Dodaj do ulubionych

Witam, mam pytanie

15.05.06, 23:08
...nie wiem czy to prawda czy zwyczajne pomówienia, przyszłam do Was ponieważ
wydaje mi się, że powinniście coś na ten temat wiedzieć, a ja zakochana od
niedawna w Egipcie i świecie Arabskim chciałabym wiedzieć więcej niż wiem do
tej pory.
Pytanie może wydać się dziwne, ale to tylko wynik tego, że sama byłam mocno
zaskoczona gdy usłyszałam tę teorię. A więc, czy to prawda, że w krajach
arabskich wśród mężczyzn istnieje powiedzenie mniej więcej tej treści:
"Kobieta służy do rodzenia dzieci, prawdziwą przyjemność mężczyźnie może dać
tylko inny męźczyzna."

I co?
Sama nie wiem co o tym myśleć...
Gdy to usłyszałam przypomniały mi się wszystkie fragmenty w przeczytanych
książkach, które mówiły o związkach homoseksualnych między meżczyznami w
krajach arabskich, ale mimo wszystko powiedzenie to trochę mnie zaskoczyło.

p.s. moze komuś się to nie spodoba lub przeciwnie, nie mam nic przeciwko
takim związkom, zaskoczyła mnie tylko hmmm... brutalnosć?? tego powiedzenia.
Obserwuj wątek
    • kkaminska Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 09:01
      Nie wiem gdzie to uslyszalas ale tutaj (czyli w Egipcie) homoseksualizm jest
      bardzo tepiony i zle widziany.Wiekszosc osob uwaza to za anomalie i ostre zboczenie.
      A oni kochaja kobiety nie tylko dlatego , ze daja im dzieci ;)
      • dalenne Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 09:08
        Ha! No i właśnie dlatego BARDZO mnie to zdziwiło, a usłyszałam to od osoby,
        która interesuje się krajami arabskimi i ich kulturą.
        Ja również zauważyłam, ze w Egipcie nie ma tolerancji dla homoseksualizmu, gdy
        rozmawiałam o tym ze znajomym Egipcjaninem stwierdził on wręcz, że wcale go u
        nich nie ma, a jeżeli spotka kogoś takiego to mógłby mu zrobić coś bardzo złego.

Właśnie dlatego, że spotkałam się tam wręcz z kultem kobiety bardzo zdziwiło
        mnie to co usłyszałam, a ze znajomym nie chciałam się kłócić nie mając
        argumentów :)
        • arytmia6969 Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 09:17
          SpotkaŁam się z takim stwierdzeniem na innym forum kiedyśtam i też byŁam w
          szoku,zwŁaszcza,że w żartach powiedziaŁam kiedyś do swojego egipskiego
          kolegi,że niech już przestanie mnie ciągle zaczepiać,wokóŁ tylu mężczyzn:)na co
          facet stwierdziŁ,że jest MuzuŁmaninem i takie coś w ogóle odpada.Więc moim
          zdaniem na pewno są geje i lesbijki w Egipcie-chyba jak wszędzie zresztą,ale z
          tego co wiem-to homoseksualiści są tam tępieni.A zwyczaj caŁowania się facetów-
          dla nas tak dziwny-wcale nie jest przejawem pociągu faceta do faceta.
          • dalenne Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 09:33
            Ja też uważam, że są. Najczęściej można ich spotkac wieczorami w
            miejscowościach wypoczynkowych, jak dla mnie widoczni są gołym okiem, tylko, że
            mi to nie przeszkadza :) Natomiast mój znajomy Egipcjanin (chrześcijanin) gdy
            go zapytałam o tę kwestię oczywiście od razu pomyślał, że go posądzam o
            homoseksualizm i stwierdził, że może mi udowodnic,że to nie prawda ;))) Trochę
            musiałam go przekonywać, że nie to miałam na myśli, byłam tylko ciekawa jak ta
            kwestia wygląda w ich kraju :) No a potem usłyszałam o tym powiedzeniu... i się
            pogubiłam :)
            • clavdia Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 09:53
              Myślę, że równie dobrze można powiedzieć, że "facet jest od zarabiania
              pieniedzy, a prawdziwą przyjemność kobiecie może dać tylko inna kobieta" i oba
              stwierdzenia (i o kobietach i o mężczyznach)są niezwykle logiczne, bo
              teoretycznie tylko w ramach tej samej płci można tak naprawdę dobrze się
              rozumieć we wszystkich dziedzinach - więc czemu nie w seksie (w praktyce nie
              sprawdzałam ;-)). A to, że takie powiedzenia są szowinistyczne to jeszcze inna
              kwestia. I jako wulgarne żarty funkcjonują również w Polsce. Myślę, że nie
              należy do takich powiedzeń podchodzić zbyt poważnie i nie trzeba od razu
              wierzyć, że to reguła w jakimś kraju. Po prostu na całym świecie są i geje i
              macho i szowiniści i feministki itd itd
              • dalenne Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 10:03
                Zgadzam się. Nie zaczęłam jednak postrzegać wszystkich mężczyzn z tamtej części
                świata według usłyszanego powiedzenia, zasiało ono we mnie jedynie ziarno
                ciekawości i niedowierzania :)
    • elik12 Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 10:36
      nie wiem czy istnieje faktycznie takie epowiedzenie, ale homoseksualizm JEST
      zjawiskiem wcale nie zadkim w krajach arabskich. Wynika z tej prostej
      przyczyny, ze kontakt z osobami plci przeciwnej jest religijnie bardzo
      utrudniony. BArdzo czesto na ozenek stac dopiero mezczyzne kolo 30 stki albo i
      pozniej. A potrzeby ciala potrzebami ciala. Nikt oczywiscie Ci sie do tego
      oficjalnie nie przyzna a juz na pewno nie facet. Nie ma sie co spodziewac, ze
      potwierdzi to jakikolwiek Egipcjanin czy muzulmanin innej nacji
      • arytmia6969 Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 12:23
        wychodzą z zaŁożenia,że trzeba sobie w końcu jakoś radzić..
        • tetys Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 14:43
          Homoseksualizm jest, ale niewidoczny, bo społecznie nietolerowany. W internecie
          znajduje się mnóstwo stron poświęconych gejom z krajów arabskich. Czyli coś
          może w tym jest, ale nie wiązałbym tego z tym powiedzeniem.
          • stanrick Re: Witam, mam pytanie 16.05.06, 18:22
            Powiedzenia maja to do siebie ze na ogol biora sie z zycia.Mlody,dajmy na to
            egipcjanin jezeli nie kreci sie gdzies w obsludze turystycznej,badz zyje daleko
            od takich miejsc,a wiec pozbawiony mozliwosci uzycia sobie z "niewierna" ma
            raczej niewielkie szanse na kontakty przedmalzenskie,zas na ozenek bardzo wielu
            poprostu nie stac.Inna sprawa ze dla czlowieka hetero lepsza raczej smierc niz
            kontakt homoseksualny.Poprostu jest to rzecz niewyobrazalna.
            • samarytanin61 Re: Witam, mam pytanie 18.05.06, 00:06
              A slyszales moze o slubach studenckich dajmy na to egipcjan ????
              A moze slyszales, o zabiegach szycia blony dziewiczej, nawet kilka razy
              "Wiernym" kobietom? dajmy na to, ze w ZEA czy innych "wiernych" krajach
              Powiedzenia maja to do siebie, ze biora sie z zycia: tzn, jest to prawda, ze aby
              zycie mialo smaczek ....????
              Pozdrawiam
              • survey06 Re: Witam, mam pytanie 18.05.06, 07:50
                Tutaj w Mediolanie blisko lotniska Linate jest taka klinika, ktora doskonale
                prosperuje z przywracania dziewictwa bogatym muzulmankom. Podkreslam: BOGATYM.
                Bo jak powszechnie wiadomo, to dziewczyny z biednych i nizszych sfer
                muzulmanskich za stwierdzony brak cnoty przed slubem (dziewczyny przechodza
                uwlaczajace badania ginekologiczne), czeka niechybnie smierc z rak ojca lub
                brata, aby ... uratowac honor rodziny. Takie "honorowe" morderstwa - niestety -
                sa tamze zwyczajowo bezkarne.
    • survey06 Re: nie tyle homoseksualizm co ...seks analny 17.05.06, 23:15
      Moze nie akurat "prawdziwą przyjemność mężczyźnie może dać tylko inny męźczyzna"
      ale fakt jest faktem, ze stosunek analny jest rozpowszechniony w krajach
      arabskich. Ten zwyczaj wynika z principium, ze panna mloda MUSI BYC CZYSTA w
      dniu zaslubin i MUSI (NIESTETY) bezwzglednie poddac sie defloracji w noc
      weselna. Wszak na to wydarzenie bedace kulminacja weselnego przyjecia oczekuja
      wszyscy zaproszeni czlonkowie obu rodzin i zaprzyjaznione z rodzinami osoby.
      Dlatego goscie - bez wzgledu ile sie najedza i wypija sherbietow - nie rozejda
      i nie rozjada sie do swoich domow dopuki pan mlody nie przebiegnie kilka razy
      wsrod biesiadnikow z zakrwawionym przescieradlem gloszac wszem i wobec, ze
      spelnil swoja powinnoss malzenska, a panna mloda do "tej wlasnie nocy"
      dochowala jemu (tak jak jemu przyrzeczono) calkowitej czystosci seksualnej.
      Natomiast pomija sie calkowitym milczeniem ogolna praktyke - stosowana za zgoda
      rodzicow pan mlodego i panny mlodej oraz obydwojga narzeczonych - o
      dopuszczaniu do praktyk seksu analnego miedzy narzeczonymi. Te "seanse"
      rozpoczynaja sie zwyczajowo na kilka miesiecy przed data ustalonego slubu. Jest
      to zwyczaj powszechnie praktykowany na calym Bliskim Wschodzie i traktowany
      jako rzecz normalna. Ten zwyczaj pozwala narzeczonym na "dogranie sie"
      i "blizsze poznanie" i jednoczsnie eliminuje jakiekolwiek podejrzenia lub
      watpliwosci wobec panny mlodej w dotrzymaniu "czystosci seksualnej" tak
      bezwzglednie wymaganej przez wszystkich czlonkow obu rodzin.To,ze pan mlody w
      tym rodzaju seksu akurat zagustuje na przyszlosc, i nie jest wazne dla niego do
      jakiej plci przynalezy akurat napotkana przez niego d... , to juz odzielna
      sprawa. Podobno w nocy wszystkie koty sa czarne. Serdeczne pozdrowienia.
      • samarytanin61 Re: nie tyle homoseksualizm co ...seks analny 17.05.06, 23:59
        Sorry za co co napisze ale wszystko to co pisales jest BEZ SENSU.
        po poierwsze: sex analny jest calkowicie potepiony i niemile widziany zarowno w
        swietle prawa religijnego (Nie podchodzcie do Waszych kobiet z innej strony, niz
        bog nakazal "cyt. Hadythu Proroka Mohammeda), spolecznego oraz cywilnego (Stad
        tez homoskualizm jest karany nawet do 10-15 lat wiezenia).
        po drugie: od dziecka kazdy arab jest wychowany, ze ta czesc ciala sluzy innym
        celom i niewolno jej uzywac to czegos innego.
        po trzecie: jakim cudem narzaczeni robia to skoro sie nie spotkaja sam na sam,
        tylko w obecnosci przyzwojtek /ow/. Jakim cudem dziewczyna, ktora sie wystydzi
        nawet dotykac czy calowac narzaczonego daje mu co jest zakazany nawet po slubie?
        po czwarte: nie wiem czy wiesz ale wglad do przesieradla maja tylko matki
        nowozencow. W niektorych spoleczenstwach najblizasza zenska czesc rodziny a nie
        jest to transparent, ktory wiesza na maszt po nocy po slubnej.
        po czwarte: nie jestem hipokryza i wiem, ze rozne praktyki sekualne maja miejsca
        tak jak na calym swiecie, zarowno przed jak i po slubie, ale nie zrob z tego
        regula, ze tak jest na calym Bliskim Wschodzie, bo tak nie jest.
        po piate: nie wiem, czy wiesz ale postep w medycynie juz w latach 60-tych
        pokonal bariery "otwartej blony" przez zwykly zabieg jej szycia. A inne lodowe
        metody stosowane od wiekow przykonaly niejednego madrego, ktory myslal, ze zeni
        sie z dziewica. To znaczy sex analny nie jest konieczny by narzeczeni "dograli
        sie" i "blizszej sie poznali"
        po szoste: Masz ogromna fantazje ale za grosz wiedzy o sexualizm arabow, wybacz,
        chyba ze celowo wprowadzasz czytelnikow w blad.

przy okazji polecam czytanie dzialu poswieconego sekowi w krajach arabskich
        znajdujacego dzieki staraniu Beduinki na tym forum.
    • tetys Re: Witam, mam pytanie 18.05.06, 09:24

Jeden Sahabi spytał się kiedyś Proroka (sal allahu `alejhi ła sallaam) o
      zbliżanie się do kobiet od tyłu. Prorok powiedział: "Jest to dozwolone." Gdy
      człowiek ten odchodził, Prorok zawołał go z powrotem i powiedział: "Co miałeś
      na myśli? W który z dwóch otworów? Jeżeli chodzi o pochwę od tyłu, to tak. Lecz
      jeżeli o chodzi o jej odbyt, to nie. Zaprawdę Allah nie wstydzi się prawdy: nie
      zbliżajcie się do kobiet przez odbyt." (Przekazał asz-Szaf`ii, Bayhaqi i inni)

"Przeklęty jest ten kto odbywa z kobietą stosunek analny" (Przekazane przez
      Ahmad i Abu Dauud)

Abu Hureyrah (radi allahu `anhu) przekazał od Proroka (sal allahu `alejhi ła
      sallaam):

"Ktokolwiek uda się do wróżbity [lub wróżki] i uwierzy w to co on [ona] mówi,
      lub odbędzie stosunek seksualny z menstruującą kobietą, lub odbędzie stosunek
      analny z kobietą, ten zaprawdę nie uwierzył w to co zostało objawione
      Muhammadowi." (Abu Dauud, Tirmidhi i inni)

źródło: www.planetaislam.com/kobiety/wspm.html

• arytmia6969 Re: Witam, mam pytanie 18.05.06, 09:55
        i może cytacik:
        ,,CaŁy świat i wszystko na nim jest piękne ale najpiękniejsza jest kochająca
        KOBIETA''[Mahomet]
        • joanna_xx Re: Witam, mam pytanie 18.05.06, 15:17
          Sorry, ze sie wtrace, choc poczatkowo nei mialam zamiaru. To, co ludzie robia
          miedzy soba to ich sprawa i nie widze sensu dyskusji na ten temat, szczegolnie
          jesli wiele ze znajdujacych sie tu postow ma negatywny i wrecz potepiajacy
          wydzwiek w stosunku do Arabow. Wiec powiem tak- jezeli obie strony akceptuja
          sytuacje, niezaleznie jaki to rodzaj sexu, nie widze tu nic zlego , wiec nie ma
          co marnowac czasu na takie dyskusje. Po drugie Arab czy CHinczyk, czy Polak,
          czy Latynos ma na zdrowy rozsadek takie same upodobania (statystycznie)
          seksualne. I tak, geje czy lubujacy sie w innych formach zblizen istnieja
          wszedzie niezaleznie od szerokosci geograficznej. tak samo zarowno tam jak i w
          Europie czy USA (szczegolnie) istnieja faceci, ktorzy lubuja sie w penetracji
          dziewic (szczegolnie denerwujacy sa Szwedzi jezdzacy do Tajlandii czy CHin i
          rozdziewiczajacy biedne pietnastki, ktorych rodzice nie maja co do garnka
          wlozyc i potem publiczne sie z tym obnoszenie bez cienia zalu, ze robia krzywde
          tym dziewczynom. Wiec wg mnie rozmawianie o "preferencjach" Arabow wydaje mi
          sie byc niemala hipokryzja. Poza tym przytaczalam juz tu artykul szwedzkiego
          kulturoznawcy, ktory mowil, by nie generalizowac. Mam nadzieje, ze to juz
          koniec dyskusji na ten temat.
          Pozdrawiam
        • samarytanin61 Re: Witam, mam pytanie 18.05.06, 16:19
          A w tym miejscu zgadzam sie z Prorokiem :-) madre slowa :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka