beduinka 08.06.04, 13:39 Stwórzmy ranking. Oto moje typy: 1) Ghassan Kanafani 2) Nadżib Mahfuz 3) Jusuf Idris 4) Amil Habibi czyli mieszanka palestyńsko-egipska :)))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolek Re: ULUBIONY PISARZ ARABSKI 08.06.04, 14:10 a u mnie na pierwszym miejscu: NADZIB MAHFUZ a potem dlugo nic, bo ciezko mi zdecydowac :O) choc taki EMILEK HABIBI tez by zasluzyl na wysokie miejsce :O) _______________________________________ community.webshots.com/user/jolamalcher jolamalcher.fotopages.com Odpowiedz Link
jurny_jerzy Re: ULUBIONY PISARZ ARABSKI 12.10.04, 00:28 Hmmm, to tak (rozumiem ze chodzi o proze, bo o poezji jest inny topik) - z dawnych: 1. Ibn Hazm (proandaluzyjskie zboczenie) ;)) 2. Al-Dzahiz (wielka postac, ktorej przedstawiac chyba nie trzeba) 3. Al-Hamadhani - porywajace makamy, ktore lepiej czytac po arabsku, bo sa nieprzetlumaczalne choc p. Danecki zrobil co mogl. ;)) 4. Al-Ghazali - "Munqidh min ad-dalal" to po prostu perla (hm, jak by to przelozyc na polski: "Ten, ktory wyprowadza z bledu"... ;) ). 5. Ibn 'Arabi - oszalamiajace monumentalnoscia "Futuhat Makkiyya" ze wspolczesnych wlasciwie jedynie Taha Husayn (Mahfuza jakos nie lubie, przyznam sie), ciekawy jest rowniez (a raczej byl, bo teraz radykalnie zmienil front i przystal do fundamentalistow) Algierczyk Tahar Wattar, ktorego chciano zabic za uchodzaca za wywrotowa ksiazke "Wstrzas" ("Az-Zilzal") Odpowiedz Link