Dodaj do ulubionych

Wirtualny cmentarz

16.12.06, 10:00
W Sieci pojawił się pierwszy cmentarz. I nie jest to bynajmniej cmentarz
poświęcony stronom internetowym, czy komputerom, ale ludziom i zwierzętom. Co
sądzicie o tym pomyśle, który wzbudza podobno wiele kontrowersji? Przed
wyrażeniem opinii warto sobie obejrzeć to miejsce w Sieci:
www.wirtualnycmentarz.pl/
Niektórzy "zapalają" na forach internetowych wirtualne świeczki [i] ku pamięci
zmarłych. W porównaniu z tym dość prymitywnym sposobem taki wirtualny cmentarz
stanowi znaczący postęp. Ma tylko jedną drobną wadę. Za postawienie znicza
trzeba zapłacić. Ale jeśli paradoksalnie dzięki temu ten dowód pamięci wydaje
mi się bardziej wiarygodny. :-))
Obserwuj wątek
    • ernest_pinch Re: Wirtualny cmentarz 16.12.06, 11:39
      Swieczek po forach "nie pale" i nie bede palil. Do cmentarza wirtualnego mam
      ambiwalentny stosunek; z jednej strony jak tam zajrzalem skojarzyl mi sie
      graficznie z grami typu "klejkowatymi" typu: doom, quake, wolfstein. Ale z
      drugiej strony przeciez moze byc tak, ze ktos nie moze wyjsc na powietrze bo
      lezy w domu/szpitalu lub jest daleko a czuje potrzebe "zajrzenia" i zapalenia
      swieczki.
      Twoja kwestie oplacenia rozwiazalbym w ten sposob, ze swieczke moznaby zapaplic
      po wplynieciu keszu na podane konto.....
      Podsumowujac, wirtualny cmentarz jawi mi sie ok - jako baza osob zmarlych;
      odnosnie roli "cmentarza" jest (dla osob zdrowych) tak jakis "niehalo"
      • roman_j Re: Wirtualny cmentarz 16.12.06, 14:57
        Ja też mam ambiwalentne uczucia, ale po obejrzeniu tej strony raczej ten pomysł
        w moich oczach zyskał niż stracił, bo spodziewałem się dużo bardziej prymitywnej
        grafiki. Teraz przyszło mi do głowy, że takie miejsce może służyć ludziom,
        którzy z różnych względów nie mogą odwiedzić grobów najbliższych, na przykład są
        na stałe za granicą, a chcą mieć możliwość choćby takiego wirtualnego
        wspomnienia. W artykule, który opisywał tę stronę, był też podany inny przykład.
        Ktoś nie ma grobu, bo zażyczył sobie, żeby ciało spalono, a jego prochy
        rozsypano. Oczywiście można wtedy postawić na realnym cmentarzu grób
        symboliczny, ale skoro i tak ma on być tylko pamiątka po zmarłym, a nie miejscem
        złożenia ciała, to dlaczego nie postawić go w wirtualnej rzeczywistości? Summa
        summarum pomysł oceniam raczej pozytywnie, choć na razie raczej z niego nie
        skorzystam dla upamiętnienia tam moich bliskich zmarłych. Chyba, że tych, którzy
        już grobów nie mają, bo do dziś się nie zachowały. Ale nad tym jeszcze się
        zastanowię. :-))
        • ernest_pinch Re: Wirtualny cmentarz 16.12.06, 23:22
          "Polazilem" troche po tym cmentarzu i sam juz nie wiem. Bo jesli bedzie to taka
          komercja ze ktos "postawi" nagrobek jakiejs slawnej osobie (chociaz nie wiem czy
          regulamin tego nie wyklucza) i "odwiedzajacy" zaczna palic swieczki masowo, to
          traci to komercyjna szopka. Z drugiej strony kazdy "realny" cmentarz moglby
          posiadac swoja domene, gdzie przy tradycyjnym pochowku istnialaby mozliwosc
          dopisania wirtualnej kwatery. Sam nie chcialbym miec takowej.
          • roman_j Re: Wirtualny cmentarz 17.12.06, 09:00
            ernest_pinch napisał:

> "Polazilem" troche po tym cmentarzu i sam juz nie wiem. Bo jesli bedzie to
            > taka komercja ze ktos "postawi" nagrobek jakiejs slawnej osobie (chociaz nie
            > wiem czy regulamin tego nie wyklucza) i "odwiedzajacy" zaczna palic swieczki
            > masowo, to traci to komercyjna szopka.

Nie wiem, czy w regulaminie coś na ten temat jest zapisane, ale myślę, że jak
            zawsze w przypadku zupełnie nowych pomysłów działalności w Sieci zasady
            funkcjonowania będą modyfikowane w trakcie. Wszak "Leges bonae ex malis moribus
            procreantur" (dobre ustawy rodzą się ze złych obyczajów). :-))

> Z drugiej strony kazdy "realny" cmentarz moglby posiadac swoja domene, gdzie
            > przy tradycyjnym pochowku istnialaby mozliwosc dopisania wirtualnej kwatery.

Nierealne. Każdy cmentarz, czyli nawet taki mały, wiejski, parafialny. Małe
            szanse. Ale są już w sieci obecne rzeczywiste cmentarze. Na przykład w Szczecinie:
            cmentarze.szczecin.pl/
            Na tej stronie znajduje się również wyszukiwarka kwater. Świeczki co prawda nie
            można zapalić, ale można sprawdzić, gdzie jakiś grób się znajduje. :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka