31.03.05, 13:15
Witam SAP-ekepsertów

Mam pytanie dotyczące modułu APO. Czy jest to moduł często wdrażany w
firmach. Chodzi mi o to, czy warto inwestować czas i energię w naukę tego
modułu, czy lepiej sobie odpuścić, bo i tak tego nie wykorzystuje? Dziękuje
z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • abap.error Re: SAP APO 02.04.05, 16:06
      APO to obecnie jeden z najszybciej sie rozwijajacych sie modulow SAPa. Wnosi on
      ogromna wartosc dodana dla przedsiebiorstw ktore zdecyduja sie na jego
      integracje z R/3.

Czy warto sie tego uczyc? Jasne, ze warto chocby dlatego ze specow od APO jest
      naprawde niewielu, a ponadto jest to system wdrazany przez duze firmy (tylko
      takie na niego stac) w ktorych mozna znalesc prace.

Jesli masz wiecej pytan o APO, pisz smialo na priva...

Pzdr

r765 napisał:

> Witam SAP-ekepsertów
      >
      > Mam pytanie dotyczące modułu APO. Czy jest to moduł często wdrażany w
      > firmach. Chodzi mi o to, czy warto inwestować czas i energię w naukę tego
      > modułu, czy lepiej sobie odpuścić, bo i tak tego nie wykorzystuje? Dziękuje
      > z góry za odpowiedź.
    • vandekos Re: SAP APO 02.04.05, 22:28
      z drugiej strony APO pozostanie zawsze w pewnym stopniu produktem niszowym.
      Ilosc firm wdrazajacych ten produkt , zczegolnie w Polsce nigdy nie bedzie
      duza, co ogranicza mozliwosci potencjalnego zatrudnienia na stale lub free-
      lance..
      • r765 Re: SAP APO 04.04.05, 09:46
        Dziękuję za wyrażenie swoich opinii. Widać że zdania są podzielone. Zamierzam
        zająć się tym modułem, ponieważ APO znakomicie rozszerza możliwości R/3 o
        techniki optymalizacyjne w obszarze logistyki. Pozdrawiam
    • aszczak1 SAP APO 10.05.05, 13:27
      Mam pytanie i baaaaaaaaardzo prosze o odpowiedź.
      Czy mozna wdrożyć SAP APO bez modułów SD i MM w systemie SAP R3?
      • abap.error Re: SAP APO 11.05.05, 10:50
        a masz system z PP bez MM ??
        • aszczak1 Re: SAP APO 11.05.05, 11:23
          Nie mam modułu PP. Firma ma SAP r3 w zakresie modułów FI i CO, do obsługi
          magazynów i sprzedazy ma inny program. Zapytanie dotyczy kwestii wdrożenia SAP
          APO bez wdrażania modułów SD i MM w R3. Więc jak ? można APO interfejsować z
          innym progremem?
          • abap.error Re: SAP APO 11.05.05, 11:38
            Z interfejsami pomiedzy APO a czyms innym niz R/3 moga byc duze problemy.
            O ile dane mozna bez wiekszych problemow exportowac z APO do aplikacji
            zewnetrznych (mamy takie rozwiazanie jako backup), to ladowanie do APO z
            zewnetrznego zapewno jest mozliwe, ale mysle ze wymaga ogromnej pracy
            programistycznej.

Standardowo dane do APO ladowane sa z R/3 przez CIF`a, i bez tych danych APO
            samo nie jest w stanie za wiele zaoferowac, tzn. modul DP moze jeszcze tak, ale
            SNP i PPDS juz nie..

Podsumowujac, moim skoromnym zdaniem nie ma sensu wdrazac APO bez wdrozonej
            logistyki w R/3...

Pozdrawiam
            Adam
            • aszczak1 Re: SAP APO 11.05.05, 12:24
              dziękuję:)
              pozdr. asia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka