elapietrusiak 16.12.06, 14:54 jest cos takiego ? na czym to polega ? bo mi coś kolega ostatnio na ten temat mówił, że chciałby to trenować... jesli cos wiecie na ten temat ( procz wiedzy z google) to piszcie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beduinka Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 14:58 pierwszy raz słyszę o arabskich sztukach walki ja natomiast tutaj w PL trenuję judo i samoobronę kobiet (na dzisiejszym treningu uczyłyśmy się jak bronić przed gwałtem) Odpowiedz Link
samarytanin61 Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 16:58 A moze chodzi mu o walki slowne ;-), bo to nasza ulubiona sztuka walki, chociaz nie jestesmy mistrzami tej gry :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link
konraad_g Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 17:47 Hmmm... o nigdy nie slyszalem o arabskich sztukach walki. Obiło mi sie o uszy jedynie co nie co o izraelskiej: pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga . A tak poza tym polecam dalekowschodnie :) Odpowiedz Link
beduinka Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:16 konraad_g napisał: > Hmmm... o nigdy nie slyszalem o arabskich sztukach walki. Obiło mi sie o uszy jedynie co nie co o izraelskiej: <a dzisiaj na treningu samoobrony pokazywano nam pewien chwyt z tego systemu walki Odpowiedz Link
elapietrusiak Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:37 i jak się bronić przed gwałtem ? już umiesz? ( mnie sisotra uczyła tycha dziwnych chwytów) Odpowiedz Link
beduinka Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:48 elapietrusiak napisała: > i jak się bronić przed gwałtem ? już umiesz? ( mnie sisotra uczyła tycha > dziwnych chwytów) no mniej więcej ale mam nadzieję, że nigdy nie będę zmuszona tego użyć Odpowiedz Link
konraad_g Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:53 beduinka napisała: > no mniej więcej > ale mam nadzieję, że nigdy nie będę zmuszona tego użyć Oby nikt nie musial tego uzywac... Odpowiedz Link
absztyfikant Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:22 Trenowac? Tylko nie w warszawskich autobusach!!! Odpowiedz Link
elapietrusiak Re: arabskie sztuki walki (?) 16.12.06, 21:36 > Trenowac? Tylko nie w warszawskich autobusach!!! jeszcze nie wiesz na czym to polega a już mowisz "nie" ... czyżby wynikało to z Twojego stereotypowego myślenia ? Odpowiedz Link
elapietrusiak tak! ;D 17.12.06, 21:25 to krav maga! dzięki Konrad! a tak gwoli ścisłosci, podobno uczą tego nawet w Gliwicach :) Odpowiedz Link
konraad_g Re: tak! ;D 17.12.06, 23:02 elapietrusiak napisała: > to krav maga! dzięki Konrad! > a tak gwoli ścisłosci, podobno uczą tego nawet w Gliwicach :) > Nie ma za co ;)) Odpowiedz Link
absztyfikant Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 21.12.06, 17:17 Krav Maga (hebr. קרב מגע: dosłownie "walka w bliskim kontakcie") - izraelski system walki. Izraelski system samoobrony opracowany w latach 30. XX wieku w Czechosłowacji, przez Imi Lichtenfelda (ur. 1910 w Budapeszcie). System bazuje na podstawowych odruchach obronnych człowieka. Posiada różne pchnięcia i uderzenia na okolice gardła, oczu, kopnięcia w strefę krocza oraz w nogi. System cały czas ewoluuje samoistnie, na drodze licznych badań, ale także przejmując z innych systemów obronnych bądź sztuk walki najbardziej skuteczne rozwiązania. pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga Odpowiedz Link
konraad_g Re: Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 21.12.06, 23:50 Absztyfikancie, obawiam się, że albo nie czytasz w ogóle, albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem. konraad_g napisał: >Hmmm... o nigdy nie slyszalem o arabskich sztukach walki. Obiło mi sie o uszy jedynie co nie co o izraelskiej: pl.wikipedia.org/wiki/Krav_maga Odpowiedz Link
absztyfikant Re: Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 22.12.06, 13:01 Bije sie w piersi - rzeczywiscie pobieznie przeleecialem przez ten watek. Odpowiedz Link
absztyfikant Re: Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 22.12.06, 16:05 Pospieszylem sie z ta uwaga, ale na tym forum mozna przeczytac, ze Tel Aviv lezy w Palestynie, wiec nie dziw sie mojej napredce rzuconej uwadze. Odpowiedz Link
konraad_g Re: Krav maga jest arabska?:))))))))))))))))))))) 23.12.06, 11:52 absztyfikant napisał: > Bije sie w piersi - rzeczywiscie pobieznie przeleecialem przez ten watek. > Jeśli to przez pobieżność to nic się nie stało... też często tak robię ;)) Odpowiedz Link
chaladia Re: arabskie sztuki walki (?) 21.12.06, 18:39 Generalnie nie ma czegoś takiego. Na podstawie moich obserwacji mogę stwierdzić, że: 1. Arabowie nie bardzo lubią krwawą walkę. Jeśli już dochodzi między nimi do starcia wręcz, to preferują przepychanie się - stąd zapewne spora popularność zapasów, zwłaszcza w wersji tureckiej, tzn. po nasmarowaniu ciał zawodników oliwą, co praktycznie uniemożliwia wykonanie jakiegokolwiek chwytu - jako że ręce się ślizgają. 2. Niejako w kontraście z powyższym Arabowie lubią zbawiać się bronią - kochają tańce z szablami, gdy postępują w kręgu z wzniesionymi szablami w rytm wybijany na bębenkach. Zamożniejsi lubią zabawy polegające na wściekłym galopowaniu konno lub na wielbłądzie i nagłym zatrzymaniu wierzchowca przy jednoczesnym oddaniu strzału w powietrze... ale to trudno nazwać "sztuką walki". Odpowiedz Link