stephen_s 31.03.19, 22:39 Czy ktoś rozumie, czemu ci księża palą książki..??????? www.facebook.com/trybuna.net/photos/a.166198677110470/731581220572210/?type=3&theater Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: Ognisko 01.04.19, 03:18 Są trafne komentarze do tego art. i zdjęcia. Mamy jednak średnio rozumne postępowanie takich księży Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 01.04.19, 15:26 czuk1 napisał: > Są trafne komentarze do tego art. i zdjęcia. Mamy jednak średnio rozumne postę > powanie takich księży Tak trafne jak ongiś skojarzenia Gronkiewicz - Waltz dot. projektu pomnika świateł na Krakowskim Przedmieściu. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 15:27 astra18 napisał: > Tak trafne jak ongiś skojarzenia Gronkiewicz - Waltz dot. projektu pomnika świa > teł na Krakowskim Przedmieściu. Znaczy ze popierasz publiczne palenie ksiazek? Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 01.04.19, 15:30 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > Tak trafne jak ongiś skojarzenia Gronkiewicz - Waltz dot. projektu pomnik > a świa > > teł na Krakowskim Przedmieściu. > > Znaczy ze popierasz publiczne palenie ksiazek? Znaczy, że nie lubie g...burzy...a jesli palenie urządza się na prywatnym terenie to nic nikomu do tego z czego podpałka. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Ognisko 01.04.19, 15:55 astra18 napisał: > Znaczy, że nie lubie g...burzy...a jesli palenie urządza się na prywatnym tere > nie to nic nikomu do tego z czego podpałka. Oj ?! Teren kościoła jest prywatnym ? To znaczy , nie mam prawa tam wchodzić bez zgody administratora ? Palenie wartościowych , wychowawczych , młodzieżowych książek na zgromadzeniu z udziałem młodzieży jest moralnie naganne, choćby było na terenie prywatnym. ...oczywiście to moje zdanie ... Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 01.04.19, 17:00 czuk1 napisał: > astra18 napisał: > > > Znaczy, że nie lubie g...burzy...a jesli palenie urządza się na prywatny > m tere > > nie to nic nikomu do tego z czego podpałka. > > [i]Oj ?! Teren kościoła jest prywatnym i? Tak,nalezy do kosciola. A za czyje pieniadze np.wykladana jest kostka brukowa czy innego rodzaju powierzchnia? To znaczy , nie mam prawa tam wchodzić > bez zgody administratora ? A kto powiedzial ze nie masz prawa? Palenie wartościowych , wychowawczych , młodzieżowy > ch książek na zgromadzeniu z udziałem młodzieży jest moralnie naganne, choćby b > yło na terenie prywatnym. > ...oczywiście to moje zdanie ... Szanuje i niech tak pozostanie,tak jak moge miec zdanie na temat wartosciowych czy wychowawczych ksiazek. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 16:49 astra18 napisał: > Znaczy, że nie lubie g...burzy...a jesli palenie urządza się na prywatnym tere > nie to nic nikomu do tego z czego podpałka. Czuk juz Ci dal swietna odpowiedz, ja moge sie tylko podpisac pod jego tekstem. Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 01.04.19, 17:04 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > Znaczy, że nie lubie g...burzy...a jesli palenie urządza się na prywatny > m tere > > nie to nic nikomu do tego z czego podpałka. > > Czuk juz Ci dal swietna odpowiedz, ja moge sie tylko podpisac pod jego tekstem. Dla Ciebie swietna,ja mam swoje zdanie i niech tak pozostanie. Odpowiedz Link
wkkr Re: Ognisko 02.04.19, 07:41 Nie prawda. Palenia śmieci zabrania prawo - bez względu na jakimi terenie się odbywa. Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 02.04.19, 10:19 wkkr napisał: > Nie prawda. Palenia śmieci zabrania prawo - bez względu na jakimi terenie się o > dbywa. przepis, artykuł, ustawa? tylko doczytaj do końca. > Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 02.04.19, 10:33 astra18 napisał: > przepis, artykuł, ustawa? tylko doczytaj do końca. Zgodnie z art. 30 ust. 1 Ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach, zakazuje się przetwarzania odpadów (w tym w sposób termiczny) poza instalacjami i urządzeniami. Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 02.04.19, 11:25 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > przepis, artykuł, ustawa? tylko doczytaj do końca. > > Zgodnie z art. 30 ust. 1 Ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach, zakazuje si > ę przetwarzania odpadów (w tym w sposób termiczny) poza instalacjami i urządzen > iami. > A dalej jak napisano? czytaj czytaj.... > Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 02.04.19, 11:28 astra18 napisał: > maria421 napisała: > > > astra18 napisał: > > > > > przepis, artykuł, ustawa? tylko doczytaj do końca. > > > > Zgodnie z art. 30 ust. 1 Ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach, zakaz > uje si > > ę przetwarzania odpadów (w tym w sposób termiczny) poza instalacjami i ur > ządzen > > iami. > > > > A dalej jak napisano? czytaj czytaj.... > Dalej jest o "odzysku". Spalonego papieru nie da sie odzyskac. Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 02.04.19, 11:44 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > maria421 napisała: > > > > > astra18 napisał: > > > > > > > przepis, artykuł, ustawa? tylko doczytaj do końca. > > > > > > Zgodnie z art. 30 ust. 1 Ustawy z 14 grudnia 2012 r. o odpadach, > zakaz > > uje si > > > ę przetwarzania odpadów (w tym w sposób termiczny) poza instalacjam > i i ur > > ządzen > > > iami. > > > > > > > A dalej jak napisano? czytaj czytaj.... > > > Dalej jest o "odzysku". Spalonego papieru nie da sie odzyskac. Odzysku z czego? z popiołu? O selektywności lub braku wymogów też napisano. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 02.04.19, 13:01 astra18 napisał: > > Dalej jest o "odzysku". Spalonego papieru nie da sie odzyskac. > > Odzysku z czego? z popiołu? > > O selektywności lub braku wymogów też napisano. No przeciez pisze ze spalonego papieru nie da sie odzyskac! Jezeli znalazlas prawo zezwalajace na spalanie "smieci" (tak to okreslil Wkkr) na wlasnym podworku, to zacytuj i nie nudz wiecej. > > Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 02.04.19, 13:42 maria421 napisała: > astra18 napisał: > > > > Dalej jest o "odzysku". Spalonego papieru nie da sie odzyskac. > > > > Odzysku z czego? z popiołu? > > > > O selektywności lub braku wymogów też napisano. > > No przeciez pisze ze spalonego papieru nie da sie odzyskac! > > Jezeli znalazlas prawo zezwalajace na spalanie "smieci" (tak to okreslil Wkkr) > na wlasnym podworku, to zacytuj i nie nudz wiecej. Oczywiście, podane wyżej. > > > > > Odpowiedz Link
wkkr Re: Ognisko 03.04.19, 06:56 Palenie śmieci poza miejscami do tego przeznaczonymi jest nielegalne. Nie ma prawa które by na to zezwalało. astra przestań bronic tego księdza-zadymiarza. Facet chce walczyć z gusłami powiększając smog. To sprzeczne z 5 przykazaniem. Odpowiedz Link
stephen_s Uzupełnienie 01.04.19, 05:49 1. Spalenia dokonali księża z fundacji SMS Z Nieba: www.facebook.com/smsznieba/posts/2545077458835661 2. Wśród spalonych przedmiotów widać książki takie jak "50 twarzy Greya" oraz "Zmierzch". Ja pierdykam, bardzo "niebezpieczne" książki..! 3. Z poważniejszych kwestii: na zdjęciach widać, że spalono m.in. figurkę hinduistyczną. To chyba podpada pod paragraf o obrazie uczuć religijnych? Odpowiedz Link
astra18 Re: Uzupełnienie 01.04.19, 15:28 stephen_s napisał: > 3. Z poważniejszych kwestii: na zdjęciach widać, że spalono m.in. figurkę hindu > istyczną. To chyba podpada pod paragraf o obrazie uczuć religijnych? Serio? A widziałeś jedną z ostatnich okładek Charlie Hebdo? Awantura o to w GW była że hej!!!..................01.04 - żartowałam.. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Uzupełnienie 01.04.19, 18:01 > Serio? A widziałeś jedną z ostatnich okładek Charlie Hebdo? Po pierwsze, to jak to się mówi: "A u was biją Murzynów!!!!" Po drugie, przypominam, że taki Nergal jest od lat ciągany po sądach za zniszczenie egzemplarza Biblii. Katolickiemu księdzu wolno więcej? Odpowiedz Link
astra18 Re: Uzupełnienie 01.04.19, 18:39 stephen_s napisał: > > Serio? A widziałeś jedną z ostatnich okładek Charlie Hebdo? > > Po pierwsze, to jak to się mówi: "A u was biją Murzynów!!!!" No to ni przypial ni przyłatal. Tak sie martwisz spalonymi figurkami hinduskimi i zastanawiasz sie czy to nie podpada pod paragraf obrazy uczuc religijnych, ale przypadek o ktorym ja napisałam powyzej juz sie nie kojarzy bo Murzynow biją. > > Po drugie, przypominam, że taki Nergal jest od lat ciągany po sądach za zniszcz > enie egzemplarza Biblii. Juz zostal uniewinniony za ten czyn więc komu wolno wiecej? Katolickiemu księdzu wolno więcej? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Uzupełnienie 01.04.19, 18:50 > Tak sie martwisz spalonymi figurkami hinduskimi i zastanawiasz sie czy to nie podpada pod paragraf obrazy uczuc religijnych, ale przypadek o ktorym ja napisałam powyzej juz sie nie kojarzy bo Murzynow biją. Matko, jak ty kompletnie nic nie rozumiesz. Ja o Charlie Hebdo mam bardzo mieszane uczucia - nie czytałem, więc trudno mi oceniać, ale stylu ich ilustracji nie lubię. Jednak wybacz, naprawdę mniej mnie obchodzi satyryczne pismo z Francji, niż to, co wyprawiają księża w moim własnu kraju. Tak trudno to pojąć? > Juz zostal uniewinniony za ten czyn więc komu wolno wiecej? Na razie może poczekajmy na to, by prokuratura chociaż zainteresowała się tym przypadkiem. Jak księży postawią w stan oskarżenia, a potem uniewinnią, to dopiero wtedy będzie mogli powiedzieć, że potraktowano ich analogicznie do Nergala... Odpowiedz Link
astra18 Re: Uzupełnienie 01.04.19, 18:54 stephen_s napisał: > > Matko, jak ty kompletnie nic nie rozumiesz. > > Ja o Charlie Hebdo mam bardzo mieszane uczucia - nie czytałem, więc trudno mi o > ceniać, ale stylu ich ilustracji nie lubię. Jednak wybacz, naprawdę mniej mnie > obchodzi satyryczne pismo z Francji, niż to, co wyprawiają księża w moim własnu > kraju. Tak trudno to pojąć? A mnie obchodzi bo widzę powiązanie z wystawianiem takich sztuk jak "Klatwa". > > > Juz zostal uniewinniony za ten czyn więc komu wolno wiecej? > > Na razie może poczekajmy na to, by prokuratura chociaż zainteresowała się tym p > rzypadkiem. Jesli autorzy książek lub inni, urażeni tym czynem, wniosa zawiadomienie o mozliwości popełnienia przestepstwa. Jak księży postawią w stan oskarżenia, a potem uniewinnią, to dopie > ro wtedy będzie mogli powiedzieć, że potraktowano ich analogicznie do Nergala.. > . Odpowiedz Link
stephen_s Re: Uzupełnienie 01.04.19, 20:35 > A mnie obchodzi bo widzę powiązanie z wystawianiem takich sztuk jak "Klatwa". Ale może jednak nie odpływajmy i skupmy się na tym quasi-inkwizycyjnym cyrku z paleniem książek? > Jesli autorzy książek lub inni, urażeni tym czynem, wniosa zawiadomienie o mozliwości popełnienia przestepstwa. Z FB zauważyłem, że parę osób spróbowało zwrócić na sprawę uwagę ambasady Indii. Osobiście mam nadzieję, że coś z tego wyniknie. Odpowiedz Link
astra18 Re: Uzupełnienie 01.04.19, 20:41 stephen_s napisał: > > Ale może jednak nie odpływajmy i skupmy się na tym quasi-inkwizycyjnym cyrku z > paleniem książek? Może za szybko wysnułam wniosek, ze oburza Cię spalenie figurek hinduskich, bo podpada to pod obrazę uczuc religijnych. Pewnie sie pomyliłam, no chyba, że ..... > Z FB zauważyłem, że parę osób spróbowało zwrócić na sprawę uwagę ambasady Indii > . Osobiście mam nadzieję, że coś z tego wyniknie. Ale z jakiego powodu - tak, żeby była rownowaga w odczuwaniu obrazy czy uwazasz, że to była obraza uczuć religijnych? Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 08:17 Idiotyczna akcja, ale tak bardzo odosobniona ze nie warta zeby sobie nia glowe zawracac. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 11:18 maria421 napisała: > Idiotyczna akcja, ale tak bardzo odosobniona ze nie warta zeby sobie nia glowe > zawracac. to palenie to taki performens artystyczny. I jako taki jest dozwolony i nikogo nie uraża. I to by było na tyle. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 11:33 a000000 napisała: > to palenie to taki performens artystyczny. I jako taki jest dozwolony i nikogo > nie uraża. > I to by było na tyle. Takie "performance artystyczne" jednak sie baaardzo zle kojarza... z najnowszej hostorii z paleniem ksiazek przez nazistow w Niemczech w 1933 roku. Autorzy spalonych publicznie ksiazek moga byc jak najbardziej obrazeni. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 14:59 maria421 napisała: > Autorzy spalonych publicznie ksiazek moga byc jak najbardziej obrazeni. > czy tak samo jak i ja, gdy widziałam penisa na krzyżu? Albo aktorkę "robiącą loda" figurze JPII? Albo słuchająca, że kler to pedofile? Że o odpowiedzialności za inkwizycję nie wspomnę... Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 15:02 a000000 napisała: zy tak samo jak i ja, gdy widziałam penisa na krzyżu? Albo aktorkę "robiącą lo > da" figurze JPII? > Albo słuchająca, że kler to pedofile? Że o odpowiedzialności za inkwizycję nie > wspomnę... Oczywiscie ze mozesz byc oburzona na penisa na krzyzu, ja tez bylam. Ale to nie zmienia faktu, ze palenie ksiazek jest glupie i sie jednoznacznie zle kojarzy. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 16:44 maria421 napisała: > Ale to nie zmienia faktu, ze palenie ksiazek jest glupie i sie jednoznacznie zl > e kojarzy. to, że źle się kojarzy nie oznacza, że wszelkie barachło jest na tyle cenne że należy je ochraniać. Owszem, są pozycje godne ochrony, ale nie wszystkie . Dla mnie, Harry Potter jest pozycją mającą na celu walkę z chrześcijaństwem. Autorka nawet się z tym nie kryła. Powiedziała, że jej bohater zastąpi dzieciom jakiegoś tam Jezusa... Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 16:51 a000000 napisała: > to, że źle się kojarzy nie oznacza, że wszelkie barachło jest na tyle cenne że > należy je ochraniać. > Owszem, są pozycje godne ochrony, ale nie wszystkie . > Dla mnie, Harry Potter jest pozycją mającą na celu walkę z chrześcijaństwem. Au > torka nawet się z tym nie kryła. Powiedziała, że jej bohater zastąpi dzieciom j > akiegoś tam Jezusa... Mozna ksiazki bojkotowac, nie trzeba ich palic. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 19:52 maria421 napisała: > Mozna ksiazki bojkotowac, nie trzeba ich palic. też tak uważam.... choć niektóre należałoby spalić. Bo są siewcami zła. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 20:31 > też tak uważam.... choć niektóre należałoby spalić. Bo są siewcami zła. Ciekawe, które? Nota bene, naziści właśnie dlatego palili różne książki: bo uważali, że sieją złe wartości. Naprawdę podpisujesz się pod takim myśleniem? Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 01.04.19, 20:34 stephen_s napisał: > > też tak uważam.... choć niektóre należałoby spalić. Bo są siewcami zła. > > Ciekawe, które? > > Nota bene, naziści właśnie dlatego palili różne książki: bo uważali, że sieją z > łe wartości. Naprawdę podpisujesz się pod takim myśleniem? A publicznie podrzec można? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 20:42 > A publicznie podrzec można? Ja osobiście nie mam zdania, czy powinno się za to karać, czy nie. Czysto subiektywnie nie podobało mi się to, zresztą ogólnie za Nergalem nie przepadam. Natomiast uważam, że jeśli ciągamy po sądach (dość długo) Nergala za podarcie Biblii na (przypominam) zamkniętym koncercie, albo skazujemy Dodę za otwarcie powiedzenie, co sądzi o religii, to też należy ścigać księdza, który pali w ognisku, publicznie, symboli innej religii. Poza aspektem prawnym zaś bardziej po prostu szokuje mnie, co swoim wiernym do głowy kładą tacy księża. Wciskanie ludziom, że hinduizm to jakieś niewarte szacunku "pogaństwo" z "bożkami", które zasługują na spalenie... w dodatku wiązanie tej religii z magią i okultyzmem... to jest taka totalna ignorancja, że aż płakać się chce. Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 01.04.19, 20:59 stephen_s napisał: > > A publicznie podrzec można? > > Ja osobiście nie mam zdania, czy powinno się za to karać, czy nie. Czysto subie > ktywnie nie podobało mi się to, zresztą ogólnie za Nergalem nie przepadam. Nato > miast uważam, że jeśli ciągamy po sądach (dość długo) Nergala za podarcie Bibli > i na (przypominam) zamkniętym koncercie, albo skazujemy Dodę za otwarcie powied > zenie, co sądzi o religii, to też należy ścigać księdza, który pali w ognisku, > publicznie, symboli innej religii. Ok, mamy constans. > > Poza aspektem prawnym zaś bardziej po prostu szokuje mnie, co swoim wiernym do > głowy kładą tacy księża. Wciskanie ludziom, że hinduizm to jakieś niewarte szac > unku "pogaństwo" z "bożkami", I przykazanie. które zasługują na spalenie... Byc może forma na wyrost ale w świetle 1 przykazania dla katolików - na wyrzucenie. w dodatku wiązanie > tej religii z magią i okultyzmem... to jest taka totalna ignorancja, że aż pła > kać się chce. Aż tak bym nie histeryzowała. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 20:41 stephen_s napisał: > Nota bene, naziści właśnie dlatego palili różne książki: bo uważali, że sieją z > łe wartości. Naprawdę podpisujesz się pod takim myśleniem? Ja tez uwazam ze niektore ksiazki nadaja sie na makulature, z recyclingu jest pozytek, z palenia tylko szkoda dla srodowiska, ale to ja sama chce decydowac jaka ksiazke wyrzucic na makulature. Nikt za mnie tego robic nie moze. Mam ciagle w pamieci marsz kobiet w czadorach w Teheranie domagajacych sie smierci Rushdiego za "Szatanskie wersety", za ksiazke ktorej one nigdy nie czytaly. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 20:45 > Mam ciagle w pamieci marsz kobiet w czadorach w Teheranie domagajacych sie smierci Rushdiego za "Szatanskie wersety", za ksiazke ktorej one nigdy nie czytaly. No to tu masz to samo w Polsce. A pamiętasz, jak pod koniec lat 90tych dokonano publicznego zniszczenia komiksu "Maus" Arta Spiegelmana? Też zrobili to ludzie, którzy zapewne w ogóle tego komiksu nie przeczytali... Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 20:49 stephen_s napisał: > No to tu masz to samo w Polsce. A pamiętasz, jak pod koniec lat 90tych dokonano > publicznego zniszczenia komiksu "Maus" Arta Spiegelmana? Też zrobili to ludzie > , którzy zapewne w ogóle tego komiksu nie przeczytali... To nie jest "to samo", w Polsce nikt sie nie domagal smierci zadnego autora. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 21:17 > To nie jest "to samo", w Polsce nikt sie nie domagal smierci zadnego autora. To fakt, ale mechanizm jest ten sam. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 22:24 maria421 napisała: > Ja tez uwazam ze niektore ksiazki nadaja sie na makulature, z recyclingu jest p > ozytek, z palenia tylko szkoda dla srodowiska, ale to ja sama chce decydowac ja > ka ksiazke wyrzucic na makulature. Nikt za mnie tego robic nie moze. masz rację. Palenie to takie symboliczne średniowiecze. Dlatego trudno mi uwierzyć, że księża rzeczywiście palili przedmioty. > > Mam ciagle w pamieci marsz kobiet w czadorach w Teheranie domagajacych sie smie > rci Rushdiego za "Szatanskie wersety", za ksiazke ktorej one nigdy nie czytaly. czytałam. Przedziwna pozycja.... dla mnie nic bluźnierczego, no ale nie mam wrażliwości islamisty. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 22:18 stephen_s napisał: > > też tak uważam.... choć niektóre należałoby spalić. Bo są siewcami zła. > > Ciekawe, które? Mein Kampf. I inne gloryfikujące przemoc czy nienawiść. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 18:02 > Dla mnie, Harry Potter jest pozycją mającą na celu walkę z chrześcijaństwem. ?????????????????????????????????? Azerio, czy Ci do reszty odbiło???????????????? Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 18:21 stephen_s napisał: > > Dla mnie, Harry Potter jest pozycją mającą na celu walkę z chrześcijaństw > em. > > ?????????????????????????????????? Azerio, czy Ci do reszty odbiło????????????? > ??? Ja jestem ciekawa czy Azerka choc jeden tom "Harry Pottera" czytala. Ja, przyznaje, nie czytalam zadnego, kiedys w samolocie widzialam jakis film, ktory uznalam za strasznie nudny, wiec innych z Harry Potterem nie ogladalam. Nie moj gust. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 18:45 Ja za Potterem specjalnie nie przepadam - tym niemniej te wszystkie twierdzenia, że te książki uczą dzieci okultyzmu, to jakiś kompletny nonsens. Przypominają mi się ludzie, którzy potrafili doszukać się promocji magii oraz innych bluźnierstw nawet u Tolkiena czy C.S. Lewisa... W każdym razie, bardzo bym chciał zobaczyć źródło cytatu z Rowling, jakoby chciałaby ona, by Harry Potter zastąpił Jezusa. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 01.04.19, 19:14 stephen_s napisał: > W każdym razie, bardzo bym chciał zobaczyć źródło cytatu z Rowling, jakoby chci > ałaby ona, by Harry Potter zastąpił Jezusa. Rowlin mowi ze jest wierzaca i chodzi do kosciola : yes, I believe. And yes, I go to the church. A protestant church here in Edinburgh (Wikipedia) Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 19:58 maria421 napisała: > Ja jestem ciekawa czy Azerka choc jeden tom "Harry Pottera" czytala. > nie, nie czytała i nie zamierza..... Za to filmy widziała.... a także dawno temu, zdaje się po drugiej czy trzeciej książce, w TV był z autorką obszerny wywiad, o jej życiu, o książce, o treści książki, o motywacji napisania.... Od wtedy opinia moja jest negatywna. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 20:32 I co takiego usłyszałaś od J.K. Rowling, że masz negatywną opinię? Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 19:53 stephen_s napisał: > ?????????????????????????????????? Azerio, czy Ci do reszty odbiło????????????? > ??? dziecko drogie! czy Ty nie potrafisz przyjąć do wiadomości MOJEJ opinii bez obrażania? Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 20:33 > dziecko drogie! czy Ty nie potrafisz przyjąć do wiadomości MOJEJ opinii bez obrażania? Przepraszam, ale pewnych rzeczy nie da się skomentować inaczej, niż okrzykiem przerażenia. I czekam na źródło cytatu, że Rowling chce zastąpić Chrystusa Harrym Potterem. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 01.04.19, 22:16 stephen_s napisał: > I czekam na źródło cytatu, że Rowling chce zastąpić Chrystusa Harrym Potterem. nie czekaj... to było tak dawno, że nie pamiętam już gdzie szukać. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 01.04.19, 22:54 Acha, czyli nie pamiętasz, ale wiesz, że było. Jasne, brzmi to wiarygodnie. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 02.04.19, 08:45 stephen_s napisał: > Acha, czyli nie pamiętasz, ale wiesz, że było. Jasne, brzmi to wiarygodnie. Tak, nie pamiętam gdzie to było, ale pamiętam CO to było, gdyż mną wstrząsnęło ze zdumienia. Oto nowa forma walki z chrześcijaństwem!!! Ateizm dobiera się do dzieci. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 02.04.19, 08:54 a000000 napisała: > Tak, nie pamiętam gdzie to było, ale pamiętam CO to było, gdyż mną wstrząsnęło > ze zdumienia. Oto nowa forma walki z chrześcijaństwem!!! Ateizm dobiera się do > dzieci. Azerko, autorka "Harry Pottera" jest wierzaca chrzescijanka , czlonkiem kosciola protestanckiego w Edynburgu, wiec z pewnoscia nie moglas slyszec od niej tego, co piszesz ze slyszalas. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 02.04.19, 15:25 maria421 napisała: > Azerko, autorka "Harry Pottera" jest wierzaca chrzescijanka , czlonkiem kosciol > a protestanckiego w Edynburgu, wiec z pewnoscia nie moglas slyszec od niej tego > , co piszesz ze slyszalas. to było dawno, opowiadała jak doszło do tego, że zabrała się za pisanie.... otóż aby udowodnić mężowi z którym się rozwiodła, że jest coś warta. Kurzypielec zostawił ją z dzieckiem bez środków do życia, upokorzoną i bez dachu nad głową.... Być może, że aktualnie jest prawą protestantką... ale wówczas było inaczej.... była zbuntowana i pełna żalu... podobno nawet wpadła w depresję. Ale czy wówczas mówiła, że postanowiła dać dzieciom nowego idola to nie pamiętam. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 02.04.19, 17:24 Ale wiesz, że to, co napisałaś powyżej, nijak ma się do zadanego pytania? Odpowiedz Link
wkkr Re: Ognisko 02.04.19, 10:16 azerko Stokroć więcej dzieci odejdzie od kościoła z powodu ukrywania przez biskupów pedofilskich ekscesów księży niż z dlatego ze przeczytało książkę od dzieciaku czarodzieju. Odpowiedz Link
astra18 Re: Ognisko 02.04.19, 10:20 wkkr napisał: > azerko > Stokroć więcej dzieci odejdzie od kościoła z powodu ukrywania przez biskupów pe > dofilskich ekscesów księży niż z dlatego ze przeczytało książkę od dzieciaku cz > arodzieju. > No tak, bo do kościoła przychodzi się dla księdza... Odpowiedz Link
wkkr Re: Ognisko 03.04.19, 06:59 Nie dla księdza, ale jeśli msze odprawia hipokryta który na plebanii ma konkubinę a z nią trojkę dzieci i w czasie kazania opowiada jakie to złe jest życie bez ślubu to młodzież po prostu wychodzi i już więcej nie wraca. Naprawdę, więcej ludzi do Kościoła zniechęcają księża niż jakieś tam bajeczki o czarodziejach. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 02.04.19, 15:38 wkkr napisał: > azerko > Stokroć więcej dzieci odejdzie od kościoła z powodu ukrywania przez biskupów pe > dofilskich ekscesów księży niż z dlatego ze przeczytało książkę od dzieciaku cz > arodzieju. > zapewne tak będzie, bo człowiek utożsamia kościół z Bogiem. I gdy widzi jak podły ksiądz maca dziecko, lub głupi ksiądz pali w ognisku fetysze - odchodzi od Boga. Ci księża którzy palili te fetysze pokazali, że sami wierzą w czary i gusła - bo pośrednio przyznali że jakieś przedmioty mają związek z magią.... DURNOTA!!! Przedmioty to przedmioty...... a zły wchodzi w człowieka nie w przedmioty.... i to tylko wówczas, gdy człowiek tego złego do siebie zaprosi.... dlatego okultyzm jest taki niebezpieczny. Harry Potter gloryfikuje okultyzm, więc MOIM zdaniem nie jest to lektura którą warto polecać. Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 02.04.19, 17:25 > Harry Potter gloryfikuje okultyzm, więc MOIM zdaniem nie jest to lektura którą warto polecać. Gdzie HP gloryfikuje okultyzm??????????? Dzieciaki latające na miotłach i rzucające czary różdżkami to jest okultyzm????????? Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 02.04.19, 20:55 stephen_s napisał: > > Harry Potter gloryfikuje okultyzm, więc MOIM zdaniem nie jest to lektura > którą warto polecać. > > Gdzie HP gloryfikuje okultyzm??????????? Dzieciaki latające na miotłach i rzuca > jące czary różdżkami to jest okultyzm????????? w zakres terminu "okultyzm" wchodzi magia. Wypisz wymaluj owe dzieciaki na miotłach i czarowanie różdżkami.... Odpowiedz Link
stephen_s Re: Ognisko 02.04.19, 21:03 > w zakres terminu "okultyzm" wchodzi magia. Wypisz wymaluj owe dzieciaki na miotłach i czarowanie różdżkami.... Rozumiem, że w takim razie cała literatura fantasy jest szkodliwa? Albo też baśnie? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Ognisko 03.04.19, 00:29 Palenie książek właściwie nie jest godne żadnej dyskusji, ten wątek pokazuje jednak znamienne cechy tego forum. Temat niby daleki od Pisu, a 100% debilizmów zostało wysączone tu jak zwykle z tych samych klawiatur...🤮 Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 03.04.19, 09:22 stephen_s napisał: > Rozumiem, że w takim razie cała literatura fantasy jest szkodliwa? Albo też baś > nie? skierowana do dzieci TAK, jest szkodliwa. Skierowana do dorosłych - już niekoniecznie. Dorosły potrafi oddzielić bajkę od reala.... dziecko nie potrafi. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 03.04.19, 11:48 Azerko, dziecko potrzebuje bajki, potrzebuje wiary w sw. Mikolaja, to rozbudza jego fantazje. Nie badz jak ci nadgorliwi , ktorzy chca wyeliminowac np. "Czerwonego kapturka" ze wzgledu na "drastyczne" sceny jak wilk pozarl babcie, a potem go mysliwy zastrzelil. Wszyscy sie na tym wychowalismy. Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 03.04.19, 12:26 maria421 napisała: > Azerko, dziecko potrzebuje bajki, potrzebuje wiary w sw. Mikolaja, to rozbudza > jego fantazje. Nie badz jak ci nadgorliwi , ktorzy chca wyeliminowac np. "Czerw > onego kapturka" ze wzgledu na "drastyczne" sceny jak wilk pozarl babcie, a pote > m go mysliwy zastrzelil. > > Wszyscy sie na tym wychowalismy. wiem. I nie jestem nadgorliwcem. A wychowanie dziecka to ciężka praca i wielka odpowiedzialność..... Takie będą rzeczypospolite jakie dzieci chowanie. > > Odpowiedz Link
wkkr Re: Ognisko 03.04.19, 12:51 Bajki dla dzieci pełne są skrzatów, wróżek, czarownic, smoków itd. Sugerujesz że są to rzeczy szkodliwe? === Szkodliwy to jest infantylizm z jakim wiarę w Boga taktują księża. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 03.04.19, 08:34 a000000 napisała: > w zakres terminu "okultyzm" wchodzi magia. Wypisz wymaluj owe dzieciaki na miot > łach i czarowanie różdżkami.... Wobec tego nalezaloby nie dawac dzieciom zadnej bajki w ktorej jest mowa o czarach, np. "Spiacej krolewny". Odpowiedz Link
a000000 Re: Ognisko 03.04.19, 09:28 maria421 napisała: > Wobec tego nalezaloby nie dawac dzieciom zadnej bajki w ktorej jest mowa o czar > ach, np. "Spiacej krolewny". Jest to bardzo śliska sprawa.... w takich bajeczkach najważniejsze jest przesłanie wychowawcze - opis pojęcia dobra i zła i teza, że dobro zwycięża.... Ale te sytuacje z wróżkami czy czarownikami wymagają dodatkowego wyjaśniania przez osobę dorosłą. Wiem co mówię, bo przerabiałam to na własnej skórze.... ciężko było bo dziecko świat odbiera dosłownie. Odpowiedz Link
wkkr Re: Ognisko 03.04.19, 12:53 Najważniejsze przesłanie wychowawcze dla współczesnych dzieci to "trzymaj się od księdza z daleka bo to diabeł wcielony jest". Dziwię się że nie ma jeszcze bajek o złych księżach pedofilach. Taka bajka nie jedno dziecko by uratowała. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ognisko 04.04.19, 11:30 Prymas Polski, abp Wojciech Polak. - Uważam, że wydarzenie, jakie miało miejsce w jednej z gdańskich parafii na zakończenie wielkopostnych rekolekcji, było nie tylko niefortunne, ale wręcz gorszące - pisze abp Wojciech Polak w wypowiedzi przesłanej KAI. Prymas dodaje, że "książek się nie pali, książki się czyta i z ich treścią, także w sposób krytyczny, dyskutuje się" Odpowiedz Link
stephen_s Hołownia o sprawie 01.04.19, 22:53 Polecam: www.facebook.com/szymonholowniaoficjalny/posts/1273847026073419 Odpowiedz Link
maria421 Re: Hołownia o sprawie 02.04.19, 10:22 stephen_s napisał: > Polecam: > > www.facebook.com/szymonholowniaoficjalny/posts/1273847026073419 Walka z magią, którą oglądamy na tych zdjęciach to magia, tyle że a rebours. Ktoś - jak rozumiem - trzymał jakieś przedmioty w przekonaniu, że one zostały w magiczny sposób poświęcone jakimś bożkom, więc teraz my je spalimy, żeby ten wgrany do nich magiczny faktor wyparował Nic dodac, nic ujac. Odpowiedz Link
wkkr Re: Ognisko 02.04.19, 07:39 Gdyby księża poważnie traktowali walkę z gusłami i zabobonami to w pierwszej kolejności wywalili by z kościołów relikwie i zabronili by otaczania kultem obrazy i figury. Zniknęły by z liturgii takie obrzędy jak np. liturgia światła czy adoracja krzyża a także świecenie pokarmów. Choinka powinna zostać zakazana. ==== Kościół zwalcza tylko gusła niekościelne..... Odpowiedz Link