Dodaj do ulubionych

arabskie sztuki walki (?)

16.12.06, 14:54
jest cos takiego ? na czym to polega ?
bo mi coś kolega ostatnio na ten temat mówił, że chciałby to trenować...

jesli cos wiecie na ten temat ( procz wiedzy z google) to piszcie!
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 14:58
      pierwszy raz słyszę o arabskich sztukach walki

ja natomiast tutaj w PL trenuję judo i samoobronę kobiet (na dzisiejszym
      treningu uczyłyśmy się jak bronić przed gwałtem)
      • samarytanin61 Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 16:58
        A moze chodzi mu o walki slowne ;-), bo to nasza ulubiona sztuka walki, chociaz
        nie jestesmy mistrzami tej gry :-)
        Pozdrawiam
        • konraad_g Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 17:47
          Hmmm... o nigdy nie slyszalem o arabskich sztukach walki. Obiło mi sie o uszy jedynie co nie co o izraelskiej: pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga . A tak poza tym polecam dalekowschodnie :)
          • beduinka Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:16
            konraad_g napisał:

> Hmmm... o nigdy nie slyszalem o arabskich sztukach walki. Obiło mi sie o uszy
            jedynie co nie co o izraelskiej: <a

dzisiaj na treningu samoobrony pokazywano nam pewien chwyt z tego systemu walki
      • elapietrusiak Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:37
        i jak się bronić przed gwałtem ? już umiesz? ( mnie sisotra uczyła tycha
        dziwnych chwytów)
        • beduinka Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:48
          elapietrusiak napisała:

> i jak się bronić przed gwałtem ? już umiesz? ( mnie sisotra uczyła tycha
          > dziwnych chwytów)

no mniej więcej
          ale mam nadzieję, że nigdy nie będę zmuszona tego użyć
          • konraad_g Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:53
            beduinka napisała:
            > no mniej więcej
            > ale mam nadzieję, że nigdy nie będę zmuszona tego użyć

Oby nikt nie musial tego uzywac...
    • absztyfikant Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:22
      Trenowac? Tylko nie w warszawskich autobusach!!!
      • elapietrusiak Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:36
        > Trenowac? Tylko nie w warszawskich autobusach!!!

jeszcze nie wiesz na czym to polega a już mowisz "nie" ...
        czyżby wynikało to z Twojego stereotypowego myślenia ?
        • absztyfikant Re: arabskie sztuki walki (?) 17.12.06, 18:54
          Bardzo mozliwe...
    • elapietrusiak tak! ;D 17.12.06, 21:25
      to krav maga! dzięki Konrad!
      a tak gwoli ścisłosci, podobno uczą tego nawet w Gliwicach :)
      • konraad_g Re: tak! ;D 17.12.06, 23:02
        elapietrusiak napisała:

> to krav maga! dzięki Konrad!
        > a tak gwoli ścisłosci, podobno uczą tego nawet w Gliwicach :)
        >

Nie ma za co ;))
        • absztyfikant Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 21.12.06, 17:17
          Krav Maga (hebr. קרב מגע: dosłownie "walka w bliskim kontakcie") - izraelski
          system walki.

Izraelski system samoobrony opracowany w latach 30. XX wieku w Czechosłowacji,
          przez Imi Lichtenfelda (ur. 1910 w Budapeszcie). System bazuje na podstawowych
          odruchach obronnych człowieka. Posiada różne pchnięcia i uderzenia na okolice
          gardła, oczu, kopnięcia w strefę krocza oraz w nogi. System cały czas ewoluuje
          samoistnie, na drodze licznych badań, ale także przejmując z innych systemów
          obronnych bądź sztuk walki najbardziej skuteczne rozwiązania.
          pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga
          • konraad_g Re: Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 21.12.06, 23:50
            Absztyfikancie, obawiam się, że albo nie czytasz w ogóle, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

konraad_g napisał:
            >Hmmm... o nigdy nie slyszalem o arabskich sztukach walki. Obiło mi sie o uszy jedynie co nie co o izraelskiej: pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga
            • absztyfikant Re: Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 22.12.06, 13:01
              Bije sie w piersi - rzeczywiscie pobieznie przeleecialem przez ten watek.
              • absztyfikant Re: Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 22.12.06, 16:05
                Pospieszylem sie z ta uwaga, ale na tym forum mozna przeczytac, ze Tel Aviv
                lezy w Palestynie, wiec nie dziw sie mojej napredce rzuconej uwadze.
              • konraad_g Re: Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 23.12.06, 11:52
                absztyfikant napisał:

> Bije sie w piersi - rzeczywiscie pobieznie przeleecialem przez ten watek.
                >

Jeśli to przez pobieżność to nic się nie stało... też często tak robię ;))
    • chaladia Re: arabskie sztuki walki (?) 21.12.06, 18:39
      Generalnie nie ma czegoś takiego. Na podstawie moich obserwacji mogę
      stwierdzić, że:
      1. Arabowie nie bardzo lubią krwawą walkę. Jeśli już dochodzi między nimi do
      starcia wręcz, to preferują przepychanie się - stąd zapewne spora popularność
      zapasów, zwłaszcza w wersji tureckiej, tzn. po nasmarowaniu ciał zawodników
      oliwą, co praktycznie uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek chwytu - jako że
      ręce się ślizgają.
      2. Niejako w kontraście z powyższym Arabowie lubią zbawiać się bronią - kochają
      tańce z szablami, gdy postępują w kręgu z wzniesionymi szablami w rytm wybijany
      na bębenkach. Zamożniejsi lubią zabawy polegające na wściekłym galopowaniu
      konno lub na wielbłądzie i nagłym zatrzymaniu wierzchowca przy jednoczesnym
      oddaniu strzału w powietrze... ale to trudno nazwać "sztuką walki".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka