Dodaj do ulubionych

Rudolf chory....

31.01.19, 08:32
Mój senior/17,5 r/kreatynina 3
mocznik 106
T4-<10 a w lipcu miał36,8 czyli 6,8 powyzej normy
podejrzewam że dostał za dużą dawkę Metizolu,możliwe żeby tarczyca miała wpływ na parametry nerkowe?
Jest sens pobierać mocz?Ogólnie dobrze się czuje,apetyt jest,kuweta ogarnięta,wiem że wizyta konieczna.
Obserwuj wątek
    • kkjp Re: Rudolf chory.... 31.01.19, 08:41
      Na badaniach się nie znam, czy mają wpływ czy nie, Wiesia jest specjalistką. Ja robiłam Maćkowi badanie SDM.jak dobrze pamiętam nazwę, wtedy szczegółowo określają stopień uszkodzenia nerek. Maciuś zawsze miał około 3 kreatynin, odkąd go wzięłam. U mnie przeżył jeszcze 5 lat.
    • anaiss Re: Rudolf chory.... 31.01.19, 12:39
      Zdrówka dla kocina. Ja i mój Bumbitek chorujemy na niedoczynność tarczycy i to jest ogólnoustrojowa choroba, więc moim zdaniem może mieć wpływ na cały organizm. Uściski ♥
    • basia_2804 Re: Rudolf chory.... 31.01.19, 18:05
      na badaniach się nie znam nic a nic, ale mocz bym złapała, nie zaszkodzi moim zdaniem (chociaż ja to panikara jestem ...), ja poluję na mocz Kapsla, nawet przy kuwecie mam przygotowane naczynie, ale skubany zawsze mnie ubiegnie, jeszcze nie udało mi się zdążyć z tym łapaniem, jak się zorientuję że sikanie się dokonuje, to zanim dolecę do kuwety to już jest zakopane sad Zdrówka dla seniorka !
      • wiesia.and.company Re: Rudolf chory.... 31.01.19, 19:29
        Hmm... Ja bym zrobiła badanie moczu z podstawowymi parametrami oraz stosunek białka do kreatyniny w moczu. To badanie określa stopień niewydolności nerek. Taki ogólny artykulik jest tu: www.idexx.eu/pl/products-and-solutions/reference-laboratory/reference-laboratory-comprehensive-test-menu/upc/
        Zrobiłabym też badanie USG jamy brzusznej, które pokaże, w jakim stanie są nerki. Wtedy wszystko będzie jasne. Te wyniki nie są takie złe. Miluś miał podwyższony mocznik, ale od dwóch miesięcy jeżdżę z nim na kroplóweczkę (ledwie 100 ml) wlew podskórny i wyniki ma teraz naprawdę dobre. Wcześniej miał spadek formy, bo i nerki, i zapalenie wątroby, trzustki, teraz się to uspokoiło.
        Czyli badanie moczu i koniecznie ze stosunkiem białka do kreatyniny oraz USG jamy brzusznej. Co jakiś czas powtórzenie. Zaraz zajrzę na wyniki Wikci, może mi się uda je tu wkleić. Bo na wydruku jest także info odnośnie tego stosunku białko/kreatynina.
        • wiesia.and.company Re: Rudolf chory.... 31.01.19, 19:40
          Niestety, nie umiem wkleić pliku w pdf - daję zatem skopiowaną treść badania moczu, poniżej jest to przeliczenie stosunku białka do kreatyniny oraz podane dane referencyjne laboratorium odnośnie tego stosunku - jak należy interpretować.

Badanie podstawowe moczu
          Barwa moczu jasnożółty
          Przejrzystość klarowny
          Ciężar właściwy 1,038
          pH 6,5
          Białko (+) 30 mg/dl mg/dl
          Glukoza nieobecna (-)
          Ketony nieobecne (-)
          Urobilinogen w normie (-)
          Bilirubina nieobecna (-)
          Hemoglobina obecna (+++)
          Azotyny nieobecne (-)
          Badanie osadu
          Osad mierny, biały,
          dyfundujący
          Leukocyty pojedyncze w
          preparacie
          Erytrocyty 10-20 wpw, świeże i
          zmienione
          Śluz brak (-)
          Flora bakteryjna mierna
          Nabłonki płaskie pojedyncze w
          preparacie
          Nabłonki okrągłe nie znaleziono (-)
          Nabłonki nerkowe nie znaleziono (-)
          Wałeczki nie znaleziono (-)
          Kryształy nie znaleziono (-)
          Stosunek: białko/kreatynina
          Białko w moczu 28,1 mg/dl
          Kreatynina w moczu 13089,6 (147,91) μmol/l (mg/dl)
          Wynik 0,190
          Uwagi
          Wartość prawidłowa:
          - pies: < 0.3
          - kot: < 0.6
          Wartości > 1 uznaje się za nieprawidłowe.
          • ajaksiowa Re: Rudolf chory.... 01.02.19, 06:30
            Dzięki😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka