Dodaj do ulubionych

Dzien bez samochodu?

22.09.08, 22:30
Podobno dzis byl (tak uslyszalem w radiu jadac sobie rano samochodem) "dzien bez samochodu". Nie wiem, czy to malpowanie Bruskeli, czy "akcja" ekologow. Dla mnie oglaszanie tego typu dnia jest pozbawione wiekszego sensu. Bo jaka alternatywa w zamian np. w takim Plocku? Metra tu nie ma, sciezki rowerowe to przyklad karykaturalnej inwestycji. Taki dzien bez samochodu porownalbym do apelu o zmniejszenie czestotliwosci zmieniania bielizny "no bo ludzie beda mniej prali i mniej zatruwali srodowisko".
Na obecnym etapie rozwoju cywilizacyjnego Polski wolalbym akcje "Stop kopciuchom", w ktorej odpowiednie sluzby dokonalyby kontroli emisji spalin, skutecznie eliminujac z ruchu drogowego kopcace szroty.
A jezeli nasladuje sie rzeczywiscie Bruksele, to wolalbym nasladownictwo sytuacji, ktore sam widzialem, czyli remonty nawierzchni drogowej w okolicach polnocy :-)
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Dzien bez samochodu? 22.09.08, 23:20
      Bez samochodu = wyjśc z domu pół godziny wcześniej, a przedtem 5 minut dłużej
      używać suszarki. Wczesne wstawanie szkodzi mi na urodę ;)
    • roman_j Re: Dzien bez samochodu? 23.09.08, 08:46
      O ile sama idea skłaniania ludzi do przesiadki z samochodów do komunikacji
      miejskiej lub na rowery wydaje mi się zacna, to ogłaszanie w tym celu dnia bez
      samochodu jest według mnie pomysłem poronionym. Jedyny skutek tego dnia jest
      taki, że sama idea zostaje ośmieszona. Tu potrzebne są działania systemowe:
      podniesienie jakości komunikacji miejskiej, budowa ścieżek rowerowych, parkingów
      "park and go" i wielu innych rzeczy. Ogłaszanie dnia bez samochodu bez tej
      infrastruktury jest równie sensowne, jak ogłoszenie w Płocku dnia bez mostu i
      skłanianie ludzi do pokonywania Wisły wpław, łódkami
      czy w inny dowolnie wybrany sposób. Podobnie sensowne jest ogłaszanie np. dnia
      bez papierosa: palacze nałogowi i tak będą palić, a niepalący i tak nie palą.
      Mam propozycję jeszcze kilku takich sensownych dni: Dzień Bez Puszczania Bąków,
      Dzień Bez Śniadania, Dzień Bez Seksu, Dzień Bez Kąpieli, Dzień Bez Majtek, itp.
      itd. Każdy z nich da się sensownie uzasadnić. ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka