 10 - 15 minut. do niego , od czasu do czasu.

Ze zdjeciami to byla taka smieszna afera. Umiescilem pare zdjec futer na serwisach,ale jak zaczeto ode mnie zadac pieniedzy , albo czytania polskich commercials to zrezygnowalem.

Obecnie mam pare TB na serwerze,ktory mam niejako z pracy ( to znaczy "moja praca" jest moja wlasnoscia) i dano mi te TB jako dodatkowy benefit do wykorzystania. Wiec niedlugo siade i cos tam wysle i zainstaluje dla "kotow" (zdjecia i video).

Dziekuje pi.asia za slowa sympatii do Kanady. Czy mozesz do mnie napisac na priva na moj virtualny adres: dradam121@gazeta.pl ?

Pozdrawiamy
      • pi.asia Re: pisze, pisze nowe watki 25.03.13, 05:35
        Wątek "niewątpliwie koty" widziałam, nawet się wpisałam, ale tam akurat nie ma ani słowa o Twoich kotach!

Co do zdjęć - masz bezpłatne fotoforum gazetowe! Wstawiasz tam zdjęcia zgodnie z instrukcją tak prostą że nawet ja zrozumiałam, i wykorzystujesz w miarę potrzeby.
        Maila napiszę jak wrócę z pracy.
      • arim28 Polecam ten program do zdjec 28.11.13, 16:12
        Utworzylam swoja galerie i nawet jesli komputer zawirusuje sie , zdjecia sa bazpieczne

Picasa Web Album

www.dobreprogramy.pl/Picasa,Program,Windows,12733.html
    • dradam121 minimi choruje 22.11.13, 22:48
      No i nam Minimi zachorowala ( biegunka) . Mamy wizyte u weterynarza we wtorek i mamy nadzieje,ze sie nie bedzie pogarszac. Biegunke (mala ) to chyba ma od dwoch , mniej wiecej , tygodni,ale ostatnio sytuacja sie pogorszyla.
      Zachowanie kotki jest jak poprzednio, nie wyglada na chora , ale biegunka jest i nie zawsze Minimi zdazy sie dostac do kuwety.
      Java sie miewa dobrze , nadal chuda , choc je doskonale. Ostatnio coraz wiecej je "ludzkiego" jedzenia , jak siadamy do kolacji to Java juz siedzi i czeka co tez dostanie sie jej do zjedzenia.
      Ostatnio je zmielona wieprzowine, konserwe " golonko" z Polski , no i jak tylko moze to wypija swoja porcje kawy (przestalem sie odchudzac i pijam ze smietanka, wiec Java oczywiscie tez).
      Zaczela sie u nas zima, mielismy juz noce z temperatura rzedu minus 28 stopni C, choc teraz jest tak minus 10 do plus dwa stopnie .
      • dradam121 Re: minimi choruje 28.11.13, 02:19
        No i pojechalismy do weterynarza. Pare dni przed ta wizyta obie kocice dostaly , na karki, zel przeciwko robalom.

Kiedys na ten temat dyskutowalismy : forum.gazeta.pl/forum/w,10264,141530662,141530662,Aniprazol.html

Weterynarz powiedzial,ze zel ma gorsze spektrum od dzialania tabletek (w Kanadzie uzywa sie Milbemax 16 mg).

I rzeczywiscie wyglada,ze Minimi sie ma lepiej po tych tabletkach.
        • olinka20 Re: minimi choruje 28.11.13, 11:22
          To dobrze, ze kotce lepiej.
          Ale brrrr, az mnie zmroziło, my marudzimy bo temp jest okolo 0 stopni, a u was nocą prawie minus 30? Nie zazdroszcze.
          • niutaki Re: minimi choruje 28.11.13, 12:01
            ojej zimno bardzo, cieplo pozdrawiam i duzo zdrowia zyczesmile
            • dradam121 poczatek zimy 28.11.13, 19:36
              to i mrozy sie zaczynaja, wiec jest zimno.
              Do zera stopni obecnie kocice wychodza na zewnatrz , z domu, na pare minut.
              Kiedys jak byly mlodsze to wychodzily na dluzej. I wychodzily tez jak bylo zimniej...

No coz starosc , nie radosc ...

Interesujace jest tez ,ze kiedy jest plus 30-35 stopni C, w lecie, to rowniez koty nie chca wychodzic z domu. I wola siedziec w srodku , zwlaszcza jak klimatyzacja jest wlaczona.

Prerie maja klimat kontynentalny, wiec jest albo bardzo cieplo albo bardzo zimno. I choc kocice lubia cieplo,ale co za duzo to nie zdrowo.

www.youtube.com/watch?v=ThFCg0tBDck
              www.youtube.com/user/TravelAlbertaCanada/videos
              • olinka20 Re: poczatek zimy 28.11.13, 21:17
                Ja im sie wcale nie dziwie, ze w upały nie chcą wychodzic. Palec pod budkę, kto uwielbia upały plus 35 stopni mając na sobie piekne, dorodne futerko wink
                • dradam121 Re: poczatek zimy 28.11.13, 21:52
                  do plus circa 28 stopni kocice asystuja mojej Zonie jak pracuje w ogrodku. Powyzej - wracaja do domu. Ale jak nie jest w ogrodzie - to wracaja szybciej.

Podobnie jest wieczorem, jak Zona zapala nasze ognisko (palac zagrabione liscie, drewno itp.) , koty siedza przy niej , ogladajac plomienie (nasze tak koty jak i psy lubia siedziec/lezec przy ognisku).
              • aankaa Re: poczatek zimy 28.11.13, 22:04
                o matulu ! Dradam mieszkasz w raju ?
                • dradam121 Re: poczatek zimy 28.11.13, 22:36
                  aankaa napisała:

> o matulu ! Dradam mieszkasz w raju ?

Piszeszesz po ogladnieciu wskazanych video na youtube ?

A co sadzisz o Nowej Zelandii ?

PS. Masz imie mojej corki (oczywiscie bez powtorzonych liter) :=)))
                  • aankaa Re: poczatek zimy 28.11.13, 22:53
                    moja matuś dodała mi "H" na początku "oczywiście bez powtórzonych liter" u chrztu smile
                    chyba wolałabym Kanadę niż NZ - lubię wyraźne pory roku
                    • dradam121 Re: poczatek zimy 29.11.13, 04:51
                      aankaa napisała:

(...)
                      > chyba wolałabym Kanadę niż NZ - lubię wyraźne pory roku

A co Twoje koty o tym sadza ?
                      A nie wybierasz Ty sie w odwiedziny do Kanady ?
                      • aankaa Re: poczatek zimy 29.11.13, 10:12
                        pytanie z tych, na które odpowiedź jest oczywista big_grin
                        tyle różnych miejsc chciałabym zobaczyć... m.in. Avonlea na wyspie Ks. Edwarda smile
                        • dradam121 marzenia ... 29.11.13, 12:54
                          aankaa napisała:

> pytanie z tych, na które odpowiedź jest oczywista big_grin
                          > tyle różnych miejsc chciałabym zobaczyć... m.in. Avonlea na wyspie Ks. Edwarda
                          > smile

Widze sympatie w Twojej wypowiedzi, do Kanady na tym watku,pisala rowniez i o tym pi.asia.

Mam nagranie Kanady w formie DVD (ponad godzinne ) video zrobionego z helikoptera. Moge Ci jest przyslac ( podobna oferte robie do do pi.asia).

Duzo materialow o kotach w Kanadzie znajduje sie tutaj :forum.gazeta.pl/forum/w,23005,15924561,15924561.html?v=2&f=23005&w=15924561&a=15924561&wv.x=1

Mam nagrane na TV decoderze (mozna z niego nagranie wyciagnac) video na temat dzikich kotow , zyjacych we Francji ...

Zycie dla kotow poza polnoca i poza preriami Kanady jest latwiejsze. Nie ma tych extremalnych temperatur i jest mokrzej. Choc po prawdzie ja na przyklad w Quebecu spadnie poltora metra sniegu w dwa dni, to i zycie dla kotow,jak nie maja mieszkania z ludzmi lub na przyklad krowami , wyglada bardzo kiepsko.
                          • aankaa Re: marzenia ... 29.11.13, 14:58
                            > Mam nagranie Kanady w formie DVD (ponad godzinne ) video zrobionego z helikopte
                            > ra. Moge Ci jest przyslac ( podobna oferte robie do do pi.asia).

ło matulu ! byłoby to możliwe ?
                            miałabym namiastkę lądowania smile
                            • dradam121 Re: marzenia ... 29.11.13, 22:00
                              aankaa napisała:

> > Mam nagranie Kanady w formie DVD (ponad godzinne ) video zrobionego z hel
                              > ikopte
                              > > ra. Moge Ci jest przyslac ( podobna oferte robie do do pi.asia).
                              >
                              > ło matulu ! byłoby to możliwe ?
                              > miałabym namiastkę lądowania smile

Zrobione, chyba uda mi sie wykroic te dwadziescia minut na kopiowanie double layer DVD w ciagu najblizszego weekendu.

Bedzie mnie przy tym nadzorowac Minimi , bo ona , gdy ja lub Malzonka siedzimy przy komputerach (zwlaszcza gdy Zona jest na skypie) lezy zawsze przed monitorem (kamera) .

A jak nie lezy to maszeruje przed kamerka tam i z powrotem, pozwalajac rozmowcy, na skypie,sie ogladac.

Podaj mi swoj pocztowy adres , bo jest tego 8GB i wysylanie bezposrednio , przez Internet , moze byc klopotliwe.

Nie wiem czy adres dradam121@gazeta.pl dziala .Jakby nie to podam Ci inny.

PS. Pisalem o Nowej Zelandii , bo maja tam i gory ze sniegiem i plaze. Mam znajoma ,ktora mi przyslala nieco zdjec z tego kraju ( i ze swojej posiadlosci) i bardzo bym sie chcial tam przeniesc. Ale takie przenosiny to nie w moim wieku.
                              • aankaa Re: marzenia ... 29.11.13, 23:08
                                marzeniom dałam upust smile @ na gazetowy mail

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka