Dodaj do ulubionych

przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie

11.02.06, 17:39
moje dwa koty o zawsze kręciły nosami na sucha karmę. Mimo tego ja nie
przestaje starac się, żeby ją wreszcie polubily, wiadomo, sucha karma ma
wiele zalet.

Ogolnie dieta moich kociąt to trzy regularnie o tej samej porze podawane trzy
posilki mokre (rano, po poludniu i wieczorem). mokre, bo suchego jeśc nie
chcą. do tego zawsze miseczka z suchym stoi cala dobę, czasami zdaża im sie
chyba podjeść, bo czasem w misce ubywa.
Ponieważ jednak chciałabym, żeby jadly suche z mokrym mniej wiecej pól na
pól, od kilku dni zastosowałam taką metodę: zmniejszyłam ilość mokrych
posilków do dwóch (rano i późnym popołudniem), za każdym razem do mokrego
dosypuję po parę chrupkow,zeby koty przyzwyczajały sie do jego smaku i
zapachu. Ponadto nadal miska z suchym stoi caly czas. Zauwazylam, ze trochę z
niej ubywa, ale kiedy przychodzi pora mokrego posiłku koty sa niemilosiernie
głodne, czyli chyba się tym suchym nie najadają tylko czekaja na mokre.

I teraz moje pytanie: czy moja metoda ma jakiś sens? czy robię kotom krzywdę
odbierając im ulubione mokre? prosze o jakąś poradę/opinię, bo juz sama nie
wiem co robić? twardym byc i dalej na suche przestawiać? czy ta metoda nie
jest za bardzo barbarzyńska? bo w sumie koty chyba chodzą głodne miedzy tymi
dwoma mokrymi posilkami. czy jest wogole szansa, że w koncu sie na suchą
przestawią?

dodam, ze koty to 3,5 i 4,5 miesięczne kociaki
Obserwuj wątek
    • wesola_kicia Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 11.02.06, 17:43
      my własnie kici
      wprowadziliśmy sucha karme
      miała tylko miseczke z wodą(mleka nie chce pić)
      a w 2 misecce miała sucha karme
      nie daliśmy jej nic innego
      i teraz je i suchą i mokrą
      • pluszowa Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 11.02.06, 18:12
        a ile czasu ją tak przegłodziliscie? tzn po ilu godzinach niejedzenia zjadla
        wreszcie sucha? bo moje koty to uparciuchy, szczególnie jeden z nich, i jak sie
        uprze to potrafi nic nie jesc caly dzien, az mi serce zmieknie i dam im surowe
        miesko lub puszke animondy, co uwielbiaja. zastanawiam sie, ile musze byc
        twarda i nie dac nic innego?
        • kasiaa11 Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 11.02.06, 18:32
          Moja kotka też nie jadła suchej karmy. Jak ją wzięłam miała około pół roku i
          nie miała pojęcia o istnieniu takiego jedzenia. Stopniowo dosypywałam jej do
          mokrego po kilka chrupków, potem dostawała zawsze mokre zmieszane z suchym, a
          jak zauważyłam,że najpierw wyjada suche to postawiłam jej oddzielną miseczkę z
          suchą karmą. I teraz bardzo chętnie wcina suche przysmaki. Kupuję jej droższą
          suchą karmę, bo z mokrych karmię ją głównie Kitiketem, Whiskasem, i surowym
          mięsem.
        • wesola_kicia wystarczyło 12 godzin 13.02.06, 23:44
          i teraz je wszystko
    • nessie3 Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 11.02.06, 18:43
      Jest taka prawda, że nad pełną miską żaden kot z głodu nie zdechł. Tylko to
      łatwo powiedzieć, jak wyje i ociera sie o nogi cały dzień. Ale jakoś to
      przetrzymałam i teraz są dwie miski. Twoje koty sa małe to i łatwo się
      przestawią. Kupuj im suche z górnej półki, jak się przyzwyczają, to potem każde
      wciągną. Jest to wygoda.
      • pluszowa Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 11.02.06, 18:59
        heh, tez wychodze z zalozenia, ze koty sa na tyle inteligentne, ze na smierc
        sie nie zaglodza jesli w misce maja jedzenie. inna sprawa, ile przyjdzie mi
        czekac, az zmusza sie do czegos, za czym nie przepadaja? i jak ja przetrzymam
        psychicznie to ich przegladzanie?
    • aankaa Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 11.02.06, 20:07
      pierwsze tygodnie przestawiania na suchą karmę - była zalana odrobiną wody
      (zapach/smak suchej a nie zupełnie chrupiące). Kota zaakceptowała. Teraz
      dostaje 2 razy dziennie "mokre" i suche cały czas w misce (znika)
      • barba50 Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 12.02.06, 10:44
        Ile czasu może potrwać? Przestawiałam kocicę bardzo gwałtownie wyłącznie na
        suchą karmę po sterylizacji na kategoryczne zalecenie weterynarza.
        Trwało to 4 dni /cztery koszmarnie długie, trudne dni/ w czasie których nie
        jadła NIC. Ale skutek byłsmile
        Teraz sytuacja jest inna. Cała trójka je różne żarełko, więc i kocica wróciła
        do urozmaiconego pożywienia. Ale nie jest gruba, je ilości w granicach normy,
        nie ma potrzeby wprowadzania zmiany. Jednej Lolce może przydałaby się dieta,
        bo żarłok jest okrutny, czyści wszystkie miski jak leci, ale trochę nie mam już
        siły z nią walczyć. Zresztą z pewnością odbyłoby się to kosztem pozostałej
        dwójki. No, nie wiem, waham się...
    • wazna_osoba Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 12.02.06, 22:59
      Moja Kicia jadla watróbke tylko i to mocno przyprawiona!! Potem powiedzialam
      STOP, trzeba zaczac zdrowo zyc wink I od razu ruszylam z sucha karma - RoYal i dla
      podniesienia na duchu, pol kostki gotowanej ryby z rana... Przestawila sie od
      razu i tak jest do dzis. smile
    • madzieks2 Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 12.02.06, 23:05
      ja próbuję przestawić moje od czwartku... sad, to co się dzieje to jest jedna
      wielka tragedia, płacze i jescze raz płacze, atak na szafkę z jedzeniem.. a
      sucha karma jak stała tak stoi. Mieszam z mokrym, namaczam suchą karmę i NIC...
      STRAJK KOTÓW!!
      Czy mam dalej je tak męczyć??
      Tracę nadzieję, że się przyzwyczają sad
      Dziś prawie nic nie zjadły więc dałam mokre...
      ---
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=33654270&a=36444056
      • boe_ Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 13.02.06, 11:03
        moj kot odmawial stanowczo jedzenia suchego do ukonczenia 7 m-cy, mimo ze
        dostawal karme dla maluszkow..nie i koniec, jak mial tylko suche to nie jadl w
        ogole..i nie pomagalo podlewanie woda, dolewanie zalewy z tunczyka, dodawanie
        do mokrego
        w ktoryms momencie podstawilam mu pod nos i zaskoczyl, teraz je na zmiany
        kociej mojej kolezanki nie jadl suchego az do ukonczenia roku, wiec moze dajcie
        im jeszcze troche czasu
      • pluszowa Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 14.02.06, 12:04
        nie chcę zapeszyc ,ale moja metoda, o ktorej napisalam w pierwszym poscie chyba
        zaczela przynosic rezultaty. zabralam kotom jeden z trzech mokrych posilkow i
        zauważylam, ze teraz znika o wiele wiecej suchego niz kiedys. oczywiscie caly
        czas jeszcze pakuje im troche suchego do mokrych posilkow. poza tym moje futerka
        nadal sa glodne jak wilki gdy nadchodzi pora mokrych posilkow, ale sucha
        zjadaja, nie jest to ich ulubiona karma, ale odpukac zaakaceptowaly ją jakos.
        • wesola_kicia Re: przestawianie na sucha karmę, prosze o opinie 14.02.06, 19:46
          tak najlepiej
          trzymam kciuki
          smile
          • pluszowa Re: przestawianie na sucha karmę, help 23.02.06, 10:37
            no i dupa uncertain/
            koty jakoś lyknęły zmianę z trzech posilków na dwa (mokrych) i reszta sucha
            karma, ale chyba tylko do czasu. dwa dni temu odmowily jedzenia suchej karmy.
            nawet jej nie tykają. sad
            ogolnie to oba koty czekaja codzienie na mokre posilki (nadal dwa) i rzucaja sie
            na nie, wyczekuja na to karmienie, suche olewaja jakby bylo niejadalne. tak
            jakby sie glodzily.
            i co ja mam teraz robic? byc twarda i dalej dwa mokre posilki i suche w misce,
            bo a nuż znów zaczną jeść? tak je swiadomie przegladzać?
            czy poddać sie, zapomniec o suchym i dawac wiecej posilkow mokrych?
            prosze o rade..
            ja jednak chcialabym, zeby jadly suchą karmę.
            • barba50 Pluszku - nie dręcz się tak... 23.02.06, 16:54
              Bo chyba się trochę stresujesz tą sytuacją, co?
              Wydaje mi się, że jeśli nie przyniosło efektu stopniowe wprowadzanie suchego to
              może na razie odpuść? Zostań przy dwóch mokrych posiłkach /absolutnie nie
              zwiększaj!/, niech chrupki stoją w misce, co z tego będzie dalej zobaczysz.
              A jeśli zdecydowanie chcesz jednak przestawić kociarstwo na suche to musisz to
              zrobić kategorycznie. Wyżej pisałam jak było z kocicą. Nie jadła NIC przez
              4 dni. Ale nie można było się w czasie tej jej głodówki złamać, bo cała praca
              poszłaby na marne. I efekt był.
              • pluszowa Re: Pluszku - nie dręcz się tak... 23.02.06, 18:42
                heh, roszyfrowalas mnie, ja z tych przewrazliwionych jestem smile taki juz mam
                charakter, ze sie wszystkim przejmuje, niestety. na szczescie rownie mocno
                przezywam tez dobre rzeczy smile
                co do kotow to nie zalezy mi na calkowitym przestawieniu na suche, moze byc pol
                na pol z mokrym. w kazdym razie zostaje przy opcji dwa mokre posilki i suche
                zawsze w misce. i niech sie dzieje wola nieba smile

dzieki za dobre slowo smile pozdrawiam!
                • kotolub Re: Też mam taki problem 23.02.06, 21:17
                  i trzymam kciuki, żeby Ci się udało. Moja Kalinka była tak rozpieszczona przez
                  hodowców, że nawet nie tknęła chrupek, również nie tyka się puszek ani
                  saszetek, muszę jej gotować indyka lub rybę z warzywamisad((, porcjować, mrozić,
                  rozmrażać, podawać i co...??? - posypuję to wszystko obficie chrupkami i chcąc
                  się dostać do smacznego moja Kalinka z namaszczeniem chrupie chrupysmile))
                  Tak samo robię z serkiem bieluchem, który na szczęście lubi. Mieszam chrupy z
                  bieluchem i Kalinka chcąc-niechcąc chrupiesmile))

Pozdrawiam
                  Bajka (je wszystko i chrupie chrupy), Kalinka (j.w.) i ja (chrup nie próbowałam
                  ale pachną wstrętniesmile))
                  • magdaksp Re: Też mam taki problem 20.03.06, 01:51
                    ja tez przestawiam brawurke na karme suchą.ostatnio wogóle jakis taki niejadek zniej.mokre dostaje a itak zostawia wiekszosc,moze juz jej nie smakuje?noale kupilam male opakowania porzadnej suchej karmy i próbuje wprowadzic nowe nawyki zywieniowesmile
                    • molka_op NIE WHISKAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! 23.03.06, 21:24
                      Kociarze, apeluję: pod żadnym pozorem nie dawajcie swoim kotom karm firm
                      Whiscas i KitteKat!!! Znajomy pracujący w jednej z tych firm powiedział, że do
                      tych karm dorzucane są środki uzależniające! Moja kota po tych karmach nie
                      jadła już nic ineggo, potrafiła wszystko wyrzucić z miski, jeśli na dnie
                      wyczuła kawałek KitteKata. To wszystko jest strasznie podejrzane, ale niestety
                      składa się w całość. sad((((( Proszę, nie trujcie swoich zwierzaków!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka