Dodaj do ulubionych

dla karmiacych Royalem

27.06.06, 13:31
moje dwa chlopaki koncza rok. Z tej oto okazji zmieniam im sucha karme z
karmy przeznaczonej dla wieku 4 m-ce - 1 rok na inna. Nie wiem tylko ktora
wybrac. Czy indoor 27 czy young male (dla kastratow)?
Obserwuj wątek
    • patrysiass Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 14:45
      Hej,

z karmą dla kastratów należy uważać, gdyż koty bardzo ochoczo i w duzych
      ilościach ją jedzą należy uważać, żeby nie przytyły.
      Sądzę,że każda karma bytowa Royala jest podobna. Moja kota wcina Royala dla
      super wybednych kotów, ten smakuje jej najbardziej. Pozatym kupuję zasadniczo
      te które są w promocji.

Spróbuję w wakacje przestawić koty na karme firmy Acana. Zgodnie z tym co piszą
      na opakowaniu zawiera dużo mięsa. I co najważniejsze nie jest produkowana w
      Polsce. Słyszałam że Royal niedługo będzie w nas wkraju produkowany (bo teraz
      jest chyba francuski o ile dobrze pamietam) i podejrzewam że jego jakość
      spadnie.

Zawsze możesz pomieszac parę karm, albo karmić raz tym raz innym. W tej
      dziedzinie można kotom urozmaicać posiłki.

Pozdrawiam

Patrycja
      • annb Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 15:20
        patrysiass dlaczego uważasz ze to co produkowane w polsce jest złe jakościowo?
        • beali Royal w Polsce 27.06.06, 15:41
          Z tego co słyszałam o produkcji karm,to nie wolno
          im zmieniać 'przepisów'.Dana firma ma swoje własne
          i aby dbać o swój wizerunek musi korzystać z tych samych
          technologii.Zresztą mam nadzieję,iż niedługo będę coś
          więcej wiedzieć na ten temat,bo bardzo możliwe,że Royala
          będę widziała nawet z podwórka.Myślę,że ktoś z ludzi tu mieszkających
          będzie tam pracował,a ja pociągnę za język.Bardzo jestem ciekawa,
          jak produkuje się te karmy,co tak naprawdę jest wsadem.
        • patrysiass Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 20:15
          Nie mówię że jest zła jakościowo. Podejrzewam tylko że pewno jej jakość się
          obniży.
          Rodzice mojego kolegi prowadzą duży zakład współpracujący z producentami karm
          dla zwierząt więc mniej więcej wiem co się w tych karmach znajduje.
          Ale nie chciałabym się wdawać w szczegóły.

Wystarczy porównać produkty z innych branż np proszki do prania czy tez
          kosmetyki itp są inne u nas i inne na zachodzie. Obawiam się, że tak samo może
          stać się z karmami dla naszych zwierzątek.

Kiedyś spory czas temu dostałam pedigree dla psa z zagranicy. Porównując jego
          skład mogłąm sie przekonać, że rózni sie zdecydowanie.
          Sądze, że podobnie sprawy mają się z whiskasem (na którego zdecydowana
          większość osób odradza).

Zasadniczo chodzi mi o to, że nie będzie i się uśmiechało płacić 16 zł za
          royala który nie będzie składnikowo odbiegał od whiskasa który kosztuje ok5 zl.

Mam nadzieję, że royal nie będzie u nas produkowany, wtedy będe spokojnie aypać
          go kotom do miseczki.

Pozdrawiam

Patrycja

P.S. mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam

• annb Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 22:02
            patrysiass a ja mam nadzieję że royal bedzie u nas produkowany.
            i dzieki temu wiuele osób znajdzie pracę i ich zwierzeta będą otrzymywac ,
            dzieki ich pracy, lepszą karmę.
            a co do kosztów-byc moze royal będzie tańszy, bo nie oszukujmy się, jestesmy
            tanią siłą roboczą europy.
            • patrysiass Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 22:07
              oby było tak jak piszesz wink))
              Wtedy wszystko będzie w porządku. Pozekamy zobaczymy.

Pozdrawiam

Patrycja
              • magdaksp Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 12:19
                ale patrysiass ma racje.byla tak adosc slynna sprawa z szamponami vidal
                sasoon.byly one przez krotki czas dostepne wpolsce.i pierwsza taka promocyjna
                partia byla produkcji zagranicznej bodajze amerykanskiej ale nie jestem pewna i
                ludzie byli zachwyceni.awiecie dlaczego tego szamponu nie ma wpolsce?bo jak
                polacy dostali licencje na jego wyrob to ludziom lupiez wyskakiwal i oglleni
                szampon byl slaby.wiec firmie vidal sasoon ktora jednak ma swiatoa renome nie
                spodobalo sie to i podziekowala polakom za wspolprace.
                ja rowniez nie bede chciala zeby royal byl produkowany wpolsce.
                • annb Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 12:21
                  to było daaawno i nieprawda
                  poza tym szampon nie był produkowany w polsce tylko rozlewany
                  był delikatnie mówiąc przeterminowany
                  zagraniczniacy mysleli ze polak głupi wszystko kupi

• capuccino_days Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 12:38
                    tutaj może być jedynie problem kontroli jakości - czy jak to się nazywa -
                    dostosowania jakości składników do ceny jaka na danym rynku zostanie
                    zaakceptowana
                    większość światowych marek dostosowuje swoje produkty w ten sposób - mimo
                    obowiązujących standardów
                    • magdaksp Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 14:00
                      to wtakim razie ja bym chciala wiedziec dlaczego karmy pedigree albo whiskas
                      robione w polsce sa gorsze niz te np w niemczech czy anglii?nie oszukujmy
                      sie ,polak poprostu jak sie do czegos wezmie to zeby ciąć koszty spartoli ten
                      produkt.moja babcia twierdzi ze od kiedy chappy czy pedigree sa robione w
                      polsce to widac ZNACZNĄ roznice w ich np wygladzie.wiec nie wierzę ze produkt
                      robiony w polsce jest taki sam jak ten zagraniczny.a wracając do szamponów to
                      head&shoulders polski angielski jest oniebo lepszy niz polski,a wiem stąd ze
                      moj znajomy miał koszmarny łupiez i juz sam niewiedzial czym go potrakotowac
                      wkoncu inni znajomi z anglii mowia zeby sprobowal angielskiego h&s.oczywiscie
                      ł€pież zniknął.wic w kwestii karm dla kocinek pozostane przy karmach
                      zagranicznych
                      • capuccino_days Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 14:14
                        wiesz, to są tylko ścinki jakiegoś artykułu, który kiedyś czytałam.
                        otóż przed wprowadzeniem na dany rynek produktu, firma robi badania
                        marketingowe, dzięki którym ustala się między innymi cenę, jaką klienci są w
                        stanie zapłacić i dopasowuje do tego produkt (czyt. dobiera składniki, na
                        przykład)

tak więc możliwe jest, że RC produkowany na rynek francuski będzie gatunkowo
                        lepszy od produkowanego specjalnie na rynek polski
                        tyle teoriasmile bo podobno niektóre produkty (proszki do prania chyba) są u nas i
                        gorsze jakościowo i droższe - takie porównanie robiło kiedyś chyba Wprost
                      • annb to przykre bo w takim razie nie 28.06.06, 14:27
                        powinnismy, jako nacja wogóle pracowac.
                        dla dobra ogółu
                        skoro jesteśnmy tacy -my Polacy -do bani
                        no cóz
                        wracam do mojej pracy ktorą też spartolę, bo jestem Polką
                        • magdaksp Re: to przykre bo w takim razie nie 28.06.06, 22:10
                          annb napisała:

> powinnismy, jako nacja wogóle pracowac.
                          > dla dobra ogółu
                          > skoro jesteśnmy tacy -my Polacy -do bani
                          > no cóz
                          > wracam do mojej pracy ktorą też spartolę, bo jestem Polką

orany naprawde trzeba tak wszystko uogolniac?
    • bellisea Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 15:34
      Z Royali wyprobowalam Indoor 27 i MCO. Indoor ma jedna mocna zalete -
      jest "malo pachnacy" w toalecie, nie ma tez problemow z kulami wlosowymi. W tej
      chwili na rynku sa dostepne karmy o znacznie wyzszej zawartosci miesa i te 20%
      RC to juz nie zaden hit. Tak moze bylo kiedys jak przechodzilo sie z Whiskasa i
      jego marnych 4%. Moj indoora niezbyt chetnie jadl.
      • ma.witkowska Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 15:45
        Moje kocury jedza RC Young Male (duze granulki - mi sie podobaja). Jeden kocur
        jest wykastrowany, ma 10mcy; drugi 6,5 miesiaca i czeka go zabieg. Kastrat nie
        je wiecej/lapczywiej RC YM niz innych karm. I mniejszy kot w koncu zaczal jesc
        sucha karme...
    • annb karma 27.06.06, 15:36
      claire_de_lune zapytaj w sklepie o próbki karmy.
      i zobacz co twoim kotom smakuje smile
      • mama007 Re: karma 27.06.06, 15:48
        niech nie jedza TYLKO tej dla kastratow - normalna bytówkę najlepiej, a do tego
        czasami sypnij im dla kastratow.
        jesli koty nie maja problemow urologicznych to nie powinny jest tylko karmy dla
        kastratow
        aga
      • wiesia.and.company Re: Ja pozwoliłam moim kotom wybrać-tak radzi annb 27.06.06, 15:49
        to dobra metoda, u mnie się sprawdziła już dawno. Moje (kastrowane i
        niesterylizowane jeszcze dziewczynki) wybraly jednogłośnie karmę dla Persów
        (łatwo się po tym kupka, bo jest śliski i tłuściutki) oraz Skin Care, czasem
        Fit 32, czasem outdoor, indoor. Lighta raczej nie chcą, trosszkę pocmoktają i
        im mija apetyt. Pers jest najlepszy (tak mi podszeptują).
        Pozdrawiam. Wiesia + 7
        • annb Re: Ja pozwoliłam moim kotom wybrać-tak radzi ann 27.06.06, 16:20
          moje wybraly dla mco i te dwie o ktorych napisalas
          fit 32 i skin i care smile
          karma dla niewychodzacych nie za bardzo im odpowiada
          • claire_de_lune Re: Ja pozwoliłam moim kotom wybrać-tak radzi ann 27.06.06, 16:58
            dziekuje dziewczyny. Tez tak chyba zrobie. Mam tylko nadzieje, ze mi gdzies
            dadza probki.
            • annb ale i tak moje koty 27.06.06, 17:02
              najbardziej lubią karmę innej marki wink
              • bellisea annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 27.06.06, 19:44
                • a.polonia Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 00:00
                  no wlasnie annb, jaka? wink)))
                  no coz, moj sie drze z radosci wnieboglosy na widok saszetki whiskasa tongue_out
                  a na codzien RC
                  • napolnoc Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 00:39
                    Troche ostatnio eksperymentujemy z mokrym (na topie obecnie jest sheba i gourmet),suche to RC "dla
                    dzieci".Dalam jej ostatnio gotowanego wegorza,mniam mniam,zniknal w sekunde.Generalnie wszystko
                    wcina poza whiskasemsmile
                    A.polonia,jak bylam w PL to sie zdziwiliam o ile wiekszy wybor RC jest.Tu moge tylko dla doroslych
                    persow dostac suche a w PL tez dla baby (oczywiscie kupilam mojej Froukje w prezenciesmile))
                    Ale pani w sklepie mi powiedziala ze w PL rynek persow jest duzy,hehe.
                    • annb Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 08:21
                      są wszystkie z oferty-jaką mają na stronie smile
                      a dla mnie w osiedlowym sklepiku raz na czas gosciu sprowadza karmę dla mco
                      frontem do klienta
                      a karma którą moje przedkładająnad rc jest best choice - produkty z serii
                      premium
                      • a.polonia Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 09:57
                        Napolnoc, a masz u siebie Pet's Place? Nie wiem czy maja tam RC dla Persow, ale
                        jest baby, a to chyba dla wszystkich kotow? (ja kupuje 2nd age dla mojego). Ale
                        ogolnie Pet's Place jest drogi, znalazlam ostatnio calkiem przypadkiem sklep
                        zoo na peryferiach i kupilam worek rc 4kg, 10 euro taniej niz wlasnie w PP.
                        Zwirek tez byl tanszy, o 2 euro.
                        • napolnoc Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 10:03
                          Nie mam takiego sklepusad
                          Kupije RC dla kociakow,z tym ze w PL widzialam RC dla persow kociakow (waska specjalizacja,hehe).
                          Prawde mowiac nie pamietam ile karma kosztuje,moj chlop tylko zauwazyl ze sheba jest tansza w
                          vomarze niz w pet shopie.
                          Co do zwirku to tej jeszcze kombinujemy,jaki najbardziej Froukje i nam zarazem by pasowal.W zw.z
                          tym sika co tydzien do innegosmile i nawet nie grymasi.Glaski dla Leo.pozdr.
                      • bellisea Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 13:19
                        a ile ma miecha procentowo w skladzie?
    • biljana Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 13:22
      claire, co do karmy RC young male to ja tez usilowalam przestawic na nia mojego
      urwipolcia. nic z tego, nie lubi jejwink) a co gorsza innym znajomym kotom tez
      nie smakuje, wiec uwazalabym z zakupem.
      • claire_de_lune Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 15:15
        dziekuje. Chyba zdobede probki roznych albo kupie male opakowanie indoor 27 i
        jesli bedzie im smakowac - bede im aplikowac te karme smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka