Dodaj do ulubionych

balkony, okna itp

23.05.05, 14:24
Nie ufajcie za bardzo w rozsądek zwierzaków (kotów), które raz spadną i są
potem mądrzejsze. Znam kilka przypadków przeczących tej teorii - kocurek
jednooki wypadł z okna XI-go piętra, uszkodzenia wewnętrzne bez złamań,
wyciągnięto go z tego. Kilka tygodni później przestraszył się i ponownie
wyskoczył oknem, tym razem z Ip, bez wiekszych szkód na szczęście. Zwierzk
może wystraszyć się czegokolwiek i próbować uciekac. Zabezpieczenie okna czy
balkonu to nie problem finansowy ani techniczny - w którymś watki pisałam,
jqak zrobiłam to u siebie. Kiedyś przechowywałam dwie koteczki -
przestraszone uciekły z bloków przez okna - jedną kilka dni, drugą kilka
miesiący. Bardzo też uważajcie na okna uchylne - są naprawdę śmiertelnym
zagrożeniem dla kotów.
Obserwuj wątek
    • orissa Re: balkony, okna itp 23.05.05, 14:50
      Na moich oknach nie wolno montować żadnych zabezpieczeń ani nawet doniczek z
      kwiatkami uncertain A kicia uwielbia spacerować po zewnętrznym parapecie i miauczeć
      do gołębi.
      • wiesia.and.company Re: balkony, okna itp 23.05.05, 14:57
        A moskitiery można? Jeśli tak, to taką mocniejszą "moskitierę".
        A co mówią przepisy, gdybyś np. miała dziecko, które lubi dorywać się do okna?
        Jak na to mamy dzieciom? Czy administracja się na to godzi? Doniczki na
        parapecie np. na 12 piętrze to jeszcze rozumiem, że nie...bo jak spadnie!!!
        A może można jakieś żaluzje zewnętrzne?
        Rany, co to za budynek, pod ochroną architekta naczelnego?
        Ale Ci współczuję! A może jakoś można to obejść? Po moim budynku, po elewacji
        wylożonej kamyczkami biegają nie tylko prusaki, ale jeszcze myszy? Tak więc
        moskitiery jak najbardziej są wskazane. Może...?
        Na razie!
        • orissa Re: balkony, okna itp 23.05.05, 16:07
          wiesia.and.company napisała:

> A moskitiery można? Jeśli tak, to taką mocniejszą "moskitierę".

Przy moskitierach to ja bym chyba oszalała...smile

> A co mówią przepisy, gdybyś np. miała dziecko, które lubi dorywać się do okna?
          > Jak na to mamy dzieciom? Czy administracja się na to godzi? Doniczki na
          > parapecie np. na 12 piętrze to jeszcze rozumiem, że nie...bo jak spadnie!!!
          > A może można jakieś żaluzje zewnętrzne?
          > Rany, co to za budynek, pod ochroną architekta naczelnego?
          > Ale Ci współczuję! A może jakoś można to obejść? Po moim budynku, po elewacji
          > wylożonej kamyczkami biegają nie tylko prusaki, ale jeszcze myszy? Tak więc
          > moskitiery jak najbardziej są wskazane. Może...?
          > Na razie!

Mam dziecko i generalnie to moim obowiązkiem jest pilnować dziecko, aby przez
          okno nie wypadło, ale to tylko tak na marginesie.
          Nad budynkiem, w którym mieszkam czuwa konserwator zabytków, a co do okien to
          są pod szczególnym nadzorem, tak samo jak elementy zewnętrznej elewacji.
          Na codzień to tak naprawdę nikomu nie przeszkadza, tylko okien nie mogę
          wymienić, bo mnie po prostu nie stać na takie, jakie zaakceptuje konserwator
          (czyli drewniane, podwójne, z zachowanym rysunkiem szprosów). Ale pomieszkam tu
          jeszcze góra 3 lata smile
      • wiesia.and.company Re: Aha, ja mam jeszcze lęk wysokości-wolno mi 23.05.05, 14:59
        No i się zabezpieczam, bo jak mam umyć okna albo podlać kwiaty (lubię kwiaty!)
        na balkonie? Odkąd mam osiatkowane jest jak ręką odjął. To dla mojego
        bezpieczeństwa jak najbardziej.
        Hej!
    • narysuj.mi.baranka Re: balkony, okna itp 23.05.05, 15:32
      Uwazam, uwazam 24 godziny na dobe. Balkonu nie mam. W oknach sa szpary 3cm
      starannie zabezpieczone. Mam obsesje na tym punkcie.
      • lamarta Re: balkony, okna itp 23.05.05, 18:50
        narysuj.mi.baranka napisała:

> Uwazam, uwazam 24 godziny na dobe. Balkonu nie mam. W oknach sa szpary 3cm
        > starannie zabezpieczone. Mam obsesje na tym punkcie.

Tez mam obsesjęsmile Mam obsesję na punkcie okno + siostrzeniec, a teraz doszła
        obsesja okno + kot.
        Juz sie nie moge doczekac tych siatek zabezpieczających, żebym mogła wreszcie
        otworzyć balkon na caaaaałą szerokośc.
    • tosia_4 Re: balkony, okna itp 23.05.05, 21:06
      A ja czekam jeszcze na akcję zabezpieczania, na razie "pasę" Merlinka na
      balkonie na smyczce smile nawet mu się to podoba po poczatkowych protestach. A jak
      to jest z tymi uchylnymi oknami, bo nie zauwazyłam, żeby miał jakieś ciągoty w
      ich stronę?
      • niunia132 Re: balkony, okna itp 23.05.05, 21:33
        Moje Słoneczko lubi sobie poniuchać przez uchylone okno, ale na szczęście nie
        wpadło jej jeszcze do łebka, żeby przez nie przechodzić big_grin Nie reaguje nawet na
        muchie (muchy) i gomondki (gołąbki) po drugiej stronie szyby. Mam nadzieje, że
        nie zmieni swoich zachowań big_grin
        • kalwa1 Re: balkony, okna itp 23.05.05, 21:44
          proponuje jednak zwrócić uwagę na uchylne okna, są bardzo zdradliwe, kocur
          mojej koleżanki wyniuchał że na górze jest wiecej wolnego miejsca, wsadził
          łepek i zjechał szyjką na dół, gdzie jest bardzo wąsko, dobrze ze byłyśmy w
          domu inaczej była by tylko tragedia, nie zapomne tego pisku do końca życia,
          kicia tak sie wystraszyła że było bardzo trudno wyjąc jej łepek ze szczeliny

pozdrawiam wszystkie kocie mamy i oczywiście kocich tatusiów
          • jopop Re: balkony, okna itp 23.05.05, 22:48
            tak jak pisałam w watku o kotce wypadnietej z balkonu: znam koty, które
            zjechały i już ich nie ma. Ja tam swoje koty za bardzo lubię, żeby lekceważyć
            okna...
            Aśka
            • kalwa1 Re: balkony, okna itp 23.05.05, 22:50
              smile
              • siberia Re: balkony, okna itp 24.05.05, 08:18
                Moja Kicioła wsadziła łapkę w uchylne okno. Było to w nocy i chyba jakiś szósty
                zmysł kazał mi wtedy wstać i wyjąć uwieszonego na oknie kota. Nie było to łatwe
                bo kotka się wyginała i szarpała. Mogła stracić pazur albo złamać łapkę, ale na
                szczęście wszystko się dobrze skończyło.
                Uważajcie!!
                • kociamamusia Re: balkony, okna itp 24.05.05, 08:38
                  Jest w sprzedaży siatka,cieniutka, ocynkowana, z zewnątrz prawie niewidoczna.Mam
                  ją zainstalowaną w każdym oknie i po kłopocie.Czasem tylko ktoś ze znajomych
                  próbując wyjrzeć poza balkon, dziwi się,że trafia na opór.Jest jak pajęczynka,
                  polecam.
                  • trishika Re: balkony, okna itp 24.05.05, 10:20
                    Mojemu Frankowi raz zdarzyło się wypaść z IV piętra. Na szczęście nic mu się nie
                    stało (miał tylko brodę rozciętą), ale rzeczywiście, juz następnego dnia był
                    chętny do wyjścia na balkon. I pójścia na balkon do sąsiadów, bo mój balkon jest
                    zabudowany i on niewiele widzi a u sąsiadów na balkonie nic nie ma wiec jemu
                    jest tam wspaniale.
                    Teraz go pilnuje i zawsze z nim wychodze na balkon, co wcale nie znaczy że nie
                    udało mu się uciec kilka razy do sąsiadów.
                  • siberia Re: balkony, okna itp 24.05.05, 12:30
                    > Jest w sprzedaży siatka,cieniutka, ocynkowana, z zewnątrz prawie niewidoczn

Możesz napisać gdzie kupiłaś taką siateczkę?
                  • kj121 Re: balkony, okna itp 24.05.05, 12:35
                    Gdzie ją kupiłaś, błagaaam!!!szukam bezskutecznie czegoś takiego już dłuższy
                    czas a widziałam u ludzi w oknach więc można kupić tylko gdzie??
                    • kociamamusia Re: siatka 25.05.05, 09:29
                      Kupiłam siatkę w sklepie metalowym (śrubki, gwożdzie, kłódki itp.), wys.90 cm,
                      kupuje się na metry, coś około 8 zł za metr (2 lata temu).Jeśli pamiętam, to
                      były różne wysokości,ale można przecież także siatkę połączyć i zwielokrotnić
                      wysokość.
                      Mieszkam w Łodzi, zapraszam do sklepu na al.Piłsudskiego chyba 148, zaraz przy
                      stadionie Widzewa.
                      Sądzę, że jest ona do zdobycia w każdym mieście, trzeba poszukać być może
                      również tam, gdzie sprzedają siatkę ogrodzeniową.Są różne grubości i wybrać tę
                      najbardziej odpowiadającą.
                      Koleżanka kupiła plastikową zieloną, ale mnie się taka nie podobała, zbyt
                      widoczna z zewnątrz.
                      Jakbyście miały jeszcze jakieś pytania- śmiało, odpowiem.
                    • smillaaraq Re: balkony, okna itp 27.05.05, 20:42
                      siatka ocynkowana powinna być dostępna w marketach budowlanych (Castorama, Leroy
                      Merlin itd). Jestem świeżo po rekonesansie i trochę się wkurzyłam. Po pierwsze,
                      mają tylko do wysokości 1 m, tych półtorametrowych, które mnie by urządzały, w
                      ogóle nie sprowadzają. Pan w LR z rozbrajającą szczerością wyznał, że nie mają
                      gdzie trzymać tego wymiaru uncertain Więc trzeba będzie tę metrówkę łączyć. Byłam tak
                      zdumiona, że juz nie zapytałam, czy trzeba kupić całą rolkę (chyba 10m), czy
                      tez może sprzedadzą "na wagę". Ale widzę, że warto jeszcze prześledzić sklepy
                      metalowe (tylko w Wawie to nie wiem, gdzie sie jeszcze niedobitki jakoweś ostały).
                      Póki co, Balbina - podobnie jak Merlin Tosi - jest wyprowadzana na smyczy.
                      Czasem próbuje się wydostać na własną rękę, więc trzeba pilnować. Pilnuję,
                      pilnuję jak nie wiem co. A to dlatego, że kocią pupę znikającą za barierką
                      balkonu juz raz widziałam (ze skutkiem tragicznym niestety). Więcej już nie chcę sad

smil
                      • vilanelle Re: balkony, okna itp 10.06.05, 07:40
                        siatka w okniejest fajna nie tylko dlatego ze nie przepuszcza kota, ale tez
                        dlatego, ze w druga stronie nie przepuszcza wiekszosci owadow (tylko jakies
                        takie malutkie wlatuja czasem).
                        pzdr.
                        vilanelle i jefa
                        • marapi19 Re: balkony, okna itp 10.06.05, 21:03
                          nie no, owady musza wlatywac. na co by koty polowaly, jakby much nie bylo.
                          nuuuuuuda by byla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka