Dodaj do ulubionych

trawa? papirus? + pyt. o zwirek:-)

02.04.05, 12:12
chcialabym zasadzic mojemu kocurkowi, Ubikowismile)) (na czesc PK Dickasmile) cos
do podgryzaniasmile slyszalam tylko o papirusie, a w sklepach la odmiany widze
tylko trawe dla kota. co radzicie? dobre to w ogole jest? potrzebne? no i co
lepsze, trawa czy papirus? i jesli papirus to gdzie go znalezc w warszawie,
bo nigdzie nie widzesmile)))
aha! mam zwirek hilton i tak sie zastanawiam, czy mozna go wrzucac do
toalety? czy nie bardzo?
Obserwuj wątek
    • annskr Re: trawa? papirus? + pyt. o zwirek:-) 02.04.05, 12:46
      Nie widziałam trawy dla kotów, moim wysiewam owies - cieszy się dużym
      powodzeniem, skubią go jak kozy. Przedtem obgryzały mi papirusa, suche trawy w
      wazonie lub inne doniczkowe o wydłużonych lisciach, teraz dały im spokój. Owies
      szybko kiełkuje, normalna trawa znacznie dłużej.
      • siberia Re: trawa? papirus? + pyt. o zwirek:-) 02.04.05, 16:04
        Ja też sieję owies. Koty za nim przepadają.
        Również używam Hiltona ale nie wyrzucam go do toalety. Wiem że można wyrzucać na
        trawnik jako rodzaj nawozu.
        • aureliana Re: trawa? papirus? + pyt. o zwirek:-) 02.04.05, 16:43
          a skad ten owies bierzecie?wink
          • marta_i_koty Re: trawa? papirus? + pyt. o zwirek:-) 03.04.05, 21:44
            Ja kupuję dla swoich kotów papirus o nazwie "katzengrass" czyli kocia trawa.
            Roślinę tę można dostać w większych sklepach ogrodniczych. Owies natomiast
            można posiać samemu, ale ta kociatrawa chyba lepsza, a w każdym razie moje
            futra ją wolą...
            • wiesia.and.company Re: trawa? papirus? + pyt. o zwirek:-) 04.04.05, 11:07
              Moje koty jedzą owies. Kolega zamieszkały pod Warszawą kupił mi 2 kg owsa na
              jakimś targu i mam go i mam. Wystarczy wysiać garstkę do pudełeczka po maśle
              roślinnym wyłożonym mokrą ligniną lub watą. Papirusa kiedyś próbowały, ale dwa
              mają tak wrażliwe przewody pokarmowe, a papirus jest bardzo ostry i zwracały
              papirus razem z drobinami krwi.
              Co do żwirku, to ja używam bentonitowego Cassiusa. Próbowałam różnych, naprawdę
              chciałam im urozmaicić, zmniejszyć pylenie (jeden z moich kotów jest
              astmatykiem). Wiórki (początkowo wałeczki, potem się rozpadają) są dla mnie nie
              do przyjęcia, bo wbijają się we wszystkie chodniki, dywany, tapicerkę i ciężko
              wydłubać nawet mocnym odkurzaczem (moc ssania 420 W!). Drobny żwirek przenosi
              się pomiędzy poduszkami WSZĘDZIE, mam nawet w łóżku. Piasek koci nie, musi się
              zbrylać bo tak jest ekonomiczniej przy 7 kotach. Doskonały jest granulat (ale
              granulat, nie kulki) syntetyczny, bo nie pyli, nie trzeba go w ogóle przesiewać,
              wystarczy tylko zdjąć grudki kupek, w które ten syntetyk się wbija, taki żwirek
              przy jednym kocie starcza na miesiąc. No, ale nie przy 7 kotach. Tak więc został
              mi albo Sauberkatter albo Cassius (tańszy), który ma specjalną formę (jest
              grubszy i nie wbija się między poduszeczki łapek), która nie sprzyja roznoszeniu
              po całym mieszkaniu. Zużywam 3 worki na 2 tygodnie (każdy worek = chłonność 10
              litrów, każdy ciężki jak diabli).
              Z tym, że bentonitu absolutnie nie można wrzucać do ubikacji, trzeba wynosić w
              woreczkach do śmietnika. Kiedyś sobie pozwalałam nonszalancko na wrzucanie do
              kibelka takich obtoczonych w żwirku kupek, no i potem musiałam taki "Giewont"
              narosły z bentonitu rozbijać i wydłubywać. Dobrze, że się cały klozet nie
              zapchał, a lenistwo minęło mi "jak ręką odjął."
              Tyle moich doświadczeń. Pozdrawiam. Wiesia z siódemką dobrze siurających.
    • narysuj.mi.baranka Salata + Hilton 06.04.05, 16:12
      Ja daje Kasi salatesmile Natomiast jesli chodzi o zwir to z konecznosci kupilam
      ostatnio Hilton i starym zwyczajem wrzucalam go do toalety. To blad, bo zmienia
      sie w sluzowata papke (podobnie zreszta jak Oko Plus). Polecam zwir Benek:
      tani, zbrylajacy, bez sluzu.
      • aishunka Re: Salata + Hilton 06.04.05, 16:47
        tak, Benek jest na prawde dobry. Niby to jeden z tych "tanszych" ale dobrze sie
        zbryla i dobrze zabija 'zapaszki' z kuwety.

Ja wlasnie cierpie bo nie moge tutaj (nie mieszkam w Polsce) znalezc dobrego
        piachu - probowalam juz roznych, drogich, tanich - zaden niestety nie jest tak
        dobry jak Benek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka