Dodaj do ulubionych

Uzurpatorzy

27.01.15, 08:09
Śmiesznie to wyglądało, gdy wczoraj we Frankfurcie niecała setka pegidzistów otoczona przez tysiące kontrdemonstrantów krzyczała "Wir sind das Volk". Kontrdemonstranci nie należą do narodu? Kim są w takim razie? Kupą śmieci, jak to elegancko określiła organizatorka pegidy?
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 09:19
      Jak sie ktos nie ma czego czepiac, to sie czepia hasla "Wir sind das Volk".
      Tak jak Thierse u Jaucha.

Ci ludzie sa czescia niemieckiego ludu i maja prawo do tego zeby o tym glosno mowic.
      Wiecej, maja odwage to wykrzykiwac, w przeciwienstwie do kontrdemonstrantow, ktorych slowo "lud" mierzi, ktorych flaga narodowa Niemiec kluje w oczy.
    • maria421 Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 09:42
      Jureek, widziales to ?

www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=nl06KzObF0A&x-yt-ts=1421914688#t=31
      Kogo sie bali ci wszyscy sklepikarze? Tej malej grupki Pegidy czy kontrdemonstrantow?
      Dlaczego do ochrony kilkusetosobowej grupy demonstrantow trzeba bylo mobilizowac tak duze sily policji?
      Ktora strona uzywa PRZEMOCY, czy to blokujac dojscia do miejsca manifestacji, czy to zagluszajac przemowy , czy to uzywajac srodkow pirotechnicznych? Czego sie przestraszyl korespondent? Czy ten huk pochodzil od grupki "pegidowcow"?

To co sie dzialo wczoraj we Frankfurcie, to byla atmosfera POGROMU i trzeba bylo naprtawde miec duzo odwagi zeby stanac w tej malej gropce.

To nie jest zaden honor dla miasta, to jest hanba!

• alpepe Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 12:22
      przypomniały mi się zajęci z kultury niemieckiego obszaru językowego, na których to uświadomiono nas polskich studentów, że przymiotnik od Volk: völkisch, źle się kojarzy i tak mówili naziści. Widzę, że podążasz podobnym tropem.
      Mnie szokuje, że w niemieckiej szkole nie ma ani godła ani flagi. Mnie szokuje, jak bardzo na baczność przed obcym stoją ci biedni Niemcy.
      • maria421 Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 12:25
        Volkswagen jednak nie kojarzy sie zle :)
        • alpepe Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 12:25
          A BMW to już wcale :)
          • jureek Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 13:55
            alpepe napisała:

> A BMW to już wcale :)

BMW nie kojarzy się źle? Przecież to typowa fura dresów wyładowujących na drodze swoją agresję.
            • maria421 Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 14:02
              jureek napisał:

> BMW nie kojarzy się źle? Przecież to typowa fura dresów wyładowujących na drodz
              > e swoją agresję.

Tylko w Polsce i tylko BMW z odzysku :)
        • zbyfauch Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 13:39
          maria421 napisała:
          > Volkswagen jednak nie kojarzy sie zle :)

Mnie jak najbardziej.
          Nie założę konta w Volksbanku i nie kupię Volkswagena.
          Nienawidzę ludu. :)
          • ja.nusz Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 13:46
            zbyfauch napisał:

> maria421 napisała:
            > > Volkswagen jednak nie kojarzy sie zle :)
            >
            > Mnie jak najbardziej.
            > Nie założę konta w Volksbanku i nie kupię Volkswagena.
            > Nienawidzę ludu. :)

Imtech-Arena, na której HSV uprawia tak przez Ciebie "kochane" kopanie piłki, zostanie przemianowana ponownie na Volksparkstadion - czyż nie piękna wybuchowa mieszanka?
            • zbyfauch Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 14:09
              ja.nusz napisał:
              > Imtech-Arena, na której HSV uprawia tak przez Ciebie "kochane" kopanie piłki, z
              > ostanie przemianowana ponownie na Volksparkstadion - czyż nie piękna wybuchowa
              > mieszanka?

Mecenat powinna objąć jakaś międzywyznaniowa Kumisja Xsiędzów, Imamów, Rabinów i Reszty Zjednoczonego Szamaństwa. :)
              Każdy mecz powinien rozpoczynać się i kończyć błogosławieństwem i modlitwą.
              Taką mszę sobie wyobrażam, z czytaniem Xsiąg i Kazaniami w przerwie.
              Ech ..., rozmarzyłem się.
      • jureek Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 12:44
        alpepe napisała:

> przypomniały mi się zajęci z kultury niemieckiego obszaru językowego, na któryc
        > h to uświadomiono nas polskich studentów, że przymiotnik od Volk: völkisch, źle
        > się kojarzy i tak mówili naziści. Widzę, że podążasz podobnym tropem.

Nic o nazistach nie pisałem, więc najwyraźniej źle widzisz.
        Nie chodzi mi wcale o słowo Volk, do którego nic nie mam, a tylko o to, że śmiesznie to wyglądało, gdy garstka krzyczała, że jest narodem (oni nie krzyczeli, że są częścią narodu - tego im nie odmawiam).
        • maria421 Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 12:49
          jureek napisał:

> Nic o nazistach nie pisałem, więc najwyraźniej źle widzisz.
          > Nie chodzi mi wcale o słowo Volk, do którego nic nie mam, a tylko o to, że śmie
          > sznie to wyglądało, gdy garstka krzyczała, że jest narodem (oni nie krzyczeli,
          > że są częścią narodu - tego im nie odmawiam).

Co w tym bylo smiesznego?

Jureek, gdzie byli ci wszyscy odwazni zwiazkowcy, (anty)faszysci i tolerancyjni piewcy kolorowego, otwartego Frankfurtu poltora roku temu?

www.spiegel.de/video/salafistenkundgebung-auf-dem-rossmarkt-in-frankfurt-video-1294917.html
          • jureek Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 12:59
            maria421 napisała:

> Co w tym bylo smiesznego?

Powtarzam po raz trzeci. Śmieszne było to, że garstka uzurpuje sobie reprezentowanie narodu.

> Jureek, gdzie byli ci wszyscy odwazni zwiazkowcy, (anty)faszysci i tolerancyjni
            > piewcy kolorowego, otwartego Frankfurtu poltora roku temu?
            >
            > www.spiegel.de/video/salafistenkundgebung-auf-dem-rossmarkt-in-frankfurt-video-1294917.html

A skąd ja mam wiedzieć, gdzie byli? Przecież ich nie śledzę. Uważasz, że oni popierali i oklaskiwali tego islamskiego oszołoma? Nie sądzę.
            • maria421 Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 13:04
              jureek napisał:

> Powtarzam po raz trzeci. Śmieszne było to, że garstka uzurpuje sobie reprezento
              > wanie narodu.

To ze ta garstka sobie cokolwiek uzurpuje, a juz szczegolnie reprezentowanie narodu, to jest tylko Twoja interpretacja.

> A skąd ja mam wiedzieć, gdzie byli? Przecież ich nie śledzę. Uważasz, że oni po
              > pierali i oklaskiwali tego islamskiego oszołoma? Nie sądzę.

Najwyrazniej im nie przeszkadzal, najwyrazniej nie sadzili ze stanowi zagrozenie, najwyrazniej chcieli pokazac wlasna otwartosc na inne kultury.

Po wczorajszej nagonce na Pegide we Frankfurcie Pierre Vogel pewnie zaciera rece z uciechy ze ma takich obroncow.
              • jureek Re: Uzurpatorzy 27.01.15, 22:41
                maria421 napisała:

> To ze ta garstka sobie cokolwiek uzurpuje, a juz szczegolnie reprezentowanie na
                > rodu, to jest tylko Twoja interpretacja.

Chyba nie wymyśliłem sobie tego, że krzyczeli "my jesteśmy narodem!"

> Po wczorajszej nagonce na Pegide we Frankfurcie Pierre Vogel pewnie zaciera rec
                > e z uciechy ze ma takich obroncow.

Teraz ostro przesadziłaś, żeby z przeciwników pegidy robić obrońców Vogla. Gdyby ta cała pegida występowała tylko przeciw takim oszołomom jak Vogel czy inni "hassprediger", to nie byłoby problemu. Marsze pegidy zaczęły się jednak od tego, że do Niemiec zaczęło napływać więcej uchodźców, którzy są właśnie ofiarami radykalnego islamu. Inspiracją dla Bachmanna, jak sam przyznał, nie były zgromadzenia islamistów, lecz demonstracja tych, którzy realnie z tymi islamistami walczą, czyli Kurdów.
                Myślę zresztą, że Vogel jest bardzo zadowolony z marszów pegidy, bo prowadzą one do radykalizacji tych muzułmanow, którzy dotychczas niespecjalnie się z islamem identyfikowali.
                • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 09:24
                  jureek napisał:

> Chyba nie wymyśliłem sobie tego, że krzyczeli "my jesteśmy narodem!"

Nie zarzucam Ci ze sobie wymysliles ze oni krzyczeli ze sa narodem, tylko ze zrobiles z nich uzurpatorow. Gdybym ja wolala "Wir sind das Volk", to moglbys mi zarzucic ze sobie uzurpuje, ale im?

> Teraz ostro przesadziłaś, żeby z przeciwników pegidy robić obrońców Vogla. Gdyb
                  > y ta cała pegida występowała tylko przeciw takim oszołomom jak Vogel czy inni "
                  > hassprediger", to nie byłoby problemu.

Najpierw byla HOGESA, czyli huliganie przeciw salafistom. PRZECIW SALAFISTOM, czyli przeciw oszolomom takim jak Pierre Vogel.
                  I co? Czy media nie zrobily z huliganow nazistow i rasitow? Nie bylo kontrdemonstracji "gegen rechts"? W Hannoverze nawet Claudia Roth maszerowala przeciw huliganom, ale nie przeciw salafistom. Czyli- dla Claudii Roth i calej tej lewackiej ferajny, huligani sa wiekszym zagrozeniem niz salafisci.

Marsze pegidy zaczęły się jednak od tego
                  > , że do Niemiec zaczęło napływać więcej uchodźców, którzy są właśnie ofiarami r
                  > adykalnego islamu. Inspiracją dla Bachmanna, jak sam przyznał, nie były zgromad
                  > zenia islamistów, lecz demonstracja tych, którzy realnie z tymi islamistami wal
                  > czą, czyli Kurdów.

Demonstracja? To nazywasz demonstracja?

www.focus.de/politik/deutschland/salafisten-mischen-kurdendemos-auf-sind-die-strassenschlachten-in-deutschland-von-zentraler-hand-gesteuert_id_4192477.html

> Myślę zresztą, że Vogel jest bardzo zadowolony z marszów pegidy, bo prowadzą on
                  > e do radykalizacji tych muzułmanow, którzy dotychczas niespecjalnie się z islam
                  > em identyfikowali.

Jureek, od zamachow na WTC w 2001 roku, czyli od ponad 13 lat slysze ciagle ze to MY, czyli Zachod, prowadzimy do radykalizacji muzulmanow. Cokolwiek bysmy zrobili czy nie zrobili, to zawsze bedzie to nasza wina, ze sie muzulmanie nie integruja, ze sie radykalizuja.
                  Przez 13 lat od zamachow na WTC nie bylo Pegidy. W tym czasie byly proby zamachow terrorystycznych w Niemczech, w tym czasie rosla liczba salafistow w Niemczech, w tym czasie nastapil niemiecki eksport salafistow do Panstwa Islamskiego, w tym czasie pojawila sie "policja szariacka" w Wuppertalu.

Pegida jest REZULTATEM, nie przyczyna tego stanu rzeczy.

• jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 13:07
                    maria421 napisała:

> Pegida jest REZULTATEM, nie przyczyna tego stanu rzeczy.

Nie twierdzę, że pegida jest przyczyną, twierdzę, że pegida wzmacnia ten trend młodych muzułmanów, którzy swój bunt wobec pokolenia rodziców, które ich zdaniem odeszło od islamu, wyrażają pakowaniem się w radykalny islam.
                    • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 13:14
                      jureek napisał:

> Nie twierdzę, że pegida jest przyczyną, twierdzę, że pegida wzmacnia ten trend
                      > młodych muzułmanów, którzy swój bunt wobec pokolenia rodziców, które ich zdanie
                      > m odeszło od islamu, wyrażają pakowaniem się w radykalny islam.

Jureek, kazde twierdzenie ze cokolwiek z naszej strony wzmacnia trend mlodych muzulmanow do radykalizowania sie jest kapitulacja.

Od 13 lat robimy wszystko zeby ich nie draznic, nie prowokowac, a oni i tak sie radykalizuja.

Wiec moze w koncu trzeba zmienic taktyke?
                      • jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 13:29
                        maria421 napisała:

> Od 13 lat robimy wszystko zeby ich nie draznic, nie prowokowac, a oni i tak sie
                        > radykalizuja.

Wcale tego nie robimy. Współpracujemy z najpaskudniejszymi islamskimi reżimami (protestował ktoś z pegidy z powodu sparringowych meczów Bayernu w Arabii Saudyjskiej?), a jednocześnie stygmatyzujemy zwykłych, nikomu krzywdy nie robiących muzułmanów.
                        (Mustafa już u nas nie pracuje)

> Wiec moze w koncu trzeba zmienic taktyke?

Co proponujesz?
                        • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 13:41
                          jureek napisał:

> Wcale tego nie robimy. Współpracujemy z najpaskudniejszymi islamskimi reżimami
                          > (protestował ktoś z pegidy z powodu sparringowych meczów Bayernu w Arabii Saudy
                          > jskiej?), a jednocześnie stygmatyzujemy zwykłych, nikomu krzywdy nie robiących
                          > muzułmanów.
                          > (Mustafa już u nas nie pracuje)

To nie my ich stygmatyzujemy, tylko oni siebie samych. Muzulmanka w chuscie sama siebie stygmatyzuje, muzulmanscy rodzice nie pozwalajacy corkom na lekcje plywania, na wycieszki szkolne stygmatyzuja wlasne dzieci. Itd. itp.

> Co proponujesz?

Poniewaz polityka appeasementu nic nie dala, nalezy zastosowac polityke nacisku.

Jureek, jestes ojcem 3 dzieci, nie masz z nimi problemow, to znaczy ze dobrze je wychowales.
                          Gdybys im na wszystko pozwolil, ze strachu ze sie "zradykalizuja", to by Ci na glowe weszly, prawda?
                          • jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 14:06
                            maria421 napisała:

> Jureek, jestes ojcem 3 dzieci, nie masz z nimi problemow, to znaczy ze dobrze j
                            > e wychowales.
                            > Gdybys im na wszystko pozwolil, ze strachu ze sie "zradykalizuja", to by Ci na
                            > glowe weszly, prawda?

Gdybym im na nic nie pozwalał, to też po "urwaniu się z łańcucha" właziłyby może nie mnie, ale innym na głowę.
                            To, że jestem spokojny o moje dzieci, wynika właśnie z tego, że nie ograniczałem ich w sprawach mało istotnych, natomiast wyraźnie stawiałem granice w sprawach ważnych.

• maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 14:15
                              jureek napisał:

> Gdybym im na nic nie pozwalał, to też po "urwaniu się z łańcucha" właziłyby moż
                              > e nie mnie, ale innym na głowę.
                              > To, że jestem spokojny o moje dzieci, wynika właśnie z tego, że nie ograniczałe
                              > m ich w sprawach mało istotnych, natomiast wyraźnie stawiałem granice w sprawac
                              > h ważnych.

Ale to Ty okreslales jakie sprawy sa wazne a jakie malo istotne, nie Twoje dzieci, prawda?

• jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 14:29
                                maria421 napisała:

> Ale to Ty okreslales jakie sprawy sa wazne a jakie malo istotne, nie Twoje dzie
                                > ci, prawda?

Nie było sporów w tej kwestii. Może dlatego tych sporów nie było, że za sprawy istotne uznawałem takie, które są naprawdę (obiektywnie) istotne, a nie takie, które są istotne tylko na podstawie mojego "widzimisię".
                                • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 14:44
                                  jureek napisał:

> Nie było sporów w tej kwestii. Może dlatego tych sporów nie było, że za sprawy
                                  > istotne uznawałem takie, które są naprawdę (obiektywnie) istotne, a nie takie,
                                  > które są istotne tylko na podstawie mojego "widzimisię".

Dzieci i rodzice maja bardzo czesto zupelnie rozna interpretacje slowa "istotne", ale to rodzice musza miec ostatnie slowo.

Jureek, jak dlugo juz mieszkasz w Niemczech? Ja 31 lat.
                                  Czy w czasach kiedy byles tu nowym imigrantem slyszales cos o "Willkommenskultur"?
                                  O kursach integracyjnych? Bo ja nie.
                                  Potrzebowales tego? Bo ja nie.

Kazdy z nas wiedzial ze nauka niemieckiego i integracja lezy w naszym wlasnym interesie , wiec jest naszym wlasnym obowiazkiem.

Moja corka, tu urodzona, wstydzilaby sie startowac w konkursie integracji, jakie jakis czas temu organizowano ( nie wiem czy jeszcze sie organizuje), bo by uwazala, ze to jej, tu urodzonej, nie dotyczy. Ja, (gdyby taki konkurs byl tez dla doroslych) tez bym sie wstydzila startowac do nagrody o cos, co uwazam za swoj obowiazek.

Wiesz dokladnie, tak jak i ja, dla kogo ten caly przemysl integracyjny zostal stworzony- dla tych ktorzy i tak sie nie zintegruja, bo nie chca sie zintegrowac.

• jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 16:55
                                    maria421 napisała:

> Dzieci i rodzice maja bardzo czesto zupelnie rozna interpretacje slowa "istotne
                                    > ", ale to rodzice musza miec ostatnie slowo.

Jeżeli coś jest naprawdę istotne, to rzeczywiście rodzice powinni mieć ostatnie słowo. Co innego jednak, gdy dla dziecka jest istotne coś, co wcale takie ważne nie jest. Nie będę się wtedy upierał tylko dla samego ostatniego słowa. Przykład. Dziecko chce iść do szkoły w jakiejś koszulce i z jakichś tam względów jest to dla dziecka ważne. Koszulka mi się nie za bardzo podoba, ale ponieważ obiektywnie patrząc, nie jest aż takie ważne, w czym dziecko pójdzie do szkoły, to nie upieram się, że nie ma w niej iść, tylko dla zasady, żebym miał ostatnie słowo.

> Jureek, jak dlugo juz mieszkasz w Niemczech? Ja 31 lat.
                                    > Czy w czasach kiedy byles tu nowym imigrantem slyszales cos o "Willkommenskultu
                                    > r"?
                                    > O kursach integracyjnych? Bo ja nie.

Nie słyszałaś o świetnych kursach językowych z Otto-Benecke-Stiftung?
                                    • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 17:03
                                      jureek napisał:
                                      > Jureek, jak dlugo juz mieszkasz w Niemczech? Ja 31 lat.
                                      > > Czy w czasach kiedy byles tu nowym imigrantem slyszales cos o "Willkommen
                                      > skultu
                                      > > r"?
                                      > > O kursach integracyjnych? Bo ja nie.
                                      >
                                      > Nie słyszałaś o świetnych kursach językowych z Otto-Benecke-Stiftung?

Pisalam o kursach integracyjnych, nie jezykowych.
                                      Kursy jezykowe jak najbardziej powinny byc i powinny byc finansowane przez panstwo.
                                      • jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 17:06
                                        maria421 napisała:

> Pisalam o kursach integracyjnych, nie jezykowych.
                                        > Kursy jezykowe jak najbardziej powinny byc i powinny byc finansowane przez pans
                                        > two.

O kursach integracyjnych poza kursami językowymi to nie słyszałem ani wtedy, ani teraz. Czego na takich kursach uczą, jeśli nie języka?
                                        • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 17:20
                                          jureek napisał:

> O kursach integracyjnych poza kursami językowymi to nie słyszałem ani wtedy, an
                                          > i teraz. Czego na takich kursach uczą, jeśli nie języka?

de.wikipedia.org/wiki/Integrationskurs
                                          www.bamf.de/DE/Willkommen/DeutschLernen/Integrationskurse/integrationskurse-node.html
                                          Jezyka tam tez ucza.
                                          Sam koncept takiego kursu jest OK, ale samo jego istnienie swiadczy o poziomie bardzo duzej czesci imigrantow w Niemczech.
                                          • jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 17:44
                                            maria421 napisała:

> de.wikipedia.org/wiki/Integrationskurs
                                            > www.bamf.de/DE/Willkommen/DeutschLernen/Integrationskurse/integrationskurse-node.html
                                            > Jezyka tam tez ucza.

Z tego, co przeczytałem, wynika, że przede wszystkim języka tam uczą.
                                            Kursy językowe były zawsze, a że teraz się inaczej nazywają, to akurat mało istotne jest.
                                            • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 18:27
                                              jureek napisał:

> Z tego, co przeczytałem, wynika, że przede wszystkim języka tam uczą.
                                              > Kursy językowe były zawsze, a że teraz się inaczej nazywają, to akurat mało ist
                                              > otne jest.

To nie jest tylko kwestia nazwy.
                                              Dawniej uczyli tylko jezyka, teraz ucza ze w Niemczech panuje rownouprawnienie plci...

Zgadnij kto takiej nauki potrzebuje.
                                              • jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 18:47
                                                maria421 napisała:

> To nie jest tylko kwestia nazwy.
                                                > Dawniej uczyli tylko jezyka, teraz ucza ze w Niemczech panuje rownouprawnienie
                                                > plci...

To źle, że uczą podstaw porządku prawnego kraju?

> Zgadnij kto takiej nauki potrzebuje.

Myślę, że nie tylko imigrantom przydałoby się przypomnienie niemieckiej konstytucji.
                                                • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 18:50
                                                  jureek napisał:

> To źle, że uczą podstaw porządku prawnego kraju?

To zle, ze przyjmuja imigrantow ktorych musza uczyc czym jest rownouprawnienie plci.

> Myślę, że nie tylko imigrantom przydałoby się przypomnienie niemieckiej konstyt
                                                  > ucji.

Imigrantow konstytucji nie ucza, ucza ich ze tu kobieta ma takie same prawa jak mezczyzna.
                                                  • jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 18:58
                                                    maria421 napisała:

> To zle, ze przyjmuja imigrantow ktorych musza uczyc czym jest rownouprawnienie
                                                    > plci.

No to wreszcie mamy czarno na białym, że wszystkie te zapewnienia, że nie chodzi o to, żeby nie przyjmować rzeczywiście prześladowanych, uciekinierów uciekających przed okrucieństwami wojny, a tylko o nadużywanie azylu i o nieprzyjmowanie uchodźców ekonomicznych, to tylko zasłona dymna.

> Imigrantow konstytucji nie ucza, ucza ich ze tu kobieta ma takie same prawa jak
                                                    > mezczyzna.

Równość płci jest zapisana w konstytucji.
                                                  • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 19:07
                                                    jureek napisał:

> No to wreszcie mamy czarno na białym, że wszystkie te zapewnienia, że nie chodz
                                                    > i o to, żeby nie przyjmować rzeczywiście prześladowanych, uciekinierów uciekają
                                                    > cych przed okrucieństwami wojny, a tylko o nadużywanie azylu i o nieprzyjmowani
                                                    > e uchodźców ekonomicznych, to tylko zasłona dymna.

Tylko niewielki procent rzeczywiscie przesladowanych trafia do Niemiec, przeogromna wiekszosc rzeczywiscie przesladowanych ucieka do najblizszego panstwa osciennego.

Kursy integracyjne, jak zauwazyles w Wikipedii, wprowadzono w 2005 roku, kiedy jeszcze Syria czy Libia byly stabilne, a w Iraku tez zanosilo sie na stabilnosc.

> Równość płci jest zapisana w konstytucji.

W konstytucji jest sa tez zapisane obowiazki prezydenta itp. Tego nie ucza.
      • jureek Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 12:52
        alpepe napisała:

> Mnie szokuje, że w niemieckiej szkole nie ma ani godła ani flagi. Mnie szokuje,
        > jak bardzo na baczność przed obcym stoją ci biedni Niemcy.

Przekazywany w szkole patriotyzm jest bardziej konstytucyjny niż symboliczny. I bardzo dobrze.
        Przed kim Twoim zdanie ci "biedni Niemcy" stają na baczność? Przed Amerykanami?
        • maria421 Re: Uzurpatorzy 28.01.15, 13:20
          jureek napisał:

> Przekazywany w szkole patriotyzm jest bardziej konstytucyjny niż symboliczny. I
          > bardzo dobrze.

Opowiem Ci jedno zdarzenie ktorego bylam swiadkiem.
          Bylo to w czerwcu 2012 roku, w dzien po tym jak Niemcy przegrali z Wlochami mecz na mistrzostwach Europy w pilce noznej.
          Corka mojej "podopiecznej" miala uroczystosc zakonczenia szkoly, byla to Hauptschule w Hann. Münden. Bylam na tej uroczystosci. Przemawiali nauczyciele, oczywiscie nawiazywali do przegranego meczu. Jeden z nich powiedzial "ciesze sie ze druzyna Niemiec przegrala, a to dlatego ze wygralem 5 Euro, a poza tym, nie jestem przyjacielem niemieckich flag".
          To byl Niemiec, niemiecki nauczyciel w niemieckiej szkole.

> Przed kim Twoim zdanie ci "biedni Niemcy" stają na baczność? Przed Amerykanami?

Glownie przed muzulmanami, ze strachu zeby ci sie nie zradykalizowali.
    • fan.club Jedni demonstrują o coś tam... 27.01.15, 14:46
      inni demonstrują, bo im się cudza demonstracja nie podoba.
    • maria421 Jureek 28.01.15, 18:31
      czy Ty sam slyszales ze organizatorka Fragidy nazwala kontrdemonstrantow "kupa smieci", czy tez swiecie uwierzyles korespondentce HR?

Nie moge znalezc zadnego nagrania na youtube.
      • jureek Re: Jureek 28.01.15, 18:50
        maria421 napisała:

> czy Ty sam slyszales ze organizatorka Fragidy nazwala kontrdemonstrantow "kupa
        > smieci", czy tez swiecie uwierzyles korespondentce HR?

Nie słyszałem osobiście. Przyszedłem, gdy demonstracja się już kończyła (Zbychu, jak zwykle, może poświadczyć). O wypowiedzi organizatorki słyszałem w radiu, że mówiła, że nie ma nic przeciw uchodźcom, ale Niemcy nie mogą się stać śmietnikiem świata.
        • maria421 Re: Jureek 28.01.15, 18:53
          jureek napisał:
          >

> Nie słyszałem osobiście. Przyszedłem, gdy demonstracja się już kończyła (Zbychu
          > , jak zwykle, może poświadczyć). O wypowiedzi organizatorki słyszałem w radiu,
          > że mówiła, że nie ma nic przeciw uchodźcom, ale Niemcy nie mogą się stać śmietn
          > ikiem świata.

Wiec slyszales "o wypowiedzi", samej wypowiedzi nie slyszales.
          Z Twojego postu otwierajacego watek mozna zrozumiec ze ona kontrdemonstrantow tak nazwala.
          • jureek Re: Jureek 28.01.15, 19:01
            maria421 napisała:

> Wiec slyszales "o wypowiedzi", samej wypowiedzi nie slyszales.

Przecież napisałem to powyżej. Coś jeszcze niejasne?

> Z Twojego postu otwierajacego watek mozna zrozumiec ze ona kontrdemonstrantow t
            > ak nazwala.

To już trochę zbyt daleko idąca interpretacja. Tam były znaki zapytania, gdybyś nie zauważyła.
            • maria421 Re: Jureek 28.01.15, 19:09
              Z Twojego pierwszego postu mozna bylo wnioskowac ze organizatorka Fragidy nazwala kontrdemonstantow kupa smieci i ze sam to slyszales.
    • maria421 Uzurpatorska piosenka 17.02.15, 17:10
      www.youtube.com/watch?v=RsDWcZuSPyQ
      • jureek Re: Uzurpatorska piosenka 17.02.15, 18:17
        maria421 napisała:

> www.youtube.com/watch?v=RsDWcZuSPyQ

No, nie ma co, prawdziwie rewolucyjny zapał :)
        Dzięki za rozrywkę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka