claire_de_lune 27.06.06, 13:31 moje dwa chlopaki koncza rok. Z tej oto okazji zmieniam im sucha karme z karmy przeznaczonej dla wieku 4 m-ce - 1 rok na inna. Nie wiem tylko ktora wybrac. Czy indoor 27 czy young male (dla kastratow)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrysiass Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 14:45 Hej, z karmą dla kastratów należy uważać, gdyż koty bardzo ochoczo i w duzych ilościach ją jedzą należy uważać, żeby nie przytyły. Sądzę,że każda karma bytowa Royala jest podobna. Moja kota wcina Royala dla super wybednych kotów, ten smakuje jej najbardziej. Pozatym kupuję zasadniczo te które są w promocji. Spróbuję w wakacje przestawić koty na karme firmy Acana. Zgodnie z tym co piszą na opakowaniu zawiera dużo mięsa. I co najważniejsze nie jest produkowana w Polsce. Słyszałam że Royal niedługo będzie w nas wkraju produkowany (bo teraz jest chyba francuski o ile dobrze pamietam) i podejrzewam że jego jakość spadnie. Zawsze możesz pomieszac parę karm, albo karmić raz tym raz innym. W tej dziedzinie można kotom urozmaicać posiłki. Pozdrawiam Patrycja Odpowiedz Link
annb Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 15:20 patrysiass dlaczego uważasz ze to co produkowane w polsce jest złe jakościowo? Odpowiedz Link
beali Royal w Polsce 27.06.06, 15:41 Z tego co słyszałam o produkcji karm,to nie wolno im zmieniać 'przepisów'.Dana firma ma swoje własne i aby dbać o swój wizerunek musi korzystać z tych samych technologii.Zresztą mam nadzieję,iż niedługo będę coś więcej wiedzieć na ten temat,bo bardzo możliwe,że Royala będę widziała nawet z podwórka.Myślę,że ktoś z ludzi tu mieszkających będzie tam pracował,a ja pociągnę za język.Bardzo jestem ciekawa, jak produkuje się te karmy,co tak naprawdę jest wsadem. Odpowiedz Link
patrysiass Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 20:15 Nie mówię że jest zła jakościowo. Podejrzewam tylko że pewno jej jakość się obniży. Rodzice mojego kolegi prowadzą duży zakład współpracujący z producentami karm dla zwierząt więc mniej więcej wiem co się w tych karmach znajduje. Ale nie chciałabym się wdawać w szczegóły. Wystarczy porównać produkty z innych branż np proszki do prania czy tez kosmetyki itp są inne u nas i inne na zachodzie. Obawiam się, że tak samo może stać się z karmami dla naszych zwierzątek. Kiedyś spory czas temu dostałam pedigree dla psa z zagranicy. Porównując jego skład mogłąm sie przekonać, że rózni sie zdecydowanie. Sądze, że podobnie sprawy mają się z whiskasem (na którego zdecydowana większość osób odradza). Zasadniczo chodzi mi o to, że nie będzie i się uśmiechało płacić 16 zł za royala który nie będzie składnikowo odbiegał od whiskasa który kosztuje ok5 zl. Mam nadzieję, że royal nie będzie u nas produkowany, wtedy będe spokojnie aypać go kotom do miseczki. Pozdrawiam Patrycja P.S. mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam Odpowiedz Link
annb Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 22:02 patrysiass a ja mam nadzieję że royal bedzie u nas produkowany. i dzieki temu wiuele osób znajdzie pracę i ich zwierzeta będą otrzymywac , dzieki ich pracy, lepszą karmę. a co do kosztów-byc moze royal będzie tańszy, bo nie oszukujmy się, jestesmy tanią siłą roboczą europy. Odpowiedz Link
patrysiass Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 22:07 oby było tak jak piszesz )) Wtedy wszystko będzie w porządku. Pozekamy zobaczymy. Pozdrawiam Patrycja Odpowiedz Link
magdaksp Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 12:19 ale patrysiass ma racje.byla tak adosc slynna sprawa z szamponami vidal sasoon.byly one przez krotki czas dostepne wpolsce.i pierwsza taka promocyjna partia byla produkcji zagranicznej bodajze amerykanskiej ale nie jestem pewna i ludzie byli zachwyceni.awiecie dlaczego tego szamponu nie ma wpolsce?bo jak polacy dostali licencje na jego wyrob to ludziom lupiez wyskakiwal i oglleni szampon byl slaby.wiec firmie vidal sasoon ktora jednak ma swiatoa renome nie spodobalo sie to i podziekowala polakom za wspolprace. ja rowniez nie bede chciala zeby royal byl produkowany wpolsce. Odpowiedz Link
annb Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 12:21 to było daaawno i nieprawda poza tym szampon nie był produkowany w polsce tylko rozlewany był delikatnie mówiąc przeterminowany zagraniczniacy mysleli ze polak głupi wszystko kupi Odpowiedz Link
capuccino_days Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 12:38 tutaj może być jedynie problem kontroli jakości - czy jak to się nazywa - dostosowania jakości składników do ceny jaka na danym rynku zostanie zaakceptowana większość światowych marek dostosowuje swoje produkty w ten sposób - mimo obowiązujących standardów Odpowiedz Link
magdaksp Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 14:00 to wtakim razie ja bym chciala wiedziec dlaczego karmy pedigree albo whiskas robione w polsce sa gorsze niz te np w niemczech czy anglii?nie oszukujmy sie ,polak poprostu jak sie do czegos wezmie to zeby ciąć koszty spartoli ten produkt.moja babcia twierdzi ze od kiedy chappy czy pedigree sa robione w polsce to widac ZNACZNĄ roznice w ich np wygladzie.wiec nie wierzę ze produkt robiony w polsce jest taki sam jak ten zagraniczny.a wracając do szamponów to head&shoulders polski angielski jest oniebo lepszy niz polski,a wiem stąd ze moj znajomy miał koszmarny łupiez i juz sam niewiedzial czym go potrakotowac wkoncu inni znajomi z anglii mowia zeby sprobowal angielskiego h&s.oczywiscie ł€pież zniknął.wic w kwestii karm dla kocinek pozostane przy karmach zagranicznych Odpowiedz Link
capuccino_days Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 14:14 wiesz, to są tylko ścinki jakiegoś artykułu, który kiedyś czytałam. otóż przed wprowadzeniem na dany rynek produktu, firma robi badania marketingowe, dzięki którym ustala się między innymi cenę, jaką klienci są w stanie zapłacić i dopasowuje do tego produkt (czyt. dobiera składniki, na przykład) tak więc możliwe jest, że RC produkowany na rynek francuski będzie gatunkowo lepszy od produkowanego specjalnie na rynek polski tyle teoria bo podobno niektóre produkty (proszki do prania chyba) są u nas i gorsze jakościowo i droższe - takie porównanie robiło kiedyś chyba Wprost Odpowiedz Link
annb to przykre bo w takim razie nie 28.06.06, 14:27 powinnismy, jako nacja wogóle pracowac. dla dobra ogółu skoro jesteśnmy tacy -my Polacy -do bani no cóz wracam do mojej pracy ktorą też spartolę, bo jestem Polką Odpowiedz Link
magdaksp Re: to przykre bo w takim razie nie 28.06.06, 22:10 annb napisała: > powinnismy, jako nacja wogóle pracowac. > dla dobra ogółu > skoro jesteśnmy tacy -my Polacy -do bani > no cóz > wracam do mojej pracy ktorą też spartolę, bo jestem Polką orany naprawde trzeba tak wszystko uogolniac? Odpowiedz Link
bellisea Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 15:34 Z Royali wyprobowalam Indoor 27 i MCO. Indoor ma jedna mocna zalete - jest "malo pachnacy" w toalecie, nie ma tez problemow z kulami wlosowymi. W tej chwili na rynku sa dostepne karmy o znacznie wyzszej zawartosci miesa i te 20% RC to juz nie zaden hit. Tak moze bylo kiedys jak przechodzilo sie z Whiskasa i jego marnych 4%. Moj indoora niezbyt chetnie jadl. Odpowiedz Link
ma.witkowska Re: dla karmiacych Royalem 27.06.06, 15:45 Moje kocury jedza RC Young Male (duze granulki - mi sie podobaja). Jeden kocur jest wykastrowany, ma 10mcy; drugi 6,5 miesiaca i czeka go zabieg. Kastrat nie je wiecej/lapczywiej RC YM niz innych karm. I mniejszy kot w koncu zaczal jesc sucha karme... Odpowiedz Link
annb karma 27.06.06, 15:36 claire_de_lune zapytaj w sklepie o próbki karmy. i zobacz co twoim kotom smakuje Odpowiedz Link
mama007 Re: karma 27.06.06, 15:48 niech nie jedza TYLKO tej dla kastratow - normalna bytówkę najlepiej, a do tego czasami sypnij im dla kastratow. jesli koty nie maja problemow urologicznych to nie powinny jest tylko karmy dla kastratow aga Odpowiedz Link
wiesia.and.company Re: Ja pozwoliłam moim kotom wybrać-tak radzi annb 27.06.06, 15:49 to dobra metoda, u mnie się sprawdziła już dawno. Moje (kastrowane i niesterylizowane jeszcze dziewczynki) wybraly jednogłośnie karmę dla Persów (łatwo się po tym kupka, bo jest śliski i tłuściutki) oraz Skin Care, czasem Fit 32, czasem outdoor, indoor. Lighta raczej nie chcą, trosszkę pocmoktają i im mija apetyt. Pers jest najlepszy (tak mi podszeptują). Pozdrawiam. Wiesia + 7 Odpowiedz Link
annb Re: Ja pozwoliłam moim kotom wybrać-tak radzi ann 27.06.06, 16:20 moje wybraly dla mco i te dwie o ktorych napisalas fit 32 i skin i care karma dla niewychodzacych nie za bardzo im odpowiada Odpowiedz Link
claire_de_lune Re: Ja pozwoliłam moim kotom wybrać-tak radzi ann 27.06.06, 16:58 dziekuje dziewczyny. Tez tak chyba zrobie. Mam tylko nadzieje, ze mi gdzies dadza probki. Odpowiedz Link
a.polonia Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 00:00 no wlasnie annb, jaka? ))) no coz, moj sie drze z radosci wnieboglosy na widok saszetki whiskasa a na codzien RC Odpowiedz Link
napolnoc Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 00:39 Troche ostatnio eksperymentujemy z mokrym (na topie obecnie jest sheba i gourmet),suche to RC "dla dzieci".Dalam jej ostatnio gotowanego wegorza,mniam mniam,zniknal w sekunde.Generalnie wszystko wcina poza whiskasem A.polonia,jak bylam w PL to sie zdziwiliam o ile wiekszy wybor RC jest.Tu moge tylko dla doroslych persow dostac suche a w PL tez dla baby (oczywiscie kupilam mojej Froukje w prezencie)) Ale pani w sklepie mi powiedziala ze w PL rynek persow jest duzy,hehe. Odpowiedz Link
annb Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 08:21 są wszystkie z oferty-jaką mają na stronie a dla mnie w osiedlowym sklepiku raz na czas gosciu sprowadza karmę dla mco frontem do klienta a karma którą moje przedkładająnad rc jest best choice - produkty z serii premium Odpowiedz Link
a.polonia Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 09:57 Napolnoc, a masz u siebie Pet's Place? Nie wiem czy maja tam RC dla Persow, ale jest baby, a to chyba dla wszystkich kotow? (ja kupuje 2nd age dla mojego). Ale ogolnie Pet's Place jest drogi, znalazlam ostatnio calkiem przypadkiem sklep zoo na peryferiach i kupilam worek rc 4kg, 10 euro taniej niz wlasnie w PP. Zwirek tez byl tanszy, o 2 euro. Odpowiedz Link
napolnoc Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 10:03 Nie mam takiego sklepu Kupije RC dla kociakow,z tym ze w PL widzialam RC dla persow kociakow (waska specjalizacja,hehe). Prawde mowiac nie pamietam ile karma kosztuje,moj chlop tylko zauwazyl ze sheba jest tansza w vomarze niz w pet shopie. Co do zwirku to tej jeszcze kombinujemy,jaki najbardziej Froukje i nam zarazem by pasowal.W zw.z tym sika co tydzien do innego i nawet nie grymasi.Glaski dla Leo.pozdr. Odpowiedz Link
bellisea Re: annb: jaka karme twoje lubia najbardziej n/t? 28.06.06, 13:19 a ile ma miecha procentowo w skladzie? Odpowiedz Link
biljana Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 13:22 claire, co do karmy RC young male to ja tez usilowalam przestawic na nia mojego urwipolcia. nic z tego, nie lubi jej) a co gorsza innym znajomym kotom tez nie smakuje, wiec uwazalabym z zakupem. Odpowiedz Link
claire_de_lune Re: dla karmiacych Royalem 28.06.06, 15:15 dziekuje. Chyba zdobede probki roznych albo kupie male opakowanie indoor 27 i jesli bedzie im smakowac - bede im aplikowac te karme Odpowiedz Link