Dodaj do ulubionych

szlak orlich gniazd

02.04.07, 13:09
Planuje wybrać się na ten szlak na jakieś 2 dni w weekend majowy. Jadę z
Wawki, skąd najlepiej wstartować? Czy po drodze jest jakiś kemping, albo inna
możliwość noclegu? Czy jakiś odcinek trasy szczególnie polecacie?
Obserwuj wątek
    • wolff1 Re: szlak orlich gniazd 02.04.07, 14:02
      Byłem na takim wyjeździe majowym 2 lata temu. Zdecydowanie najwygodniejszy
      transport z Warszawy to pociąg do Częstochowy. Wyjeżdża o 6 rano, o 9 jest na
      miejscu - i w ten sposób ma się przed sobą praktycznie cały dzień na jazdę. Sam
      wyjazd z Częstochowy jest niespecjalny, ale za miastem ruch wraca do normy.
      Fajne miejsca to m.in. zamek w Olsztynie (kawałek za Częstochową, zamek w
      Ogrodzieńcu). Najsensowniej (na dwa dni) byłoby chyba połączyć Jurę z Parkiem
      Ojcowskim (fantastycznie położony zamek w Pieskowej Skale, Dolina Prądnika) - i
      wrócić z Krakowa. Co do kempingów to się nie orientuję, ja nocowałem na dziko
      kawałek przed Pieskową Skałą, z kempingami na początku maja może być różnie,
      lepiej nastawić się na nocleg na kwaterze, lub na dziko. Gdybyś miał trochę
      więcej czasu (4 dni) to trasę po Jurze i Ojcowie można połączyć (jak ja) z
      okrążeniem Tatr. Wymaga to trochę dłuższych odcinków dziennych (140-160km), ale
      widoki w Tatrach są warte większego wysiłku. Do dziś mam w pamięci moment, gdy
      pod wieczór dotarłem nad Strbske Pleso - idealna pustka i cisza, jezioro
      jeszcze skute lodem, widoki nie z tej ziemi.
    • gawo Re: szlak orlich gniazd 02.04.07, 14:04
      hej, ja jechałem z Zawiercia na poludnie zahaczajac o pustynie Błędowską
      (odbija się od trasy na Olkusz w miejscowości Klucze o ile pamiętam)do Ojcowa.
      Po drodze jeśli dobrze pamiętam zamki Ogrodzieniec, Rabsztyn, w Pieskowej
      Skale.Cały Ojcowski Park Narodowy - cudo, z doliną Prądnika i jaskiniami- Grota
      Łokietka,duża w miejscowości Biały Kościół (zapomniałem nazwy) i jeszce jedna
      do której wchodzi sie z zapalona świeczką, ta jest w samej dolinie i idzie się
      do wejscia stromo pod górkę.Kemping masz w w zasadzie w samym Ojcowie - Srebrna
      czy Zlota Góra (zawsze zapominam) sanitariaty ok i sam kemping przyjemny, można
      zjeśc na miejscu.Niestety trzeba do niego ze 2 km pod górkę.Miłej wycieczki...
      • viaderko Re: szlak orlich gniazd 02.04.07, 14:41
        serdeczne dzięki, przy czym nie planuje jakiś bardzo długich odcinków, bo chcę
        zabrać dziewczynę,a to mogłoby sie źle skończyć ;) W każdym razie Ojców biorę
        pod uwagę, więc może tam pod namiotem się przekimamy...
    • gawo Re: szlak orlich gniazd 02.04.07, 14:10
      Już wiem, Złota Góra - www.zlotagora.com.pl/
    • scepanik Re: szlak orlich gniazd 02.04.07, 15:10
      Heeej!

Jeśli będziesz jechał przez Jurę w weekend majowy to koniecznie musisz zahaczyć
      o Podlesice/Kroczyce - centrum turystyczne (nie bez powodu) całej Jury. Z dużym
      i dobrym kempingiem (aczkolwiek ja zawsze spałem obok niego w lesie). Często
      tam organizują w Majówkę koncerty. Drugie miejsce obowiązkowe to wg mnie zamek
      Mirów + bardzo blisko przez las zamek Bobolice. Tam rozbija się najwięcej
      namiotów na dziko i często wygląda to tak, że wieczorem wzdłuż drogi leśnej
      widać kilkanaście, kilkadziesiąt (dawno temu) ognisk w rzędzie - super widok :-
      ) To jest najlpsze miejsce (może oprócz Złotego Potoku) na nocleg. Ludzie mają
      gitary i chęć do grania (choć z tym coraz gorzej). Są tam też fajne skałki choć
      nie takie jak w Podlesicach. Stamtąd na drugi dzień można się udać przez dolinę
      Prądnika (niesamowite krajobrazy - ciężko znaleźć lepsze w Polsce i fajna droga
      dla rowerów) do Krakowa.

Inne ciekawe miejsca to zamek Bąkowiec w Morsku - miejsce trochę komercyjne ale
      zamek wporzo ;). Zamek w Olsztynie , Rabsztynie, Smoleniu i Ogrodzieńcu - to te
      w najlepszym stanie, ale właściwie cała Jura zamkami stoi.

Pozdrawiam i życzę udanej wycieczki,
      może się miniemy bo jeżdżę tam akurat w majówkę już od 7 lat.
      • viaderko Re: szlak orlich gniazd 02.04.07, 17:04
        Fajnie! A za rozbijanie się na dziko nie gonią? Jak rozwiązujecie problem
        rowerów? Ja będę miał 2 a namiot malutki, więc do środka się nie zmieszczą...
        • scepanik Re: szlak orlich gniazd 03.04.07, 08:57
          Hello!

Nie gonią. Co najwyżej w Mirowie jeździ jeden taki "szeryf" nomen omen na
          rowerze :) i kasuje po 2 zeta od namiotu - na jakiś tam szczytny cel. A w
          Podlesicach się z tym nie spotkałem - dobre miejsce na nocleg jest po lewej
          stronie działki należącej do hotelu Ostaniec (wjeżdża się jakieś 500m w las
          wzdłuż płotu). Rowery zepnij ze sobą i z pałąkiem namiotu - powinno pomóć ale
          100% bezpieczeństwa nigdy nie ma. Zdarzyło mi się kiedyś zostawić ładnego
          gianta na cały dzień w lesie (obok namiotów), nie przypiętego do niczego i nie
          ukradli. Ale złodzieja w Polsce zawsze trzeba się spodziewać. Obowiązkowo
          weźcie worki na śmieci....

Pozdr!
    • boruta_wwa Re: szlak orlich gniazd 05.04.07, 18:35
      przepraszam ale nie mogę się powstrzymać i muszę napisać że:
      SZLAK ORLICH GNIAZD kojarzy mi się z niegdysiejszymi knajpami nad Wisła w
      Warszawie i mam straszny żal że już ich nie ma lub ostała się z jedna :(
      takie spelunki to były ale przefajne...
      b.
      • misia.m Re: szlak orlich gniazd 15.04.07, 14:48
        Jeżeli jedziesz z dziewczyną i troszczysz się o rowerki , to Ojcowa nie
        polecam,za wszystko zapłacisz ,roweru nikt nie upilnuje.
        Nam sie zdarzyło ,że Holendrom kłódkę przepiłowali i rowery w nocy wynieśli z
        kepmingu ,a mieli fajne rowerki-wypasione.Rano była rozpacz na polu namiotowym
        że hej....

Myślę,że lepiej poprosić gospodarzy agro o rozbicie namiotu na ich podwórku,
        albo jedźcie do Przybyszowa 17( koło Kroczyc) ,gospodarze mają konie ,napewno
        się z nimi dogadacie,fajni ludzie.
        www.agroturystyka.jura.info.pl/barczyk_cezary_beata/
        • ewcyna Re: szlak orlich gniazd 28.04.07, 09:20
          Czy ktoś sie tam wybiera? Ja chcę wyjechac 1/05 z Częstochowy i przez Jure na
          Wadowice, powrót z Krakowa. E
    • robertrobert1 Re: szlak orlich gniazd 30.04.07, 21:05
      Jura jest bardzo ciekawa i nie ma sensu jechac najkrutsza droga Czestochowa -
      Krakow. Ja kilka lat temu spedzilem w niej ponad tydzien i ...mialem wrazenie
      niedosytu.

Nocleg oczywiscie na dziko i to w jak najodludniejszym miejscu. Najlepiej
      jeszcze jak bedzie obok maly strumyk, ktorych jest kilka.

Rower trzymaj poza namiotem przypiety do drzewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka