Dodaj do ulubionych

Feliway® kocie feromony

20.01.14, 10:26
Czy ktoś używał?

Jest podejrzenie, ze mój nastraszy ma problemy ze zdrowiem na tle nerwowym, zbiegły się one w czasie z adopcja 4 kota.
Vet stwierdził że lepiej kupić Feliway niż dawać mu antydepresanty.

I tu moje pytanie- gdzie kupie to najtaniej?
Chce kupić to do kontaktu czyli Kompletny zestaw: dyfuzor + flakonik, oraz choć 1 zapas.
Mieszkanko ma niecałe 40 m2 czyli 1 wystarczy na całe mieszkanie, na jak długo to starcza?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 14:34
      zadziałałabym dwutorowo
      kupiłabym dla kota obróżkę z kocimi feromonami (są takie obroże innych firm) , wystarczy poszukać w internecie
      i do tego feliway do konktaktu

tu ktoś opisuje pozytywne doświadczenia z obrożą
      forum.gazeta.pl/forum/w,145713,133616384,133616384,obroza_z_feromonami.html
      www.nokaut.pl/zwierzeta/feliway.html?pid=1&cid=4009&kid=7ab1f73c18e102b419253552536d7157&gclid=CPmoqY3ujLwCFUNe3god3gIA3w
      allegro.pl/listing/listing.php?string=feliway
      allegro.pl/listing/listing.php?description=1&order=qd&string=obro%C5%BCa+feromonowa&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y
      • margo.4 Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 14:53
        A nie ma czegos dla kota furiata a rownoczesnie bardzo nerwowego - tylko nic z farmakologicznych rzeczy bo nie dam
        • yenna_m Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 15:03
          nie próbowałaś feromonów?
          • yenna_m Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 15:06
            albo kropli bacha?
            wrzuć w google, powinny Ci wyskoczyć opinie n/t tej metody

koleżanka kroplami Bacha leczyła kotkę mającą padaczkę na tle bechawioralnym
            z bardzo dobrym rezultatem

wiem, że takie krople można skomponować dla konkretnego kota
            ale gdzie? nie mam pojęcia
            • yenna_m Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 15:07
              coś takiego znalazłam
              forum.miau.pl/viewtopic.php?t=39025
          • margo.4 Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 15:10
            yenna_m napisała:

> nie próbowałaś feromonów?
            >
            Nie . Nawet o tym nie slyszalam. To tez dziala na uspokojenie. A lawenda -to u mnie caly dom jest pachnacy lawendowo.
            • yenna_m Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 15:19
              lawenda to za mało
              kocie feromony to zapach, jaki wydziela matka karmiąc cycem dzieciorki
              ponoć uspokajają
              koleżanka hodująca koty wiele lat poleca w trudniejszych przypadkach taki miks: obroża plus dufuzor
              • margo.4 Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 15:39
                yenna_m napisała:

> lawenda to za mało
                > kocie feromony to zapach, jaki wydziela matka karmiąc cycem dzieciorki
                > ponoć uspokajają
                > koleżanka hodująca koty wiele lat poleca w trudniejszych przypadkach taki miks:
                > obroża plus dufuzor

Moze warto sprobowac chociaz jakos nie moge uwierzyc zeby zmienila sie w lagodnego baranka. - dziekuje za rade
                • yenna_m Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 15:46
                  nikt Ci nie da gwarancji, to są jednak różne organizmy
                  na mojego syna np leki przeciwkaszlowe działają paradoksalnie i wzmagają TOTALNIE kaszel

absolutnie nie mam zamiaru polecać feliway jako genialnego środka na problemy
                  może być różnie
                  poczytaj fora i popatrz, jakie mają doświadczenia inni właściciele problematycznych kotów

a potem zdecyduj, co chcesz robić

może np wystarczyłaby praca właściciela kota nad sobą? wink
                  część problemów behawioralnych zwierząt wynika z niepewności właścicieli, ze złego komunikowania się ze zwierzakiem, z błędów wychowawczych a czasem ... z nadmiernej niepewności czy lękliwości właściciela zwierzaka

nie widziałam kota, nie wiem, jak się zachowuje
                  może dobra byłaby pomoc dobrego, sprawdzonego behawiorysty?
                  • margo.4 Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 15:54
                    Rozumie Ciebie . Wiadomo, ze kazdy zwierzak reaguje idywidualnie tak jak i ludzie. U mojej panny to jest stres z czasow niemowlecych i walka o przetrwanie wsrod licznego rodzenstwa.
    • mysiulek08 Re: Feliway® kocie feromony 20.01.14, 15:23
      Z feliwayem to jest tak, ze albo pomoze albo nie pomoze.
      W naszym przypadku jest tak i tak.

Na furie Kici.Yody nie pomaga nic, absolutnie nic, ani feliway, ani krople bacha, ani homeopatia, ani obrozki ani porady behawiorystow (nikt nie pomogl). Ona musi miec swiat bez innych kotow i juz.

Natomiast Starwarsom feliway bardzo pomaga, gdy na horyzoncie pokaze sie Kicia.Yoda. Padme/Kluska doszla do stanu w jakim jest miedzyinnymi dzieki Feliwayowi i kroplom bacha. Slowem nie ma reguly.

Jeden dyfuzor starcza na okolo 70m2, wlaczony nonstop na mniej wiecej miesiac.

Najtaniej chyba tutaj:

www.zookrak.com/pl,produkty?q=:::,:feliway
      dokup jeszcze spray, do miejscowego stosowania. Z doswiadczenia wiem, ze najlepiej na poczatku zastosowac dawke 'uderzeniowa"
    • jarka63 Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 17:39
      Tu jest chyba jeszcze trochę taniej: allegro.pl/feliway-komplet-dyfuzor-wklad-48-ml-promocja-i3873092127.html
      U mnie dyfuzor bardzo dobrze się sprawdza, spray niestety nie.
      • blackglass Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 19:13
        jarka63 napisała:

> Tu jest chyba jeszcze trochę taniej: allegro.pl/feliway-komplet-dyfuzor-wklad-48-ml-promocja-i3873092127.html
        > U mnie dyfuzor bardzo dobrze się sprawdza, spray niestety nie.
        Dzięki za linki już kupiłam, teraz trzymajcie kciuki smile
        • margo.4 Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 20:22
          Trzymam big_grin
          • barba50 Re: Feliway? kocie feromony 20.01.14, 23:40
            Krople Bacha najlepiej zamówić bezpośrednio u Ryśki z miau. Jej strona, a w niej wszystko o kroplach Bacha Czarny kot

Dwukrotnie sama zamawiałam je dla Ksiki. Za pierwszym razem (parę lat temu) zadziałały - Ksikula przestała obsikiwać blaty w kuchni, co nie znaczy, że jej problemy (i nasze) znikły, bo sprawa jest zakorzeniona w jej psychice i im więcej pojawia się kotów tym bardziej Ksice jest źle. Powinna być jedynym kotem, niestety stado jest duże, domowe i poddomowe, kotenia ma już swój wiek, prawie 12 lat, ale u niej od niedawna dobrze sprawdza się obróżka (nosi już drugą).
            • blackglass Re: Feliway? kocie feromony 22.01.14, 18:49
              A jeszcze jedno pytanko- na jak długo starcza dyfuzor?
              Czy można go stosować np przez wiele miesięcy wymieniając jedynie wkład?
              • mysiulek08 Re: Feliway? kocie feromony 22.01.14, 20:33
                Gdzies czytalam, ze do czterech wymian wkladu, ale nie bylo to niczym uzasadnione. My na razie druga ture robimy.

Pewnie jak w przypadku plynow na komary, dopoki sie plytka nie przypali.
                • blackglass Re: Feliway? kocie feromony 30.01.14, 21:15
                  Widzisz różnice w zachowaniu kota/ów?
                  u nas felyway od tygodnia a koty szaleją, jakieś nadpobudliwe są, tłuką się tak jak nigdy.
                  • viki711 Re: Feliway? kocie feromony 30.01.14, 21:46
                    Na mojego Puszka tez to nie dziala, ale on jest w depresji i nawet antypresanty nie pobudzily go jak trzeba.
                    • viki711 Re: Feliway? kocie feromony 30.01.14, 21:46
                      Antydepresanty mialo być wink
                    • emigrantkaaa Re: Feliway? kocie feromony 30.01.14, 22:01
                      A właśnie, jak się miewa Puszek?
                  • wladziac Re: Feliway? kocie feromony 30.01.14, 22:10
                    nigdy nie stosowałam ale z wiadomości w sieci wynika że nie na wszystkie koty działają,podobno lepsze są obróżki r.twenga.pl/g3.php?pg=VDszNDI1MzE3NjAwNTgyMDEzNzUyOzUzNDEyNDc7aHR0cDovL25va2F1dC5wbC9DbGljay9ST2ZmZXIvP2NsaWNrPVUxVG9hRXlDUlRuRVZSaGNiY3E0SWIyQU9HKiR4VGhsdlNDVDEybk5YZWtIUUtKdGUwR1JHRmRFMGk2YU0kWU1xVzRnWSpOendibW1vUktiNWtjZlVwRFg1WmhqVENtRlhlKm5yZ0M2cU50cFZrZEY3dkV0bkFfLkFQSTtiNzk3MWVmZjM0OTgwMDkxNzk0YWQyNDcxOTU3ZWM1Ng%3D%3D&dac=1
                    • blackglass Re: Feliway? kocie feromony 11.03.14, 12:05
                      Na razie to cudo nie działa.

Kot znowu chory- 2 miesiące przerwy..
                      Ja nie wiem czy podawanie leków ( przeciwzapalnych i antybiotyków) co 2 miesiące go nie "zniszczy" sad
                      Mamy receptę na antydepresanty, ale już sama nie wiem czy go dodatkowo" truć"...
                      Czy to coś da sad
                      • wiesia.and.company Re: Feliway? kocie feromony 12.03.14, 19:23
                        Moja Grosia ma teraz serię antybiotyków i sterydów co 2 tygodnie (to konieczność, tylko tak właściwie leczy się tę chorobę immunologiczną). Dwa lata temu brała takie serie co 3 tygodnie, co 4 tygodnie. Potem była długa przerwa, a teraz znów. Ale metabolizm kota jest specyficzny, daje radę usunąć sterydy.
                        Co do Feliway'a to mam dyfuzor już od 3 tygodni. Widzę, że starczy jeszcze na 1 tydzień. Czyli czas zużycia (działa cały czas non stop) wynosi 1 miesiąc. Potem trzeba wymienić wkład. Czy będzie na koty działać czy nie, to loteria, bo to jest sprawa osobnicza, tak jak z kocimiętką.
                        Jest jeszcze środek, który nie jest antydepresantem, ale działa uspokajająco, antystresowo, nie powoduje senności. Nazywa się Kalm Aid Cat, i o dziwo działa bardzo dobrze na koty. Stosuję. Tu jest info i cena (akurat tu cena jest b.dobra) sklepkarm.pl/preparaty-dla-kota/487-scanvet-kalm-aid-w-zelu-dla-kotow-50ml.html
                        Tylko uwaga: to musi być pojemnik 50 ml z napisem Kalm Aid Cat!!! Pojemnik 250 ml ma smak karmelowy (ha ha dla psów to on się nadaje) i jest przeznaczony dla psów, mimo że ma na etykiecie także wizerunek kota. Ten dla kotów ma smak niby łososiowy (ja tam nie poczułam tego na języku), ale dla kotów jest OK, ten żel podaję na łyżeczce (jedno naciśnięcie pompki to 1 porcja dla kota) i moja Wikcia nie wybrzydza, nie ucieka z wrzaskiem.
                        Spróbuj może tego Kalm Aid Cat. A nuż podziała na Twojego kota?
    • magdakingaklara A na sikanie 14.03.14, 10:52
      to też działa?? tzn. Emilcia sika nam w pościel albo wchodzi do szafy i na butysad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka