Dodaj do ulubionych

Planete i Gnała

20.03.05, 01:35
Bardzo lubie kanal Planete , jenym z moich ulubionych jest cykl "Barwy
ziemii" , kazdy odcinek przedstawia dwie historie.
Dzis miedzy innymi bylo o Gnaula czy Gnała ( nie mam pojecia jak to sie
pisze), spolecznosci wywodzacej sie z gwatemalskich i sudanskich niewolnikow,
obecnie mieszkajacych w Maroku. Jest to grupa leczaca za pomoca muzyki i
piesni spiewanych w jakims dawnym jezyku z ich rodzinnych stron, ponoc
szczegolnie sa pomocni w przypadku odczyniania urokow.
Ciekawi mnie czy osoby podrozujace mniej utartymi szlakami , tzn. nie typowo
turystycznymi , mam tu w szczegolnosci na mysli Gaje i Beduinke , zetknely sie
z tymi ludzmi i ich rytualami ?
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: Planete i Gnała 20.03.05, 01:44
      neferett napisała:

> Bardzo lubie kanal Planete , jenym z moich ulubionych jest cykl "Barwy
      > ziemii" , kazdy odcinek przedstawia dwie historie.
      > Dzis miedzy innymi bylo o Gnaula czy Gnała ( nie mam pojecia jak to sie
      > pisze), spolecznosci wywodzacej sie z gwatemalskich i sudanskich niewolnikow,
      > obecnie mieszkajacych w Maroku. Jest to grupa leczaca za pomoca muzyki i
      > piesni spiewanych w jakims dawnym jezyku z ich rodzinnych stron, ponoc
      > szczegolnie sa pomocni w przypadku odczyniania urokow.
      > Ciekawi mnie czy osoby podrozujace mniej utartymi szlakami , tzn. nie typowo
      > turystycznymi , mam tu w szczegolnosci na mysli Gaje i Beduinke , zetknely sie
      > z tymi ludzmi i ich rytualami ?

pierwszy raz słyszę
      nie spotkałam się, ale właśnie skończyłam oglądać "Egzorcystę" :)))
      • neferett Re: Planete i Gnała 20.03.05, 13:08
        Oni chyba sa odpowiednikiem naszego "placebo" i terapeuty , przychodza do nich
        ludzie , ktorym tradycyjna medycyna nie jest w stanie pomoc , stracili nadzieje
        i chec do zycia , cierpia na depresje czasto tlumacza to sobie , rzuconym urokiem.
        Kiedy zbierze sie grupa "pacjentow" , na tarasie domu jednego z muzykow ,
        zaczyna sie : zespol gra i spiewa ( w jakims starym , prawie nie rozumianym juz
        jezyku) a kaplanka ( czesto zona muzyka) tanczy, prawie wpadajac w trans.
        Nie stosuja jakis czarow , dziwacznych obrzedow rodem z woo-doo , wszyscy sa
        muzulmanami.Nawet nasi lekarze nie lekcewarza roli jaka w leczeniu pacjenta
        odgrywa nadzieja , wiara w wyzdrowienie i mocna chec zycia.
        Wypowiadalo sie pare kobiet i np. jedna mowi , ze od smierci swej matki , caly
        czas chorowala ale gnala jej pomogli i teraz czuje sie dobrze. Na raka to ich
        muzyka pewnie nie zadziala ale na depresje i inne choroby duszy, czemu nie .
        U nas by sie taka ekipa przydala , jako dobra alternatywa dla Xanaxu czy
        Prozacu :)
        • hela1 Re: Planete i Gnała 20.03.05, 23:21
          Jest jeszcze issaua.
          Gnawa to teraz glownie muzyka. Widzialam grupki kilkuosobowe grajace na
          ulicach, na soukach. Muzyka fascynujaca, porywajaca, transowa, z uzyciem
          bebnow, kastanietopodobnych grzechotek, fujarek i kontrabasu.
          Zapytalam sie zrodla, zrodlo powiedzialo, ze widzialo seans, ktory doprowadzil
          do uzdrowienia, przypominalo to seans egzorcysty. Najwiekszym osrodkiem
          gnawistow jest Marakesz, tam byl w przeszlosci jeden z najwiekszych w Afryce
          Polnocnej targow niewolnikow.
          Zrodlo zostalo samo kiedys uzdrowione przez gnawiste. Wpadl jako dziecko na
          rozzazony grill i bardzo sie oparzyl. Rany nie chcialy sie przez lata goic. Az
          kiedys gnawa zobaczyl te rany i dal mu masc. Zadzialala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka