monachijka 30.08.06, 09:55 Egipski noblista, literat. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beduinka Re: Nagib Mahfus nie zyje ['] ['] ['] ['] ['] ['] 30.08.06, 10:46 Pierwsza rzecza jaka sie dzisiaj rano dowiedzialam - to byla smierc Nagiba. Wielki pisarz i czlowiek Odpowiedz Link
gajasirocco Nagib Mahfus nie zyje ['] ['] ['] ['] ['] ['] 30.08.06, 11:09 Smutne ['] forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=47724169 -łączmy wątki w jednym linku Odpowiedz Link
gajasirocco "Nadżib Mahfuz nie żyje" z Arabia.pl 30.08.06, 11:22 Nadżib Mahfuz nie żyje środa, 2006-08-30 09:58:31 Zmarł dziś znany egipski pisarz i zdobywca literackiej nagrody Nobla. Miał 95 lat i przebywał na oddziale intensywnej terapii od czasu pierwszych licznych komplikacji zdrowotnych. Mahfuz trafił do szpitala w Kairze 19.07 po tym jak się potknął i uderzył w głowę co spowodowało nagły spadek ciśnienia. Dr Husam Muwafi, szef personelu medycznego, który przed śmiercią leczył Mahfuza powiedział dziennikarzom we wtorek późnym wieczorem, że pisarz jest w stanie krytycznym. Mahfuz otrzymał nagrodę Nobla w 1988 roku, a jego dzieła znane są na całym świecie. Urodził się w 1911 roku i napisał 50 powieści, opowiadań i scenariuszy teatralnych; pisał również komentarze polityczne. W 1994 roku przeżył próbę zamachu na jego życie podjętą przez bojownika oburzonego jego powieścią „Dzieci z sąsiedztwa”. (tłum. Hanna Siemaszko) Odpowiedz Link
arytmia6969 Re: "Nadżib Mahfuz nie żyje" z Arabia.pl 30.08.06, 12:09 :(:(:(:(:(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;(;( Odpowiedz Link
gajasirocco "Zmarł Nadżib Mahfuz" Rzeczpospolita 31-08 31.08.06, 07:50 Zmarł Nadżib Mahfuz Egipski noblista Wczoraj w wieku 94 lat zmarł w Kairze egipski pisarz Nadżib Mahfuz, laureat Nagrody Nobla z 1988 roku, u nas znany z książki "Opowieści starego Kairu". Dla Egipcjan Nadżib Mahfuz był wielkim piewcą Kairu (c) AP/AMR NABIL Był pierwszym arabskim pisarzem uhonorowanym Noblem. W 1994 roku ledwie uszedł z życiem, gdy ortodoksyjni islamiści dokonali na niego nieudanego zamachu. Był orędownikiem tolerancji i umiarkowania. Odbierając Nagrodę Nobla, mówił: - Jestem synem dwóch cywilizacji. Pierwsza z nich liczy siedem tysięcy lat, to cywilizacja egipskich faraonów. Druga to islam, kultura, która liczy 1400 lat. Nadżib Mahfuz urodził się w Kairze w 1911 roku. Po studiach historii sztuki i filozofii pracował jako dziennikarz. Debiutował w roku 1938, opublikował ponad 30 powieści i wiele zbiorów opowiadań. Po ogłoszeniu kilku powieści historycznych pod koniec lat 40. zwrócił się w stronę realistycznych utworów społeczno-obyczajowych, stając się pionierem tego nurtu w prozie arabskiej. Jego najbardziej znanym dziełem jest "Trylogia kairska", na język polski przetłumaczono jej pierwszy tom - "Opowieści starego Kairu" (wznowiony niedawno przez PIW). W przekładzie Jolanty Kozłowskiej ukazała się też książka "Hamida z zaułka Middak". Poważnie chory Mahfuz przebywał w szpitalu od 16 lipca. W ostatnich dniach lekarze podjęli decyzję o odłączeniu go od aparatury do sztucznego oddychania. Cierpiał na krwotoki z jelit. Odpowiedz Link
gajasirocco "Odszedł ostatni egipski bajarz" Kazimierczyk 31-8 31.08.06, 11:04 serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,3584540.html?nltxx=1721533&nltdt=2006-08-31-03-05 Odpowiedz Link
clavdia Re: "Odszedł ostatni egipski bajarz" Kazimierczyk 01.09.06, 11:13 Właśnie wróciłam z Krety , a tu taka smutna wiadomość. To był mój pierwszy "łącznik" z Egiptem ... Ale szukam pocieszenia i tak sobie myślę, że może śmierć noblisty zmotywuje kogoś do wydania większej liczby jego książek po polsku? Odpowiedz Link
raja1 Re: "Odszedł ostatni egipski bajarz" Kazimierczyk 02.09.06, 18:52 ['] jaka szkoda :( juz zadnej ksiazki nie napisze... Odpowiedz Link
chaladia Przykro mi się zrobiło... 04.09.06, 21:34 w Projekcie Guttenbeg nie ma ani jednej książki Nagiba Mafhuza po angielsku... pomimo jego Nagrody Nobla i tego, że po prostu jego powieści warte są tego. Notabene, podobno tam ma być CAŁOSĆ literatury światowej. Bez Niego to nie będzie CAŁÓŚĆ. Odpowiedz Link
hajota Re: Przykro mi się zrobiło... 04.09.06, 23:02 chaladia napisał: > w Projekcie Guttenbeg nie ma ani jednej książki Nagiba Mafhuza po angielsku... > pomimo jego Nagrody Nobla i tego, że po prostu jego powieści warte są tego. > Notabene, podobno tam ma być CAŁOSĆ literatury światowej. Bez Niego to nie > będzie CAŁÓŚĆ. > Nie ma i niestety długo nie będzie, bo prawa autorskie do książek Mahfuza (oraz wielu innych współczesnych arabskich autorów) wykupił American University of Cairo, który sobie za nie bardzo drogo liczy. Podobno z tego powodu nie mogą się ukazać po polsku następne tomy trylogii kairskiej, bo polskiego wydawcy nie stać na zakup praw. A w Projekcie Gutenberg są przede wszystkim dzieła literatury światowej, do których prawa autorskie już wygasły. Odpowiedz Link
clavdia Re: Przykro mi się zrobiło... 05.09.06, 11:04 To rzeczywiście smutne ... Może jakąś petycję trzeba wysłać do Kairu w sprawie okazjonalnej tańszej licencji wydawniczej ... Odpowiedz Link
chaladia Re: Przykro mi się zrobiło... 05.09.06, 21:55 Myślę, że Egipt nie ma takiej liczby noblistów, by nie opłaciło mu się wykupić tych prawi zasponsorować dostępności tych dzieł na Projekcie Guttenberg. Jeśli coś mogłoby zmienić obraz Egiptu w świecie jako: "pustynia, słońce, plaże Hurghady, zabytki faraonów, Nil, co jakiś czas zamach, slumsy Kairu i Kanał Sueski", ro właśnie to. Odpowiedz Link