Gość: marta IP: *.static.tpgi.com.au 20.04.09, 11:58 :) mam pytanie czy jest mozliwa praca dla kogos kto nie zna polskiego, ale za to zna angielski i np.postugalski??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dfdsa Re: praca dla obcokrajowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 12:31 Moim zdaniem, tak. Np. w miedzynarodowych korporacjach pracuja osoby nie mowiace po polsku. Nie wiem tylko czy sa zatrudniane tu na miejscu, czy przenoszone w ramach firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
allerune Re: praca dla obcokrajowca 21.04.09, 12:17 jest to możliwe na wyższych stanowiskach, nie wiem o jakie stanowisko Tobie chodzi, ale zwykły developer może mieć problemy, nie z samą pracą, ale głównie z życiem firmy Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert.powermedia Re: praca dla obcokrajowca 28.04.09, 08:41 Witam, znajomość drugiego języka obcego obok języka angielskiego (zwłaszcza urzędowego w Unii Europejskiej) jest z pewnością atutem na rynku pracy. W naszej pracy coraz częściej zgłaszają się do nas kandydaci z branży IT, którzy albo rozważają pracę w Polsce albo już przebywają w naszym kraju i chcą zmienić pracę. Z tym tematem bezpośrednio również wiążą się kwestie pozwolenia na pracę w Polsce, którego warunki uzyskania są odmienne dla obywateli UE i inne dla pozostałych państw – chodzi tutaj o czas, który jest potrzebny na zrealizowanie wszystkich formalności. W przypadku małej lub w ogóle nieznajomości języka polskiego ważna jest biegła znajomość języka angielskiego - głównie w kontekście komunikacji z innymi pracownikami firmy. Osoby takie powinny szukać zatrudnienia w dużych firmach i koncernach, gdzie częściej spotkać można się ze stanowiskami na których zatrudnione osoby pracują wyłącznie w języku angielskim, np. w kontaktach z klientem firmy. Należy oczywiście pamiętać, że podstawą w ocenie kandydata są jednak wciąż umiejętności techniczne. Pozdrawiam Kamila Rojek Młodsza specjalistka ds. rekrutacji Power Media S.A. Odpowiedz Link Zgłoś