04.08.11, 09:38
Wiem, że większość z Was raczej nie zagląda na łamy zalinkowanej przeze mnie Gazety Polskiej, ale akurat ten dobrze udokumentowany artykuł warto chyba przeczytać, bo przedstawia on chyba jednak dość symptomatyczną sytuację w obecnej Polsce.

Jureek zadał mi pytanie jak oceniam zachowanie pana Ziobry (dalej jakoś cicho w GW na temat tego „skandalu”, ale mniejsza o to), na które mu szczerze odpowiedziałem, więc teraz ja pozwolę sobie zapytać, jak podoba się jemu (i innym) zachowanie opisanego w artykule ucznia i jego rodziców?

W ramach osobistej dygresji pozwolę sobie jeszcze tylko dodać, że cała trójka naszych dzieci uczęszczała do niemieckich, bardzo liberalnych gimnazjów, w których zarówno uczniom jak i ich rodzicom naprawdę wiele wolno, ale z podobną sytuacją nie jeszcze się nie spotkałem.

Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: "Synalek" 04.08.11, 09:53
      Co tu duzo mowic? Jest to zachowanie demoralizujace tak synalka jak i szkole ale zachowanie typowe dla chamow ktorzy dorwali sie do wladzy lub do pieniedzy.
      • rek888 Re: "Synalek" 04.08.11, 10:23
        W ramach osobistej dygresji pozwolę sobie jeszcze tylko dodać, że cała trójka naszych dzieci uczęszczała do niemieckich, bardzo liberalnych gimnazjów, w których zarówno uczniom jak i ich rodzicom naprawdę wiele wolno, ale z podobną sytuacją nie jeszcze się nie spotkałem.

Zapraszam do dyskusji.

Mnie tez?

Niezaleznie od intencji autora.Kazdy ma prawo miec sympatie partyne...Moim zdaniem,takiego ucznia powinno sie wywalic na zbita morde a rodzicow zapytac ,czy sa zdrowi psychiczne.Nie mam za grosz zaufania do tej gazety,ale fakty mowia za siebie.Natomiast porownywanie niemieckiej szkoly do polskiej mija sie z celem .I nie jest zadnym konstruktywnym przykladem w tym kontekscie. PS.spotkalem sie z podobnym zachowaniem synka sekretarza wojewodzkiego PZPR.Oczywiscie sprawe uciszono.Mysle ,ze mozna by znalezc wiele takich przykladow ,dawniej i obecnie
    • jureek Re: "Synalek" 04.08.11, 10:54
      A co tu jest do komentowania? Jeżeli Gazeta Polska przedstawia sprawę zgodnie z rzeczywistością, to zachowanie rodziców i kuratorium jest poniżej krytyki.
      W ogóle o polskich szkołach mam jak najgorsze zdanie. I to oparte nie tylko na doniesieniach prasowych, ale i tym, co widzę i słyszę.
      Jura

P.S. Autor tego artykułu też musiał marną szkołę skończyć, skoro nie nauczyła go podstawowych zasad kindersztuby.
      • lotak1 Re: "Synalek" 04.08.11, 11:02
        jureek napisał:

P.S. Autor tego artykułu też musiał marną szkołę skończyć, skoro nie nauczyła go podstawowych zasad kindersztuby.

Co masz na mysli?
        • rek888 Re: To tez Gazeta Polska 04.08.11, 11:09
          Niedobre sąsiedztwo

Niedawno w Polsce i w Niemczech uroczyście obchodzono 20-lecie Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy. Jak to między sąsiadami bywa, podczas wesela w sali przyjęć toasty, a w opłotkach bijatyka. Oficjalnie i według jakichś badań demoskopijnych Niemcy nas lubią coraz bardziej, a Polacy lubią Niemców jeszcze bardziej. Jest pięknie, bo współpraca gospodarcza kwitnie, Niemców jest w Polsce coraz więcej, coraz więcej niemieckich inwestycji, będą niemieckie koleje i jak dobrze pójdzie, będziemy w zamian sprzedawać zachodnim sąsiadom więcej truskawek, a nawet ogórków. Czyli handel jak równy z nierównym. Możemy lubić Niemców, a nawet ich kochać, tak jak wiejska panienka urzeczona bogactwem sąsiada, nie wolno nam jednak tracić kontaktu z rzeczywistością, bo zginiemy od tej miłości.

Niemcy nie są narodem romantycznym, choć sentymentalnym, ale jest to sentymentalizm wielce germański i nie na wynos. Jednocześnie mają nadmierne poczucie wartości własnej, co wyraża się w arogancji i pogardzie dla nie-Niemców, no może z wyjątkiem Francuzów i Rosjan. Tych ostatnich szanują ze strachu. Polaków, delikatnie mówiąc, uważają nadal za nację niższą i taki też mają do nich stosunek. Są tego liczne dowody. Oto polskie małżeństwo kupiło sobie mieszkanie po tamtej stronie Odry, ale swoje dzieci dowozi do polskiej szkoły, po tej stronie rzeki. Niedoczekanie – do ich domu wtargnęła policja, zabrała matkę na posterunek, a małżeństwu nawymyślała od Schweine, od świń. Te polskie świnie ośmieliły się uczyć dzieci po polsku, a nie po niemiecku. A kto mieszka w Niemczech, musi być Niemcem i basta.

Tę pouczającą historię dedykuję bezmyślnym komentatorom zachwyconym rosnącą sympatią Niemców do Polaków, a Władysławowi Bartoszewskiemu w szczególności. Zniemczanie obcokrajowców tkwi głęboko w teutońskiej mentalności i jest systematycznie stosowane. Tak jest w przypadku mieszanych małżeństw, kiedy rozwiedziony polski rodzic ma zakaz rozmawiania po polsku ze swoimi dziećmi. Może nie mam racji, ale dziwnie nie wierzę w dobre intencje niemieckiej strony okrągłego stołu, a zwłaszcza w obietnice zakładania szkół polskojęzycznych. Rzeczywistość pokaże, ile są warte. Tym bardziej należy wspierać inicjatywę mecenasa Stefana Hambury powołania partii pod nazwą Europejska Inicjatywa w Niemczech, której celem jest poprawa sytuacji prawnej i materialnej tamtejszej Polonii. I obrona godności polskiej mniejszości narodowej. Nie będzie niemiecki policjant pluł nam w twarz...
          • rek888 Re: To tez Gazeta Polska 04.08.11, 11:18
            Widmo ,widmo krazy nad Polska ! Widmo nowego" drang nach osten" I tylko gazeta Polska-prawdziwe polskie medium w odroznieniu od "polskojezycznych" grzmi na alarm.Drzyjcie Polacy " na larum bija dzwony a wy mosci Wolodyjowski spicie ?
            • maria421 Re: To tez Gazeta Polska 04.08.11, 11:23
              rek888 napisał:

> Widmo ,widmo krazy nad Polska ! Widmo nowego" drang nach osten" I tylko gazeta
              > Polska-prawdziwe polskie medium w odroznieniu od "polskojezycznych" grzmi na a
              > larm.Drzyjcie Polacy " na larum bija dzwony a wy mosci Wolodyjowski spicie ?

Ja pewno w innych Niemczech od prawie 28 lat mieszkam.
        • jureek Re: "Synalek" 04.08.11, 11:17
          lotak1 napisał:

> P.S. Autor tego artykułu też musiał marną szkołę skończyć, skoro nie nauc
          > zyła go podstawowych zasad kindersztuby.

>
          > Co masz na mysli?

Przeczytałeś artykuł i nie dopatrzyłeś się żadnych braków kindersztuby u autora?
          Jura
          • rek888 R Czytajac Gazete Polska 04.08.11, 12:18
            Serce mi peka ze wspolczucia,lzy same cisna sie i leja.Wg.tejze gazety Polacy w Niemczech to biedne uciskane,ubezwlasnowolnione barany.Bez mozliwosci do swobody .Uciskane przez wladze,znienawidzone przez ludnosc niemiecka.Spolecznosc ,ktorej sie odbiera wszelakie prawa.Jednym slowem pariasi gorsi od najnedzniejszego Turka itp Nie tylko nie umieja zyc bez opieki panstwa polskiego,ale sami nie umieja zajac sie swoim losem.Nawet juz cwany berlinczyk,znalazl sobie nowe zrodlo dochodow I zalozy organizacje pomocy polonii ( co by ten twor znaczyl i kogo ma na mysli)Az sie cisnie po lekturze tej gazety powiedzenie.Panie Boze chron mnie przed przyjaciolmi,wrogami zajme sie sam!Przejelem sie losem Polakow w Niemczech,bidulki takie bite i kopane.Rozwazyc by trzeba idac za glosem serca i chrzesjansko-narodowej solidarnosci,zalozenie organizacji (na poczatek internetowej) pomocy ucisnionym rodakom w Niemczech ! Kazdemu ,na poczatek dac bezplatna prenumerate Gazety Polskiej,by sie dowiedzieli jak im zle i jak ich traktuja Niemcy.Bo jak widac sami nie wiedza jak maja.
            I osobiscie sie dziwie,na cholere tylu Polakow pcha sie do Niemiec,z wlasnej woli i wyboru ?
          • lotak1 Re: "Synalek" 04.08.11, 13:57
            jureek napisał:

> > Co masz na mysli?

Przeczytałeś artykuł i nie dopatrzyłeś się żadnych braków kindersztuby u autora

Nieważne. :) Vergiss es.
    • maitresse.d.un.francais Nie, nie zaglądam 05.08.11, 17:11
      Przejrzałam jeden numer dokładnie i stwierdziłam, że NIE BĘDĘ tego czytać.

To ty to czytasz lotaczku? Wiele to o tobie mówi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka