05.02.14, 22:20
Postanowiłam zmienić mojej koteńce mokrą karmę. Obecnie dostaje Iamsa o 30% zawartości mięsa, a chciałabym, żeby zawartość mięsa wynosiła co najmniej 50%. Zdecydowałam się na Animondę Carny, Smillę i Bozitę. Przy czym w przypadku Bozity w puszce nie mam pełnej jasności co do zawartości mięsa. Na stronie internetowej producent pisze: "97% mięsa (substancja sucha) w apetycznej przejrzystej galarecie", a skład karmy podaje następujący: "płuca, kurczak, podgardle, wołowina (min. 4%), nerki, wątróbka, chlorek sodu, węglan wapnia." Wynika z tego, że głównym składnikiem karmy są płuca - czy to dobrze? Dlaczego nie podano ich procentowej zawartości? To jaka jest w końcu zawartość mięsa w tej karmie?

Oto ta karma:

https://tinyurl.com/myroyv2

Wszelkie opinie o (wstępnie) wybranych przeze mnie karmach mile widziane smile
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Bozita 05.02.14, 22:58
      w życiu nie przeczytałam żadnego składu karmy czy kremu (parabeny tak chętnie krytykowane)
      kota - po południu - dostaje mięso (filet z kurczaka, spady przy krojeniu wołowiny, rybę itp) + garść suchej leczniczej. Na śniadanie "syfiasta" saszetka + lekarstwa zalecane przez wetkę
      • emigrantkaaa Re: Bozita 06.02.14, 00:47
        > w życiu nie przeczytałam żadnego składu karmy

O! Ja spędzam w zoologicznym długie godziny czytając składy karm. Ale ja z tych, co czytają wszystko wink

> Na śniadanie "syfiasta" saszetka

Skoro wiesz, że jest "syfiasta", to chyba jednak przeczytałaś jej skład tongue_out

> kota - po południu - dostaje mięso

Lizusek też dostaje mięso wieczorem - kurczaka, indyka, wołowinę lub jagnięcinę. Czasem rybę, choć - w przeciwieństwie do mnie - nie przepada za nimi.
        • aankaa Re: Bozita 06.02.14, 12:45
          syfiasta bo jakiś wiskas czy inny badziew
    • lianis Re: Bozita 06.02.14, 18:22
      W animondzie tez na pierwszym miejscu sa pluca
      Smila ma chyba niecale 50% miesa
      Ja kupuje zamiennie applaws, animonde, grau, bozite, smile, bo moje kocie lubi zmiany.
      • emigrantkaaa Re: Bozita 06.02.14, 19:00
        > W animondzie tez na pierwszym miejscu sa pluca

Tylko w niektórych rodzajach.

> Smila ma chyba niecale 50% miesa

Zgadza się - 40%. Ja zdecydowałam się na Smillę z tuńczykiem, w której zawartość ryby wynosi nawet 90%.
    • jarka63 Re: Bozita 06.02.14, 22:04
      Po Bozicie nasze fundacyjne koty zawsze mają luźne kupy. Smilla nie bardzo im smakuje. Animonda może być, za to nie lubią jej moje domowe hrabiny. Ciekawe co powie Twoja.
    • el_elefante Re: Bozita 06.02.14, 23:42
      Mam jeszcze jedną bozitę, z czterech kupionych na próbę. Pisze na niej 93%, ale z tych wszystkich informacji na opakowaniu nie dałbym sobie nic uciąć, czy to chodzi na pewno o zawartość mięsa. W każdym razie kocina w zachwyt na widok bozity w misce nie wpadła. Niewiele chętniej, ale chyba jednak, je saszetki animondy, ale w nich coś koło 25% mięsa jest. Podobnie z puszkami rensky, podobno dobrymi, kupionymi też na próbę. Z mokrej karmy jak na razie carny jest jadalne, ale szału nie ma. Na droższe puchy mnie nie stać, nie widzę sensu, skoro za wielokrotnie taniej mogę dawać 100% mięsa, pomrożonego w porcje i odmrażanego wrzątkiem z czajnika w ciągu 3 minut.
      • emigrantkaaa Re: Bozita 07.02.14, 01:15
        > mogę dawać 100% mięsa, pomrożonego w porcje i odmrażanego wrzątkiem
        > z czajnika w ciągu 3 minut.

Gdzieś wyczytałam, że jednak najlepszym pożywieniem dla kota jest karma, o ile jest to karma wartościowa, o wysokiej zawartości mięsa. A to dlatego, że raz - oprócz mięsa kot potrzebuje także innych składników, dwa - gotowa karma jest odpowiednio zbilansowana.

Prawda jest natomiast taka, że żywienie kotów to temat, który budzi kontrowersje, jak chyba żaden inny i nie ma jednego "jedynie słusznego" poglądu w tej kwestii.

P.S. Zdaje się, że przegapiłeś wątek Miłki vel Katki.
        • el_elefante Re: Bozita 07.02.14, 13:42
          Zgadzam się z tym. Kota ma natomiast inne zdanie na ten temat. Mięcho je, na puchy się krzywi. Dostaje różnie, zdarzają się i puchy (bo to najłatwiej bladym świtem na wpół śpiąco dać), do tego ma chrupki dobrej jakości, które na szczęście też zjada.
          • wiesia.and.company Re: Bozita 07.02.14, 14:15
            Używam Bozity w puszkach 400 g (ostatecznie, mam 8 kotów smile Jest to mielona forma, ale nie drobno mielona, jest grubo mielona, leciutko poprzerastana galeretką. Konsystencja pasuje moim kotom, które nie cierpią miałkiego pasztetu. Skład Bozity odpowiada mi (ja czytam zawsze skład, analizę chemiczną, bo moje starsze prawie 15-letnie kotki zaczynają mieć kłopoty nerkowe). W puszce kurczakowej jest skład niezły: 22% kurczaka, oczywiście dodatek wołowiny, wieprzowiny, z przewagą kurczaka, fosforu jest zaledwie 0,3%, magnezu 0,02%, co dla moich kotów nerkowych jest bardzo ważne. Bozita produkowana jest w Szwecji, a ja mam wielki szacunek dla Szwedów (Finów i Holendrów) i ich wysokich norm żywnościowych, czy to dla ludzi, czy zwierząt, czy jeśli chodzi o ochronę środowiska. Oczywiście, sama też próbuję smaku, wcale mnie to nie brzydzi, przecież w puszce powinny być zjadliwe produkty. Kiedy wygrzebuję zawartość z puszki, próbuję ciuteczek, ot tak na język. Bozita mój test smakowy przeszła pozytywnie smile Z puszkową Animondą (też 400 g) troszkę gorzej (tak i ja, jak moje koty to mówimy). Ale co osobnik, to inny gust... wink Ja tam słucham, co mówią moje koty, nie jedzą tylko Bozity, i tylko w jednym smaku, mają produkty różnych firm, różnych konsystencji, różnych smaków (o Smilli wyraziły się jednak negatywnie, chociaż próbowałam, trochę zmieniałam smaki). No, ale one mi pokazują, co im smakuje, a ja wydaję swoje pieniądze na to, co im sprawia przyjemność (bo w przeciwnym razie po co kupować) smile
            • super-kinia Re: Bozita 07.02.14, 16:13
              Moje jedzą Bozite,ale teraz tą w kartonie 370g,duży wybór smakowy,wersja galaretka lub sos,bardzo im smakują,nie maja żadnych problemów zdrowotnych,cała czwórka zajada się nimi,czasami zmieniam na Animondę puszkę 200g.Bozita wersja puszkowa 410g są tylko cztery smaki a wersja kartonikowa 12 lub 13 smaków.Tak samo bardzo chętnie jadły suchą Bozitę,dla kotów wrażliwych,dla kotów sterylizowanych,to są dobre karmy,tylko trzeba też trafić w upodobania smakowe kotów,a tu jest z czego wybrać.
              • zielistka00 Re: Bozita 07.02.14, 16:26
                Moja Mamba lubi Bozitę (wersja 370g z galaretką), ale odstawiłam, bo miała po niej szczególnie cuchnące kupy.
              • emigrantkaaa Re: Bozita 08.02.14, 01:30
                > Moje jedzą Bozite,ale teraz tą w kartonie 370g,duży wybór smakowy,wersja
                > galaretka lub sos

Bozitę w kartonie planuję kupić następnym razem (aktualnie ta w puszce jest w promocji i wychodzi taniej), bo ma przynajmniej dwie zalety: wspomnianą przez Ciebie wersję w sosie i praktyczne opakowanie.
                • wiesia.and.company Re: Bozita 08.02.14, 14:39
                  A, oczywiście na wszelki wypadek uczulam wink że zmiana jednej karmy (tej co zawsze) na inną karmę może u niektórych kotów powodować drobne perturbacje jelitowe, dopóki się system trawienny nie przestawi na nową karmę. Moje koty już się przyzwyczaiły do różnych rodzajów karmy, do różnych producentów, różnych składów. Lepiej dawać tę nową karmę naprzemiennie ze starą (albo wręcz mieszać jedną z drugą). Mówię po własnym doświadczeniu, bo przecież wiem, wiem jak jest, a jednak - kupiłam suchą karmę Applaws bez zbóż i taka zadowolona, że moje koty będą miały coś ho ho ho! podałam od razu. I dwójeczka miała takie rozwolnienie oraz rzyganko, że ho ho ho wink Potem się uspokoiło, ale to był szok dla organizmu przejść z Royal Canin na lepszą z Applaws, takich mam wrażliwców (to pewnie po mnie, bo i ja też miewam perturbacje z transportem jelitowym) smile
    • bebe.lapin Re: Bozita 08.02.14, 17:13
      Moje koty karmie animonda carny, jak mialam wiekszy budzet, inwestowalam w cosme thai.
      Do bozity (w kartonie) robilam 2 lub 3 podejscia, wszystkie wysoce nieudane, praktycznie wszystko wywalalam do kosza na smieci.
      • wilowka Re: Bozita 08.02.14, 21:23
        Mysza w 8 tygodniu dostała 1 puszkę Royala dla maluchów i ... do kuwety nie dało się podejść, takie aromaty uncertain do 3 miesiąca dostawała Animondę Carny Kitten z kurczakiem - żadnych problemów. Mysza w doskonałej formie.

Zamówiłam więc Animondę adult ale z wołowiną i sercami. Nie wiem czy smak jej nie podszedł, czy ogólnie była "za ciężka" bo dorosła. Czy to może zbieg okoliczności. Mysza chyba dostała od niej zaparcia.
        Nie kombinuję już - fakt jest taki, ze mam w szafce - na zbyciu 9 puszek Animondy Adult wołowina itp. smile Ale ogólnie z karmy jestem zadowolona na Animondowych kittenach rosła Mysza aż miło patrzeć smile

(wszystkie podmiany karmy wprowadzałam ostrożnie/stopniowo)

Zauważyłam, że lubi galaretki - więc zmieniłam na Bozitę w kartoniku - kurczakową (królikowa czasem też wpadnie do miski).

Bardzo lubi - problemów żołądkowych nie ma.

Składy:
        Animonda Carny Adult wołowina z sercami

wołowina 53%, rosół 31%, serca 15 %, węglan wapnia

Bozita kawałeczki mięsa w galaretce z siekanym kurczakiem

kurczak 91% w każdym kawałeczku (cokolwiek to znaczy wink ) , wieprzowina, węglan wapnia, drożdże, substancje dodatkowe: witaminy
        • emigrantkaaa Re: Bozita 09.02.14, 03:50
          > kurczak 91% w każdym kawałeczku (cokolwiek to znaczy wink )

To zapewne znaczy, że zawartość kurczaka w samych mięsnych kawałkach wynosi 91%, natomiast zawartość kurczaka w całej karmie (zawierającej także galaretkę) jest niższa.
          • wilowka Re: Bozita 09.02.14, 16:42
            No własnie też tak pomyślałam ale już po napisaniu smile
          • mag_da53 Re: Bozita 09.02.14, 17:07
            Nie przesledziłam całego wątku, więc z gory przepraszam jesli juz o tym było.
            Bozita ta w kartonikach po 370 g (pewnie ta puszkowa podobnie) składa sie głównie z podrobów Tu masz dokładny opis skaładu www.kuchniapupila.pl/kot/karmy_dla_kotow/puszki_dla_kotow/bozita_cat_kartonik_370g,p1042705647
            Czyste mięso jest natomiast w kartonikach o gramaturze 190 g - ale one sa dwukrotnie droższe www.kuchniapupila.pl/kot/karmy_dla_kotow/puszki_dla_kotow/bozita_feline_sensitive,p1103513546
            Ja przy ośmiu kotach nie mogę sobie na nie pozwolić, daję te większe. Moje koty jedzą, ale bez entuzjazmu, podobnie jak Animonde Carny. Czasem kupuję im Feline Porta 21 tuńczyka albo filet z kurczaka (czyste mięso + galaretka z aloesem lub algami) ale to koszt 9-10 zł za puszkę 400 g.
            • emigrantkaaa Re: Bozita 10.02.14, 03:32
              > Bozita ta w kartonikach po 370 g (pewnie ta puszkowa podobnie) składa sie głównie z
              > podrobów

To wiem. Nie wiem tylko, czy to dobrze. Domyślam się, że podroby są mniej wartościowe niż mięso. Czy dużo mniej?

Składy karm znam. Studiuję je dokładnie smile
              • k1234561 Re: Bozita 10.02.14, 19:37
                Ja kiedyś parę razy kupiłam mojemu kocurkowi tą Bozitę.Owszem jadł nawet chętnie.Jednak mnie odstraszyło od tej karmy to,że ma w składzie wieprzowinę,której koty nie powinny jadać z obawy o chorobę Aujkszego czy jakoś tak podobnie.
                Dlatego polecałabym Animondę,Miamor,Schesir,Princess,Applaws,Almo-nature,Gimpet-Shiny Cat,Leonardo,Power of nature,to są naprawdę bardzo porządne karmy z dużą zawartością mięsa,w różnych postaciach.Jako mielonki,pasztety,filety,w galaretce,albo sosie.
                • emigrantkaaa Re: Bozita 11.02.14, 03:00
                  > Jednak mnie odstraszyło od tej karmy to,że ma w składzie wieprzowinę,której
                  > koty nie powinny jadać z obawy o chorobę Aujkszego czy jakoś tak podobnie.

Bez obaw, chorobą Aujeszkiego kot nie może się zarazić przez zjedzenie karmy zawierającej wieprzowinę. Zagrożenie może stanowić jedynie surowe mięso wieprzowe, natomiast karmy zawierają przetworzoną wieprzowinę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka