Dodaj do ulubionych

Idą Świeta.. :)

03.12.03, 11:12
Nie wiem, czy kiedys coś już na ten temat było, w każdym razie nie natrafiłam.

Bardzo jestem ciekawa, jak w praktyce wygląda Boże Narodzenie np koptyjskie w
Egipcie. Rozmawiałam na ten temat chwilę ze znajomym (który nie jest nawet
Koptem, tylko po prostu chrześcijaninem, przynajmniej tak się deklaruje -
oczywiście Egipcjanin :) i mówił, że w sumie mało odbiega od europejskiego.
Komercja wdarła się do Kairu tak samo, choć w zdecydowanie mniejszym stopniu,
no bo "troszkę" mniej ich świętuje BN niż u nas :)
Z tego co zrozumiałam, oni również obchodzą Wigilie, prezenty dzieci dostają
w pierwszy dzień Świąt.
Beduinko, masz może o tym jakieś ciekawe informacje ? Prawdę mówiąc
interesuje mnie też (wybaczcie, ale jestem jeszcze w tych klimatach totalnym
laikiem) jakie jest podejście do BN muzułmanów. Czy je uznają ? Szanują ?
Tolerują ?
Za wszystkie info będę bardzo wdzięczna :)

pozdrawiam już przedświątecznie
Kasia
Obserwuj wątek
    • mru9 swieta w Kairze i Polsce 03.12.03, 12:00
      mh,
      Koptowie obchodza, kiedy indziej swieta - bo to inny obrzadek - czyli bardziej
      zblizony do prawoslawnego (zatem swieta dla nich wypadaja nie w grudniu, ale w
      styczniu).

Dla wszystkich jest to dzien wolny od pracy (dotyczy to rowniez muzulmanow),
      podobnie jak swieta muzulmanskie sa dniem wolnym od pracy dla koptow.

Jezeli chodzi o ozdoby swiateczne. Kair w tym czasie pelny jest dekoracji z
      okazji Nowego Roku i tez sa pozostalosci po swiatelkach z Ramadanu. Gdzie
      niegdzie mozesz zobaczyc choinke lub szopke - ale raczej takie dekoracje
      zobaczysz w hotelach.

Nie wiem, jak obchodza swieta Koptowie - mysle, ze podobnie jak chrzescijanie
      prawoslawni.

Jezeli pytasz sie o podejsce do swiat muzulman. Mh, coz dla nas to nie jest
      zadne swieto, normalny dzien. W Polsce oczywiscie muzulmanie (osoby, ktore
      przeszly na islam) spotykaja sie w czasie BN z rodzina - bo ich szanujemy, ale
      nie mamy intencji swietowac (tzn. idac np. na wigilie nie swietujemy narodzin
      Jezusa).

Tak na marginesie - muzulmanie ochodza swieta dwa razy do roku: na zakonczenie
      Ramadanu oraz na zakonczenie pielgrzymki Hajj - swieto upamietniajace ofiare
      zlozona z baranka przez Abrahama (te historie na pewno znasz z biblii). Nie
      swietujemy innych uroczystosci tzn. nie obchodzimy urodzin (mozemy skladac
      sobie zyczenia, skladac ofiary z okazji narodzin dziecka), ale nie obchodzimy
      narodzin/urodzin zadnego z Prorokow (bo to jest innowacja).
    • saalwa Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 12:03
      Pozwole sobie odpowiedzieć na pytanie dotyczące podejścia muzułmanów do BN,
      pomimo, ze nie było skieowane do mnie.
      Zaczne od tego, ze my muzułmanie mamy jednego jedynego Boga:

SARA AL IHLAS:
      Bismi llahi rahmani rrahim W imie Boga miałosiernego litościwego
      Qul hułallahu ahad Mów-On Bóg Jeden
      Allâhus somad Bóg wiekuisty
      Lam jalid łalam jûlad Nie zrodził i nie został zrodzony
      Łalam jakul lahu kufułan ahad Nikt Jemu nie jest równy

Należy też zauwazyc, że muzułmanie nie uznaja Jezusa za Boga (tak jak
      chrzescijanie) W Islamie jest on prorokiem.
      BN chrzescijanskie polega na upamiętnieniu urodzin Boga_Jezusa

Dla ns to święto jest nie do przyjecia z 3 powodów:
      1. Bóg nie ejst Jeusem
      2. Bóg nie mógł się urodzic
      3. Obchodzenie jakichkolwiek urodzin czy to ludzi czy to proroków jest zakazane.
      Swiętowanie urodzin jest formą innowacji czyli bardzo powaznego grzechu.
      • dahya Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 20:26
        Corrina zapytala czy muzulmanie sznuja Swieta Bozego Narodzenia, a nie czy je
        obchodza. Nie obchodzicie ich z powodow o ktorych piszesz, nie sa to Wasze
        swieta :-)Tak jak chrzescijanie nie obchodza Swieta Ofiarowania. A wracajac do
        pytania o to czy muzulmanie szanuja te swieta ? Wszyscy ktorych znam - tak,
        mimo ze ich nie obchodza skladaja znajomym chrzescijanom zyczenia poniewaz
        wiedza ze to dla nas wazne. Przyznam ze nie znam polskich muzulmanow, moi
        znajomi z Egiptu, Syrii i Libii co roku skladaja mi swiateczne zyczenie :-)Na
        tym tle twoje podejscie "nie do przyjecia, powazny grzech, zakazane..." wydaje
        mi sie bardzo radyklane...

A swoja droga o islamie ..... "3. Obchodzenie jakichkolwiek urodzin czy to
        ludzi czy to proroków jest zakazane" A "mawlid an-nabi" ?, czyli w doslownym
        tlumaczeniu "urodziny proroka " sa przeciez obchodzone jako swieto we
        wszytskich krajach muzulmanskich.... i nie jest to zadna innowacja bo pierwsza
        osoba ktora obchodzila urodziny proroka po jego smierci byl jego przyjaciel Abi
        Bakr. Moze powinnas wiecej poczytac o swojej religii :-)
    • mru9 Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 12:10
      jezeli chcesz dowiedziec sie czegos wiecej na temat islamu; zrozumiec nasze
      stanowisko wobec Jezusa (dlaczego nie traktujemy jako Boga) prosze odwiedz
      strone planetaislam.com
      • corrina_f1 Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 12:52
        Bardzo Wam dziękuję za cenne informacje :)

Gdyby ktoś miał jeszcze coś do dodania, oczywiście chętnie poczytam.

Jeszcze jedno pytanko, skoro zahaczamy o ten temat (sorki, jeśli głupawe;) - w
        Egipcie poza kościołem koptyjskim funkcjonuje w ogóle takie "nasze"
        chrześcijaństwo?

dzięki i pozdrawiam
        Kasia
        • mru9 Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 13:36
          oczywiscie. sa misje chrzescijanskie (koscioly i szkoly - do tych szkol chodza
          nawet muzulmanie :,) co na pewno dla niektorych z was moze byc dziwne. Ale
          pobieraja tam nauke poza religijna - oczywiscie :)

Sa koscioly nie tylko koptyskie np. anglikanskie, rzymsko-katolickie. Szacuje
          sie, ze 10% ludnosci Egiptu stanowia Koptowie, reszta to Muzulmanie (na pewno
          sa tez chrzescijanie nie koptowie, ale pewnie to cudzoziemny, ja sama
          spotkalam tylko koptow lub muzulmanow wsrod Egipcjan). W Aleksandrii urzeduje
          duchowy przywodca Koptow (odpowiednik papierza). Mh, moze ktos jeszcze cos
          dopowie.
          • dahya Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 19:55
            Egipscy chrzescijanie to nie tylko Koptowie :-)
            • mru9 Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 22:00
              dahya,
              wydawalo mi sie, ze dosc jasno sie wyrazilam na temat swiat. My mozemy
              oczywiscie skladac zyczenia - bo szanujemy osoby, ktorym je skladamy (tak samo
              jak chrzecijanie skladaja nam zyczenia z okazji naszych swiat) - ale to wcale
              nie znaczy, ze chrzescijanskie swieta obchodzimy.

Poza tym odnosnie obchodzenia urodzin. Obchodzenie urodzin jest innowacja
              (zatem grzechem). Oczywiscie w Egipcie - dzien narodzin proroka Mohameda jest
              dniem wolnym od pracy; ale nikt nie ochodzi tego dnia w sposob szczegolny.
              Jezeli sa osoby, ktore to czynia - oznacza to, ze bladza.
              Mozesz o tym przeczytac www.planetaislam.com/innowacje/mauliid.html.
              Dziekuje za zwrocenie uwagi odnosne studiowania islamu - nadal to robie. al
              hamdo allah.
              • dahya Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 23:13

> wydawalo mi sie, ze dosc jasno sie wyrazilam na temat swiat. My mozemy
                > oczywiscie skladac zyczenia - bo szanujemy osoby, ktorym je skladamy (tak
                samo
                > jak chrzecijanie skladaja nam zyczenia z okazji naszych swiat) - ale to wcale
                > nie znaczy, ze chrzescijanskie swieta obchodzimy.

No i to jest w tym wszystkim najwazniejsze: ze sie nawzajem szanujemy a nie jak
                bardzo sie roznimy :-) Podkreslanie roznic w kategorycznych slowach nie buduje
                szacunku :-) Pozdrowienia
                • hannamay Re: Idą Świeta.. :) 03.12.03, 23:31
                  dahya:

Ja podobnie jak Ty spotykam sie z bardzo serdecznymi zyczeniami z okazji swiat
                  Bozego Narodzenia ze strony wyznawcow Islamu. Na dodatek corocznie na wigilie
                  goszcze paru muzulmanow. W tym roku nasza wigilia nie bedzie wyjatkiem -
                  bedziemy miec conajmniej 3 osoby wyznajace Islam. Czy one bladza, grzesza, jak
                  ktos zauwazyl? Nie sadze i twierdze, ze radykalne podejscie w duzej mierze
                  rujnuje pokoj, przyjazn i milosc braterska i staje sie przyczyna budowania
                  kolejnych murow i barier.

pozdrawiam serdecznie :)
                  • mru9 Re: Idą Świeta.. :) 04.12.03, 00:36
                    mh, poza tym. Nie napisalam, ze ktos (muzulmanin) grzeszy itd, jezeli
                    uczestniczy w swietach chrzescinskich - przeciez robi to z szacunku dla osoby,
                    ktora go/ja zaprosila. To jest nadinterpretacja. Prosze nie przeinaczajcie
                    mojej wypowiedzi (to moze prowadzic do barrier itd :).
                    • hannamay Re: Idą Świeta.. :) 04.12.03, 01:15
                      mru9 ---

moja wypowiedz nie byla/jest proba polemiki z Twoja poprzednia wypowiedzia. Bylo
                      to tylko wyrazenie moich wlasnych doswiadczen i uwag na temat wspolnego swietowania.

To prawda, iz wiele osob uczestniczacych w swietach chrzescijanskich robi to
                      poprzez szacunek, jak to zauwazasz. Musze jednak nadmienic, ze w gronie moich
                      znajomych i przyjacil sa osoby ktore traktuja religie jako wyznacznik i droge
                      nie jako zbior nakazow i zakazow teologicznych ( islamu i chrzescijanstwa), stad
                      nasze swietowanie jest wspolne i wynika raczej z faktu iz jestesmy czescia tego
                      samego swiata duchowego. Dlatego wspolnie cieszymy sie przebywaniem i
                      swietowaniem czy to Bozego Narodzenia i Wielkiej Nocy czy tez Id-ul-Adha czy
                      Id-ul-Fitr. A czy to jest poprzez szacunek, czy jest to grzechem i bladzeniem i
                      czy komus to sie podoba czy nie, staje sie juz mniej istotne.

Wybacz jesli moja wypowiedz stala sie nadinterpretacja Twoich slow.
                      • mru9 Re: Idą Świeta.. :) 04.12.03, 09:14
                        ok, rozmumiem, dzieki za wyjasnienie.
                        Zostalo zadane pytanie odnosnie stanowiska muzulmanow odnosnie swiat. Staralam
                        sie to tylko jakos to stanowisko wyjasnic. Kazdy obiera wlasna droge - nie do
                        mnie nalezy ocenianie innych; liczy sie intencja. Allah wie najlepiej.

• mru9 Re: Idą Świeta.. :) 04.12.03, 09:47
                        przesylam fatwe (wyjasnienie) na temat obchodzenia swiat BN przez chrzescijan
                        (tekst po angielsku)
                        www.islamonline.net/fatwa/english/FatwaDisplay.asp?hFatwaID=8895
                        • mru9 Re: Idą Świeta.. :) 04.12.03, 10:26
                          przepraszam - wlasnie zdalam sobie sprawe z popelnionego bledu
                          mialo byc: na temat obchodzenia swiat BN przez muzulmanow

sorki:)
                      • mru9 Re: Idą Świeta.. :) 04.12.03, 10:22
                        hannamay
                        i jeszcze jedna fatwa na temat obchodzenia urodzin Proroka Mohameda
                        63.175.194.25/index.php?ln=eng&ds=qa&lv=browse&QR=249&dgn=4
                • mru9 Re: Idą Świeta.. :) 04.12.03, 00:26
                  mh
                  nie wiem, gdzie doszukalas sie podkreslenia roznic w kategorycznych slowach w
                  mojej wypowiedzi. Jezeli tak bylo, nie bylo to moja intencja.

• hannamay Re: Idą Świeta.. :) 04.12.03, 00:02
      hey corrina:

pozwolilam sobie zerknac na twoja strone community.webshots.com/user/corrina007.
      Zachwycilam sie Twoimi zdjeciami szczegolnie zas przesliczne wydaja mi sie :
      Egyptian Sunsets i moje ulubione Way back from Cairo. Cudna kompozycja, bardzo
      profesjonalne i przepiekne kolory, bardzo realistyczne, czuje sie jak gdybym
      byla tam :)
      czy udaje Cie sie swoje prace gdzies opublikowac?

Pozdrawiam rowniez bardzo przedswiatecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka