yavorius Jur Dud 06.02.06, 09:24 sport.gazeta.pl/sport/1,65025,3148456.html Nagłówek: "José Reina dostał czerwoną kartę i będzie zdyskwalifikowany" Odpowiedz Link
huann 15 miejsce 15.02.06, 10:43 W Saniarskich Jedynach zajęła Ewelina Staszulon. wygrała Niema Otto, która wyprzedziła rody. sport.gazeta.pl/turyn2006/1,71320,3163898.html Odpowiedz Link
huann a w żołądzie i jego okolach 23.03.06, 00:22 np. ślepej kiszy albo stołowej żyją płaziny, tasiemy, oblenie, motyla wątrobowa i owsy. Odpowiedz Link
yavorius a na poczcie 09.05.06, 13:24 W oknie siedziała pani i sprzedawała znaki pocztowe i pocztówy! Odpowiedz Link
huann nie tylo na poczcie 09.05.06, 23:35 również w banu! yavorius napisał: > W oknie siedziała pani Odpowiedz Link
huann 101 dalmatyńców a rudy 102: 15.05.06, 22:30 bo najgorzej jak sterczy z wieży gustl na przemian z szarem, a marucha do jana macha! Odpowiedz Link
huann a dziś w teleekspressie wypowiadał się Reporter Te 25.08.06, 17:34 renowy Oses. przypominam, ze już za 3 tygodnie szy(n)kujemy Kolejną Wyprawę! Odpowiedz Link
huann Pocztowa od Meteora ;] 05.12.06, 16:25 poniedział, 04 grudnia 2006 Pocztowa ze Zbiornia Anna Z dedykacją dla Przecina. Wybrałem się na kolejną wyciekę na zakończenie sezonu... Która to już w tym sezonie? Czwarta? Piąta? Ale za to pierwsza w grudniu. Była juz wyprawa na jabła do sadów pod Czerchem, była wycieka po Puszczy Korabiewskiej z okazji imprezy dyniowej, był rajd w Puszczy Kampinochowej, teraz wybrałem sie na plażę i urządziłem sobie pikń na piachu. W rolach głównych: - meteor2017 jako wuj To Mi, - rower jako śród transportu, - mapa jako cerata lub obrus, - kub z kaczuchą, jako apolityczny pojemń na gorącą kawę, - termos jako statyw i gorące źródła, - mieszana kawowa 4w1 jako paliwo, - dżem z owoców leśnych (bo na skraju lasu) jako główne źródło kalorii, - chleb jako podkłada pod dżem, - herbatnie Podróżń jako zasilanie awaryjne, - łyżeka jako narzędzie uniwersalne do nakładania dżemu i mieszania kawy, - nóż jako śród do rozmieniania bochena chleba na kromy, - aparat jako narzędzie do uwiecznienia tej sielanowej sceny.(...) Źródlicho: tomi.blox.pl/2006/12/Pocztowka-ze-Zbiornika-Anka.html Odpowiedz Link
vauban Re: Chyba jeszcze nie było na wącie! 15.12.06, 18:43 Lecą papierki ! Wyciągnięte ręce, Wyciągnięte dłonie, Oczy zapatrzone Jak na Borga ! Odpowiedz Link
huann Niebieski kaptur w sklepichu 30.01.07, 22:27 Policjanci chcą zniechęcić ekspedientów do sprzedawania alkoholu nieletnim. We wtorek zaprowadzili do monopolowego panią w średnim wieku, która udawała 12-letnią dziewczynę Kobieta była ubrana w błękitną pelerynę i czapekę z koroną. W dłoniach trzymała wiklinowe koszysko. - Dzień dobry, jestem Niebieski Kaptur i mam 12 lat - poinformowała cienkim głosem sprzedawczynię. - Baba przysłała mnie po wino. - Ty mi dziewczyno nie wyglądasz na dorosłą - wyrecytowała ze sztucznym uśmiechem ekspedienta. - Proponuję ci soczysko jabłkowe albo cukra. "Dziewczyna" poprzestała na cukru. A wtedy policjanci - którzy stali za nią - podeszli do lady i dali sprzedawczyni ulotę z informacją, że sprzedaż alkoholu nieletnim jest karalna. To pomysł Komendy Wojewódzkiej Policji na walę ze sprzedażą alkoholu nieletnim. - Chcemy zwrócić uwagę sprzedawcom, że za udostępnianie alkoholu osobom niepełnoletnim grożą grzywny, odebranie koncesji, a nawet więzienie - mówi nadkomisarz Janusz Swat. - Okazuje się, że nie wszyscy o tym wiedzą. Policjanci zapowiadają, że w czasie ferii w sklepach i pubach w Łódzkiem będzie więcej niż zwykle kontroli. Ale - jak tłumaczą - występ Niebieskiego Kaptura był zaplanowany tylko na inaugurację akcji. Sklepy będą odwiedzać tylko policjanci. lin: miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3886075.html?skad=rss&wv=0000 Odpowiedz Link
huann małpy 12.06.07, 18:41 dzieląsię na Maki i Kapucyny. są także Kokodany, ale Kokodanemu się w szczeny nie zagląda. Odpowiedz Link
huann iż FŁ nie gęsi i też swój wąt mają: 10.12.07, 14:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=73125368 Odpowiedz Link
aard rymowana 14.05.08, 17:45 Idzie Grzegorz przez miasto, wór piachu niesie, a przez dziurę piach ciurem sypie się za Grzegorzem. Odpowiedz Link
huann też znam takie 14.05.08, 18:49 wącha droga wącha a za gąchą - gącha za płotem za ogrem idą gąchy nad wodę sitowie tatar ominą i gąchowego sobie popłyną Odpowiedz Link
huann podwąt o spaniu 11.08.08, 22:18 śpimy zazwyczaj na wersali, czasem na Amerykanie. do popołudniowej drzemy służy kozeta. jeśli żyjemy na stacie, albo choćby na kaju, do spania służy nam ham rozwieszony przez np. kuchta w kubrze. ham może też być przydatny w tropach. waruny tropalne nie wykluczają pałaty z przedsionem opartej na tykach, przymocowanej szpilami, ale wtedy najlepsza na podkładę byłaby matka samopompkująca. niestety, to nie ten wącik:( Odpowiedz Link
latajacy_rosomak ze słownika 08.09.08, 15:20 -ek przyrostek tworzący derywaty od rzeczowników, czasowników, przymiotników i wyrażeń przyimkowych. 1. Derywaty od rzeczowników na -k, -g, -ch, -r, np. roczek, rożek, fartuszek, świderek, są typowymi zdrobnieniami. Produktywność przyrostka ogranicza się w zasadzie do tej klasy wyrazów. Ponadto tworzy niekiedy zdrobnienia od rzeczowników z -e ruchomym w temacie, np. orzełek, mających w temacie -i | -y, np. pingwinek, kuzynek, oraz od nazw osobowych, np. golasek, piegusek. Rzeczowniki osobowe przyjmują w mianowniku lm końcówki rzeczowe: grubaski, garbuski. Formantowi -ek towarzyszą regularne wymiany głoskowe -k, -g, -ch -cz, -ż, -sz, np. kok koczek, róg rożek, groch groszek, oraz - mniej regularne - stwardnienia spółgłosek miękkich, np. korzeń korzonek, liść listek, niedźwiedź niedźwiadek. 2. Derywaty odczasownikowe są najczęściej nazwami osobowych wykonawców czynności, np. grajek, milczek, mruczek, niedowiarek, oraz nazwami wytworów i obiektów, np. dopisek, nagniotek, ogryzek, odłamek, podrzutek, wycinek, zlepek. 3. Derywaty odprzymiotnikowe są na ogół nazwami nosicieli cech, często z nacechowaniem ekspresywnym: głupek, śmiałek, wesołek. 4. Derywaty od wyrażeń przyimkowych są nazwami przedmiotów charakteryzujących się cechą wskazaną przez wyrażenie podstawowe, np. nagrobek, napiwek, naskórek, nadgarstek, podgłówek, przedsionek, przylądek. -eczek, -iczek | -yczek rozszerzony wariant przyrostka, będący wykładnikiem zdrobnień drugiego stopnia, np. domeczek, listeczek, koteczek, stoliczek, grzebyczek; wyodrębniamy go także w derywatach od rzeczowników na -ek, -ik, -yk nie będących zdrobnieniami, np.. stołeczek, kołeczek, zameczek, budziczek, łyczek. Odpowiedz Link
aard Po części już było, ale... 15.09.08, 13:28 VII Forum Kultury Słowa "Polskie języki. O językach zawodowych i środowiskowych", które odbędzie się w dniach 9-11 października w Gdańsku, to kolejny etap współpracy grupy Ergo Hestia z Radą Języka Polskiego. W Forum będą uczestniczyć m.in. prof. Jerzy Bralec, prof. Andrzej Markowski, prof. Tadeusz Zgoła i dr Marek Kochan (bez sensu, już zgrubione!) :( Odpowiedz Link
huann Re: Wąt 13.10.08, 21:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=85851046&a=85851046 Odpowiedz Link
aard www.wszystkich-uczelnia.world 26.08.09, 13:18 przyszło przez w-u. Zaproszenie na ślub. Odmówiłem, stos pacierzowy podpaliłem, jak się zbudzą, to nas zjedzą. Odpowiedz Link