Dodaj do ulubionych

Nagib Mahfus nie zyje

30.08.06, 09:55
Egipski noblista, literat.
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: Nagib Mahfus nie zyje ['] ['] ['] ['] ['] ['] 30.08.06, 10:46
      Pierwsza rzecza jaka sie dzisiaj rano dowiedzialam - to byla smierc Nagiba.
      Wielki pisarz i czlowiek
      • gajasirocco Nagib Mahfus nie zyje ['] ['] ['] ['] ['] ['] 30.08.06, 11:09
        Smutne [']
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=47724169
        -łączmy wątki w jednym linku
    • gajasirocco "Nadżib Mahfuz nie żyje" z Arabia.pl 30.08.06, 11:22
      Nadżib Mahfuz nie żyje
      środa, 2006-08-30 09:58:31
      Zmarł dziś znany egipski pisarz i zdobywca literackiej nagrody Nobla. Miał 95
      lat i przebywał na oddziale intensywnej terapii od czasu pierwszych licznych
      komplikacji zdrowotnych.
      Mahfuz trafił do szpitala w Kairze 19.07 po tym jak się potknął i uderzył w
      głowę co spowodowało nagły spadek ciśnienia. Dr Husam Muwafi, szef personelu
      medycznego, który przed śmiercią leczył Mahfuza powiedział dziennikarzom we
      wtorek późnym wieczorem, że pisarz jest w stanie krytycznym.

Mahfuz otrzymał nagrodę Nobla w 1988 roku, a jego dzieła znane są na całym
      świecie. Urodził się w 1911 roku i napisał 50 powieści, opowiadań i scenariuszy
      teatralnych; pisał również komentarze polityczne.

W 1994 roku przeżył próbę zamachu na jego życie podjętą przez bojownika
      oburzonego jego powieścią „Dzieci z sąsiedztwa”.

(tłum. Hanna Siemaszko)
      • arytmia6969 Re: "Nadżib Mahfuz nie żyje" z Arabia.pl 30.08.06, 12:09
        :(:(:(:(:(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(
    • gajasirocco "Zmarł Nadżib Mahfuz" Rzeczpospolita 31-08 31.08.06, 07:50
      Zmarł Nadżib Mahfuz
      Egipski noblista

Wczoraj w wieku 94 lat zmarł w Kairze egipski pisarz Nadżib Mahfuz, laureat
      Nagrody Nobla z 1988 roku, u nas znany z książki "Opowieści starego Kairu".

Dla Egipcjan Nadżib Mahfuz był wielkim piewcą Kairu
      (c) AP/AMR NABIL
      Był pierwszym arabskim pisarzem uhonorowanym Noblem. W 1994 roku ledwie uszedł
      z życiem, gdy ortodoksyjni islamiści dokonali na niego nieudanego zamachu. Był
      orędownikiem tolerancji i umiarkowania. Odbierając Nagrodę Nobla, mówił: -
      Jestem synem dwóch cywilizacji. Pierwsza z nich liczy siedem tysięcy lat, to
      cywilizacja egipskich faraonów. Druga to islam, kultura, która liczy 1400 lat.

Nadżib Mahfuz urodził się w Kairze w 1911 roku. Po studiach historii sztuki i
      filozofii pracował jako dziennikarz. Debiutował w roku 1938, opublikował ponad
      30 powieści i wiele zbiorów opowiadań. Po ogłoszeniu kilku powieści
      historycznych pod koniec lat 40. zwrócił się w stronę realistycznych utworów
      społeczno-obyczajowych, stając się pionierem tego nurtu w prozie arabskiej.
      Jego najbardziej znanym dziełem jest "Trylogia kairska", na język polski
      przetłumaczono jej pierwszy tom - "Opowieści starego Kairu" (wznowiony niedawno
      przez PIW). W przekładzie Jolanty Kozłowskiej ukazała się też książka "Hamida z
      zaułka Middak".

Poważnie chory Mahfuz przebywał w szpitalu od 16 lipca. W ostatnich dniach
      lekarze podjęli decyzję o odłączeniu go od aparatury do sztucznego oddychania.
      Cierpiał na krwotoki z jelit.
    • gajasirocco "Odszedł ostatni egipski bajarz" Kazimierczyk 31-8 31.08.06, 11:04
      serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,3584540.html?nltxx=1721533&nltdt=2006-08-31-03-05
      • clavdia Re: "Odszedł ostatni egipski bajarz" Kazimierczyk 01.09.06, 11:13
        Właśnie wróciłam z Krety , a tu taka smutna wiadomość. To był mój
        pierwszy "łącznik" z Egiptem ... Ale szukam pocieszenia i tak sobie myślę, że
        może śmierć noblisty zmotywuje kogoś do wydania większej liczby jego książek po
        polsku?
        • raja1 Re: "Odszedł ostatni egipski bajarz" Kazimierczyk 02.09.06, 18:52
          ['] jaka szkoda :( juz zadnej ksiazki nie napisze...
    • chaladia Przykro mi się zrobiło... 04.09.06, 21:34
      w Projekcie Guttenbeg nie ma ani jednej książki Nagiba Mafhuza po angielsku...
      pomimo jego Nagrody Nobla i tego, że po prostu jego powieści warte są tego.
      Notabene, podobno tam ma być CAŁOSĆ literatury światowej. Bez Niego to nie
      będzie CAŁÓŚĆ.
      • hajota Re: Przykro mi się zrobiło... 04.09.06, 23:02
        chaladia napisał:

> w Projekcie Guttenbeg nie ma ani jednej książki Nagiba Mafhuza po angielsku...
        > pomimo jego Nagrody Nobla i tego, że po prostu jego powieści warte są tego.
        > Notabene, podobno tam ma być CAŁOSĆ literatury światowej. Bez Niego to nie
        > będzie CAŁÓŚĆ.
        >

Nie ma i niestety długo nie będzie, bo prawa autorskie do książek Mahfuza (oraz
        wielu innych współczesnych arabskich autorów) wykupił American University of
        Cairo, który sobie za nie bardzo drogo liczy. Podobno z tego powodu nie mogą się
        ukazać po polsku następne tomy trylogii kairskiej, bo polskiego wydawcy nie stać
        na zakup praw.
        A w Projekcie Gutenberg są przede wszystkim dzieła literatury światowej, do
        których prawa autorskie już wygasły.
        • clavdia Re: Przykro mi się zrobiło... 05.09.06, 11:04
          To rzeczywiście smutne ... Może jakąś petycję trzeba wysłać do Kairu w sprawie
          okazjonalnej tańszej licencji wydawniczej ...
          • chaladia Re: Przykro mi się zrobiło... 05.09.06, 21:55
            Myślę, że Egipt nie ma takiej liczby noblistów, by nie opłaciło mu się wykupić
            tych prawi zasponsorować dostępności tych dzieł na Projekcie Guttenberg.
            Jeśli coś mogłoby zmienić obraz Egiptu w świecie jako: "pustynia, słońce, plaże
            Hurghady, zabytki faraonów, Nil, co jakiś czas zamach, slumsy Kairu i Kanał
            Sueski", ro właśnie to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka