izabela1976
05.07.16, 15:03
Mam 2 problemy z kotem. Kot samiec, lat 8. Na stanie jeszcze 2 koty.
1. Kot nie chce pić wody. Żadnej, świeżej, nie świeżej, zimnej, ciepłej... Pije za to herbatę, kakao i mleko. Czyli wszystko czego mu nie wolno. Pilnuję się jak diabli by nic nie zostawiać, ale mam dzieci... A kot czeka tylko by wsadzić mordę do kubka... A boję sie, że jak odstawię mu wszystko poza wodą, to kocina się odwodni. Woda jest dobra, pozostałe koty piją.
2. Kot wymiotuje. Kot je w tempie ekspresowym, połyka bez gryzienia a potem wszystko zwraca. Suche chrupki nawet nie przegryzione na pół. Mogłabym z powrotem wsypać do miski... Je w samotności, zamknięty w kuchni by nie musiał się spieszyć przed innymi kotami. Co zrobić by gryzł jedzenie a nie tylko połykał jak pelikan.
W domu nic się nie zmieniło, co mogłoby go stresować. Chyba, że jakieś kłótnie międzykocie, ale nie zauważyłam nic dziwnego między kotami. W hierarchii kociej jest po środku.
Co robić? Kupić mu suche dla psa, by nie mógł tego połknąć tylko by musiał to pogryźć?
Do weta mam termin na sobotę.
Z tym połykaniem jedzenia i wymiotowaniem problem był zawsze, ale teraz mam wrażenie że problem się nasilił.