maria421 23.12.12, 09:17 Kochani Forumowicze! Zycze Wam zdrowych, wesolych, spojoknych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 11:02 dziękuję i wzajemnie! ciekawe co takiego świętują ateiści.... wszak to święto jest absolutnie i całkowicie świętem kościelnym!!!! Odpowiedz Link
maria421 Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 11:24 a000000 napisała: > dziękuję i wzajemnie! > > ciekawe co takiego świętują ateiści.... wszak to święto jest absolutnie i całko > wicie świętem kościelnym!!!! Ktos, kto nie wierzy w Boga ma okazje swietowac narodziny Jezusa bez ktorego swiat dzisiaj wygladalby zupelnie inaczej. Odpowiedz Link
a000000 Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 11:36 maria421 napisała: >ma okazje swietowac narodziny Jezusa no ale ateiści uważają, że Jezus nie jest postacią historyczną! czyli się nie narodził. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 12:15 Dziękuję i również życzę wszystkim zdrowych i wesołych. PS. Widzę, że zbliżające się Swięta są dobrą okazją, żeby trochę powalczyć na świętej wojnie. Pragnę jednak zauważyć, że kompletną bzdurą jest twierdzenie, jakoby ateiści wykluczali istnienie Jezusa z Nazaretu - stawiają jedynie pod znakiem zapytania lub negują jego boskość. Dlatego proponuję nie prowadzić tu jakichś debilych krucjat tylko marsz do garów. Odpowiedz Link
maitresse.d.un.francais Cóż to za bzdury, Azerko! 23.12.12, 16:33 Owszem, uważają właśnie, że był postacią historyczną i nic poza tym. Odpowiedz Link
a000000 Re: Cóż to za bzdury, Azerko! 23.12.12, 18:36 maitresse.d.un.francais napisała: > Owszem, uważają właśnie, że był postacią historyczną i nic poza tym otóż nie! uważają, że Jezus to postać ZBIOROWA. Czyli taka wypadkowa kilku "uczonych w piśmie" działających w ówczesnej Palestynie. Jezus z Nazaretu, narodzony z Maryi, syn Józefa, zabity na krzyżu, właśnie TEN którego narodziny świętujemy - w świecie ateistycznym nie istnieje. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Cóż to za bzdury, Azerko! 23.12.12, 19:10 Ciekawe, że tego artykułu w j.polskim nie ma - w 18 innych jest. Tam stoi czarno na białym, że ateistyczni naukowcy bynajmniej nie negują istnienia Jezusa z Nazaretu. Ta negacja gnieździ się wyłącznie pod puszystym beretem w landrynkowym kolorze Odpowiedz Link
a000000 Re: Cóż to za bzdury, Azerko! 23.12.12, 20:25 EKSTRA!!! www.racjonalista.pl to zbiór puszystych beretów w landrynkowym kolorze!!! www.racjonalista.pl/kk.php/s,470 Odpowiedz Link
fan.club Czy pod EKSTRA należy rozumieć... 24.12.12, 11:22 przeciwstawienie Wikipedii i Racjonalisty? Odpowiedz Link
maria421 Re: Cóż to za bzdury, Azerko! 23.12.12, 21:54 a000000 napisała: > otóż nie! uważają, że Jezus to postać ZBIOROWA. Czyli taka wypadkowa kilku "ucz > onych w piśmie" działających w ówczesnej Palestynie. > > Jezus z Nazaretu, narodzony z Maryi, syn Józefa, zabity na krzyżu, właśnie TEN > którego narodziny świętujemy - w świecie ateistycznym nie istnieje. > Azerko, nie wiem o jakich ataistach mowisz. Moze sa i tacy, ktorzy uwazaja ze jest to postac zbiorowa, ale przecietny ateista uwaza ze byla to postac historyczna. Odpowiedz Link
a000000 Re: Cóż to za bzdury, Azerko! 23.12.12, 22:08 maria421 napisała: >ale przecietny ateista uwaza ze byla to postac historyczna. albo raczej, że nauczających Jezusów chodziło po ówczesnej Palestynie wielu.... Żeby wierzyć w historyczność Jezusa - trzeba wierzyć w prawdziwość ewangelicznych relacji.... a z tym u ateistów raczej słabo.... Nie ma innych poza Ewangelią dowodów na istnienie Jezusa. To co znajdujemy we wczesnym piśmiennictwie to raczej wstawione po latach fałszywki. Odpowiedz Link
maria421 Re: Cóż to za bzdury, Azerko! 24.12.12, 09:34 a000000 napisała: > Żeby wierzyć w historyczność Jezusa - trzeba wierzyć w prawdziwość ewangeliczny > ch relacji.... a z tym u ateistów raczej słabo.... Nie ma innych poza Ewangeli > ą dowodów na istnienie Jezusa. To co znajdujemy we wczesnym piśmiennictwie to r > aczej wstawione po latach fałszywki. Jest przeciez Flavius Josephus i jego "Antiquitates Judaicae". A oto co pisze moja ukochana ateistka na temat Jezusa: "Jestem chrzescijanska ateistka. Nie wierze w to, co okreslamy slowem Bog (….) Od kiedy zrozumialam ze nie wierze(...) mysle ze ze Bog zostal stworzony przez ludzi a nie na odwrot. Mysle ze ludzie wymyslili go z samotnosci, bezsilnosci, desperacji. Czyli po to by dac odpowiedz na pytanie o tajemnice istnienia, aby zlagodzic nierozwiazywalne dylematy jakie zycie rzuca nam w twarz.. Kim jestesmy, skad pochodzimy, dokad idziemy. Co bylo przed nami i przed naszymi swiatami, miliardari swiatow ktore z taka precyzja kraza we wszechswiecie. Co bedzie potem..Mysle ze wymyslilismy go tez ze slabosci, czyli ze strachu przed zyciem i przed smercia. Zyc jest bardo trudno , umrzec jest zawsze strata wiec koncepcja Boga ktory pomaga stawic czola tym dwom zadaniom moze dac niesamowita ulge. Dlatego zazdroszcze tym ktorzy wierza, ale nie do tego stoppia zazdroszcze aby zwatpic czyli zaczac miec nadzieje ze Bog istnieje. Ze posrod tych miliardow swiatow ma czas znalezc mnie, zajac sie mna. Tak wiec daje sobie sama rade. Do tego jeszcze zle znosze koscioly. Ich dogmaty, ich liturgie, ich domniemany autorytet moralny, ich wladze. (...) Niemniej jednak, powtarzam, jestem chrzescijanska. Jestem, nawet jezeli odrzucam rozne przeslania chrzescijanstwa. Na przyklad takie jak nadstawienie drugiego policzka, wybaczenie (blad ktory tylko wspomaga podlosc i ktorego nie popelniam) . Jestem, bo podoba mi sie zalozenie na jakim opiera sie chrzescijanstwo. Przekonuje mnie. Uwodzi mnie do tego stopnia ze nie znajduje w nim zadnego kontrastu z moim ateizmem i moim laicyzmem. Mam na mysli przeslanie Jezusa z Nazaretu, oczywiscie nie to wypracowane i skrzywione przez kosciol katolicki i koscioly protestanckie. Zalozenie ktore pomija metafizyke i koncentruje sie na Czlowieku. Ktore uznajac wolna wole czyli ludzkie sumienie daje nam odpowiedzialnosc za nasze czyny, robi z nas panami naszego przeznaczenia. Widze w tym przeslaniu hymn dla Rozumu. A poniewaz tam gdzie jest Rozum jest wybor, gdzie jest wybor jest wolnosc, widze w nim hymn dla Wolnosci. Jednoczesnie widze w tym przezwyciezenie Boga wymyslonego przez ludzi z samotnosci, niemocy, desperacji, slabosci, strachu przed zyciem i smiercia. Widze zacmienie Boga abstrakcyjnego , wszechmocnego, nielitosciwego wystepujacego we wszystkich prawie religiach. Zeusa ktory miota gromy, Jahwe groznego i msciwego, Allaha ktory panoszy sie poprzez okrucienstwo i sprzecznosci. Na miejscu tych tyranow niewidzialnych, niedotykalnych widze idee ktorej nigdy nie mial i nie glosil nikt inny . Idee Boga ktory staje sie Czlowiekiem , czyli idee Czlowieka ktory staje sie Bogiem, Bogiem siebie samego. Bogiem z ciala ktory wsrod ludzi dokonuje Rewolucji Duszy. Ktory mowiac o Stworcy w niebie przedstawia sie jako jego syn i tlumaczy ze wszyscy ludzmi sa jego bracmi, wiec tez dzicmi Boga zdolymi do wykoniania ich boskiego zadania poprzez szerzenie Dobra ktore jest owocem Rozumu i Wolnosci, poprzez szerzenie Milosci ktora jest bardziej mysla niz uczuciem(...) z ktorej wynika ze dobroc jest inteligencja a zlosc kretynstwem . Idea Boga ktory dylematy etyczne rozwiazuja jak czlowiek. Z rozumem czlowieka, sercem czlowieka, slowami czlowieka, gestami czlowieka. (...) Jak czlowiek przegania Faryzeuszy ktorzy robia smietnik z religii. Jak czlowiek rozwiazuje problem laickosci „Dajcie Cezarowi co cesarskie a Bogu co boskie“. Jak czlowiek wstrzymuje tych ktorzy chca ukamieniowac cudzoloznice „Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem“. Jak czlowiek grzmi przeciw niewolnictwu (..) Jak czlowiek- walczy, gnebi sie, watpi, myli, cierpi, z pewnoscia grzeszy i w koncu ginie. Lecz nie umiera bo zycie nie umiera, odradza sie sie zawsze, jest wieczne. Wiec obok koncepcji Rozumu, idea Zycia ktore nie umiera najbardziej mnie przekonuje. Uwodzi mnie, bo w apoteozie Zycia widze odrzucenie Smierci. Widze pasje Zycia ktore , owszem, jest zle, owszem samo siebie zzera, ale jest Zyciem a przyciwienstwem zycia jest tylko Nic. To sa zasady naszej cywilizacji." Dzis rano przypomnialam sobie esej ktory Benedetto Croce opublikowal w 1942 r “Dlaczego nie mozemy twierdzic ze nie jestesmy chrzescijanami” (…) , poruszaja mnie w nim dwie kwestie: lapidarny osad tego co ja zwie Rewolucja Duszy jak tez sila z jaka dowodzi ze wszystkie rewolucje wywodza sie z tejze. “Chrzescijanstwo bylo najwieksza rewolucja jakiej dokonala ludzkosc. Zadna inna z nia sie nie moze mierzyc. Wszystkie inne w porownaniu z nia wydaja sie ograniczone“. Zreszta, nie trzeba eseju Croce zeby zdac sobie sprawe ze bez chrzescijanstwa nie byloby Renesansu, ani Oswiecenia, ani Rewolucji Francuskiej ktora pomimo swych okrucienstw narodzila sie z szacunku dla Czlowieka i cos pozytywnego po sobie zostawila. Nie byloby socjalizmu, a raczej socjalistycznego eksperymentu ktory upadl ale tez po sobie cos pozytywnego zostawil. I nie byloby liberalizmu ktorego nie moze zabraknac u podstaw naszego spoleczenstwa (...) Nie byloby rowniez feminizmu. Tak wiec, odarte z basni , cudow i fizycznych zmartwychwstan, obmyte z katolickich narosli, wyzwolone z doktryn czyli sprowadzone do genialnei idei Jezusa z Nazaretu chrzescijanstwo jest naprawde pokusa ktorej trudno sie oprzec. Odpowiedz Link
jureek Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 12:34 Dziękuję i Wesołych Świąt! www.youtube.com/watch?v=JLLLz4T3EhA a000000 napisała: > ciekawe co takiego świętują ateiści.... wszak to święto jest absolutnie i całko > wicie świętem kościelnym!!!! Twoja troska o to, co świętują ateiści, bardzo przypomina mi troskę ateistów o to, że np. Kościół nie wyświęca kobiet. Ja natomiast uważam, że to, kogo Kościół wyświęca, jest sprawą Kościoła, a sprawą ateistów jest to, co sobie świętują. Jura Odpowiedz Link
a000000 Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 12:42 jureek napisał: >a sprawą ateistów jest to, co sobie świętują. ależ oczywiście!!! tyle, żem ciekawa, co takiego świętują z powodu święta kościelnego. Odpowiedz Link
jureek Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 12:45 a000000 napisała: > ależ oczywiście!!! tyle, żem ciekawa, co takiego świętują z powodu święta kośc > ielnego. Nie masz żadnych znajomych ateistów, żeby ich spytać, skoroś taka ciekawa? Ja Ci niestety nie odpowiem z tego prostego powodu, że ateistą nie jestem. Jura Odpowiedz Link
a000000 Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 13:27 jureek napisał: > Nie masz żadnych znajomych ateistów, żeby ich spytać, skoroś taka ciekawa? w realu - nie mam. A w sieci? zapytani - kręcą i mataczą wygadując bzdury. Odpowiedz Link
jureek Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 13:59 a000000 napisała: > w realu - nie mam. A w sieci? zapytani - kręcą i mataczą wygadując bzdury. Ach jakie te ateisty niedobre - nie dość, że w Boga nie wierzą, to jeszcze krętacze z nich i w ogóle dno. A może po prostu nie chcą Ci odpowiadać? Nie możesz tego uszanować? To chyba nie jest tak, że każdy ma obowiązek zaspokajać Twoją ciekawość. Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 16:16 jureek napisał: > Ach jakie te ateisty niedobre - nie dość, że w Boga nie wierzą, to jeszcze kręt > acze z nich i w ogóle dno. > A może po prostu nie chcą Ci odpowiadać? Nie możesz tego uszanować? To chyba ni > e jest tak, że każdy ma obowiązek zaspokajać Twoją ciekawość. > Jura Jureek, Ty tez moglbys uszanowac ze sa osoby ktorych ciekawia rzeczy ktore Ciebie nie ciekawia i sie nie czepiac. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 16:23 maria421 napisała: > > Jureek, Ty tez moglbys uszanowac ze sa osoby ktorych ciekawia rzeczy ktore Cieb > ie nie ciekawia i sie nie czepiac. Ja np. tracę szacunek dla kogoś, kto zwykły wątek z życzeniami świątecznymi zaczyna przerabiać w dewocką krucjatę. Odpowiedz Link
jureek Re: WESOLYCH SWIAT! 24.12.12, 09:17 maria421 napisała: > Jureek, Ty tez moglbys uszanowac ze sa osoby ktorych ciekawia rzeczy ktore Cieb > ie nie ciekawia i sie nie czepiac. OK, obiecuję poprawę i nie będę się zwracał uwagi ateistom troszczącym się o to, że np. w polskich kościołach nadal więcej daje się komunii do ust niż na rękę, że to właściwie nie jest ich sprawa. Jura Odpowiedz Link
jureek Re: poprawione po wyrzuceniu "się" 24.12.12, 09:18 jureek napisał: > OK, obiecuję poprawę i nie będę zwracał uwagi ateistom troszczącym się o to > , że np. w polskich kościołach nadal więcej daje się komunii do ust niż na rękę > , że to właściwie nie jest ich sprawa. > Jura Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Obłuda. 23.12.12, 14:03 Proszę mi pokazać katolika, który nie korzysta z dnia wolnego od pracy przypadającego na 1. maja - święta raczej mało kościelnego. Odpowiedz Link
maria421 Re: Obłuda. 23.12.12, 16:14 ja.nusz napisał: > Proszę mi pokazać katolika, który nie korzysta z dnia wolnego od pracy przypada > jącego na 1. maja - święta raczej mało kościelnego. Korzystac z dnia wolnego od pracy a swietowac to sa zupelnie dwie rozne rzeczy. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Obłuda. 23.12.12, 16:20 A te tysięce na pochodach, to byli ateiści, czy może muzułmanie? Zydzi na pewno. Tylko nie mów , że zmuszali. Odpowiedz Link
maria421 Re: Obłuda. 23.12.12, 21:57 ja.nusz napisał: > A te tysięce na pochodach, to byli ateiści, czy może muzułmanie? Zydzi na pewno > . > Tylko nie mów , że zmuszali. A to katolicy nie byli robotnikami? Nie stanowili klasy robotniczej? Odpowiedz Link
maitresse.d.un.francais gdyby to mężczyzn Kościół nie wyświęcał 23.12.12, 16:32 miałbyś zapewne inne zapatrywania, Jurasku. Tak się dziwnie składa, że jesteś akurat tej płci, która wyświęcana bywa - a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia (że NIE zacytuję klasyka). Odpowiedz Link
astra18 Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 18:38 a000000 napisała: > dziękuję i wzajemnie! > > ciekawe co takiego świętują ateiści.... wszak to święto jest absolutnie i całko > wicie świętem kościelnym!!!! Przypomina mi się wesoły dialog z "Rozmów kontrolowanych": Czy wy nie uważacie, że my za mało prywatnie się widujemy? Zaprosilibyście mnie kiedy do siebie. – Gdyby towarzysz generał zechciał dać się zaprosić na tradycyjną wigilię. – Bardzo chętnie. Kiedy urządzacie? – Dwudziestego czwartego. – Aha, znaczy jeszcze przed świętami. Może i słusznie. Opis: rozmowa pomiędzy generałem SB, Zambikiem, a pułkownikiem Molibdenem. Odpowiedz Link
astra18 Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 18:30 maria421 napisała: > Kochani Forumowicze! > > Zycze Wam zdrowych, wesolych, spojoknych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia. Jako Tobie i Forumowiczom również życzę:) Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: WESOLYCH SWIAT! 23.12.12, 19:18 Pełnych zdrowia, ciepła, spokoju i radości Świąt Bożego Narodzenia A.D. 2012 wszystkim Forumowiczom P&C życzy Kacperek Odpowiedz Link
fan.club Z aktualnych powodów spróbuję inaczej... 24.12.12, 11:16 Wesołych Świąt! I już. Odpowiedz Link